Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Vörös szobák

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek

2024-04-11
Back to Black
Carte Rouge - Vörös térkép
Szellemirtók - A borzongás birodalma
Thabo és a szafari kaland
Verseny a győzelemért

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Az Igazság nyomában
- RTL Három, 02:15
Apró részletek
- Paramount Network, 02:15
Chloe - A kísértés iskolája
- Filmbox Premium, 02:20
Törvények felett
- AMC, 02:35
A bátrak igazsága
- Mozi+, 03:00

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
James Franco (46)
Tim Curry (78)
Atanas Srebrev (53)
Tony Plana (72)
Kate Hudson (45)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Fogadóóra
Skylines - Vélemények
Rock zene
F mint foci - Avagy vélemények a bajnokságokról
Versek!

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Vámpírok harca aaaaa
E. O. Chirovici aaaaa

 

Fórum - Az óriás (1956) - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

14. Csabaga (2017-02-05 14:55.31) aaaaa
Rengeteg régi példa van,de akkor titkolták(a nők kevésbé),akár még látszatkapcsolatban is éltek a sajtó kedvéért.És ott vannak a biszexuálisok,a nőknek elnézték,a férfiak között olyan embereket említenek,szinte el sem hiszem.


13. Natalie Wood (2017-02-05 10:57.16)   - (válasz Brundle 11. hozzászólására)
Nem tudom, néha úgy érzem divat buzinak lenni.



12. Natalie Wood (2017-02-05 10:56.48)   - (válasz Brundle 10. hozzászólására)
Ó akkor elnézést és köszi a választ, pusziii!:)


11. Brundle (2017-02-05 10:55.24)   - (válasz Natalie Wood 7. hozzászólására)
Nos ez hogy az amerikai filmszínészek hány százaléka meleg vagy épp nem az, ez olyan kérdés hogy ez eléggé régi jelenség azért, mert ha megnézed az olyan filmeket mint pl. a Ben Affleck féle Hollywoodland vagy az 1999-es tv-film Az Aranypolgár Születése, abban is vannak efféle utalások hogy egyik másik esetünkben férfiszínész mindegy miféle stúdiónál ügyködik éppen, belekeveredik ilyen természetű kalandozásokba aztán meg ugye idővel előkerülnek a fotók, ezekről a légyottokról amikkel vagy így vagy úgy de vissza lehet élni de rendesen. És ezek a filmek amiket mondtam az 1940-es és 1950-es években játszódnak nem napjainkban, szóval ez egy afféle régi élő probléma volt akkoriban, ha a stúdió hozzáállást és a színészeket vesszük abból az időből csak jobban.


10. Brundle (2017-02-04 23:11.45)   - (válasz Natalie Wood 9. hozzászólására)
Nem kicsit sem vagyok idősebb faszi, férfi vagyok az tény de nem nyugdíjas korosztály pl. csak kedvelem a régi munkákat is eléggé, nem vetem el az újabbakat sem azért de nagyon kedvelem a régi jó filmeket meg a könyveket is többek között. Minden esetre én csak azt mondtam hogy nem vetem el a régi dolgokat, és érdekelne az eredeti írásos mű is csak ahogy láttam ez afféle mostohagyerek a könyvkiadás terén itthon, mert eddig nem láttam nyomát hogy kiadták volna magyar fordítással.


9. Natalie Wood (2017-02-04 21:41.51)   - (válasz Brundle 8. hozzászólására)
Te is egy idősebb faszi vagy?


8. Brundle (2017-02-04 19:41.39)  
Én ezt a filmet még tavaly néztem meg dvd-n felirattal az extráival együtt, amiből egy ami feliratos a több mind szinte eredeti nyelven megy végig, szóval derekasan átmentem a dvd kiadáson és nem mondom igazán érdekes film volt. Nem éppen könnyű darab de nem rossz csak hát hosszú film be kell látni, és emiatt nem mindenkinek jön ki igazán nézhetőre teljesen. De mindent egybevetve nekem nem volt gondom a filmmel, és amit még elolvasnék az a regény amiből a film készült mert azt nem tudom nálunk valaha kiadták e, mert eddig sok nyomát nem találtam nagyon.


7. Natalie Wood (2017-02-04 16:21.33)  
Rock Hudson mondhatni elég jóképű pasi volt, de ő is meleg volt, ma már ki nem az bakker?
Lassan az összes férfi belangyul.


6. Mr Htvds (2011-12-24 14:07.37) aaaaa
Nos, SPOILERVESZÉLY következik, bár szerintem mindenképp élvezhető lehet, mivel a megvalósítás adja a film erejét.

Tehát akkor:

A filmet szokás James Dean nevével fémjelezni, valószínűleg inkább azért, mert fiatalon meghalt, de még kitérek rá is a későbbiekben.
A mű ugyanis a Benedict családról szól, annak évtizedeit öleli fel.
Azt, hogy hogyan szeret bele Leslie majdani férjével, nem ragozzák túl, de már megismerkedésükkor is látszik, hogy két teljesen eltérő karaktert hozott össze a sors, s ennek a későbbiek során is nagy jelentősége lesz. Leslie egy modern gondolkodású, végtelenül szókimondó, mindenféle előítélettől mentes és az igazságtalanságot nem tűrő, emellett gyönyörű nő, míg férje egy konzervatív (annak jó és rossz oldalaival együtt), kemény, határozott fellépésű, a déli hagyományokhoz ragaszkodó férfi.
Szolgálóikat bár nem alázza meg, nem is veszi őket egy kalap alá a fehér emberekkel, saját szavaival ő ügyet sem vet "ezekre az emberekre".
Nem hinném, hogy rasszista lenne, de van benne faji előítélet mely vélhetően a nevelés és a tradíció miatt már gyermekkorában beleivódott.

A 2 jellem különbözősége gyakori konfliktusforrás, kezdetben Benedict nővére sem teszi könnyűvé Leslie helyzetét. Nem rossz asszony a testvér, de nem tudja elfogadni egyrészt azt, hogy Leslie "befurakodott" életükbe, másrészt pedig, hogy hatni akar testvérére, meg akarja őt változtatni. Hideg, kimért viselkedése jól illeszkedik az ottani környezetbe. Jól kijön James Dean karakterével (Jeff), közvetve neki köszönhető az ő meggazdagodása (ezt már nem írom le miért:)), s az ő valamint Benedict rivalizálása.
Jeff mindig hangoztatja, hogy ha neki is lenne lehetősége többre vinné Benedictnél. Sejthető, hogy szerelmes Lesliebe, s kicsit neki is akar bizonyítani. Azt érezhetjük van is igazság abban amit mond, hiszen szorgalmas (tanul, sokat olvas) és ambiciózus, nyitott a modern dolgokra. A film végén kiderül, hiába vitte anyagilag többre, a pénz megrontotta őt, rossz tulajdonságai és látens gyengeségei felerősödtek a vagyonnak "köszönhetően". James Dean egyébként remekül alakítja az ellentmondásos, de kezdetben szerethető, ám később ellenszenves, végül szánalmassá váló Jeff Rinket.

S még valami kiderül a házaspárról. Az, hogy hiába teljesen eltérő karakterek, valójában mindketten nagyon szeretik és tisztelik a másikat, s a kettejük közt lévő kötelék nemhogy nem halványult, hanem még erősödött is az évtizedek során.
Ez annak is köszönhető, hogy valószínűleg Leslie hatására, de Benedict erős jellemfejlődésen ment keresztül a szó legpozitívabb értelmében.
Látható, hogy ellenérzései ellenére fia indián feleségével is a lehető legudvariasabban próbált viselkedni, de az igazi áttörést az jelentette, amikor az utolsó jelenetek egyikében amikor nem akarják kiszolgálni a fekete vendégeket sőt ki is akarják zavarni őket, Benedict ököllel kel a védelmükre. Korához képest jól küzd, de a szintén erős testalkatú tulaj ellen nem nyerhet. Benedict vesztesnek érzi magát, hiszen fiatalkorával ellentétben most nem tudta érvényesíteni sem tekintélyével, sem erejével az akaratát.
A néző megbecsülését azonban most vívta ki csak igazán.
Nem, nem lett előítéletektől mentes, nem hiszem, hogy belenevelt, beleivódott előítéleteitől megszabadult volna. Viszont a sportszerű, korrekt, igazságtalanságot nem tűrő szellemisége erősebbnek bizonyult más tulajdonságánál (s talán sejtette, hogy felesége is ezt várná el tőle).
Ez volt az, ami miatt a felesége is győztesként tekintett rá, s valljuk be, ha a feleség szemében ő a győztes, mit számít, hogy közben megverte egy olyan valaki, akit később nyugodtan elfelejthettek?

Benedict utolsó mondata nagyon tetszett:
"Leslie, ha még 100 évig élnék, akkor se tudnálak megérteni".
Nem értette meg, hogy felesége miért akkor fogadta el igazi nyertesnek, mikor padlóra került, de nagyon szerették egymást, és ez neki elég volt.

Van is 2 jó mondás:
Ha egy férfit szívét el akarod nyerni, nagyon meg kell értened és egy kicsit szeretned is" (Leslie megértette és emellett nagyon szerette).
"Ha egy nőt szívét el akarod nyerni, nagyon szeresd és meg se próbáld megérteni." (Benedictnek pont ez jött össze).

Nagyon hosszú film, bizonyos részekre talán jobban kitérhettek volna, néhol pedig túlzottan belemegy a részletekbe és a verekedések finoman szólva hiteltelenek voltak, de ez a néhány elem nem ronthat le egy olyan filmet melynek mind a kb 200 perce tartalmas, érdekes és elgondolkodtató volt.


5. Godric's Hollow Man (2011-08-25 18:19.15) aaaaa
Monumentalitás felsőfokon. Ez jutott eszembe mikor lepergett az utolsó képkocka George Stevens Oscar-díjas művéből. Talán az Elfújta a szélhez mérhető grandiózusság jellemzi, legalábbis nekem ez érződött eme csodás alkotáson.

Tény, hogy meg kellett küzdeni a játékidővel mert csupán 3 óra 20 perces. Nem mintha unalmas lenne, de egy kicsit hosszú. Viszont a sztori összetettsége indokolja is ezt a mamut játékidőt. Hiszen a Benedict család egész generációjáról mesél, minden fontos momentumról illetve barátaikhoz fűződő viszonyaikról. Azt viszont megfigyeltem, hogy mindig történik valami, sosem ül le vagy laposodik a sztori, hiába az akkori tollforgató nagyon tudtak valamit. Minden szereplőnek és családtagnak megvan a saját kis története, kapcsolódás az egész sztorihoz, senki nem lóg sótlanul a levegőbe.

Elizabeth Taylor gyönyörű szép mint Bick Benedict felesége Leslie. Sosem tartottam elbűvölőnek, de a szépségét elismertem. Viszont ebben a filmben leesett az állam egy csöppet, annyira szép és elbűvölő volt. Rock Hudson mint a Benedict család feje az igazi texasi farmerembert testesíti meg. Érzelemes, de mogorva is, családszerető, de keménykezű egyben. Itt van még nekünk Dennis Hooper fiatalon, mint Jordan Benedict Bick fia. Ledöbbentem egy kicsit, mert nagyon jól játszott és én nem ismertem fel, mert nekem mindig az idősebbik arca van meg, mondjuk a Kék bársonyból.

Végül itt van még nekünk James Dean aki briliáns a texasi lovászfiúból lett multimilliomos gazdag arisztokrata szerepében. Általában úgy vagyunk vele, legalábbis ez megfigyelhető, hogy aki eltávozott és nagy legenda volt életében arról csak jót vagy semmit. Viszont Dean tényleg az egyik legtehetségesebb ifjú volt és aki mást mondd az nem tudja, mi is az igazi színészet. El se tudom képzelni mekkora karriere lehetett volna. A filmbeli végső jelenete pedig a történtek fényében egyszerre elszomorító és hátborzongató.

Összességében egy kiváló film született. Nem tudom mennyi ideig tartott a forgatás vagy mekkora költségvetéssel dolgoztak, de példátlan erejű vállalkozás lehetett a maga korában. Sőt engem még ma is lenyűgözött, hiába a ma divatos 200 millás blockbusterek.

Arról meg tanulni lehetne ebből a filmből, hogy kell, szépen és stílusosan öregíteni a szereplőkön. Mert sok mai alkotásban ez még mindig nem jön össze. Simán odafér a Volt egyszer egy Amerika mellé, mint korszakokat átívelő grandiózus történet.

Ez tényleg óriási volt.


4. Cattie (2011-05-17 23:03.19) aaaaa
Engem pedig mindhárom főszereplő alakítása lenyűgözött, de nekem is Jett a legérdekesebb, James Dean brillírozott a szerepében. Mindegy mennyire sikeres és gazdag lett a karaktere, mindvégig magányos maradt legbelül és ugyanaz a szegény fiú, aki valami olyanra vágyik, amit soha nem kap meg.
A film főszála viszont mégiscsak Elizabeth Taylor és Rock Hudson karaktereinek házasságáról, családjáról és főként a férfi jellemfejlődéséről szól, így az itteni leírás a filmről nem egészen jó.
Igaz, több mint három órás film, de ez egy pillanatra sem tűnt fel, mert mindvégig érdekes volt a történet. Ha picit fel kellett pörgetni az eseményeket, akkor felpörgették, amikor fontosabb periódushoz érkezett az életük, azt részletesen megmutatták. Remekül váltakozott a film tempója.

Ha valaki nem érti miért lett ekkora legenda Dean, ha túlértékelt színésznőnek tartja Elizabeth Taylort, vagy egyáltalán nem ismeri Rock Hudsont...nézze meg ezt a filmet.


3. Roszner (2009-10-08 15:30.53)  
Nekem Rock Hudson alakítása jobban tetszett mint James Dean-é.



2. Pipeppers (2009-03-28 10:43.40) aaaaa
Láttam már egyszer-kétszer, de mindannyiszor nagy hatással van rám Jett Rink alakja. Először azt hittem, hogy csak James Dean miatt, de nem. Persze szerepe van neki is, hatalmas játék.
Imádom ezt a filmet.
(megjegyzem, hogy a stáblistán Jeff van írva, helytelenül)


1. Sir archibald (2008-09-21 22:03.24) aaaaa
A fiatalon elhunyt Jemes Dean remek alakítása



Kapcsolódó fórumok

VéleményekCsabaga, 2017-02-05 14:5514 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk