Idősebbek is elkezdhetik online és ingyenes rejtvényfejtő játékunkat
Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Vörös szobák

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek

2024-04-11
Back to Black
Carte Rouge - Vörös térkép
Szellemirtók - A borzongás birodalma
Thabo és a szafari kaland
Verseny a győzelemért

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Zárójelentés
- Film+, 06:50
A pénznyelő
- AMC, 07:05
Hopp
- HBO, 07:45
A szél fiai
- RTL Három, 08:00
Madagaszkár 2. - Az elveszett sziget
- Moziverzum, 08:15

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Eric Roberts (68)
James Woods (77)
Ragályi Elemér (85)
David Tennant (53)
Maria Bello (57)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
2022-es választás
Hiányolt fórumozók!
Szólánc
Mit hallgatsz most?
Kifacsart filmcímek - szójáték

További fórumok

Utoljára értékeltétek
A beavatott aaaaa
Linara Washington aaaaa

 

Fórum - Dúvad - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

25. Find (2022-02-21 11:53.39)   - (válasz GyermeklakĂłbizottsĂĄg 24. hozzászólására)
Én is rákapcsoltam a hétvégén és érdekes módon nekem is első pillanatra Bara Margit jutott eszembe.

Újranézve Bessenyei megint meg tudott félemlíteni, a Medgyesi Máriával közös jelenetei pedig elképesztő feszültséget teremtettek.
Bitskey súlytalan volt hozzájuk képest.
Ezúttal az operatőri munka kidolgozottsága is feltűnt. A jelenet, amikor Zsuzska az akkor még csak udvaroló Gál Janival beszélget a sorompónál most is előttem van. Szemből látjuk őket, majd elmegy a vonat és a kamera a sorompóról veszi őket.

Azért én örülök, hogy Zsuzska leszámolt a végén az elnyomó, abuzáló férfival.


24. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2022-02-20 17:24.34) aaaaa
Meglepődtem Medgyesi Márián, Bara Margitot gondoltam, de a művésznő csodálatos választás volt. A vége elkapkodott, majdnem befejezetlen, nem ismerem az eredeti Sarkadit.



23. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2022-02-20 17:21.55) aaaaa - (válasz Lector 21. hozzászólására)
Bessenyeit többször láttam , hallottam élőben- az Úr hangja, ez Isteni volt! Madáchban Kispolgárok, Danton halála- ban Danton! , Bánk bán, Galilei- ezek mind a 60- as évek csodálatos előadásai voltak!


22. Vbacs (2021-05-11 15:58.41) aaaaa - (válasz Lector 21. hozzászólására)
Pontosan ugyanez a véleményem Bástiról és Bessenyeiről is. Robusztus termetük; alfahím kiállásuk és persze a fantasztikusan szép mély orgánumuk miatt ők is kicsit beskatulyázódtak ebbe a domináns, vezető szerepekre. Sosem láttam egyiktől sem, hogy akár csak kicsit is átmentek volna másodhegedűs szerepekre. Királyok, cégvezetők, igazgatók, parancsnokok és hasonló erős karakterek megformálói voltak életük nagyobbik részében.

Páger nekem is egy fokkal sokszínűbb volt. Benne is túltengett a férfiasság és a tekintély, de ő azért tudott ennél puhábbat és gyengédebbet is nyújtani időnként. Látszott rajta, hogy neki egyáltalán nem probléma "alábbszállni". Imádom, minden hibája és politikai szerepvállalása ellenére is.

Egyébként a Hegedűs a háztetőn megintcsak tökéletesen Bessenyeire öntött szerep szerintem. Sajnos élőben nem láttam.


21. Lector (2021-05-10 16:25.26)  
Bessenyei Ferenccel mindig úgy voltam, mint Básti Lajossal.
Páger mááás káposzta. Micsoda nevek::))))!.
Tehát a pózolás nagymesterei ők!
Bessenyeivel minden rendező szeretett dolgozni ( ha aludt:)... ) Hatalmas egó , hatalmas csinnadrattával feltupírizott piros függöny! “ Vegyétek tudomásul jövök”!:))))
Szerettem , mert hatalmas alakításai és versmondásai utánozhatatlan, öblös, mély orgánuma muzsika volt a füleknek! Vbacs kivesézte a Dúvadot. Nem sokat hagyott:)!
És nem azért mert ő írta .... amit, de azért mert saroktól sarok ig megáll a véleményezés. Akár kritika is:)
Visszatérve Bessenyei Ferenc egyszerűen idős korára vált hatalmas művésszé!A Hegedűs a Háztetőn ,világirodalmi remekművé lépett elő előadásában. Az a hang:))) Az mély símogató lelket melengető! Uram Atyám!
Kapunk e vajon valaha ilyet????:))))
Dúvad. Sikerfilm , és maradandó.
Medgyesi Mária , Bodrogi, Bitskey, Barsi...,
Nagyot tettek le az asztalra!Ez mentette a filmet , és tette elegantos helyre.


20. Vbacs (2021-05-10 13:19.38) aaaaa
Így 6 évvel később is lényegében tartom a korábbi véleményemet a filmről, így edzettebb szemekkel újranézvén is.
A Dúvad számomra egy nagyon különleges Fábri-film. Több okból is. Egyrészt, mert ahhoz képest, hogy mennyire méltatlanul kevés hangsúlyt kap ebben a fontos életműben, szerintem egy kiemelkedően jó alkotás, másrészt, mert annak idején is jól ráérezve - valóban egy Körhinta-utórengésnek érződött, és nem is véletlenül. Szerintem a Dúvad teljesíti ki azt, amit a Körhintával és az Édes Annával elkezdett Fábri, mégpedig a modernizmus meghonosítását. A modernizmus Fábrinál úgy jelentkezik, hogy a kimondott szavaknak egyre kevesebb szerepe van a történetben, helyébe lépnek a ki NEM mondott szavak túlsúlya, a képi világ, az álomjelenetek és az intuíció. A színészek játéka is erősen változott már ezekben az időkben: reakcióik, mimikáik, érzelmi ingadozásuk elkezdett egyre több fontos teret nyerni a szövegen túl. Csodálatosan szép fényképezéssel segíti elő a direktor, hogy a puszta szépsége és borzalma egyszerre bírjon áthatni. Tempója elég lassú és terjengős - ami miatt szerintem nem mindenkinek való ez a film. Ez szintén elősegíti a nézőben ezt a kissé borongós, börtönszerű érzést a faluval kapcsolatban, ami egyébként a lány nézőpontja is lesz.
Maga a történet egy olyan melodráma, amit nyugodtan nevezhetnénk akár pszichológiainak is, holott ez ebben az időszakban nem volt túlontúl jellemző a magyar filmművészetre. Bessenyei Ferenc egy olyan gazdát alakít, akit a történelem már alaposan meggyötört. Valószínűleg valami nagy kulák lehetett a háború előtti időkben, mert komoly törés neki, hogy be kell lépni a TSZ-be, de ettől függetlenül a tekintélye többé-kevésbé töretlenül megmaradt. Azon kívül elvesztette feleségét és gyermekét is, így nem maradt neki más, mint a dühe, az elkeseredettsége, és a lovai - akik csodás szimbólumok ebben a filmben. Találkozik Zsuzsával (Medgyesi Mária toronymagasan a film fénypontja. Az utóbbi időben különösen megszerettem őt a régi filmekben. Nemcsak gyönyörű volt, de rettentően expresszív, kiváló színésznő is. Illetve még él, szóval nem múlt idő.), aki olyan szeretője lesz, mint az előzőek, de aztán utólag kiderül Bessenyei számára is, hogy korántsem ez a helyzet. Akarja majd őt, mindennél jobban, és ezért a végsőkig el fog menni.
A film nagyon kaparássza a mai napig társadalmunkban élő tabukat. A molesztálás, nemi erőszak akkor is benne volt a filmben, ha ezt nem ábrázolták túl naturalisztikusan. A főhős vadállatiassága azonban valahol mégis izgatta Zsuzsát, mert egyfajta stockholm-szindróma szerűség is kialakult benne a félelmén túl. Ami egyébként a mai napig egy nagyon modern és érdekes pszichológiai filmtanulmány is lehetne, ha ennek jobban a mélyére mehetnénk, mint ahogy Fábri tette, aki nyilván addig ment el ebben, ameddig lehetett.

Nagyon érdekes film, de korántsem annyira tökéletes. Bessenyeinek valóban szinte jutalomjáték volt ez, mert ezt a szerepet szinte ráöntötték. Ő ilyen. Nem feltétlenül hinném én őt a valóságban ilyen erőszakosnak, de a zabolázatlan természete, az öblös hangja, a levakarhatatlan férfias dominanciája általában ilyen erőteljes karakterekre predesztinálja. És szerintem ennek ellenére mégsem birkózott meg a feladattal tökéletesen. Minden erejét bedobta, ha kellett, betonfalat is átütött, de valahogy mégsem lett kellő mélysége a figurának. Szegény Bitskeynek meg igen hálátlan, gyenge szerep jutott, amit megint sajnálok, mert a két férfit jobban is lehetett volna konfrontálni. Mint feljebb is írtam, Medgyesi Mária vitte szerintem ezt a filmet. És valóban ne hagyjuk ki az említésből Barsi Bélát, Bodrogi Gyulát, Siménfalvy Sándort sem. Barsi egyébként Fábri egyik legnagyobb favoritja volt, szemmel láthatóan mindig annyira előre tolta őt a filmjeiben, amennyire csak lehetett. És egyébként itt is hangsúlyos volt, emlékezetes, sok jó pillanattal.


19. Bertu (2017-07-16 16:58.14) aaaaa
A filmet ugyan a 3 főszereplő viszi, de kiváló színészek sora szerepel benne, akik valahogy nem szerepelnek a stáblistán. Pl. Siménfalvy Sándor, Bodrogi Gyula, Barsi Béla, Nádai Pál vagy Gyenge Árpád.


18. -szeri- (2015-05-07 17:05.15) aaaaa - (válasz Find 17. hozzászólására)
:DDD


17. Find (2015-02-14 17:16.22)  
Nagyon hasznos volt a filmben, hogy megtanultam, hogyan lehet szakszerűen, félkézzel demizsonból inni. :)))


16. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2015-02-14 06:42.35) aaaaa
Én már vénülő szemeimmel nézem gyerekkorom tiltott filmjét. Ez a fél évszázad korkülönbség nagyon befolyásol. Ott , ahol a 6- os most is megáll, többször láttam, hallottam Bessenyeit, nem volt Dúvad a Záporban. Több magyar filmben más karaktert is alakított. Stáblistás triumvirátus nem cannesi díjas, de Oscaros alakítások alkotása.


15. Vbacs (2015-02-13 19:17.32) aaaaa - (válasz Find 14. hozzászólására)
Szerintem nagyon jól illik a címbe személye, nekem Bessenyei mindig is egy dúvad ember volt, aki soha sem tudott másmilyen lenni. Tulajdonképpen jól elmondta a szerepeit és biztos, hogy színházban ő ennél több is volt, de ami vászonról nekem lejött az egy általában vagy idegbeteg, de mindenképpen szigorú két ajtós szekrény kikiáltása volt a világ felé, hogy "én ekkora férfi vagyok". És ez nem az én férfiszínésztípusom.
És őszintén szólva azt sem tudom, hogy ehhez mennyi intelligencia társult, mert hogy a szeméből így elsőre sokat nem lehet kiolvasni az is biztos.


14. Find (2015-02-13 17:35.38)   - (válasz Vbacs 12. hozzászólására)
A Körhintával kapcsolatban igazad van, nekem is eszembe jutott, de nem tudom megfogalmazni, hogy miért jobb az a Dúvadnál.

Bessenyeivel kapcsolatban nekem is vannak kétségeim. Sok színész igazította a saját jelleméhez a szerepeit, de ennyire egyhangúan talán csak ő. Ráadásul ezek a szerepek - legalábbis amiben én láttam - sekélyesek voltak.


13. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2015-02-12 05:55.25) aaaaa
Nekem egy vad utórezgés a Körhintából is ragyogóan gyönyörűséges ilyen égi- földi stáblistával. Egyszerűen nagyszerű.


12. Vbacs (2015-02-11 20:41.12) aaaaa - (válasz Find 11. hozzászólására)
Nekem ez a film mindig egy ilyen Körhinta utórengésnek tűnt.
Hasonló környezetben valami hasonló nagy kicsapongást akart visszaadni, de lehet, hogy a hibát pont maga a szándék jelentette. Én sem csodálom, hogy nem lett Fábri legjobbja. Egy olyan magyar filmes korszakban készült, ahol a Dúvad összetevőit inkább a termelési filmek kategóriájába sorolták, ami akkoriban már "elavult" volt, de nem ez a jó kifejezés rá.
Egyszerűen itt már más kellett.


Plusz Bessenyeivel nincs mindenki megbarátkozva, például én sem :)


11. Find (2015-02-11 18:22.51)   - (válasz Kokocikutya 8. hozzászólására)
Jó kis felsorolás :))
De ha Fábri legjobbjairól beszélünk, akkor a Dúvadot nem venném közéjük.

Nem rossz ez sem, de egy erőszakos alak csapongásai és egy asszony vívódása az értelem és érzelem irányításával egy komor falusi környezetben "nem emelt föl", pedig Bessenyei nagyon jó volt ebben a szerepben.


10. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2015-02-07 16:32.16) aaaaa - (válasz Biraja 1. hozzászólására)
Lovas egyetértés, felcsillagozás.


9. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2015-02-07 16:29.05) aaaaa
Sarkadi, Fábri, Ránki triója jól forog, nemcsak a ringlisspielen. Már a cím is -a kezdő- utolsó zöngétlen mássalhangzó alliterációjával hang- utánzó- festő. 4 B: Bessenyei, Bitskey, Barsi, Bodrogi - mindenki magas lovon, le is esik. Bessenyeinél- ahogy ma mondják, működik a kémia, Zsuzskánál is. Fekete - fehér, akkori infrastruktúra, jelmezek- ahogy az öreg asszonyok mondják: minden fehérneműje rózsaszín nylon, ami akkoriban nagy dolog volt, pedig egészségtelen. Ahogy véget ér a film, mert ha valahol van 1 puska, az eldurran- ott kezdődne az igazi tragédia. Ez csak tragikus hepiend. Bessenyei lovas jelenetei fantasztikusak! Eszembe jut a Torinói ló, egész más, és mégis. Élőben nem láthattam, mert akkoriban nagyon szigorúan vették a karikákat, pedig, ...


8. Kokocikutya (2010-04-26 22:14.38)  
jó kis film :)) ez is, a Körhinta is és a 20 óra is :D


7. Akocso (2010-03-14 21:01.31)   - (válasz Gyermeklakóbizottság 5. hozzászólására)
Csodálatos a film és csodálatos Medgyesi Mária is...!
Mit tudhatunk Róla, hol él, mit csinál..?

Köszönve. Anti, Szegedről ( akocso@gmail.com )


6. Orgona (2010-01-18 18:14.28)   - (válasz Gyermeklakóbizottság 5. hozzászólására)
A 70-es években TV játékokban is szerepelt.


5. Gyermeklakóbizottság (2009-12-20 17:52.59) aaaaa
Bessenyei "játéka" magávalragadó, Medgyesi Mária nagyon szép,később őt az Operett színházban láttam.


4. -szeri- (2009-09-27 23:15.19) aaaaa
Nagyon jó film,a régi idők magyar filmjének krémje(szerintem) :)


3. Biraja (2009-02-13 13:10.51) aaaaa - (válasz MrMojoRisin1 2. hozzászólására)
jah! igen....igazad van!
köszi!



2. MrMojoRisin1 (2009-02-12 10:56.30) aaaaa - (válasz Biraja 1. hozzászólására)
Teljesen egyetértek, valóban remek film. Viszont nem Pityke, hanem Pölöske:))


1. Biraja (2009-02-11 16:25.53) aaaaa
Az este a Duna TV vetítette mert Bessenyei tegnap lett volna 90 éves....
nagyon jó film, olyan jelenetekkel, hogy az ember lélegzete is eláll...
..amikor Pitykével bevágtat a bálba a táncolók közé,
mert ez a ló mindent megtesz a gazdájáért...
le is dobja magáról Palkót /Bodrogi/ aki csak kicsit át akarja mozgatni és oly szerencsétlenül esnek, hogy két helyen is eltörik a ló lába, és Palkó eszméletét veszti....
ölre megy Gál Janival, hogy Zsuzskáját visszaszerezze, ám a lány lelövi őt....
ahhoz képest, hogy a technika messze nem közelített a maihoz, olyan képi megformálásokat alkalmaz az operatőr és a rendező, hogy fantasztikus...
a szereplőkről már ne is beszéljünk:
Bessenyei, Bitskey, Barsi



Kapcsolódó fórumok

VéleményekFind, 2022-02-21 11:5325 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk