Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek

2024-04-11
Back to Black
Carte Rouge - Vörös térkép
Szellemirtók - A borzongás birodalma
Thabo és a szafari kaland
Verseny a győzelemért

2024-04-04
27
A kiméra
A Majomember
Az első ómen
Hogyan szexeljünk
Kék Pelikan
Nemkívánatos személyek

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Két lépés a menny
- Film4, 10:10
Táncoló talpak
- Film+, 10:25
Z, a hangya
- HBO, 10:35
Csak egyszer
- Cinemax, 11:15
A pirinyó, a behemót és a jó fiú
- AMC, 11:25

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Jay O. Sanders (71)
Lukas Haas (48)
Martin Lawrence (59)
Schell Judit (51)
Kai Wiesinger (58)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Fenevad (2022) - Vélemények
Mai menü avagy ma milyen filmet néztél meg
2022-es választás
Fogadóóra
Antracit (sorozat) - Vélemények

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Egy csésze szerelem aaaaa
Sevval Sam aaaaa

 

Fórum - 9. század - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

27. Empire (2020-04-08 13:21.27) aaaaa
Nagyon jó háborús film lett, jobb egy csomó Amcsi alkotásnál. De számomra Orosz filmek közül, főképp háborús filmek közül a Breszti Erőd a top 1.
Nagyon jól megcsinált film, és szinte érezhető azoknak a fegyvereknek az ereje amiket elsütnek, jól visszadja a film. Az utolsó 15 perc hatalmas finálé volt! A zene is jóra sikerült, ami hiba az hogy kicsit az első fele talán lassú és van benne pár felesleges jelenet de jó film attól.

Amúgy érdekes szerintem hogy pl ebben a filmben a kemény fiúk vagy maga a főszereplő van hogy csak 165-170 centis átlagos testalkatú emberek akik nem is jóképűek. Míg egy Amerikai filmben csak 180-190 centis, kigyúrt és jóképű sztár lehet még a mellékszereplő is. Szóval sokszor az Amcsi filmek irreálisabbak, nem mondom hogy más ország filmjei nem, de nincsennek azok a tipikus közhelyek.


26. Kensei (2017-11-04 23:12.26) aaaaa
Jó kis film volt a sok egy kaptafára készülő, kiszámítható, agyonszámítógépezett amerikai film tengerében. Kár, hogy nem elég ismert film itthon, nagyon sok felkapott, felfújt mai "alkotást" ver oda-vissza. Ment az öt csillag.



25. Chris Co (2014-05-02 02:14.07) aaaaa - (válasz Mumeen 24. hozzászólására)
Igen, de valljuk be, nem szerencsés a tűzvonalban sétálni leengedett géppuskával zombiként a golyózáporral szemben! Egyébként nem rossz film, csak jó néhány bakit elkövettek, melyek közül néhányat a kérdések topikban is megemlítettem.


24. Mumeen (2014-05-01 23:03.51) aaaaa - (válasz Chris Co 23. hozzászólására)
Először a megindulós,rambos,lövöldözős rész nekem is furcsának tűnt,de visszanézve,kábé egy ember marad meg ebből a kezdeti jelenetből,a többit mind lelövik.


23. Chris Co (2013-11-08 10:09.48) aaaaa
Nem rossz, bár Hollywoodot másolni nem szerencsés egy háborús filmnél. Nem jártam Afganisztánban, ennek ellenére mégsem tűnt túl reálisnak, mikor leengedett géppuskával sétálnak az ostromlók, miközben tüzet nyitnak rájuk. Ami Vorobey halála után történt, azt meg még John Rambo is megirigyelte volna, bár nem értem, előbb miért nem jutott eszükbe ordítva felállni és csak előre sétálni, miközben a szaracénok (mudzsahedinek:)) hullanak, mint a legyek. Érdekes volt nézni a kiképzésüket is, csak sajnos Afganisztánra már kevés idő jutott (kihagyhattak volna néhány teljesen felesleges jelenetet, klisét (fodrász stb...). Egy kicsit csalódás, pedig óriási ötletnek gondolom a 9. század történetének film feldolgozását.


22. Pecutoncsi (2013-08-26 16:14.47) aaaaa
Ez a numero uno! Az oroszok egyre jobb filmeket csinálnak, a Breszti erőd volt még ilyen jó. A youtube-on vannak még jó teljes orosz filmek, sajna no felirat, de azok is marha jók.Az ilyen Company of Heroes féle szart meg dugják oda az amcsi blankoltak, ahova gondolom.


21. Hajrá KTE (2011-05-13 16:03.44) aaaaa
Tényleg hihetetlenül nagy film,méghogy az oroszok nem értenek a háborús filmekhez,hatalmas volt,és a vége tényleg nagyon sokkoló volt,azért jobbak az újabb háborús filmek,mint a régiek,mert ezekbe én simán bele tudom élni magam,azokba nem nagyon,nem annyira élethűek sajnos


20. Norby23 (2011-02-04 12:15.20) aaaaa
A vége Iszonyatosan sokkoló! Valami brutális ábrázolásmód!
Az egész film hatalmas siker nálam, de még mindig a szemem elött lebeg az uccsó harci jelenet. Uhhh

Nem egyszernézős!!!


19. Pecutoncsi (2010-11-19 17:40.25) aaaaa
Nagyon jól sikerűlt, végre nem a hollywoodi piff-puff mocsok. Kimaradt az orosz filmekre jellemző vontatottság, dögunalom. Fordulatos nézhető
film.


18. Lexi (2010-10-19 13:23.16) aaaaa
Nagyon jó film,és az uccsó 15-20 párc ááá:D
Rohadt jó volt


17. Attiliusz (2010-09-19 17:26.06) aaaaa
Szerintem is Jó film.Kis Durvaság is Van benne...de Ilyen kell a Háborus filmekbe


16. Lamarca (2010-05-08 22:22.01) aaaaa
A maga korlátaival együtt is jól sikerült film ez. Nem dermed misztikus hősi pózba, és nem válik túlságosan hollywoodivá. Minden máshoz való hasonlatossága ellenére érezni rajta, hogy ez hamisítatlan mai orosz film.


15. Ftcbela (2010-03-26 06:08.18) aaaaa
Szerintem nagyon jó film.
A maga borzalmaival együtt.


14. Ak76 (2009-12-25 16:56.04) aaaaa - (válasz MrMojoRisin1 13. hozzászólására)
Nem a szovjeteken múlott hogy majdnem sikerült az addig legyőzhetetlennek hitt Afganisztán leigázása...
Az oroszok odavittek minden csúcstechnikát,tömeg pusztító cuccokat,kísérleti vegyi-biológiai fegyvereket,és nem is szégyellték használni ezeket a "remek" eszközöket...
Ha a CIA,nem támogatja a felkelőket Stinger rakétákkal,nagy mennyiségű pénzel,még több fegyverrel,"szaktanácsadókkal",ha nem fognak hozzá a gerillák szakszerű kiképzéséhez,az oroszok egyszerűen kiirtották volna ezt a népet,hírmondó sem maradt volna utánnuk,a világ ugyan teliszarta' hogy pusztulnak halomra szerencsétlenek.
Mindezt "szórakoztató" formában bemutatja a Charlie Wilson háborúja,c kiváló filmecske,Tom Hanks főszereplésével...
Egyébként az USA sem a nagy ember szeretet miatt pénzelte őket,hanem az a kurva olaj,meg földgáz,meg egyéb értékeik miatt voltak ők fontosak,és a mai napig is azok,lásd uncle sam legújabb kori kalandját,ami szintén a csőd felé tart,mint Vietnam,köszönhetően az egy seggel kétlovon mentalitásnak,ami sosem volt sikeres taktika....


13. MrMojoRisin1 (2009-11-10 22:13.13) aaaaa
Ennek a mozinak a legnagyobb baja, hogy a mai orosz filmgyártás nem a régről maradt hagyatékból, hanem a főként az amcsi filmgyártásból táplálkozik. Ez egyrészről jó, másrészről, mint ahogy a 9. század is bizonyítja, felesleges. Nem azt mondom, hogy jelen esetben, a kamerába néző, depresszív kilátástalanságra vágytam volna, mint anno a szovjet II. világháborús alkotásoknál (Kálvária, Jöjj és lásd stb), de ennyi hazafiaságot, és pátoszt már a Hollywoodi filmekben sem bírok elviselni. (A pipacsok közötti sírásnál már a fejemet fogtam) Ami vizont különösen zavart, hogy mindenféle tényszerűséget nélkülöz. Ez a történet úgy ahogy van bárhol, bármikor játszódhatna az orosz-afgán háborúról semmit nem tudunk meg. Látjuk, hogy vannak az oroszokat támogató helybeliek, de hogy miért is, nem derül ki. Oké, a film megnézése előtt elolvastam egy értekezést a történtekről, így a politikai háttér is megvolt, de aki ebből a filmből gondolja, hogy közelebb kerül ehhez a témához csalódni fog. Magához az országhoz sem kerülünk közel, pedig, hogy "afganisztánt miért nem győzte le még soha senki" kérdés megérhetne egy egész estés sztorit. A harcok látványosak, szépen kivitelezettek, a történet abszolút amerikai sablon szerinti, ráadásul az egyszeri magyar ember, nem feltétlen gondolja úgy, hogy a szovjet kiképzés ennyire "egyszerű". Persze ott sem állatok élnek, de ettől még Hartman is sokkal keményebben edzette fiait. Szóval a lényeg, hogy sokkal inkább a szórakoztatásra helyezték a hangsúlyt, és így lett egy valóságon alapuló háborús akció mozi. Ami persze nem baj, sőt baromira élveztem, de ennél többet vártam.


12. Csapesz (2009-10-27 23:01.15) aaaaa - (válasz Csapesz 11. hozzászólására)
Még annyit! Tetszett az az oroszos elegancia, ahogy napirendre tértek a fegyver hibája,és a raktáros sumákolása felett.


11. Csapesz (2009-10-27 20:10.40) aaaaa
Eltekintve egy-két számunkra nehezen lekövethető jelenettől, (gondolok itt a kiképzőaltiszt éjszakai hisztijére)ez egy döbbenetesen jó film volt. Nem akarok ismétlésekbe bocsátkozni, mert Legisfalk és Shikaka szinte mindent megírt amit érdemes tudni. Amit talán egy kissé hibának, de megbocsájthatónak érzek, az a végén lévő csatajelenet kidolgozása jelentette. Egy nagy létszám különbséggel bíró csoport rohamozott meg egy védett objektumot, és ugyan bár egy részüket leamortizálta menet közben a gyalogsági, meg a gépfegyvertűz, mégis sikerül nekik betörni a kiépített állásokba. Úgy gondolom, innentől kezdve már nincs pardon! Visszavonhatatlanul meg kezdődik a terület elözönlése,és az életben maradottak lemészárlása. Nem pedig visszahúzódnak, s ujjra meg ujjra kezdik. Talán még a túlélő ilyetén beállítását éreztem egy kicsit teátrálisabbnak a kelleténél, de még egyszer leírom:ezek bocsánatos hibák! Bátran ajánlom mindenkinek, akik szeretik az ilyen típusú filmeket. Garantált a jó szórakozás! Ui:ha emlékeim nem csalnak, akkor az említett fegyver golyószóró volt,és annak a csövét nem lehet cserélni. Csak a Gorjunov géppuskáét.


10. Mumeen (2009-06-12 18:33.39) aaaaa
Hát szerintem az Assembly-hez történetmenet szempontjából nem hasonlít.Nagyon nagy film mind a kettő.9. Századnál az orosz katonák kőkemény,embertelen kiképzését láthatjuk,majd pedig a nem emberségesebb Afganisztáni harcokat,és életkörülményeket.
Engem nagyon megragadott a film hangulata,valamint részletessége.A vége pedig hihetetlen jó volt.Nagyszerű effektek,van mondanivalója,drámailag sem utolsó és jó története(mivel megtörtént esemény dogloz fel).


9. Davwid (2009-05-24 16:04.23) aaaaa - (válasz Mumeen 7. hozzászólására)
Akciódús film a végén egy kis filozofálással.
Látom Neked is tetszett az Assembly :) itt se fogsz csalódni, ugyanaz orosz kivitelben, szuper !


8. Legisfalk (2009-05-23 10:49.37) aaaaa - (válasz Mumeen 7. hozzászólására)
Kiképzős, háborús, látványos, akciódús film. Mivel megtörtént eseményeket dolgoz föl, így van benne egy drámai vonulat (mind mondjuk a Szakasz-ban) de filozofálgatósnak azért nem nevezném. (Pláne az Őrület határán ismeretében.)


7. Mumeen (2009-05-22 22:15.47) aaaaa
Ez akciódús film,vagy inkább csatajeleneteket megkímélő,filozofáló film??


6. Lear58 (2009-04-05 14:46.27) aaaaa - (válasz Shikaka 5. hozzászólására)
Annyíra nem ismerem az egészet de tudom még ma is vannak akik szívesen víssza mennének meg azota már voltak csecsenföldön de az egészen más.


5. Shikaka (2009-04-05 12:12.55) aaaaa - (válasz Lear58 4. hozzászólására)
"a szovjetek háburuja sikeres volt a kivonulás ellenére amit csak a politika kívánt nem pedig a hadiállapot"


Voltak részek amiket sosem tudtak megtartani (pl. a 'pandzsír oroszlánja' Ahmad Maszud sah által tartott Pandzsír völgy), de összeségében a kivonuláskor az ország nagy része a SZU által támogatott afgán kormány ellenőrzése alatt ált.
Mikor kivonultak az afgán kormány továbbra is pozícióban volt.
Akkor omlott össze az egész, mikor a SZU felbomlott, és az otthoni kábé polgárháborús helyzetben _megszüntették az afgán kormánynak nyújtott támogatást_


Egyébként érdekes figura ez az Ahmad Maszud: eleve tadzsik volt, a 20.század valszeg legsikeresebb gerillája, és miután a szovjetek kivonultak, tulajdonképp az egyetlen vezér volt, aki folytatta a harcot: ezentúl a tálibok ellen.
2001.szeptember 9-én merénylet áldozata lett.


4. Lear58 (2009-04-05 09:50.30) aaaaa
Most néztem meg egy dokumentum filmet 9.század igaz történetéről és nagyon sok az eltérés a csusztatás Bondarcsuk filmjében ezt azok a katonák mondják akik 1988 január7-8án részt vettek a harcokban de gondolom a rendező nem is arra türekedett,h egy az egyben muttasa be a 3234es magaslaton történteket.Ami még érdekes,h a 9-évig tarto háboruban közel egy millio afgán halt meg mig a szovjeteknél hivatalos adatok vannak arra,h évente átlag 1668an.2005en a film bemutatásának évében béke időben 900 katona halt meg az orosz hadseregben a leg több öngyilkoslett az öreg katonák általi megaláztatásoknak köszönhetően és még azt is meg tudttam,h az évi 1668 veszteség nem sok amikor oroszországban évente sokkal több 35000 részeg full a vízbe lényegében a dokfilm azt sugalja hogy a szovjetek háburuja sikeres volt a kivonulás ellenére amit csak a politika kívánt nem pedig a hadiállapot.


3. Shikaka (2009-03-27 11:13.09) aaaaa
Az értékelés attól függ, hogy egy háborús filmre vágysz, vagy egy filmre Afganisztánról.

Ha háborús filmként nézzük, akkor illik a Full Metal Jacket és a Szakasz közé, tulajdonképp szokásos kiképzés-beilleszkedés-szívás szentháromság, de az nagyon jól megcsinálva.
Ami nekem meglepő volt (ekkor még! azóta már láttam dúrvábbakat is) hogy az orosz filmgyártás is képes igazán látványos filmeket készíteni, jó kis csatajelenetekkel.
Tetszett a fényképezés, a kies környezet, meg ahogy az főszereplők ábrázolása.
Külön kiemelném, hogy az alkalmazott egyenruhák, eszközök nagyon hitelesek, igazi T-80, igazi AK-74, igazi egyenruha, stb. (mikor kijött a film, kb. csak a Ryan közlegényben figyeltek erre ennyire).

Összességében egy jófajta háborús mozi, ezúttal a másik szemszögből (amire mindig szükség van szerintem)



Ami a történelmi hűséget illeti, ott már voltak bajaim a filmmel. Ezek egyébként Bondarcsuk Jr. koncepciójából adódnak, aki mindenképp egy 'értelmetlen a háború' filmet akart csinálni, és ezért beáldozta a történelmi hűséget.
pl.:
- Van egy jelenet, mikor a helyi jellegzetességekről tájékoztatják őket, és azt mondják, hogy 'Afganisztánt még nem foglalta el senki', ami egyrészt nem igaz (Dareiosz, Nagy Sándor, Mongolok, Angolok és ugye az oroszok _ebben a háborúban_) másrészt meg ők nem hódítani mentek hanem az afgán komcsikat segítették a lázadók ellen.(ez most szőrszálhasogatásnak tűnik, de egy szovjet tiszt nem mondhat mást mint a hivatalos verzió).
- a 3234es magaslat egy elfelejtett helynek tűnik a film alapján, valójában a Magistral hadművelet egyik kulcspozíciója volt, mert a csapatkivonást az alatta futó főúton hajtották végre. És az ejtőernyősök (a filmbeli 9. század eredetileg ejtőernyős egység volt) által védett pozícióból az egész utat be lehet látni, és onnan igény szerint vezetni a tüzérségi támogatást.
(- ezért is akarták elfoglalni annyira, egyébként a mudzsahedin-ek mellett pakisztáni kommandósok főleg)
- van egy srác, aki egy selejtes LMG-t kap: görbe a cső. Hát ez... Cserélhető a csö, ha ez nem lehetséges, minimális idő alatt javítható.

A veszteség amúgy megdöbbentően reális, a 39 ejtőernyősből 6 halott és 28 súlyos sérült volt mikor megérkezett a Specnaz... (másik oldalon pedig vagy 200-220 halott+sérült)



Összességében négy csillag, mert a film jó, de jobban tetszett volna, ha nincs Bondarcsuk ezen problémás koncepciója.



2. Lear58 (2009-03-26 15:59.36) aaaaa - (válasz Legisfalk 1. hozzászólására)
Nekem nagyon tetszett lehet azért mert jobban bele tudttam élni magam nem is ismerek olyan embert aki lefitymálnál ezt a filmét.


1. Legisfalk (2009-03-26 14:33.38) aaaaa
A hazai színtéren valószínűleg teljesen ismeretlen 2005-ös orosz háborús film története 1988-ban játszódik, Afganisztánban. Egy csapat fiatal kölyök sorkatonai szolgálatát az ejtőernyősökhöz jelentkezve kezdi meg. A kemény kiképzés után, az 1979-es kezdetektől Afganisztánban harcoló 345. légidesszant ezred 9. századához kerülnek. Feladatuk katonai konvojok biztosítása egy sziklás magaslatról. Itt, a hadsereg vezetése által elfeledve éri őket újév napján az afgán felkelők támadása, amiben a század teljesen felmorzsolódik. Csupán egyikük éli túl a harcot, és hagyja el élve az országot.

A film nagy értéke, hogy orosz. Őszintén szólva nem jut eszembe a Kétéltű embernél később készült orosz film, amit láttam volna, legfeljebb a Vasisten gyermekei, de hát azt is magyar rendező rendezte. Szóval igazán érdekes csemegének ígérkezett a 9. század, és összességében nem is okozott csalódást. Orosz szöveg, cirillbetűs feliratok, szovjet-orosz tájak, szovjet haditechnika, T-80-asok, BMP-k, Mil helikopterek, Antonovok, Uralok, és persze kézifegyverek minden mennyiségben. A karakterek is meglehetősen nyersek, durvák, faragatlanok, valóban olyanok, amilyennek az ember elképzeli az egyszeri ruszkiszoldatot. Ezen pikantériája mellett (Mármint amennyiben pikánsnak találjuk, hogy egy film orosz.) a 9. század egy jól összerakott, tipikus háborús film, hagyományos módon felépítve. A kopaszok összeismerkedése, kemény kiképzés, amit azért csak teljesítenek, a katonaélet örömei (Hjaj, az a bizonyos "női" epizód nagyon érdekesre sikeredett...), majd megérkezés zöldfülűként a harctérre, ahol páran elesnek, de a többiből harcedzett katona válik, mely a film végére megvívja a maga háborúját.
Fjodor Bondarcsuk nem sajnálta a pénzt filmjétől, 9 millió dollárt feccölt bele, és mint olvastam, nem bukta el a pénzét, sőt, szépen is kaszált minden idők talán legdrágább orosz filmjével.

Ez vele a baj is. Amellett, hogy a zenéje iszonyatos, nyálas, vontatott, a film hangulatához abszolúte nem passzoló, az egész szupermozi nagyon amerikásra, hálivúdira sikerült. Az operatőri munka a legutolsó (nyugati) módit követi, a kép állandóan mozog, forog, ugrál, máskor lassított felvételen láthatjuk, ahogyan pattognak a töltényhüvelyek és ordítanak a tűzharc poklában küzdő harcosok. A filmrendező mindezzel nyilván valami katartikus érzésre akart rálapátolni, hááát... nálam ezt nagyon mellélőtte. A Szovjetunió brutális elitkatonáihoz és a mocskos afganisztáni háborúhoz nem illik a hősi mártírpóz, ahogyan érdemrendet sem akasztunk egy szaros surranóra.

Nálam ez az utolsó divat szerint megkomponált nagyívű heroizmus rúgta el a filmet a szenzációs kategóriától, az orosz közönség azonban valószínűleg éppen ezért zárta szívébe a 9. századot.



Kapcsolódó fórumok

VéleményekEmpire, 2020-04-08 13:2127 hsz
KérdésekChris Co, 2013-11-08 09:535 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk