Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-04-04
27
A kiméra
A Majomember
Az első ómen
Hogyan szexeljünk
Kék Pelikan
Nemkívánatos személyek

2024-03-28
Belu - A legbátrabb bálna
Cabrini - A szent
Godzilla x Kong: Az Új Birodalom
Ki hitte volna?
Pókok

2024-03-21
Artúr, a király
Bonnard - Egy festő szerelme
Exhibition: Cézanne - Egy élet portréi
Kung Fu Panda 4.
Őszi sanzon
Szeplőtlen
Vaskarom

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
Wonka (4K UHD + Blu-ray) limitált, fémdobozos *Import-Angol hangot és Angol feliratot tartalmaz*
Aquaman és az Elveszett Királyság (Blu-ray + DVD) limitált, fémdobozos *Import-Angol hangot és Angol

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Palimadár
- Moziverzum, 16:55
Meg - Az őscápa 2: Az árok
- HBO3, 17:05
A jó, a rossz és a csúf
- AMC, 17:40
Dunkirk
- HBO, 18:10
Szerelem első lépésre
- Film4, 18:10

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Reviczky Gábor (75)
Dianne Wiest (76)
Vince Vaughn (54)
Brett Ratner (55)
Max Perlich (56)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Fogadóóra
szólánc tudósokkal
F mint foci - Avagy vélemények a bajnokságokról
A hamisító (2014) - Vélemények
Marsra magyar! (sorozat) - Vélemények

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Konyha Párizsban aaaaa
Laura Dern aaaaa

 

Fórum - Fügefalevél - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

9. Find (2020-03-21 16:54.44)  
"Ti Pattantyúsok mindig drámát játsztok!" - Barta István használta ezt a kifejezést divatosan, ahogy a Csiki előnevet is ilyen megfontolással illesztette nevéhez.a
Sinkó László hatásosan formálta meg a látszólag átlagos, "jó fiút", akinek könnyen hajlik a gerince.


8. Angelika58 (2013-12-16 11:22.30) aaaaa - (válasz GyermeklakĂłbizottsĂĄg 7. hozzászólására)
Tekintve, hogy Ádámnak is ott volt a fügefalevél, amikor már elvesztette ártatlanságát, ahol a filmbéli szobor-kisfiúnak nem volt... :))



7. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2013-12-16 11:16.52) aaaaa
Érdekes a film címe, kissé bibliai fogantatású.


6. Angelika58 (2013-12-16 11:12.53) aaaaa
Ez is a korszak rükverc-filmjeinek egyike. Azaz, az író meg a rendező másnak szánta, mint ami lett belőle, az alkotói szándék a visszájára fordult. Az eredményre pedig biztos, hogy nem fogadtak volna azok, akik elkészítették a Fügefalevél c. filmet.

Ők szatírának szánták, mi pedig, akik emlékszünk, tudjuk (talán tudtuk akkor is), hogy minden úgy volt, ahogy a filmben ábrázoltatott. Ilyenek voltak főszerkesztők, a tanácsi hivatalnokok, a felsőbbség nemes részeit buzgó sorban nyaldokolni akarók. Sőt, ilyenek voltak azok a törekvő ifjak is, mint amilyennek Sinkó László a helyezkedő Csiki B. Istvánt, a tőrülmetszett zeitungschreibert ábrázolta. (Németül az újságíró journalist, de a szerkesztőségi tolvajnyelv a csikibéhez hasonló senkiháziakat zeitungschreibernek nevezte csak, érzékeltetve a szakmai különbséget.)

Ilyen volt a művész, aki a szobra kisujjával volt elfoglalva, és nem vette észre, hogy nem azzal a testrésszel van gond. Ilyen volt a matrózblúzos lánykórus, annál undorítóbb jószágot, mint ez a rémes viselet, kitalálni sem lehetett volna a fiatalság gyötrésére. Már emiatt forradalmat kellett volna csinálni… kemény pikéből készült, állandóan vasalni kellett, mégis mindig gyűrött volt, a vastag vászon rákapcsolható gallér törte a nyakat, a masnit meg egy fülszerű izébe kellett belekötni, ami állandóan elszakadt. A kórusvezető pedig nálunk Gabi néni névre hallgatott, de Békés Itala minden gabinénit ábrázolt.

Ilyen volt a szocialista prüdéria, a „fehér asztalnál” ordított magyarnóták, az olvasói levelek. És ilyen volt még a portás néni is, Kis Manyi remek alakításában, aki attól a gondolattól, hogy vele bárki foglalkozni is akarhatna, mikor már csak három éve van a nyugdíjig, kórházba kerül.

És talán ilyenek voltunk mi, „forradalmár lányok” is , amilyennek Halász Judit ábrázolt minket. Már ha észrevettük, hogy átvernek minket…ha nem, örök tanulságul szolgált.

Nem volt ez a film szatíra, dehogyis. Máriássy Félix, a hű rendszerkiszolgáló , a magyar film egyik Csikibéje, forogna a sírjában, ha látná, hogy hat ma a filmje. És kiszégyellné magát a másvilágból, ha meghallaná, hogy a „Tűz van, babám” fílingjét előlegezte a Fügefalevél.

Csiki B. Istvánból , ha az álmodott budapesti karrier nem úgy valósult volna meg, ahogy ő elképzelte , és az árulások hagytak volna neki mégis egy csöppnyi lelkiismeretet, lehetett volna később Szabados Gábor, a „Próféta voltál , szívem” főhőse is.

De az már egy másik történet. És egy sokkal jobb film.


5. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2012-07-19 09:45.36) aaaaa - (válasz VAL P 4. hozzászólására)
Máriássy, Mamcserov(Illetlenek), Sára (Holnap lesz fácán) a "szókimondó" idézet Tőled első mondatod szép defíniciója- ezt férfi aktok szemléltetésével ábrázolják. A szó szoros értelmében szerepel a fügefalevél. Az akkori trendi szocreál díszletek, téli egyszerűbb jelmezek jellemzik az évjáratot.
További idézet tőled.


4. VAL P (2012-07-19 09:35.03) aaaaa
Szókimondó szatíra a sablonos és dogmáit többnyire egymáshoz nem passzoló elemekből fércelő, szocialista szemléletről, retorikáról, szokásjogról. (Főleg a retorikára igaz a jelző, amúgy kitágítható a képlet mindennemű ostoba és képmutató rendszerre.)
Janus-arcú hősünknek a szélrózsa volt a guruja, s ha emlegeti is olykor a gerincét, kritikával kezeljük állításait! (Én inkább a lágyszárúakhoz sorolnám be.)
A humor érzékeny részét alkotja a történetnek. Egyrészt a toll, mellyel vászonra vetették, jócskán megmerítkezett az oldatában, másrészt: minden bajnak, az egész felfordulásnak az okozója!
Az ilyen kisszerű, saját árnyékát átlépni képtelen ember, aki a 'felelősségvállalás' szó jelentését még hírből sem ismeri, rendszerint bukásra ítéltetett, de hogy Csiki B. sors is erre van-e kárhoztatva, már nincs időm kifejteni; most tudtam meg, hogy Gérusz elvtárs elindult!


3. Cziki (2010-04-14 13:26.01)  
Sinkó László első filmje.



2. Gyorkos (2008-12-19 21:26.10) aaaaa
Érdemes megnézni. Jól kigúnyolja az egész képmutató, gerinctelen, szolgalelkű, állhatatlan, félelmekkel és megfélemlítéssel teli politikai garnitúrát.


1. Sir archibald (2008-11-28 20:21.09) aaaaa
A filmmúzeum néha-néha leadja érdemes megnézni ezt a szatírát.



Kapcsolódó fórumok

VéleményekFind, 2020-03-21 16:549 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk