Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek

2024-04-11
Back to Black
Carte Rouge - Vörös térkép
Szellemirtók - A borzongás birodalma
Thabo és a szafari kaland
Verseny a győzelemért

2024-04-04
27
A kiméra
A Majomember
Az első ómen
Hogyan szexeljünk
Kék Pelikan
Nemkívánatos személyek

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Ahol a folyami rákok énekelnek
- Cinemax2, 18:27
A kém
- Moziverzum, 18:30
Alkonyat - Újhold
- Film Café, 18:35
A randiguru
- AMC, 18:40
Szupercella
- Mozi+, 19:00

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Jay O. Sanders (71)
Lukas Haas (48)
Martin Lawrence (59)
Schell Judit (51)
Kai Wiesinger (58)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Kaja-pia topik, avagy: ki mit szeret enni-inni?
Versek!
Törőcsik Mari - Vélemények
Gesztesi Károly - Vélemények
David Belle - Vélemények

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Az utolsó párbaj aaaaa
Kai Wiesinger aaaaa

 

Fórum - El Greco - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

15. Gyorkos (2011-09-06 19:16.05) aaaaa - (válasz GyermeklakĂłbizottsĂĄg 14. hozzászólására)
Úgy sejtem ez a film lehetett az:

[link]

Itt egy részlet a filmből:

[link]

Viszont ennek a filmnek nincs fóruma és adatlapja itt. ????


14. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2011-09-05 09:16.52) aaaaa - (válasz Gyorkos 13. hozzászólására)
Én ezt a filmet nem láttam, de a 60-as években volt 1 film szintén a festőről, mintha írtam is volna hozzá, most nem találom, és a címe sem jut eszembe. Ha Te emlékezel, légyszíves válaszoljál, köszönettel.



13. Gyorkos (2011-09-05 05:00.07) aaaaa
Kritika a filmről:

"Giccstabló
Yannis Smaragdis: El Greco

Egyén és intézmény, művész és egyház, fény és sötétség szembenállását dolgozza fel a magyar–görög koprodukcióban készült El Greco. Teszi mindezt azonban olyan mértékű naivitással, amely maximum az első némafilmek korában aratott volna sikert kiszámítható klisékbe oltott giccses heroizmusával.

A manierista festők második nemzedékéhez tartozó Domenikos Theotokopulos – aki neve bonyolultsága miatt kapta az El Greco, „a Görög” nevet – története szolgáltatja az alapot a film primitív mitologizálásához, amely az életrajzi alapok felhasználásával kíván tökéletes lázadó hőst faragni egy szeszélyes, hiú, nagyvilági, ám kétségkívül zseniális festőből. Smaragdis filmjébe az életút hatásvadász elemeit mentette át: őseinek lemészárlását Krétán, Tizzano mesterhez fűződő kapcsolatát Velencében, a kort megbotránkoztató két – természetesen kvázi szeplőtelen – szerelmét, és legfőképpen konfrontációját a spanyol inkvizícióval. Ez a mű-alkotás ennek megfelelően inkább egy anakronizmusokat tartalmazó gondolkodásmóddal megvert, retrospektív igazságszolgáltatás és fekete-fehér vádirat az egyház egykori tévedései ellen, mintsem életrajzi dráma, korhű kosztümös film vagy mondjuk: élvezhető történelemóra.

A két órásra elnyújtott cselekmény alatt nemcsak görög barátunk szenved a művészet buktatóitól vagy a lenyűgözően gonosz papoktól, hanem a néző is bőven feszenghet, hogy hogyan tudja egy ilyen otrombán historizáló film ennyire komolyan venni magát. A fordulatos, összetett művészlét helyett klisék tömkelege uralkodik el a történeten, amelyet a patetikus és a Barátok közt színvonalával erősen vetekedő színészi játék koronáz meg (arról már nem is beszélve, hogy a borzalmas angol akcentus ezúttal semmit nem emel a film fényén, ellentétben olyan esetekkel, mint a Blöff vagy a Sukiyaki Western Django). A filmforma is inkább az olyan amerikai „történelmi” kalandsorozatokra hajaz, mint a Herkules vagy a Xéna, amelyek aprópénzre váltják a görög mitológiát, nem pedig a filmművészethez kötődő darabokra, mint amilyen példának okáért a festői szépségű Leány gyöngy fülbevalóval. A készítők bizonyára úgy gondolták, hogy az árnyalt jellemábrázolás, az összetett cselekmény, vagy ne adj isten, az élethű dialógus csupán az elvont művészfilmek stigmája, amit egy tisztességes közönségfilm készítésekor kötelező elkerülni.

Mit ad Isten, ez maximálisan sikerült is: pozitívumként talán csak Vangelis kísérőzenéjét lehetne felhozni, ha nem lenne totálisan ignorálható háttérbe szorított szerepköre miatt. Ráadásul olyan alapvető hibákat is képes elkövetni a kirakatba való érzelmeket tálaló filmkísérlet, mint a flashback-keret következetlen alkalmazása, amely mindössze a túlzásba vitt – feltehetőleg többnyire meghatónak szánt – narrációnak szolgáltat sovány létjogosultságot. Ez a narráció hivatott közvetíteni a „bonyolultabb” eseményeket, átugorva a képi történetmesélés hatalmas kihívását – kivétel ez alól a deus ex machina finálé, amikor is az igazságtalan elnyomás ellen lázadó, harcos főhősünket beidézik az inkvizíció színe elé. Ekkor ugyanis lehull a lepel a rendezői ötlettelenségről, amelynek szelleme kiszámítható, konvencionális és iskolás megoldásainak köszönhetően, az egész filmet betölti. A főinkvizítor (Juan Diego Botto) ugyanis a pokol kénköves mennyköve helyett angyalokat vizionál El Greco (Nick Ashdon) köré, és ennek hatására elmenekül saját templomából, miután bátor görögünk korát meghazudtoló módon, kb. 200 évvel későbbi, „felvilágosult” érveléssel alázta porba a mai szemmel nevetséges vádakat felhozó papokat. Hát igen, ilyen okos emberekről érdemes filmet készíteni!

Akárcsak a fikcióbeli Görög, aki az utca emberét festette meg szentként, és a profánt változtatta át szakrálissá, a film is igyekszik grandiózus himnuszt faragni egy nemzeti hőssé avanzsált, egyszerű festő életéből, hátha el tudja vele takarni azt a szemellenzős attitűdöt, a fájóan leegyszerűsített világszemléletet, amely már elkészítése előtt megölte az egész produkciót. Hiába, az El Greco millió sebből vérezve haldoklik a vásznon, melyet a film gondos munkával próbál glorifikálásba átfordítani. Micsoda irónia! A végeredmény azonban sajnos cseppet sem ironikus: egy film érzelmek nélkül, a kosztümös dráma történelem nélkül körülbelül annyit ér, mint egy nyeletlen kés él nélkül. A „felelősnek” ezért akár két órányi Miatyánk is kevés lenne penitenciaként…"

Soós Tamás

Forrás: [link]


12. Parbat (2010-01-03 23:34.16) aaaaa
Szeretem az életrajzi könyveket és filmeket. Erre a filmre is nagyon vártam. Nekem tetszett a film. Tény, hogy a mai szemelkápráztató filmektől messze van, de olyan jó volt végre egy nyugodtabb hangvételű filmet megnézni. Tkp. jól követte az életét a film, bár a hangsúlyt más események kapták mint a valóságban. Amúgy tudtátok, hogy (állítólag) Velasquez is tanult nála?


11. Tilona (2009-09-18 19:03.33) aaaaa
Hát én a múlt héten megvettem, igaz, hogy 2100 ft volt, de nagyon örültem neki egészen addig, amíg meg nem néztem. Nagy csalódás volt! Lehet, hogy én vártam túl sokat tőle, hisz nagy kedvencem, de egész egyszerűen unalmas volt. Lehet, hogy lemaradtam valahol, de én úgy tudom, hogy Greco Spanyolországban megbecsült polgár volt, és életének, művészetének nem volt meghatározója az inkvizícióval történt "súrlódása". A filmben halványak voltak a karakterek, kivéve a főinkvizítort, és a történet is monoton, élettelen volt. Egyszóval nem tetszett! :(


10. Orfeusz (2009-06-21 22:54.57) aaaaa - (válasz Alois 8. hozzászólására)
Köszönjük a jó hírt .. ráállunk a vételre ..:)))


9. Tilona (2009-06-21 10:29.59) aaaaa - (válasz Alois 8. hozzászólására)
Ez jó hír! Ennyiért mindenképp beszerzem. Greco az egyik legnagyobb festő volt, különleges, sehova be nem skatulyázható ábrazolásmódjával. Sajnos a moziba nem jutottam el, mert csak Art moziban játszották, és nekem gondot okozzott 40 km-ről a kezdési időpont, de nagyon sajnáltam!


8. Alois (2009-06-21 07:43.05)  
2009 06.25-én fog megjelenni,1990,-ft-os áron.Ott a helye a Goya,Picasso,Gandhi,Chaplin....mellett a polcon,Vangelis zenéje pedig külön emeli a film értékét.


7. Orfeusz (2009-06-20 19:33.44) aaaaa - (válasz Dr.Kotász 6. hozzászólására)
Hát ha nem .. akkor letöltetem a netről .. és punktum ..


6. Dr.Kotász (2009-06-17 19:43.14)   - (válasz Orfeusz 5. hozzászólására)
Kezdem úgy érezni,hogy ezt mi már nem látjuk meg...nincs ennek a filmnek madszarországi forgalmazója?!?


5. Orfeusz (2009-02-04 21:08.47) aaaaa - (válasz Dr.Kotász 4. hozzászólására)
oké .. de itt is van ám mozi ... az időbe meg belfér .. és majd lezsírozzuk ...


4. Dr.Kotász (2009-02-04 21:07.11)   - (válasz Orfeusz 3. hozzászólására)
Jövő hét;)Hétvégén 'túróscsuszázok' Óbudán..vagy nem...majd meglátjuk...vak is aszonta:P


3. Orfeusz (2009-02-04 21:05.09) aaaaa
legyen a jövő hét .. vagy e hét vége.... ha semmi nem jön közbe ....



2. Dr.Kotász (2009-02-04 19:43.33)   - (válasz Orfeusz 1. hozzászólására)
Nah mikor meünk???:P


1. Orfeusz (2009-02-04 19:18.55) aaaaa
Hmmm.. izgalmasnak ígérkező film ez .. még nem láttam, de mindenképpen meg fogom nézni .. mert az életrajzi jellegű könyvek és filmek amúgy is a "gyengéim", másrészt pedig e művész életútja, alkotói vénája, tehetsége páratlan a művészettörténetben ... így irány a mozi ..:)))



Kapcsolódó fórumok

VéleményekGyorkos, 2011-09-06 19:1615 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
El Greco adatlap
Eredeti cím: El Greco
Évszám: 2007
Rendezte: Yannis Smaragdis
Szereplők: Nick Ashdon, Juan Diego Botto, Laia Marull, Lakis Lazopoulos, Dimitra Matsouka...

További információk

Szereplők fórumai
- Vangelis - Vélemények


 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk