Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Spy x Family Code: White

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Mentawai, egy elfeledett ősi kultúra
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek
Vörös szobák

2024-04-11
Back to Black
Carte Rouge - Vörös térkép
Szellemirtók - A borzongás birodalma
Thabo és a szafari kaland
Verseny a győzelemért

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Szabadlábon Velencében
- Mozi Klub, 12:40
Szupersuli
- Viasat Film, 12:55
Egy negyvenes nő és a flört
- Film Café, 13:15
Alkonyat - Újhold
- RTL Három, 13:50
Férfibecsület
- Mozi+, 13:55

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Shirley MacLaine (90)
Djimon Hounsou (60)
Glenn Morshower (65)
Cedric the Entertainer (60)
Aidan Gillen (56)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Melyik színésznővel/színésszel feküdnél le legszívesebben?
Mindig nyár (sorozat) - Vélemények
Érdekességek!
Shirley MacLaine - Vélemények
Djimon Hounsou - Vélemények

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Yellowstone aaaaa
Rachel Kerbs aaaaa

 

Fórum - Gallipoli - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

7. Arturo professzor (2016-08-17 10:49.26) aaaaa
Magyar mozipremier:1983.dec.8.A szinkron 82-es


6. Az utolso szamuráj (2013-03-07 18:19.15) aaaaa
Minden idők egyik legnagyszerűbb háborúellenes filmje.
Peter Weir mozijai sose könnyen feledhetők,és ha készít is olyan darabot,melyben akció van,nos,azok is szigorúan a történet drámaisága miatt kerülnek műveibe,sose a látvány,felpörgetése az eseményeknek a cél.A Gallipoli minden idők egyik legfontosabb háborúellenes mozija,mégpedig úgy,hogy inkább a művészi eszközökkel közlik ezt,finoman és még véletlen se szájbarágosan,mintsem megpróbálva ezt az emberi találmánynak is felfogható borzalmat és annak felesleges voltát erőszakkal legyűrni a nézők torkán.
A film két fő karakter és néhány mellékszereplő sorsát mutatja be Ausztráliától Egyiptomon át a török géppuskák előtt megtalált végzetükig,elmondva a barátság és a velük meghaló tiszten keresztül a tisztesség és bátorság (talán) igaz meséjét.Mint egy kalandfilm,úgy indul,és érdekes rácsodálkozni arra,ahogy a fiatalok naivitása és lendülete a háborúról mint olyanról mit gondol,szinte természetesnek veszik,hogy onnan visszatérnek,bajuk nem eshet.Számukra a világégés egy kaland,a férfiasság próbája,ahol az ellenséget könnyen le lehet győzni,majdhogynem semmi fenyegetést nem jelent.Mégis,az egyik legérdekesebb párbeszéd a sivatagban a tevés férfival való pár mondat,aki egyrészt Törökországot sem ismeri...ám hogy ők,mint ausztrálok,mit keresnek arrafelé,végképp nem érti.
Most kicsit gondoljuk ezt tovább pár országra....hol vannak katonáik...és hogy ne legyen annyira tiszta a kép,-mert mindennek van másik oldala....- néhány esetben kik,ha nem ők??...
Az ember a valamennyivel több mint egy órában néhány fiatal srác barátságát nézheti,néhol viccekkel tarkítva,és elmerengve azon,hogy Egyiptomban már akkor is mindent el akartak adni az árusok-nemcsak a turistáknak,hanem a katonáknak is.Hallgathatjuk a csodálatos zenéket-közt Jean-Michel-Jarre híres dallamait,hihetetlen feelinget kölcsönöz!-és megállapíthatjuk,Mel Gibson-nál kevés jobbképűbb pasi volt fiatalon.Gibson-ról annyit még hozzátennék,itt nincs még kialakult színészi repertoárja,épp ezért manír nélküli játéka oly tökéletes és ki kell mondani,természetes.
Aztán jön az utolsó félóra:és jön,amiért remekmű a Gallipoli.Itt sem az akción van a hangsúly,hanem ahogy hátulról,mérföldekről odébb kiad egy tiszt egy parancsot,mire felállnak sok százan...és 5 métert se rohanva elpusztulnak mind egy szálig.
Értelmetlenül.Fiatalon.Órát hátrahagyva,jegygyűrűt levéve,elmormolva egy utolsó imát,távol hazájuktól szülőföldjüktől,szeretteiktől,feleségüktől,gyerekeiktől egyszerűen belesétálnak a halálba.
Van értelme???Magasabbról nézve,ha az egész képet nézem,biztos volt,igen,a velük haló tiszt áldozatának is megvolt a haszna:de eszembe jut Platón szavai:Csak a holtak látják a háború végét.
Kötelező darab.
Hogy gondolkodj,és érezz.



5. Fogatlankerek (2011-10-01 15:05.53)  
Én bevallom, hogy elsősorban Mel Gibson miatt néztem meg. Üdítő volt látni, hogy itt még nem játsza "Hollywood jóseggű igazságbajnokát". Sablonoktól és kliséktől mentesen alakítja a szerepét. De itt igazából nem is az övé a főszerep, hanem inkább a csodálatos képeké, a fantasztikus rendezésé, a jól megírt történeté, a fülbemászó dallamoké és a magával ragadó hangulaté. Peter Weir és a többi alkotó a legjobb formáját hozza. Én bátran ajánlom minden igazi filmrajongónak.


4. Vanbasten (2011-07-09 06:27.47) aaaaa
A zenét rosszul írtam bocs!Nem a Magnetic Fields,hanem az Oxygen 2. és 5.tétele.Bocs mégegyszer!


3. Vanbasten (2011-07-03 01:13.17) aaaaa
A film alapjául szolgáló történelmi eseményről(partraszállás a Gallipoli-félszigeten)elég sok fellelhető írott forrás is van.Magát az akciót Winston Churchill-akkor mint az Angol Admiralitás Első Lordja-szorgalmazta leginkább,de a hiányos felderítési adatok (a török partvédelemről 9 évvel!!! azelőtti adatokkal rendelkeztek),és a hadvezetési hibák miatt a veszteségek elérték a 252000 főt mielőtt evakuálták az Anzac Cove maradványait.Területileg semmit sem nyertek,mellette az 500000-fős partraszálló erőnek a fele odaveszett.
A film nagyon jó,a két ember történetében a háború tragikumát is bemutetja (amikor egészen apróságokon múlik élet vagy halál).A zenéje Jean-Michel Jarre-Magnetic Fields(1981) telitalálat!


2. Lamarca (2010-05-08 07:49.10) aaaaa
Jó film. Jó annak ellenére, hogy a végkifejletet egy fatális véletlenre építi, ami nem tudom mennyiben állja meg a helyét történelmileg, de ez nem is lényeges. Egy háborúban nem azért halnak meg tömegesen emberek, mert késett egy óra, hanem azért, mert ez a háború "természetes" velejárója. A véletlennek csak egy adott ember sorsa esetén van jelentősége.


1. Dota (2008-10-18 22:41.34) aaaaa
Minden bizonnyal nagyobb élmény lenne ha a filmet a készítése évében láttam volna,így azonban,ráadásul ennyi hasonló filmmel a "hátam mögött" ez a darab nem több,mint egy átlagos alkotás.



Kapcsolódó fórumok

VéleményekArturo professzor, 2016-08-17 10:497 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk