Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Mentawai, egy elfeledett ősi kultúra
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek
Vörös szobák

2024-04-11
Back to Black
Carte Rouge - Vörös térkép
Szellemirtók - A borzongás birodalma
Thabo és a szafari kaland
Verseny a győzelemért

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Kellékfeleség
- HBO, 06:00
Bajkeverő majom
- Minimax, 06:00
Transformers 3.
- Mozi+, 06:20
Gilbert Grape
- AMC, 06:50
Monte Wildhorn csodálatos nyara
- Film Mánia, 06:55

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Shirley MacLaine (90)
Djimon Hounsou (60)
Glenn Morshower (65)
Cedric the Entertainer (60)
Aidan Gillen (56)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Kifacsart filmcímek - szójáték
Asszociáció
Mit hallgatsz most?
Szólánc
2022-es választás

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Colombiana aaaaa
Jefferson White aaaaa

 

Fórum - Paraziták - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

7. Chris Co (2013-10-29 21:02.33) aaaaa
Óriási csalódás számomra Cronenberg első mozija.

Röviden : Másodlagos bármilyen alkotásnál az anyagi ráfordítás mértéke, ha a történet bárgyú, a cselekményben ritkán lehet bármiféle ésszerűséget, logikát felfedezni, a színészi teljesítmény kritikán aluli (kiemelkedően rossz). Az első alien filmnél 4 évvel fiatalabb alkotás, ezért még a korát sem tudtam figyelembe venni enyhítő körülménynek (a két film közt színvonalban még a negyven év is kevés). "még a halál is egy erotikus aktus" – Filozófiai szemszögből ha vitatható is, a mélyebb gondolatiságával való azonosulás sem jelentett volna problémát, azonban ebben a formában inkább nevetséges, mint komolyan vehető. Szinte hihetetlen, hogy az eXistenZ és a Meztelen Ebéd is ugyanazon rendező alkotója, mint ez a szörnyűség.

Spoiler !!! 1:22-től látható ezen alkotás zseniális zárójelenete. Érdemes odafigyelni a színészi játékra illetve a töltés mögül egyszerre felbukkanó fertőzött szexuálisan kiéhezett (zs kategóriás zombi filmeket megszégyenítő) gyülekezetre, amikor szerencsétlen főhősünk, már-már Rowan Atkinsont is megszégyenítő esetlenséggel visszarohan a végzetét jelentő szállodába.
http://www.youtube.com/watch?v=wfglzsgahSA
Weird Al Yankovic talán az egyetlen, aki képes volt leutánozni ezt a fajta testmozgást.:)

Cronenberg nevének hallatán nem kevés képzelőerő, egyéni művészi kifejezőeszközök és egyéb magasztaló jelzők jutnak eszembe, ezért ezt a filmet gyorsan el is felejtem, mielőtt még meggondolnám magam.


6. Dr.HannibalLecter (2013-06-24 21:45.20)  
pár napja vettem meg kőkemény 250 ft-ért!:D
kíváncsi leszek:)



5. Weser (2012-06-02 13:18.38) aaaaa
Cronenberg első igazán komolyan jegyzett filmje ez. Az ezt megelőző munkássága lényegében majdhogynem ismeretlen. Karrierjét ezzel alapozta meg. Nála sorrendet nem tudnék állítani, mert kb 8 mestermunkával állt elő. Ezek közül mind időtálló klasszikus, bárhogy is nézem. Talán ha egyet kellene mégis megneveznem, akkor a Holtsávot mondanám a legjobbnak.
Igazából ezt megelőzően láttam már a fontosabb filmjeit. Ez a Paraziták nagyjából a Veszettel jelent meg egy időben DVD-n. Egyszerre vettem meg ezt a kettőt. Mondjuk én a Veszettet valamennyivel többre tartom, ha már megjelenése kapcsán említettem előbb azt.
El se kezdődött még a film, de már a főmenüben a zene rögtön már tetszett. Ahogy elkezdődik az egész produkció és rögtön a lakóház és a körülötte lévő parkot bemutatják minden részletességgel és eleganciával egy reklám keretében, tudtam, hogy ez a film biztos nem elhanyagolható fontosságú a karrierje során egy ilyen filmnyitánnyal. Utána jött a kiinduló momentum a szobában, ami megalapozta a későbbiekre nézve a film stílusát.
A főszereplő csávó problémái, az erkélyről leesett parazita az öregasszonyokra és egyéb elemek egyfolytában sorjáznak benne. A vége felé előkerülnek az olyan elvont és beteges jelenetek, mint amikor a gyerekeket pórázon vezették és hasonlóak. Meg persze a megfertőzött emberek viselkedése is nagyban hozzájárult a 70-es, 80-as évek zombi filmjeihez. Valamilyen szinten előfutára, bizonyos szempontokat figyelembe véve.
A másik nem elhanyagolható dolog benne a bezártság érzésének végig fenntartása. Más alapkoncepcióban ugyan, de ezt megelőzően leginkább az Élőhalottak éjszakájában volt ennyire jól megcsinálva ez. Ezt követően pedig ez a bezártság érzés leginkább a két Démonok filmben, Holtak hajnala 78-ban meg az újak közül a The Descentben volt még jelentősen érezhető, többek között.
Amúgy a 2006-os Slither is felfogható egyfajta újrafeldolgozásnak, bár ott lényegében csak az alapkoncepciót tartották meg és ráírtak egy teljesen más történetet.
Igazi filmtörténeti jelentőségű alkotás.


4. Weser (2011-02-21 17:37.50) aaaaa
Nagyon jól elkészített film, nagyon tetszett.


3. The Duke (2010-02-12 14:30.36) aaaaa
Teljesen egyetértek Szamurájjal. én is így gondolom a filmet, de azért jó film!


2. Az utolso szamuráj (2009-07-19 12:34.35) aaaaa
" Minden erotikus...minden szexuális."
Szerintem igaza van a széparcú kislánynak,nemcsak állt ez a hetvenes évek közepére,ma hatványozottan igaz,lassan nem lesz hölgy,akinek legalább a mellét nem csodálhattuk meg valamilyen magazin oldalán,vagy celeb,akiről kiderült,fura körülmények között vesztette el szüzeségét,esetleg nem tetszett neki a sperma íze legyen nő avagy még érdekesebb ha férfi a mesélő a témában.
Cronenberg első egész estés mozijának idején már túlvagyunk az első szexuális forradalom okozta sokkon és örömön-mármint a nyugati országok,mert itthon ebből annyit éreztünk hogy pár év múlva megjelenik a Tollasbál bundás muffokkal-éppen tombol a Grindhouse ezerrel ,horrorikonok születnek pár év múlva és nem lehet a filmben nem észrevenni régebbi klasszikusok hatását.
De legalább a kanadai fenegyerek ezt nem tagadja egy másodpercre se,ha eszünkbe jut a Testrablók támadása és Romero klasszikusa,nem vagyunk elveszett emberkék a műfaj Pantheonjában.Már a kezdés is bizsergető,remekül megfogalmazott reklámszlogen majd kedélyes beszélgetés miközben fönt egy lányt gyilkolnak éppen egy szobában.A helyszín-költségtakarékossági szempontból-egyetlen épület,így kapunk afféle társadalmi metszetet is kicsiben.A Paraziták a kornak megfelelően undoritóak-ma már legyünk őszinték,viccesek-és még vér is akad bőven,de....
De nem is ez a lényeg,a horror valahogy másodlagos,a biohorror mestere mást jár körül.A parazita pinán keresztül hatol be a nőbe,van a filmben pedofilia-lassított csók egy kislányal,hijnye abban az időben!-homoszexualitás,csoportszex ,kutyaként vezetett humanoid egyedek,mind-mind Cronenberg kissé másként müködő agya,képzelete szerint.A megfertőzöttek nem is halnak meg tulajdonképp-ha így nézzük,a főszereplő doki sincs veszélyben-egyszerűen csak bárhol bárkivel AZT kivánják csinálni(és közben persze a horror szabályai szerint sokasodni,hamár.)Fellehetne róni a hippikorszak egyfajta kritikájának is a mozit,ám ennek vége szöges ellentétben van,hisz az összes fertőzött szépen ,frissen és igazi amcsi álomként kocsiba huppan,hogy rászabaduljon a világra.(Erről King jutott eszembe,valamelyik művében írta,hogy mikor a hippik rájöttek mennyire életképtelen életvitelük,hamar beálltak a sorba és utána családapák,polgárok lettek.)
Cronenberg filmje nem is szolgál szinte normális szexuális viszonnyal-mondjuk,arról unalmas is forgatni meg nem is lenne rá jellemző,lásd későbbi munkái-és a Romero-t megidéző ajtóátszakitások,zombieszerű támadások majd a főhős bekerítése pesszimista volton azt sugalja,nincs menekvés a téma elől,ezt csak erősiti a felirat allatt hallható hírműsor szövege.Nem írnék ki ilyesmit rá,alapmű,mert nem az,lopott gondolatok vannak benne emberi viselkedésel és társadalomkritikával mixelve -csakúgy mint a legjobb horrorokban-és mai szemmel nézve többeknek néhol kínos vagy nevetséges lesz,dehát nem tegnap készült:ám hogy ennél a figyelemnél többet érdemelne,az totumfaktum,kérem tisztelettel!


1. Kriszticicc (2009-01-25 09:06.39) aaaaa
Látom még senki se írt erről a filmről. Megmondom őszintén, nekem nagyon tetszett. Még abban az időszakban készült, amikor nem a haszonszerzés, hanem az alkotás volt a cél.



Kapcsolódó fórumok

VéleményekChris Co, 2013-10-29 21:027 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
Paraziták adatlap
Eredeti cím: Shivers
Évszám: 1975
Rendezte: David Cronenberg
Szereplők: Paul Hampton, Joe Silver, Lynn Lowry, Allan Kolman, Susan Petrie...

További információk

Szereplők fórumai
- Ivan Reitman - Vélemények
- David Cronenberg - Vélemények
- Vlasta Vrana - Vélemények


 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk