Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-04-04
27
A kiméra
A Majomember
Az első ómen
Hogyan szexeljünk
Kék Pelikan
Nemkívánatos személyek

2024-03-28
Belu - A legbátrabb bálna
Cabrini - A szent
Godzilla x Kong: Az Új Birodalom
Ki hitte volna?
Pókok

2024-03-21
Artúr, a király
Bonnard - Egy festő szerelme
Exhibition: Cézanne - Egy élet portréi
Kung Fu Panda 4.
Őszi sanzon
Szeplőtlen
Vaskarom

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
Wonka (4K UHD + Blu-ray) limitált, fémdobozos *Import-Angol hangot és Angol feliratot tartalmaz*
Ferrari (4K UHD Blu-ray + BD) *A mozifilm* *Import-Angol hangot és Angol feliratot tartalmaz*
Aquaman és az Elveszett Királyság (Blu-ray + DVD) limitált, fémdobozos *Import-Angol hangot és Angol
A mag (4K Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Vuk
- TV2, 14:15
A nagy dobás
- Viasat Film, 14:20
Bajkeverő majom
- Minimax, 14:30
Koktél
- Film Mánia, 14:45
Forráskód
- Mozi+, 15:00

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Brendan Gleeson (69)
Christopher Lambert (67)
Terence Hill (85)
Eric Idle (81)
Lucy Lawless (56)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Hiányzó filmek a Filmkatalógusról!
Agyvadászok - Vélemények
2022-es választás
Ellenségek legjobbika - Vélemények
Jó, rossz, meg ami közte van - Vélemények

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Kon-Tiki aaaaa
Jessica Collins aaaaa

 

Fórum - Cirkusz (1928) - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

4. GabN (2011-02-07 00:01.36) aaaaa
Jó film kár, hogy ilyen kevesen ismerik.


3. Susurrus (2008-12-28 00:37.50) aaaaa
Ez haláli volt! A kötéltáncos résznél sírtam a röhögéstől :-DD
Nem hiába, Chaplin máig az egyik legnagyobb!


2. Betegesh (2008-12-27 15:36.39) aaaaa
1ébként meg ma este 23:00-kor az m2-n!


1. Betegesh (2008-12-27 15:35.56) aaaaa
két és fél évvel az aranyláz bemutatója után végre megérkezett chaplin harmadik egészestés játékfilmje, a - hét tekercses - cirkusz, melynek varázslatos közegét chaplin gyerekkorának szellemi öröksége és élménye határozza meg: a csavargó figuráját immár mélyebb, árnyaltabb, újszerűbb vonások színesítik, ha úgy tetszik, chaplin itt megadta magának a lehetőséget arra, h még jobban kibontsa a vagabond karakterét - amelyre rövidfilmjeiben sosem volt lehetősége (elsősorban műfaji korlátok miatt), vagyis a hiteles és részletes jellemábrázolásra. néhol sokkal önzőbb már, néhol sokkal keményebb (szemtelenebb), néhol meg fél, ergo méginkább 'lekisemberesíti' chaplin a figurát. mert ezt a filmet egyértelműen a csavargónak szánta, ez mindenképpen az ő filmje. na nem mintha a többi tramp-film nem róla szólna, de míg a kölyökben agglegényként élő figura a gyermekkel együtt teljes csak (mivel a csavargó érzelmei jórészt a kissrácnak köszönhetően válnak átélhetővé és egyáltalán észrevehetővé), s noha az aranyláz szürreális túlélődrámájának vergődései is új szempontokat adnak a figura értelmezésére, a cirkusz az első film, amely végérvényesen aláhúzza számunkra azt (amit rövidfilmjeinek komikus helyzetparádéi között is igyekezett azért itt-ott érzékeltetni, halványan), h ez a csavargó mindig is egyedül volt, és egyedül is marad, már-már törvényszerűen. magányos - de nem magának való - jellem, aki végül lemond a szerelemről is - noha megtalálta azt - mintha az szintén törvényszerű lenne, mintha törvényszerű lenne alulmaradni... itt teljesedik ki először ez az érzés azzal a fantasztikus záróképpel, amely azóta talán chaplin figurájának (de talán ő magának is) jelképévé vált, és külön csodálatos, h a három évvel későbbi nagyvárosi fények vége sem ad arra semmilyen támpontot, h a csavargó végre megtalálta volna a boldogságot (csak a modern idők, ahol azonban az otthontalanság és nyomor túlságosan nyomasztóvá teszi a két szerelmes együttlétét, ezért tulképp semmilyen feloldás nincs).. akár chaplin utolsó v elköszönő-filmje is lehetne ez, de persze nem az..

noha chaplin viszonylag zárt körülmények közé kényszerül (menekülése a rendőrök elől egy cirkuszban ér véget), természetesen azonnal feltalálja magát, de ami érdekes - v inkább tragikus - h még a cirkusz művészei között is legalul találja meg a helyét.. zseniális helyzetkomikumokat, szellemes és parádés gageket csempész a cselekménybe, amelynek vonalvezetése egyébként ezeket nem indokolná (ahogy korábban egyébként igen): ugyanis nem tiszta burleszk-et látunk, tudjuk jól, h a korábbiaknál chaplin itt már sokkal többet szeretne kisemberéről elmesélni, és ezt nem mindig a poénokkal oldja meg.. így ezek a gagek sokszor csak az elvárt kiegészítések ahhoz a tartalomhoz, ami miatt egyébként is zseninek tekinthetjük chaplin-t. szinte biztos, h az aranyláz után óriási elvárásokkal ültek be a nézők a cirkuszra, hasonló látványorgiát vártak, s azt egyébként megkapják, jól, de nehéz lehetett - óriási munka - elkészíteni. látványában is szórakoztató alkotás, de nem túlzásokba eső film (ahogy semelyik chaplin-film sem!), amely egyszerre keserű, gyönyörű, tragikus és érzékeny.
és ez sem az a chaplin-film, amelyen teliszájjal kellene röhögni, v amelyiket ez tenne emlékezetessé. egy nagyszabású film arról, hogyan képes vki látszólag alulmaradni, de mégis felemelkedni. chaplin forever.



Kapcsolódó fórumok

VéleményekGabN, 2011-02-07 00:014 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk