Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-04-04
27
A kiméra
A Majomember
Az első ómen
Hogyan szexeljünk
Kék Pelikan
Nemkívánatos személyek

2024-03-28
Belu - A legbátrabb bálna
Cabrini - A szent
Godzilla x Kong: Az Új Birodalom
Ki hitte volna?
Pókok

2024-03-21
Artúr, a király
Bonnard - Egy festő szerelme
Exhibition: Cézanne - Egy élet portréi
Kung Fu Panda 4.
Őszi sanzon
Szeplőtlen
Vaskarom

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
Wonka (4K UHD + Blu-ray) limitált, fémdobozos *Import-Angol hangot és Angol feliratot tartalmaz*
Ferrari (4K UHD Blu-ray + BD) *A mozifilm* *Import-Angol hangot és Angol feliratot tartalmaz*
Aquaman és az Elveszett Királyság (Blu-ray + DVD) limitált, fémdobozos *Import-Angol hangot és Angol
A mag (4K Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Férfiak, nők és gyerekek
- Paramount Network, 02:25
Az apokalipszis angyalai - Bíbor folyók 2.
- Film Café, 03:05
Éjjeli ragadozó
- Mozi+, 03:25
Meg - Az őscápa 2: Az árok
- HBO3, 03:35
Shazam! - Az istenek haragja
- HBO2, 03:45

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Brendan Gleeson (69)
Christopher Lambert (67)
Terence Hill (85)
Eric Idle (81)
Lucy Lawless (56)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Mit hallgatsz most?
Rock zene
Fogadóóra
2022-es választás
Versek!

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Elit halálosztók aaaaa
Blu Mankuma aaaaa

 

Fórum - Húsz óra - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

22. Mollly (2024-02-29 19:27.57)   - (válasz Filmbetrachtexpertgutachter 21. hozzászólására)
Igen, húsbavágó alkotás. Nem csak a nagyurak miatt, persze kit miért vág mellbe. A komcsi gyerek, aki rálőtt a saját falus társára, azért az se semmi. Hogyan ugraszt egy faluközösséget tökéletesen egymásnak a politika. Nem is nagyon lehet szólni a "Húsz óra" után.


21. Filmbetrachtexpertgutachter (2024-02-10 22:11.11) aaaaa
Nagyon jó film.
Mivel mostanság kezd az ország refeudalizálódni és újra vannak tőkés nagyuraink mikor néztem eme filmet párhuzamosan a mai világába ültettem át, ami történik.
És sajnos úgy látom a történelem ismételni fogja önmagát.
A gróf stílusa mondatszerkezete modora mennyire másabb volt mint a tanácstagoké. Itt látszódik hogy régen a művelődés egyáltalán az olvasás és filózofia a gazdagok kiváltsága volt.
Na persze remek monológjaik voltak a 4 barátnak, a kulák fiának, az orvosnak, az öregnek ki két fiát vesztette, a mérlegesnek stb de nekem a gróf a legintelligensebb karakter.
A legszinpatikusabb pedig Anti és Józska.



20. Baryll (2018-01-10 10:07.22) aaaaa
Szerintem szavakat is nagyon nehéz találni ehhez a műhöz,de azt bizton állítom,hogy az általam eddig látott filmek közül az egyik legmélyebb lélektani szintekre hatoló alkotáshoz volt szerencsém.Köszönet érte!


19. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2014-03-11 07:48.55) aaaaa - (válasz GyermeklakĂłbizottsĂĄg 18. hozzászólására)
Sokan vannak- egyenlőre nem voltunk- akik említik a játékidő hosszát. Én - ha nem is 20 órát, de többet is ámulattal néztem- hallgattam volna- Sátántangó hosszúságára utalva.


18. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2014-03-11 07:40.02) aaaaa
Feketén fehéren gyönyörűséges, tartalom és forma egysége, külső- belső Csodák!
Görbe János ingtépése, ahogy fut, hogy ide lőjetek-ez már máshonnan is ismerős- talán szövegileg- no ezek számomra "n" db. sokkal több, mint OSCAR!Égi lakók, és a még földieknek a tökéletes orgánumos összhangjai. Talán a még élő Keres Emil a leggyengébb láncszem, de hiteles.A falusi környezet - a nem több emeletes szocreálok- pedig 1964- ben már voltak, de annyira szépségesen kerítenek azok a kerítések. Bravó, vastaps zúgjon a Húsz óráért a játékidő nem alatt, hanem felett. Nagyon nagy hála és köszönet a stáblistának ezért az igazgyöngyért, amit kik elé vetettek?!


17. Vbacs (2013-10-16 08:56.28) aaaaa - (válasz GyermeklakĂłbizottsĂĄg 15. hozzászólására)
Én azért még fel-felnézek időnként, de Angelika megint dolgozik :)


16. Vbacs (2013-10-16 08:56.05) aaaaa - (válasz Orgona 14. hozzászólására)
Kedves Orgona, nagyon jól esett az, amit írtál, mostanában nagy szükségem van a bókokra :) Úgyhogy köszönöm, igyekszem :))


15. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2013-10-16 06:25.19) aaaaa - (válasz Orgona 14. hozzászólására)
Sajnálatos, hogy Vbacs- Angelika fantasztikus duó, Kovbojka sem járnak már errefelé. Elnézést a stáblistától!


14. Orgona (2013-10-15 17:46.53) aaaaa - (válasz Vbacs 7. hozzászólására)
Kedves Veronika! vasárnap újból megnéztem a filmet. Visszanéztem az itteni véleményeket, és sokadszorra mondom, a korosztályod ritka kivétele vagy ilyen józan, széles látókörű kritikával. Ha minden fiatal ilyen lenne mint te és Kovbojka, nem lennénk bajban. :DDD


13. Find (2013-10-13 23:56.23) aaaaa
Vajon gondolták-e Fábri Zoltánék, hogy micsoda felbecsülhetetlen emlék lesz ez a film a háború utáni Magyarország cselédségének, parasztságának életéről? Nagyon kemény, nyomasztó, és elhisszük, hogy így mentek akkoriban a dolgok. Nekem Őze Lajos monológjától szabályosan elállt a lélegzetem.
A képi hatások is nagyon erősek. Azok a ráncos, mélyen szántott, borostás, bajszos arcok, azok a kopaszodó, őszülő, kendős, kalapos fejek...

Vbacs véleménye nagyon tetszik!


12. Chris92 (2012-11-08 18:42.45) aaaaa
Mélyen elgondolkodtató és művészi hatását, mondanivalóját mai napig nem vesztett remekmű a magyar mozi egyik nagymesterétől Fábri Zoltántól. Igaz, a mai nézőknek türelmesnek kell lennie, a időbeli síkon szétosztott szerkezetű és kimérten mozgó történettel szemben, de az ahogyan mesél az akkori éráról legyen szó a 45 vagy 56 utáni világról, és hogy szakíthatja szét a barátságokat, emberi sorsokat annak most is kőkemény ereje van. Amit pedig a stáb itt bemutat Págertól kezdve, Őzén át, Szirtesig és Görbéig, az a színjátszás magasfoka. Kötelező darab!


11. Vbacs (2012-07-02 09:53.34) aaaaa - (válasz Angelika58 10. hozzászólására)
Van összefüggés a két mű közt, érezhetően. Nagy társadalmi kérdéseket fogalmaznak meg, és nagyon sokkoló módon ad választ rá mindkettő.

Még egyszer, köszönöm a gratulációt.

Azt nem szeretem olvasni, hogy ezt csak a régiek értik...hülyeség! Mindent értettem!


10. Angelika58 (2012-07-02 09:50.56) aaaaa - (válasz Vbacs 9. hozzászólására)
Újat írni utánad nemigen tudnék. :)) De csak annyit, hogy azért időtlen a film, mert a konfliktusa nem a téesz/nem téesz-ügy. Hanem ugyanúgy alapvető erkölcsi kérdés, mint az Ötödik pecsétben.

(Itt is létezik a Tomotakatiti/Gyugyu-kérdés.Minden erkölcsi kérdés választást igényel, melyik oldalra állsz. És éles történelmi helyzetekben még fekete-fehér döntés is van...)


9. Vbacs (2012-07-02 09:43.33) aaaaa - (válasz Angelika58 8. hozzászólására)
Ó, köszönöm:DD

És örömmel látom, hogy neked is tetszett a film. A te véleményedre is kíváncsi lennék:) Még ha röviden is:)


8. Angelika58 (2012-07-02 09:42.13) aaaaa - (válasz Vbacs 7. hozzászólására)
Ez különlegesen szép írás, gratulálok.

Nem is fűzök hozzá semmit,minden sorával egyetértek.


7. Vbacs (2012-07-02 07:44.36) aaaaa
Ismét nem csökkent a szememben Fábri mester. Megint egy mélyen elgondolkodtató, megrázó filmet láthattam tőle, profin kidolgozva, csakis a szakma legnagyobb mestereinek közreműködésével.

Ritkán vagyok úgy egy filmmel, hogy kezdetben 3-asnak ítélem meg, majd a végén felugrik két osztályzatot. Én ennek az elejét hónapokkal ezelőtt láttam és iszonyat lassúnak és bonyolultnak találtam. Azt hittem, soha életemben nem fogom tovább nézni. Ma hajnalban mégis úgy döntöttem, hogy tovább nézem. A közepére, majd a végére úgy begyorsult...nem is ez a jó szó rá, hanem hogy egyre jobban kezdett megfogni és lenyűgözni a történet, majd a végén, a hangyás metaforánál mondtam, hogy na jó....ez egy hatalmas 5-ös, nincs apelláta.

A történet egy igazi kemény, velős dráma. A téeszek zavaros és kegyetlen világát ábrázolja a film, pontosabban egy téeszéét. De nem is ez a lényeg, hanem 4 barát sorsa, akikre a történelem különbözően hatott.
A Rákosi-rendszerben talán a falusiaknak volt a legnehezebb az élet (mondjuk szinte mindenkinek). Elvették a földjüket, amit megtermeltek és sokszor semmit sem kaptak cserébe, így jártak a nagyszüleim családjai is. Kilátástalanság és reményvesztés. Még az emberi kapcsolatokra is kihatott, a hatalomvágy megszédítette az embereket. Ez a hatalomvágy ráadásul a szegény és iskolázatlan embereknél sokkal súlyosabb következményekkel járt. A konfliktusok szélsőségesebbekké váltak.
Sajnos ebbe esik bele ez a négy barát is. Ketten kiemelkednek, ketten lent maradnak. A régi viszonyukat mélyen magukba temetik és meggondolatlan tetteket hajtanak végre, csak akkor jut eszükbe, hogy mik az értékek, mit is jelent a barátság, mikor már késő.
Fábri Zoltán hihetetlen maximalizmussal vágott bele Sánta Ferenc megrázó művének elkészítésébe (Szerencsére nem utoljára dolgoznak együtt...Sánta Ferenc tud, hacsak ezt és az Ötödik pecsétet nézzük). Ezt bizonyítja a hibátlan stáblista, akik még saját határaikat is átlépik és pazar alakításokat nyújtanak. Kiváltképp a 4 barát, Páger, Görbe, Szirtes és György László, ha senki más nem lett volna ebben a filmben, akkor is tökéletes lett volna. De ez nem így lett, itt sem spórolt a direktor úr a szereplőkkel. Igyekezett belerakni minden kedvencét és új arcokat is, mint Keres Emil, akinek bár nagyon intelligens tekintete van, nem sok élményt hagyott bennem a játéka.
Fábrira jellemző módon megint megtekinthettük milyen az, mikor egy keleti film nyugatinak tűnik. Én ezt már mondtam a Körhintánál is, de akár a Két félidő a pokolra is vagy az Ötödik pecsétre is igaz. Világszínvonalú filmek....a profi kivitelezés vetekszik egy hollywoodi filmével.

Az igaz, hogy néhol nehezen lehetett követni az eseményeket és kellett egy kis idő, mire a karakterek viszonya kitisztul, de utána nagyon hamar lepergett a film, köszönhető ez a legendás és tényleg gyomorszorító jeleneteinek, amit annak drámai ereje okozott. Ezek leginkább a négy barát konfliktusainak megnyilvánulásánál voltak jellemzőek. A végén Páger és Görbe "nagy csatája" mindent tetőzött, igazi katarzis volt, majd a filozófikus magyarázata az emberi miérteknek a hangyákon keresztül (amit egyébként én mindig igyekszem kihangsúlyozni, de senki sem ért meg....a hangya az egyik legemberibb állat), egyszerűen feltette nekem az i-re a pontot.

Nekem ezeknél nem kell több, hogy rávágjam, zseniális filmet láttam!


6. Öskü (2010-08-23 14:50.46) aaaaa
Orgonának teljesen igaza van. Méltatlanul alulértékelt Fábri Zoltánnak ez a filmje. Kordokumentum értékű, tisztességes "történelem óra".


5. Orgona (2009-12-17 21:02.36) aaaaa - (válasz Na'vi 4. hozzászólására)
Nincs betiltva. :))) Viszont megérdemelne egy DVD kiadást, sok extrával.


4. Na'vi (2009-12-17 20:55.17)  
fábri zoltán nagyon hitelesen filmre vitte ezt a tökéletes alkotást.magyar filmek közül a kedvencem.naccerü szinészek vannak benne(páger antal,őze lajos...stb).
nyomaszto hangulata van a filmnek az tuti.de ettől ojan jo.
csak azt nem tom h most ez be volt tiltva vagy sem? :O
amugy 5/5


3. Gyermeklakóbizottság (2009-12-14 10:11.48) aaaaa
Érdemes Sánta Ferenc irodalmi munkásságával foglalkozni



2. Orgona (2009-02-12 19:42.05) aaaaa
Hát nem egy Alien vs. Predator, az biztos! A Karib-tenger kalózainak rajongói se közeledjenek a filmhez.
Igazad van, tényleg nagy türelem kell a filmhez, a történelem azóta feltárt titkai tükrében kell értelmezni sok kijelentést.
Érdekesség: az akkori falu ábrázolása mára szinte már történelemmé vált, egy letűnt világot mutat, ami már többé nem fog visszajönni.


1. Gyorkos (2008-12-16 12:00.50) aaaaa
Kőkemény szociálpszichológiai film az 1945 utáni időszakról. Olyan magas nekem, mint kacsának az eperfa. Csak nagy türelemmel rendelkező és a korszak után érdeklődőknek ajánlom a megtekintését!



Kapcsolódó fórumok

VéleményekMollly, 2024-02-29 19:2722 hsz
KérdésekFilmbetrachtexpe.., 2024-02-11 20:253 hsz
További szereplőkPetya8, 2015-10-18 14:361 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk