Unatkozol? Gyere játszani!
Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Vörös szobák

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek

2024-04-11
Back to Black
Carte Rouge - Vörös térkép
Szellemirtók - A borzongás birodalma
Thabo és a szafari kaland
Verseny a győzelemért

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
A kifutópálya
- Filmbox Plus, 06:10
A hatalom árnyékában
- Film Mánia, 06:10
A rózsaszín párduc
- Mozi+, 06:30
Vélt sérelem
- Film4, 06:40
Anya, lánya, unokája
- HBO, 07:20

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
James Franco (46)
Tim Curry (78)
Atanas Srebrev (53)
Tony Plana (72)
Kate Hudson (45)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Mit hallgatsz most?
Mi fáj? Gyere mesélj!
Fogadóóra
Skylines - Vélemények
Rock zene

További fórumok

Utoljára értékeltétek
A tökéletes trükk aaaaa
Leonid Gaidai aaaaa

 

Fórum - Titokzatos bőr - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

11. Törölt felhasználó (2018-08-10 02:40.30)  
Érdekes, hogy ilyen kevés hozzászólás született a filmről, és még kevesebb ámuldozó kritika a szakirodalomban. Én évekig halasztgattam, hogy most a hollywoodi pedofil-ügyek kapcsán végre elővegyem, és megpróbáljak belemerülni az áldozatok lelkivilágába.
Nem volt egy kellemes menet. Még nekem is beadta a gyomrost legalább kétszer, pedig a folyamatosan pofán-gyomron-mindenhová rúgó Saló, vagy a Szerb film sem okoz ma már különösebb sokkot.

A Titokzatos bőr nem allegória, nem is tézisfilm, de elfogultan tanító jellegű dráma. És ha már ilyen, akkor az első problémám az, hogy bármennyire is kerüli az explicitást, mégsem a megfelelő helyen ver gyomorba. Mikor éreztem, hogy kicsit sok?Akkor, amikor el kellett képzelnem, hogy milyen szexuális aktus zajlik a képen kívül. Ez a legtehetségesebb exploitation filmesek nagy találmánya: szkeccs-szerűen építik fel a jeleneteket, hogy mondjuk nyolc felvonás alatt nyolcszor érjen minket sokkhatás. Akár megvágva, akár vágatlanul kifejti a hatását.

Ha viszont lélektani drámát akarnak eladni nekem, akkor elvárom, hogy a szüzsé egészéből bontakozzon ki a fojtogató atmoszféra, az áramütést a szereplők közti interakció okozza, ezután a néhány explicit jelenet már csak hab legyen a tortán. Ingmar Bergman ebben nem ismert kíméletet, Gregg Araki sajnos igen.

Mai szemmel nézve már roppant kevésnek érzem, ahogyan a két fiú
környezetében élő felnőttek reakciói csak úgy felskiccelve kerülnek elő, pedig a külső hatás volna a dráma alapja. A tragédia vonalát eleve egy mellékszereplő határozza meg, akivel aztán semmi nem történik. Értem, hogy jelzésértékű a drámai igazságszolgáltatás hiánya, de ezt nem lehet csak így ignorálva elintézni. Az még nem katarzis, hogy a két srác mélypszichológiailag feltárja a történteket. Ebből nem következik semmi az elkövetőre nézve.

A kétszereplős drámát önmagában is bivalyerősnek tartottam. Tényleg átható volt, ahogy egyre jobban csúsznak lefelé, mintha Araki kiragadta és tovább formálta volna Todd Solondz, vagy Larry Clark kölykeit. Joseph Gordon-Levitt játéka nagyon érett, hihető. „A másik srác” néha érezhetően panelekből építkezik, de különösebb probléma nincs vele. (Brady Corbet a neve amúgy.)

De közben a mellékszereplő szülők ábrázolása mintha felszínes lenne. Araki szimpátiát gerjeszt (én legalábbis így éreztem) az ufóhívő gyermekét liberális elvek mentén nevelő anyuka, és a hímringyó gyermekét nevelési elvek nélkül eltartó anyuka iránt. Itt tegyünk különbséget a kettő között: a liberális nevelés nem azonos az elvtelen neveléssel.
Az elvtelenül nevelő anyuka nagyjából leszarja, hogy milyen pornómagazinok kerülnek a fia kezébe. Az sem érdekli, hogy az ablakból láthatja a nyolc éves srác, amint leszopja az épp aktuális pasiját a gyerekhintán, és esetleg ebből az élményből születik az első jerk off élmény, ami elvezet a tudatos prostitúcióhoz.
A liberálisan nevelő szülő együtt nézi Az élőhalottak éjszakáját (a Romero-félét) a sráccal, az ufós kutatásait is rendre elnézi, ebből keletkezik egy inkább befelé forduló jellem. Ez eddig rendben is van. De esze ágában sincs utánakérdezni az ufó-élménynek akkor, amikor a 19 éves felnőtt fiú számára a régi emlék már igencsak látványosan gondot okoz. Pedig a film szerint a "második típusú találkozást" (amikor megjelenik a ház fölött az űrhajó) együtt élték át a csonka családdal, az nem a fiú saját élménye volt. Persze ez lehet egy metafora arra, hogy anyu és a lánytestvér tudott mindarról, ami a gyerek és az edző között zajlott, tehát az idők során szépen eltemetődött. Ha így van, akkor ez egy elég csonka metafora, mert kilóg az értelmezési keretek közül.
Mintha ebből a filmből kivágták volna azt a további 1 órát, ami kibontotta volna a családi körülményeket.

Ez így nekem azért kevés, mert csak a kétszereplős dráma telepedik rám, de a mellékszereplők meghatározó viszonyulása a történtekhez nem szolgáltat elég alapot a teljes átélhetőséghez.

Az azért teljesen átjön, hogy tök mindegy, mennyire liberális, vagy elvtelen a gyerek nevelése, a rendszeres átbeszélés hiánya rá fogja nyomni a bélyegét a lelki fejlődésre.

A negatív kritika ellenére gay filmként nálam a Top 10-ben van, mert a két szereplő belső lelki folyamatait átélhetően, hitelesen, letaglózóan közli.


10. Bede István (2018-01-13 19:45.05)  
qrva jó film



9. Oereg Gorm (2017-11-22 20:07.41) aaaaa - (válasz Lifeisamovie 8. hozzászólására)
Hátmasszázs.


8. Lifeisamovie (2017-11-22 19:53.06)  
Ohhh Mr. Drago és Gordon-Levitt...aztán paff, nem egészen erre számítottunk... :P
[link]


7. Schrödinger macskája (2012-05-15 18:46.44) aaaaa
Remek film. Nem merül el a testiségben, Joseph Gordon-Levitt pedig fergeteges alakítást nyújt és uralja a vásznat. Csak annak ajánlott, aki képes rá drámaként tekinteni, nem csak "homokos filmként"..


6. Hajrá KTE (2011-05-30 21:57.32) aaaaa
Nagyon durva film,azért nem 5 csillag,mer néhol már nagyon undorító


5. Kismiska (2009-06-08 17:59.30) aaaaa - (válasz Bibionee8 4. hozzászólására)
nem tudom már, hogy honnan töltöttem le, sztem innen:

*****

* Automatikusan eltávolított tartalom.


4. Bibionee8 (2009-04-16 04:13.15) aaaaa
Én régebben láttam!Egy barátom adta oda a cd-t,de később ez a cd eltűnt,feliratosan volt meg!Te honnan töltötted le,mert én nem találom,de lehet,h csak béna vagyok!Ha megkérhetlek adsz egy linket hozzá? :) Amúgy sajnos nem tudok róla,h itthon megjeent volna DVD-n! :(


3. Kismiska (2009-02-13 01:30.08) aaaaa - (válasz Bibionee8 2. hozzászólására)
Te hol láttad? Mert nem tudok arról, hogy MO-on DVD-n elérhető lenne...(én letöltöttem,de ha megjelenne itthon dvd-n, sztem megvenném)



2. Bibionee8 (2009-02-04 21:55.04) aaaaa
igen szerintem is ez a baj,nem volt túl nagy reklámja!de én is imádom ezt a filmet,lebilincselő,meghökkentő,és bár régen láttam,még a mai napig eszembe jutnak részletek belőle!...összeségében örülök,h nem csak nekem tetszett! :)


1. Kismiska (2009-02-02 12:31.11) aaaaa
Az egyik legjobb film, amit valaha láttam.
Számomra hihetetlen, hogy nem érkezett még hozzászólás (igaz a film nem valami könnyen érhető el).



Kapcsolódó fórumok

VéleményekTörölt felhasználó, 2018-08-10 02:4011 hsz
KeresemNyomozo1, 2017-02-12 17:021 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
 
 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk