Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-04-04
27
A kiméra
A Majomember
Az első ómen
Hogyan szexeljünk
Kék Pelikan
Nemkívánatos személyek

2024-03-28
Belu - A legbátrabb bálna
Cabrini - A szent
Godzilla x Kong: Az Új Birodalom
Ki hitte volna?
Pókok

2024-03-21
Artúr, a király
Bonnard - Egy festő szerelme
Exhibition: Cézanne - Egy élet portréi
Kung Fu Panda 4.
Őszi sanzon
Szeplőtlen
Vaskarom

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
Wonka (4K UHD + Blu-ray) limitált, fémdobozos *Import-Angol hangot és Angol feliratot tartalmaz*
Ferrari (4K UHD Blu-ray + BD) *A mozifilm* *Import-Angol hangot és Angol feliratot tartalmaz*
Aquaman és az Elveszett Királyság (Blu-ray + DVD) limitált, fémdobozos *Import-Angol hangot és Angol
A mag (4K Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
A rablólovag
- Duna World, 02:15
Nyerő páros
- RTL Három, 02:20
Férfiak, nők és gyerekek
- Paramount Network, 02:25
Az apokalipszis angyalai - Bíbor folyók 2.
- Film Café, 03:05
Éjjeli ragadozó
- Mozi+, 03:25

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Brendan Gleeson (69)
Christopher Lambert (67)
Terence Hill (85)
Eric Idle (81)
Lucy Lawless (56)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Mit hallgatsz most?
Rock zene
Fogadóóra
2022-es választás
Versek!

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Vespa - Az olasz álom aaaaa
Blu Mankuma aaaaa

 

Fórum - Libanoni keringő - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

25. Vbacs (2014-05-25 18:59.42) aaaaa
Igen nehéz szavakba önteni e film megtekintése után az érzelmeimet, főleg ha arra gondolok, hogy egy olyan eseménysor rekonstruálását látjuk, aminek meg sem szabadott volna történnie. Egy olyan alkotó tollából, aki nemcsak, hogy mindezt átélte és dokumentarista jellegben igyekszik visszaadni mindezt, hanem nyíltan szembe megy a saját hazájával és népével vállalva minden szörnyűséget, amire az izraeli sereg és keresztény társaik vetemedtek.

Én szinte minden tekintetben csak szuperlatívuszokban, meghajlással tudnék véleményt mondani az alkotóról. Én már attól is megvesznék, ha mindezekben benne lett volna nekem és bajtársaim keze, de ő ennek ellenére még azt is vállalta, hogy egy precíz, egyedi film formájában ezt meg is ossza a világgal. Ami nem csak audiovizuális gyönyörökbe bocsátkozik ezzel az animációs technikával és mellé Max Richter magával ragadó zenei kíséretével, hanem mindehhez kanyarít egy remek forgatókönyvet, amelynek segítségével a dokumentumfilmet egy atmoszférikus, a nézőt egyből bevonzó drámává alakította és egy kifejezetten jól ütemezett lassúsággal próbálta nemcsak rögzíteni bennünk mindezt, hanem érzelmileg át is ültetni belénk.
Ezért is érzem magam mélyen lesújtva és mintha a Nap is elment volna idő közben.

De mégis mit mond el a Libanoni keringő, mit is üzen? Itt nem csak mészárlás az, amire ki van helyezve az egész alkotás, inkább arra, hogy a fiatal katonák hogyan élik meg a háborút, milyen ösztöneik vannak, mennyit tudnak az eseményekről. És én egy percig sem kételkedtem benne, hogy nem egy átszínezett történetet akarnak nekem eladni.

Ahogy ezzel már jó pár film foglalkozott ezelőtt - főként vietnámi háborús témában, ami szintén az "oktalan, felesleges vérontások a fiatal katonák szemével" filmes táptalaja - aki először jár kint a fronton, és még alig bújt ki a tojásból, azok tulajdonképpen fel se fogják, hogy mi történik körülöttük. Különösen a számítógépes játékok érája előtt volt ez jellemző, amikor még nem ennek segítségével nevelték bele lelkileg a katonákat a hadseregbe. Ezek az ifjoncok úgy teljesítettek szinte parancsokat, hogy nem is tudták mit miért tesznek, csak azt tudták, hogy tenni kell, sem saját felelősségükkel, sem saját erejükkel nem voltak tisztában.
Ezt Kubrick is annak idején remekül megragadta az Acéllövedékben. És amikor ezen túllépnek és kezd megvilágosodni minden korábbi szörnyűség, amit tettek és amit átéltek, sokan úgy próbálják feldolgozni, hogy a tudat alattijuk egyszerűen elzárja mindezt előlük. Emlékezetkiesésekkel, mentális problémákkal küzdenek. Erre reflektált annak idején a Jákod lajtorjája is, ahol elmosódott a valóság és a képzelet határa.

A Libanoni keringő ezt a két szakaszt próbálja felgöngyölíteni, megérteni és megértetni. Mindezt interjúk formájában, kreatív képi világgal és hatalmas műgonddal. A nemzetközi és morális megítélés mindenkinek a magánügye, nekem is megvan mindezekről a véleményem, de nagy hiba lenne, ha a filmet ez alapján ítélnénk meg. Zseniális gondolat volt ennek elkészítése. Az, hogy tőlem nem maximális pontot kap, ez még semmit sem volt le abból, hogy nagyszerű másfél órán vagyok túl.


24. Chris92 (2013-04-04 11:14.31) aaaaa
Erőteljes és vitákra ingerő témát feldolgozni nehéz, különösen akkor ha sok részlete már az emberi emlékezet homályába vagy könnyen módosulható erdejébe veszik, viszont Ari Folman, aki anno maga is a libanoni háború veteránja volt, remekül, hitelesen, erőteljesen és egyedi módon sikerült ezt átadnia a nagyközönségnek. A régi vágású rajzolt-animációs stílus a dokumentarista felütéssel keveredve, egy olyan munkát eredményez, amiben ebben van az igazság acélkeménysége mégis virtuóz módon képes azon a pengeéles határon táncolni, ami a fikciós és a dokumentumfilmet elválasztja. Habár nem nagyon hosszú, mégis ráérő tempóban ábrázolja a különböző karaktereket, visszaemlékezéseiket, amik egyre sötétebb és egyre rémálomszerűbb lenyomatokat adnak a háborúról és az ott elkövetett véres bűnökről, ami végül összefonódik a főhős saját út és emlékkeresésével,e gy olyan fináléban, ahol az animációnak vége szakad és a képünkbe kíméletlen erővel robbannak bele, a valóság filmkockái, a szétgéppuskázott, vérben álló tetemekkel és a törmelékből kiálló gyerekfejjel.
Kell hozzá kis türelem, lassan indul be, de végül mindenképp egy katartikus élménnyel lesz gazdagabb az ember.



23. Jlaci63 (2011-11-01 22:33.38) aaaaa
Elkezdtem nézni, először majdnem otthogytam, végül alig tudtam a fotelból felállni.


22. Ostobatuk (2011-04-09 13:25.08) aaaaa
Kevés az olyan film, melyben egy nemzet fiai lelkiismeretükkel próbálnak elszámolni, s hogy a megélt borzalmakat ennyire emberi nézőpontból osszák meg a közönséggel. Népírtás a végrehajtók szemszögéből, zord emlékek utáni görcsös vadászat, kényszeres emlékezni vágyás az egykori barátok oldalán megélt időkre.
Az animációs köntös nagyot dob az amúgy is igényesen felépített szerkezeten, szélesebb mozgásteret enged a fények és egyéb képek játékának. Bivalyerős hangulat árad a filmből, a zenei aláfestések, az álomszerű, olykor szürreális jelenetsorok különösebb erőfeszítés nékül ragadják el a nézőt, s a minimalista eszköztár ellenére sem válik unalmassá, amit látunk. A dokumentarista narráció és a mellette látható túlzó, teátrális képsorok kellemes elegyet alkotnak, gondolok itt leginkább a bombázásokról szóló nóták perceire. A komikusnak ható történések egyben szörnyű tartalommal is bírnak, ez a kettősség pedig igazán egyedi ízt kölcsönöz a mozinak.
Egyedüli hibának az olykor fojtogatóan steril közlésmódot tartom, a jelenben zajló, egyes figurákkal való párbeszédek túlságosan is elkalandoznak időnként, kizökkentve a nézőt az addig ügyesen felépített atmoszférából.
A záró képsorok hatásosan olvadnak össze a végső, valódi felvételekkel, itt már nem kell különösebb kommentár, hogy mindenki el tudja képzelni, mi is történt a világ ezen szegletében 1982-ben. S egy gyermek törmelékből kiálló fejénél nincs húsbavágóbb érv a háború, az ostoba, értelmetlen gyilkolás ellen.


21. T.david88 (2011-03-23 19:56.18) aaaaa
nem hiszem h több mint egy év alatt nemjött egy komment sem!?? :(


20. Tuki miki (2010-02-04 17:39.33) aaaaa - (válasz Count Infernó 19. hozzászólására)
Pedig nem ártana a Barátok közt helyett ezt lejátszani, hátha tudatosulna az emberek fejében, hogy a zsidó hadsereg nem szent, és lazán lelönek bárkit, lebombáznak bármilyen épületet, szándékosan, vagy tévedésböl, de leszarják, mert csak gojokról van szó és nem számít, hogy civilek hullanak-e 100 számra vagy fegyveres terorristák. Kevés a hely és a víz arrafelé, gyözzön a jobbik, a többi mehet a föld alá.... az mtv-n, viván is le lehetne játszani a Bombázom Sidont című számot :)


19. Count Infernó (2010-01-10 20:57.39)  
Elementális erejű alkotás, örülök, hogy volt szerencsém megnézni. A képi megjelenítés tökéletesen harmonizál a zenei aláfestéssel.
Felejthetetlen film, de a téma és a megvalósítás miatt természetesen nem egy tömegek által favorizált mű. De szerintem ez rendben is van így. Manapság sok mindennel be lehet csalogatni az embereket egy moziba, de örvendetes, hogy az alkotók egyik ilyen hatásvadász eszközzel sem éltek...


18. T.david88 (2009-11-25 14:38.52) aaaaa - (válasz T.david88 17. hozzászólására)
a kuyatmegszámolás témáját azóta sem bírom feldogozni:):)
Üdv !!


17. T.david88 (2009-11-25 14:37.26) aaaaa - (válasz Tuki miki 16. hozzászólására)
az hát miért nem?:):)....meg az ilyen ostoba (3.) hozzászólóktól a falnak megyek...


16. Tuki miki (2009-11-24 20:35.13) aaaaa - (válasz T.david88 15. hozzászólására)
ugye? Mert az Alkonyat érdekesebb :) Az agyatlanság kelendöbb


15. T.david88 (2009-10-06 22:13.27) aaaaa
nehogy már csak ennyien látták ezt a művet!!!!!
elszomorít nagyon........hihetetlen...


14. T.david88 (2009-07-10 23:26.24) aaaaa
az a jelenet visz mindent amikor "felkelnek" az óceánból...vagyis bocsánat tengerből...
a zene...az összhatás...
na meg persze az legelső pár perc ("amikor nemtudja megszámolni a kutyákat"...grr -.-)


13. Smokecity Underground (2009-06-21 17:13.04)  
kivéteseles jó film (rajZ). remek zenék, jó képek,vastagvonalas old skool képregénystílus, jó mozgás és fényképezés.
bravo


12. T.david88 (2009-05-25 22:43.34) aaaaa - (válasz T.david88 11. hozzászólására)
..visszaolvasva kicsit sznobnak tűnt ez a hozzászólás...nemúgy...


11. T.david88 (2009-05-25 22:42.29) aaaaa - (válasz Tuki miki 10. hozzászólására)
nemkell ennek reklám, legalább így csak az "illetékesek" látják...:)
lejjebb láttam...aki ilyet mondd h hogyan lehet h megtudja számolni a kutyákat álmában, az nem is látta... és ilyenek irogatnak......-.--.-


10. Tuki miki (2009-05-17 23:27.53) aaaaa
Reklámot ennek a FILMnek! Mindenkinek látni kellene! Ez egyszerüen JÓ!!!


9. T.david88 (2009-02-26 19:40.03) aaaaa - (válasz Aniqo 3. hozzászólására)
ezt szeretem...fogalma sincs a filmről...és vélemyényt alkot...
azért talán egy 10 méter magasan lévő ablakból megtudsz számolni 26 ÁLLÓ kutyát...mert ugyebár aki látta a filmet az tudja...hogy....
vagy én más filmet néztem meg??
.
.
Egyébként másfél óra katarzis...és a vége...
.
hm...
5


8. Tuki miki (2009-02-22 19:10.12) aaaaa - (válasz Aniqo 3. hozzászólására)
persze, hogy megtudja számolni, hiszen álmában üldözik, álmában bárki bármire képes még arra is, hogy megszámolja az öt üldözö kutyákat, ráadásul a libanoni háborúban pont 26 kutyát lött le, de ezt tudnád ha láttad volna a filmet...


7. City225 (2009-02-20 07:36.48) aaaaa
Nagyon nehéz egy ilyen filmről véleményt írni. Elképesztő erejű alkotás. Az animációs körítés telitalálat, ha egy olyan történetet akarunk elmesélni amely részleteinek egy részét már a feledés homálya fedi. A dokumentumfilmes felütés, érdekes, és ahogy egyre merülünk bele a háborúba, a szereplők elmesélik saját emlékeik megmaradt(netán kíszínezetett) foszlányait, egyre kiterjedtebb képet kapunk az Izrael és Libanon közti háború értelmetlen mészárlásairól. A címet ihlető keringőről pedig az egyik leggyönyörűbb filmes pillanat amit valaha láttam. Hogy ez a vallomás értékű film valóban a valóságot takarja, azt a film végére beollózot eredeti felvételek bizonyítják, amelyek annyira földbedöngölőek, h a stáblista végeztével egyszerűen képtelen voltam megmozdulni. Sokkoló, de gyönyörű történet. Kötelező...


6. Johngaugin (2009-01-19 22:59.02)  
Üdv! A filmfeliratok.hu-n találsz hozzá feliratot. Amúgy még nem láttam, de érdekes filmnek ígérkezik.


5. Woww (2009-01-19 12:46.29)  
nagyonérdekelne...nem tudja valaki hol találok hozzá magyar feliratot?


4. Efrijefeg (2009-01-09 14:52.34) aaaaa
nagyon jó!!

véleményem bővebben itt:
[link]


3. Aniqo (2008-12-31 08:36.08)  
Hát, nem t'om, de nekem már annyi elég, hogy a muki meg tudja számolni, hogy punkt 26 kutya üldözi minden alkalommal. Ahelyett, hogy hanyatt-homlok menekülne előlük... Amúgy próbáltatok már megszámolni kb. két tucat rohanó állatot? :) Na mindegy, biztos naggyon jó film, én nem kaptam kedvet hozzá a rövid ismertető alapján.
B.Ú.É.K. mindenkinek!



2. Lumpenproli (2008-12-29 19:55.18)  
Érdekesnek ígérkezik..


1. Murus (2008-12-27 13:07.49)  
Youtubon, erre-arra már rengeteg részlet és trailer fenn van. Alig várom, hogy nálunk is játszák. Igaz, hogy animáció, de szerintem nagyon szép. A téma pedig érdekes.



Kapcsolódó fórumok

VéleményekVbacs, 2014-05-25 18:5925 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
Libanoni keringő adatlap
Eredeti cím: Vals Im Bashir
Évszám: 2008
Rendezte: Ari Folman
Szereplők: Ron Ben-Yishai, Ronny Dayag, Ari Folman, Dror Harazi, Yehezkel Lazarov...

További információk

Szereplők fórumai
- Ari Folman - Vélemények


 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk