Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-04-04
27
A kiméra
A Majomember
Az első ómen
Hogyan szexeljünk
Kék Pelikan
Nemkívánatos személyek

2024-03-28
Belu - A legbátrabb bálna
Cabrini - A szent
Godzilla x Kong: Az Új Birodalom
Ki hitte volna?
Pókok

2024-03-21
Artúr, a király
Bonnard - Egy festő szerelme
Exhibition: Cézanne - Egy élet portréi
Kung Fu Panda 4.
Őszi sanzon
Szeplőtlen
Vaskarom

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
Wonka (4K UHD + Blu-ray) limitált, fémdobozos *Import-Angol hangot és Angol feliratot tartalmaz*
Aquaman és az Elveszett Királyság (Blu-ray + DVD) limitált, fémdobozos *Import-Angol hangot és Angol

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
West Side Story
- SuperTV2, 21:45
Támadás a Fehér Ház ellen 2. - London ostroma
- Filmbox Premium, 21:55
Vespa - Az olasz álom
- DUNA TV, 22:05
Az utolsó tangó Párizsban
- Cinemax2, 22:20
Fűrész 4.
- AMC, 22:30

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Reviczky Gábor (75)
Dianne Wiest (76)
Vince Vaughn (54)
Brett Ratner (55)
Max Perlich (56)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Fogadóóra
2022-es választás
A hasonmás (1970) - Vélemények
- Filmes Sámánok Rendje -
Vicces videók - linkgyűjtemény :-)

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Kivert kutyák aaaaa
Becca Tobin aaaaa

 

Fórum - A Baader Meinhof csoport - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

24. Chris Co (2013-10-29 21:25.24) aaaaa - (válasz Hajrá KTE 19. hozzászólására)
Számomra azért volt gyenge négyes, mert sántított a történet egy-két helyen, de néhány hete utána olvastam a történteknek és én emlékeztem rosszul. "Több tüntetés" nélkül is zseniális film.


23. Palot (2012-04-02 17:42.08) aaaaa
Engem sokkolt. Tanulságos látni, amikor valaki az életét adja egy eszméért. Pláne manapság, mert máshol mi nem láthatjuk mit jelent ez. Egy szakdolgozat másolós, mindenen problémázós országban. Senki nem is tudja, mit jelent ez.



22. Omcsesz (2012-02-16 19:46.38) aaaaa - (válasz Lepke8 6. hozzászólására)
Van másik könyv is:


[link]


21. Gyorkos (2011-11-23 20:27.50) aaaaa
Kiváló összefoglalókat olvashattunk az előzőekben egyetértek velük. A film értékelése nálam erős közepes.


20. Yetti13 (2011-05-23 21:24.35) aaaaa
Nagyon tetszett, bár a téma miatt alapból 3as körül kezdett, de ha valami amerikai maszlagot mutattak volna belőle sima egyes lett volna így viszont 5*. Bár a 4 valahogy jobban illene rá, mert valóban sok dolognak kárára ment az akció, hogy nagyobb közönség számára is nézhető legyen a mozi, de így is tetszett, idén mindenesetre dobogós nálam.


19. Hajrá KTE (2011-05-13 16:24.46) aaaaa
Nagyon jól kezdődött aztán egyre gyengébb lett,lelaposodott a történet,talán több tüntetéses jelentet kellett vna,mint amilyen az elején volt,egy gyenge négyest adnék rá,mert azért Bleibtreu jól alakított


18. Kisjon (2011-01-05 16:21.26) aaaaa
Uli Edel filmje tökéletesen illeszkedik a közelmúltat kíméletlen őszinteséggel feltáró új német filmek sorába. Bátor vállalás volt a rendezőtől ilyen történelmi hűséggel ábrázolni a Vörös Hadsereg Frakció megalakulását és történetének elbeszélése hiszen a filmben is láthattunk jelentős társadalmi támogatottsággal rendelkezett a mozgalom és nehéz lehetett elfogulatlanság nélkül elbeszélni a történetét a szervezetnek. Nekem a filmmel egyetlen egy nagy bajom van mégpedig, hogy jelentős történelmi ismeret szükséges ahhoz, hogy megértsük ki kicsoda a filmben és ki miért cselekszik úgy ahogy. A tárgyilagosságra törekvő ábrázolásnak lettek olyan szövődményei is, hogy a szereplők sok fontos jellemvonása, tettük indítékai, motivációi rejtve marad a néző előtt. Nagyon sok fontos és jelentős eseményt szinte csak pár pillanat erejéig láttunk, ami miatt a film egy nagy kuszaságá válik azok számára akik semmit nem tudnak a Vörös Hadsereg Frakcióról és csak ebből a filmből szeretnék megtudni ennek a szervezetnek a megalakulását, tetteit és indítékait. Az aprólékos műgonddal összeválogatott kelléktár hibátlan hetvenes évekbeli hangulatot terem, a szereplők első rangúan teljesítenek szinte az összes jelenlévő színész magas fokon actorkodik, a film figyelemreméltó tempóval robog előre,a terrortámadások bemutatása pedig szintén profi munka. A támadások brutális jeleneteit a film hitelességét alátámasztó korabeli híradófelvételek bemutatásával teszik még érdekesebbé. Jómagam részéről annak ellenére, hogy a film így is elég hosszú még elnéztem volna legalább egy órát ha hitelesebb és tisztánlátást kaptam volna a szervezet tagjainak életéről. A filmben az útközben felvetett kényelmetlen kérdések nem csak hogy megválaszolatlanul, hanem kifejtés nélkül is maradnak, a szereplők radikalizmusukhoz vezető útjukról vajmi keveset tudunk meg, és a rendőrségi fejesek beszélgetései is inkább csak a felszínen kapargálnak mintsem megértenénk belőle valamit. Kár érte, Uli Edel filmjében a megnézése előtt én többet vártam, de még így is egy profin elkészített film ez. Azt sajnálom még, hogy mi magyarok talán sosem fogunk tudni ilyen szinten filmet rendezni, és, hogy van az, hogy a németek pedig egyre többet és jobbat tudnak.


17. Lepke8 (2010-10-11 01:14.39) aaaaa
Igen, érdemes utánaolvasni. Jó film. Tavaly könyv is jelent meg a témában. Legéndy - Szitányi - TGM: RAF - Búcsúszimfónia. (Kalligram Kiadó.) Sok dolgot megvilágít.

[link]


16. Vackos (2010-09-29 10:09.12) aaaaa
Precíz pontos,Német "szóról-szóra" film,utána lehet olvasni,mert azért minden nem lehet benne.
Tetszik ,hogy most a német kommunistákról van szó,ráadásul lázadó formációban,nem csak egy korszaka volt ennek az országnak. Továbbá érdekes volt,hogy a nyomozót alakító színészt már láttam valahol!!!:DD


15. Megmondo48 (2010-08-19 22:47.53) aaaaa
JÓ film.


14. Portsmouth_fan (2010-07-16 09:42.41) aaaaa
Jó film volt,bár az elején a tüntetések miatt jobbra számítottam,de így is fasza volt


13. Lexi (2010-03-19 13:58.52) aaaaa
MA fogom megnézni,eddig 25 percet néztem belőle .Hát az eleje az elég durva volt .... :D de sztem jóféle lesz :D


12. Gabroca (2010-01-25 23:01.54) aaaaa
A filben szereplő Johanna Wokalek színésznőt most láttam egy nagyon jó hegymászós filmben, ajánlom mindenkinek, címe Nordwand.


11. Geysap (2009-12-26 23:56.10) aaaaa - (válasz Az utolso szamuráj 8. hozzászólására)
Hello, regen talalkoztunk !!!

Teljesen egyetertek azzal, amit irtal. A Baader-Meinhof csoport a mai - onnon tortenelmevel batran szembenezo nemet filmmuveszet egyik kivalo darabjanak tartom. En meg emlekszem megalakulasukra. Mar gimnazista voltam... Ugyanez vonatkozik a RAF -ra is. Akkor hallottunk hireket, de aki nem elt meg akkoriban nem tudja, hogy a hirek hogyan jutottak hozzank.

En azert adok 5* - ot a filmnek, mert, ha csak annyit er el, hogy utana olvassanak ennek a korszaknak, mar megertte.

"Németországban a legfelsőbb bíróság szabadon engedte az egykori szélsőbaloldali Baader-Meinhof csoport egyik volt tagját, Verena Beckert."

[link]


10. Sötétszív (2009-11-13 00:45.46) aaaaa
A német filmgyártás újabban a történelmi szembenézéssel tűnt ki. Gondolok itt a Good Bye Lenin! című zseniális alkotásra, de ez is remek film lett. Nem mintha olyan sokat hallottam volna erről a csoportról, de a téma rendkívül ígéretes. Szeretem az ilyen filmeket. Bár hosszú, de minden perce leköti az ember figyelmét, így gyorsan elröppen a két és fél óra műsoridő. Persze nem hibátlan film, sőt, biztos, hogy vannak benne torzítások is, de nekem nagyon tetszett. ajánlom mindenki figyelmébe, mert érdemes megtekinteni.


9. Gabroca (2009-11-02 18:26.00) aaaaa
A filmnél talán sokkal érdekesebb a téma, érdemes a film megnézése után elővenni a RAF-ról információkat (pl tömören olvashatunk a wikipédián róluk) és elgondolkodtató, mit is akartak valójában. Egy terrorista szervezet megalakulásakor szerintem van olyan motivum, ami kezdeti szándékaikat alátámassza és igazat ad nekik bizonyos értelemben. Tetszik a németes elszántságuk, amit ábrázol a film, talán ez itthon nem is következhetett volna be, mi magyarok sokkal gyávább nemzet vagyunk. Ajánlom a filmet mindenkinek, főleg fiataloknak.


8. Az utolso szamuráj (2009-10-06 13:17.38) aaaaa
Szóval,egyszer írkáltam valahová olyasmit,hogy bírom a németek azon tulajdonságát,miszerint képesek saját történelmükkel szembe nézni.
A mi filmművészetünkből ez valahogy hiányzik,illetve máshogy történik.Vagy modoros hangnemben,innentől sokan unalmasnak tartják-néha teljes joggal-vagy a szokásos humoros-szarkasztikus mód,amitől meg többeknek tele a surranójuk(Persze azt is meg lehetne kérdezni,hát nektek semmi se jó?De azt ilyen óvatosba ....mert lészen hőzöngés és okoskodás)
Mivel a Baader-Meinhof csoport müködéséről hézagosabbak voltak ismereteim,a film előszöri megnézése után kicsit utánaolvastam:aztán mégegyszer ,mostmár dvd-n ismét lefigyeltem.A film egyálltalán nem hibátlan,sőt bizonyos perek miatt mondható,néhol torzít a valóságon:ám mindenképp figyelemreméltó,persze ezt egy Alkonyat-fannak magyarázhatnám napestig,mint faliórának a vizelési inger komolyságát vészhelyzetben.
Fontos tudni a moziról,olyan emberek készítették,akik életkoruknál fogva is részesei voltak a RAF müködésének,illetve nem amcsi vagy angol filmes,akinek esetleg a német viszonyokról kevesebb ismerete lehetett volna:nem,egy könyv alapján német szakemberek gyártották,bár Uli Edel kétségkívül megjárta a tengerentúlt is.Nem véletlen írtam szakembereket,elképesztő a filmhez használt azon kori eszközök,autók,hajak,napszemüvegek precíz és maximálisan aláfestő használata,utoljára ilyet Scott Amerikai Gengszterében vagy Eastwood Elcserélt életek-jében láttam,tényleg ott voltam az adott korban.Ám volt némi ellenérzésem a filmmel kapcsolatban,főleg mikor utánaolvastam dolgoknak.
Mert-legalábbis nekem-úgy tünt,kicsit idealizálva voltak hőseink,míg a másik oldalt szinte csak a mindig zseniális Bruno Ganz képviselte-akinek viszont a szájába olyan mondatokat adtak,hogy könyörgöm,legalább gondolkodjunk már el rajta,ugyan minek következménye egy terroristacsoport kialakulása....az ember nem úgy születik,hogy erre a pályára készülne,valaminek történie kellett vele,már persze ha önálló gondolatot is feltételezünk róluk.Németországban persze a helyzet abban az időben jóval komplexebb,a sose lemosható fasizmus és annak valós?valótlan?rákenése az USA-ra Wietnam -politikája miatt ,nomeg a zsidókat sem szeressük,amúgy meg a harmadik világot is csak kizsákmányolják.
A legérdekesebb persze,hogy a fentebb olvasható problémákat fiatalok ,sőt diákok teszik magukévá,-naná!-és az ember ohatatlan kiváncsivá válik,vajh ők hogy gondolnák a világ rendbe rakását,naívitásuktól átítatva(tudva persze a gondok valóságtartalmáról,és tudomásul véve azt,sőt némelyikhez esetleg azonos érzelmekkel fordulva)Mivel persze ide sose jutottak el,megnézhetjük történetüket és egyre radikálisabb lépéseiket egy jól megkomponált és akár akciófilmnek is beilleszthető moziban.
Edel műve ugyanis leginkább pörgése,sebessége miatt remek,durva képekben tobzódik,egyszerűen remekül müködik a film ezen a vonalon.Politikából,gondolatokból ,világnézetből is merít,de csak épp annyira ,hogy az ne feküdje meg nézője gyomrát-hány és hány itteni nyavajgást lehet olvasni még olyan remek politikai krimiknél is,mint a Dolgok állása,jaj ez száraz,jaj ez uncsi....én kérek elnézést,de bazd meg,épp fejed felett dönt mindig a politika,annak képviselői,míg te meg vernyákolsz annak tulajdonságain,voltam bár lényemtől eltérően vulgáris és barbár.
De vissza a filmhez:Edel mozija igen sikeres volt a fiatalok körében-naná a köbön!-de azt is el kell mondani,vagy nekem legalábbis ez jött le,néha túlságosan megragadt olyasmiken,hogy a srácok csak divatos cuccban nyomták,igényes kocsikat loptak mert azzal jobban lehet terminátorkodni illetve egyfajta pozítív életstilust ,milliőt teremtettek köréjük,ami sokak számára vonzó-megfejelve pedig ugye azzal a ki nem mondott de igenis érthető dologgal,ezek a fiatalok a hatalom ellen harcoltak,nomeg az USA ellen,a zsidó terjeszkedés ellen,ami kérdések hovatovább ma is aktuállisak ha nem is épp ilyen mód.
Történelmi tabló hát a film olykor hiányos,avagy szándékos puderral-Jurgen Ponto megölésénél perelt az asszony,neki ugyanis végig kellett néznie férje meggyilkolását-nomeg a végére inkább a hivatalos álláspont került,miszerint a börtönben lévő tagok öngyilkosságba menekültek:érthető ebben a néző,illetve nem pitlák mennyiségű német kételkedése.Sőt arról sem szabad elfeledkezni,hogy volt egy távíró,ami hipp-hopp eltünt a rendőrségen,holott Schleyer elrablásával kapcsolatban nyomon a rendfentartó erők,micsoda véletlen....avagy nem,ám ennek nyoma sincs a 150 perces monstrumban.
Sokan talán megkérdeznék,mégis mi a pláne egy egyre radikálisabban viselkedő,de ma már nem aktív csoport tetteinek bámulásába,ráadásul mint látjuk,még a pina is szőrös volt akkoriban-igen,az alkotók figyelme erre is kiterjedt-nos,ezeknek lehet nyugodtan képükbe mondani,mert a RAF müködése és szerepe mind a mai napig igen erőssen foglalkoztatja az Európai unió egyik legfontosabb tagállamát ,és egy olyan népet,melynek múltján súlyos folt esett,amit ez a tehetséges és precizitásban igen jeles nemzet cipelni kénytelen,mégha sokan ezt a foltot szeretettel és megbecsüléssel simizik is,dehát ökör mindig lesz.Folytatva a felsorolást,mert a film rávílágít egy akkoriban forrongó-és formálodó?-Európára ,az USA egyik legnagyobb baklövésére amelyik mind a mai napig kisérti őket,illetve láthatjuk azt is,még a borzalmas olimpia emléke és szerepe is érintve lesz a moziban,a Baader-Meinhof csoport tagjai ott is meg lesznek említve,persze nem aktív résztvevőként.
Jó kis mozi ez hát,én úgy vélném,az akciófilmfanok se csalatkoznak benne,de persze a teljes képhez illik a témába jobban elmélyedni:aztán ki-ki világnézete alapján elgondolkodik azon,az 58 életet követelő Vörös Hadsereg Frakció müködése érzelmileg néla hová esik,mi változott azóta-sokminden és semmi,legyen ez bár groteszk és szigorúan magánvélemény-nomeg mi mikor jutunk el legalább egy ilyen szintű filmig teszem azt 56-tal kapcsolatban....vagy a rendszerváltást érintve,aminek tényleges megtörténtéről azért redőződik homlokom.
Amúgy pedig a vezéralakokról annyit,van aki ma is él,más személyazonossággal,illetve 2007-ben szabadult feltételesen szintén egy tagunk,nesze németeknek velük élő történelem.


7. Eurodog (2009-07-27 20:30.41) aaaaa
Szerintem ez a film egy cigaretta-reklám ugyanis (legalábbis a főszereplők)szinte megállás nélkül cigiztek. Épp csak az nem derült ki hogy milyen márkájú cigit szívtak. Valamelyik dohánygyár szponzorálta a filmet? Nagyon idegesített.


6. Lepke8 (2009-03-31 10:22.16) aaaaa
Legéndy Jácint - Szitányi György - Tamás Gáspár Miklós: RAF - Búcsúszimfónia. Itthon az első könyv a Vörös Hadsereg Frakcióról. Versek, eredeti RAF-szövegek és esszék a témához kötődően. Tulajdonképp a filmmel egyidőben jelent meg. Nagyon érdekes! A magyar feliratozás készítésekor is tanulmányozták a benne olvasható RAF-kommünikéket.

RAF - BÚCSÚSZIMFÓNIA:


[link]

[link]

[link]

[link]

[link]


5. Catalunyadog (2009-03-23 11:44.05) aaaaa - (válasz Trashfan 2. hozzászólására)
Teljesen egyetértek a leírtakkal.Akiket érdekel a téma (kb. azt a 100 embert aki jegyet váltott rá a bemutatás hetén)azoknak egy mesterien rendezett amolyan képes történelemi dokufilmet csinált az Eichinger Edel páros.Aki nem ismeri ezt a korszakot vagy a RAF tevékenységét,a személyeket akik az események mögött álltak,azok a film 10 percében elvesztek.Ezért is inkább réteg,mint tömegfilm.Le a kalappal a német filmesek előtt,akik a saját történelmüket ilyen hitelesen tudják feldolgozni.A filmet ahhoz a vonulathoz sorolnám amelyhez a Bukás , A mások élete vagy a Sztálingrád tartozik.


4. Corleone77 (2009-03-17 18:11.09) aaaaa
Igen, egészen jó film volt. Remek színészek, korrekt bemutatása a témának. Végre emberarcúnak látjuk ezeket az embereket, a korszellemmel együtt. Hasonlóan élveztem, mint a Bukás c filmet.
Ráadásul akció is volt benne bőven, tehát simán felveszi a versenyt egy halivúdi filmmel is:)


3. Trashfan (2009-03-16 15:28.44) aaaaa - (válasz Trashfan 2. hozzászólására)
Lemaradt az értékelésem: 4*



2. Trashfan (2009-03-16 15:23.11) aaaaa
Nos, azt tudtam, hogy nem lesz tömegfilm, de hogy Budapesten úgy kelljen rá vadászni egy moziban...ráadásul mondanom sem kell, de nem teltházas volt. No persze nem egy csilli-villi agyatlan hálivúdi szemét, amik olyan népszerűek tudnak lenni, hanem egy kő kemény német precizitással megalkotott szinte dokumentumfilm.

A cím maga ugyan kicsit becsapós, mert a Baader-Meinhof csoport, mint olyan, egy média név, ők magukat a Vörös Hadsereg Frakció néven hívták. Másfelől bár Ulrike Meinhof fontos tagja volt a csoportnak, a konkrét stratégiát-és ezt a film jól be is mutatja-Baader és a szeretője határozták meg. Meinhof pedig a publicitást és az akciók "filozófiai" alapjait adta meg.

Azt nagyon fontos tudni, hogy a film a hivatalosan elfogadott verzióját mutatja be az eseményeknek, holott a vége felé, az öngyilkosságok, a börtönös eseményeket sokan vitattják a mai napig, hogy azok úgy történtek meg, ahogy azt a hivatalos jelentésekben közölték. Ennyit a háttérről.

A film nagy gyengéje és hibája, hogy aki nem ismeri a történelem ezen szakaszát, az akkori ideológiákat, azok mozgatórugóit, a főkolomposok mozgatórugóit, a filmből nem nagyon fogják megérten, megismerni, mert a film csak az eseményeket követi, megértetnim nem akarja a történéseket. Aki nem ismeri az ideológiát, a korszakot, az bizony sűrűn pisloghat, és értetlenül nézheti az ugrálást egyre elölrébb az időben. A dokumentarista jelleg itt üt vissza igazán.

Ugyanakkor viszont az előnye is. hihetetlenül korhű a megvalósítás, a zenék, jelmezek, hangulat. A dokomentarista stílus erősítik az egykori filmfelvételek, magazinok bevágásai. A film nézése közben ott érezhetjük magunkat a 70-es évek Németországában.

A színészekről semmi rosszat nem tudok elmondani, hozzák, amit kell. Kicsit sajnáltam, hogy Alexandra Maria Lara csak ilyen kevés és "dicstelen" nyúlfarknyi szerepet kapott.

Összességében azt tudom mondani, hogy akit érdekel ez a korszak, a VHF tettei és ennek hiteles történetét kívánja megtekinteni, mindenképpen nézze meg. aki viszont nem ismeri kicsit jobban a korszak eseményeit, ideológiai áramlatait, előbb kicsit olvasson utána, és csak utána nézze meg a filmet, mert ezen ismeretek nélkül bizony néha összevissza-érthetetlenséget láthat benne.


1. Jég szívű (2009-03-14 09:59.15) aaaaa
Bebocsájtást nyerhetünk a 70 es évek Németországába.
Néha kicsit elhúzták,de ettől még jó lett.A Vörös Hadsereg Frakció tagjairól szól.



Kapcsolódó fórumok

VéleményekChris Co, 2013-10-29 21:2524 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk