Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-05-02
A boldogság ügynöke
A kaszkadőr
Az elátkozott Queen Mary
Milli Vanilli: Az évszázad botránya
Végtelen rozsmezők

2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Spy x Family Code: White

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Mentawai, egy elfeledett ősi kultúra
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek
Vörös szobák

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)
A mag (4K Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Hosszú levél
- Duna World, 11:40
Mi köze ennek a szerelemhez?
- HBO2, 12:00
Az ügynökség
- Viasat Film, 12:00
Hazudj velem
- Cinemax2, 12:20
Táncoló talpak 2.
- Film+, 12:30

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Al Pacino (84)
Hank Azaria (60)
Jeffrey DeMunn (77)
Jason Lee (54)
Renée Zellweger (55)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Versek!
2022-es választás
Andorai Péter - Vélemények
Renée Zellweger - Vélemények
Hank Azaria - Vélemények

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Élő bolygónk aaaaa
Christopher McDonald aaaaa

 

Fórum - Diadalmas szerelem - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

4. Find (2024-01-20 15:48.55)   - (válasz Vbacs 3. hozzászólására)
Jó volt olvasni ezt a tartalmas hozzászólást. Bevallom én ma feladtam a tv-ben nézve, mert a mai magyar szinkronhangokkal egyszerűen élvezhetetlen volt.
Egyszer talán adok neki még egy esélyt eredeti nyelven.


3. Vbacs (2014-08-26 12:10.35) aaaaa
Már 4 évvel ezelőtt is megláttam a lényeget Michael Powell filmremekében, de tény, hogy azóta én is sokat változtam, a szemléleteim is és már látom azokat a finom apróságokat is, ami akkor még nem lehetett kristálytiszta.

1946-ban még nem igazán élte fénykorát a technicolor, sőt, egészen a 50-es évek második feléig igencsak spóroltak a színekkel. Csakis a sok pénzt felélő eposzoknak jutott ki abból a jóból, amit a színes mozi kínálhatott a kezdetekben.

Kívülről ez csak egy fantáziadús romantikus filmnek tűnik, de most már megértettem, hogy miért kellett ennyi pénzt is energiát fektetni bele. Nem csak egy mezei romantikus alkotást láthatunk a Diadalmas szerelem (ami meg egy langyos fordítás) személyében, hanem egy poszt világháborús politikai filmet is, aminek a propagandája enyhén szólva is túl sokat kacsint ki a játékidő alatt. Bár a propaganda szó elég pejoratív, most nem tudok máshogy fogalmazni. Amit én látok, az a szövetséges országok erős jelenléte a történetben, és az a mondanivaló, hogy létezik halál utáni élet és minden hősiesen harcoló katona ott sorakozik….de csak ezeknek az országoknak van fenntartva, ahogy látom :) Egy darab német, olasz vagy japán ember sem jelenik meg a filmben.
Lehetne mindez zavaró is, mert nem igazán a megbékélést célozza meg, de másfelől meg tudom érteni. Ingoványos volt ekkortájt a nemzetközi talaj és a forgatás is valószínűleg belelógott még a háború végébe, így nem lehetett még kilátni a ködből, hogy a film egyik eszközével éljek. A megnyugtatás volt elsődleges, a szövetségek erősítése és ilyen szempontból szépen összehozták ezt a filmet. De nem ez az egyetlen, amit érdemes dicsérni és magasztalni a Diadalmas szerelemben, hiszen hatalmas kultuszt és elismerést növesztett magának ettől függetlenül is.
A mű páratlan látványvilággal rendelkezik. A menny kissé modern, futurisztikus, nyers ábrázolása és precíz kivitelezése – ami egyébként az egész filmre jellemző – még mai szemmel is egyedi és megismételhetetlen. A korához képest nagyon fejlett effekteket használtak, jóval megelőzve saját idejét. Élethű makettek, éles vágások, okos szín és zenehasználat (mindkettőnek volt külön kis szerepe a sztoriban helyenként).
Szerintem meg sem kell említeni a nagyszerű színészi játékot. Minden szereplő nagyon passzolt. David Niven és Kim Hunter valóban tökéletes mintapéldányai saját nemzetüknek, és a mű egyébként ezt nyíltan vállalja is, hogy nem véletlen ez nemzetütköztetés, illetve nemzet-összekapcsolás, ha lehet így mondani. De ha nem ezzel a szemmel nézzük, akkor is, David Niven, mint angol ejtőernyős és hamisíthatatlan gentleman (talán fajtájának utolsója) megint sziporkázik a szerepben. Talán életének egyik csúcspontja is volt a valóság-álom, őrület-józanság között lavírozó Peter Carter karaktere. Kim Hunter pedig nem is robbanhatott volna be jobb szereppel. De itt a mellékszereplők is nagyon hangsúlyosak, mert Peter sorsáról ők döntenek. Talán a jobb jelenetek is inkább hozzájuk köthetők.
A mennyei bíróság scene a világ legjobbjai között van, főleg ha a néző a dolgok mögé lát, mert akkor egy egész történelmi és politikai kórképet kapunk. De ha már jelenetek, a felfelé futó, mennybe vezető lépcső azzal a bizarr zenével is eléggé legendássá vált, nem véletlenül. Vagy Carter agyműtéte, amit Karinty Frigyes Utazás a koponyám körül című műve ihletett meg (nem ő az egyetlen magyar, akinek köze volt a filmhez).
Szóval el van látva ez a sztori legendákkal, és ez a sok apró egy nagyot tesz ki. A Diadalmas szerelem maga egy legenda. Egy kultikus mű, amit kötelezővé tennék filmes iskolákban. Az idő vasfoga nem tudja megfogni már lassan 70 éve, minden perce élvezetes és gyönyörűen kidolgozott. Ez az kérem szépen.


2. Vbacs (2010-08-06 19:33.49) aaaaa
Nekem nagyon, nagyon tetszett. Én is csak ajánlani tudom, csak nem könnyű rátalálni. Niven nagyon jó benne, és az ötlet is nagyon jó, ahhoz képest, hogy '46-os, egész jól megcsinálták.


1. Lidiimre (2008-09-16 15:47.47) aaaaa
Az 1946-ban készült brit háborús film az élet és halál filozófiai kérdéseivel foglalkozik fantasztikus sci-fi keretében. Nagyon érdemes megnézni!



Kapcsolódó fórumok

VéleményekFind, 2024-01-20 15:484 hsz
KeresemBelmondo20, 2015-02-03 01:071 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
 
Diadalmas szerelem adatlap
Eredeti cím: A Matter of Life and Death
Évszám: 1946
Rendezte: Michael Powell, Pressburger Imre
Szereplők: David Niven, Roger Livesey, Kim Hunter, Robert Coote, Marius Goring...

További információk

Szereplők fórumai
- Michael Powell - Vélemények
- Richard Attenborough - Vélemények
- Raymond Massey - Vélemények
- David Niven - Vélemények


 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk