Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Mentawai, egy elfeledett ősi kultúra
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek
Vörös szobák

2024-04-11
Back to Black
Carte Rouge - Vörös térkép
Szellemirtók - A borzongás birodalma
Thabo és a szafari kaland
Verseny a győzelemért

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Babylon A.D.
- Film Café, 10:10
Nyár Antwerpenben
- Film4, 10:25
Monte Wildhorn csodálatos nyara
- Film Mánia, 10:25
A dilemma
- RTL Három, 10:45
Ebgondolat
- Moziverzum, 10:55

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
James Russo (71)
Craig Sheffer (64)
Jaime King (45)
John Cena (47)
Kal Penn (47)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Mai menü avagy ma milyen filmet néztél meg
2022-es választás
Dolgok, amik nagyon idegesítenek
Micimackó: Vér és méz 2. - Vélemények
Mire gondolsz most?

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Jéghideg aaaaa
Lisa Kudrow aaaaa

 

Fórum - A Gyűrűk Ura (1978) - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

1 2
49. Lifeisamovie (2020-04-18 19:55.57)  
http://www.youtube.com/watch?v=JMJ0erFXdiw
Efence - Cassette


48. Törölt felhasználó (2017-06-26 23:11.35)  
Összességében sajnos nem működik a film, de Ralph Bakshi minimum két dolgot elért vele.
Az egyik, hogy Peter Jackson egyes részeit majdnem jelenetről-jelenetre lemásolta talán addig, hogy megérkeznek a Pajkos Póniba.
A másik, hogy ilyen elvárások mellett mert kísérletezni a rotoszkópos technikával.
A bevezetőben egy árnyjáték ismertet meg a cselekményt megelőző eseményekkel (fő vonalában pontosan ugyanúgy, mint Jacksonnál, legalább ennyi teher lekerült Jackson válláról). Bakshi bravúrja, hogy itt meg sem próbálta azt a benyomást kelteni, hogy animációs eszközökkel dolgozik. Láthatóan élőszereplők adják a fő cselekményt megelőző kor (bocs, nem ismerem a Tolkien-univerzum történeti kronológiáját) szereplőinek sziluettjeit, egyszínű hátterek előtt. Vagyis az ősiség érdekes módon pont nem animációban jelenik meg.
A történet jelen idejében váltunk csak animációra. Ennek a technikai kivitelezése rotoszkópos, mint Disney-nél, és azt a célt szolgálja, hogy az animációs közegben érezzük magunkat otthon, és az élőszereplős jelenetek hassanak idegenül, vagy misztikusan.
A későbbiek folyamán a filmbe belekeverednek zavarba ejtő árnyjátékos, vagy árnyjátékkal kevert animációs jelenetek, pl. az orkok támadásánál. Ennek valószínűleg a költségvetés és az idő szűkössége volt az oka.
Bakshi is panaszkodott, hogy a second unit gyakran egy utcán vette föl a jeleneteket, amikből kockáról-kockára kellett kiretusálni a villanypóznákat.
Az erőfeszítés mindenesetre dicséretes.



47. Pelikanbence (2014-06-22 15:32.42) aaaaa
2002-ben láttam és bevallom,hogy Nekem bejött.Szépen meg voltak rajzolva a karakterek valamint a helyszínek,a zene csodás volt.A magyar szinkron is jó volt(Érdekesség,hogy a Boszorkánykirály hangja itt is Bácskai János volt.:))Az egyetlen hiba talán az,hogy itt is kihagytak néhány dolgot,ami a regényben megvolt(Bombadil Toma,a buckamanók valamint az erdei harcot a vargok ellen.)Ettől függetlenül NAGY ÉLMÉNY VOLT!!!!!!!!!!!!!!:)))))))))


46. Eddard Stark (2014-03-31 19:47.20) aaaaa - (válasz Eddard Stark 45. hozzászólására)
Galadriel ~> Avatar


45. Eddard Stark (2014-03-31 19:43.43) aaaaa - (válasz Női Versenyző 41. hozzászólására)
Figurák:

nazgûlok ~> ogrék
Samu ~> vén öreg
Boromir ~> viking
Aragorn ~> indián
Gollam ~> (XD rá már nem tudok mit mondani)
Frodó ~> kisgyerek


44. Norbii92 (2012-09-29 19:01.44) aaaaa
Megnéztem! Kellemes csalódás, mert viszonylag szépen felépített és rajzolt lett Tolkien híres könyvé(i)nek első adaptációja! Nagyon jó megoldások vannak benne például, hogy élő emberek árnyékára lettek lerajzolva az orkok vagy némely beállítás is profi lett, nem hiába Jackson is átvett egy-kettőt! De jópár mondat is visszaköszönt a trilógiából (vagy épp fordítva)! Tehát a rendezés is profi. DE a karakterek... Frodó, Gandalf, Galadriel, Trufa, Pippin, Legolas és Gimli okés, de Samu, Aragorn és Boromir, vagy épp Elronda katasztrófális! Totál nem lettek eltalálva; Samu egy buta, idegesítő gnóm, Aragorn mexikói, Boromir viking, Elrond meg nem is tudom, hogy mi lett! Szörnyűek!
De ez legyen a legkisebb gond! Mert Tolkien rajongóknak, és elsősorban a könyv jól ismerőeinek egy többször is nézhető és élvezetes kis rajzfilm! 4*


43. Filmman (2012-06-28 11:20.51)  
Feltehetnék az 1977-es Hobbit rajzfilmet és az 1980-as A Király Visszatér rajzfilmet.


42. Riddick312 (2012-05-09 20:05.35)  
Beszarás! Elkezdtem nézni youtube-on és így volt kiírva:
J.R.R. tolkien.
Kis betűvel a szerző neve? Csak gratulálni tudok...


41. Női Versenyző (2012-01-29 13:48.54) aaaaa
Figurák: 5/3

Álmomban se jöjjön elő:
Gyűrű-lidérc (erős zombi beütés)
SAMU (te jó ég!)
Aragorn (indián...WTF?)
Szarumán (Mikulás)

Elfogadhatóak: Boromir, Gollam

Elégedett vagyok velük: Samu kivételével a hobbitok, Legolas, Gandalf

De azért viszonylag jól mozogtak, és plusz egy pont a zseniális rotoszkópos megoldásért (orkok, rohaniak)


Cselekmény: 5/3 túl kapkodós, sok rész értelmetlen, sok dolgot kihagytak , de a hangulatot hozza, és élvezhető (főleg annak aki olvasta)


Zene: 5/4
Kellemes.


Szereplők hangjai: 5/5

A szinkronról sajnos nem tudok nyilatkozni, mert eredeti nyelven néztem, de azzal meg vagyok elégedve.


Hátterek, tájak: 5/5
Szép rajzolású.


Élvezhetőség: 5/4
Mert nem ad olyan pátoszt mint a PJ-féle trilógia, de nem is ezt vártam tőle, hanem a mesét és első számú adaptációhoz képest szerintem nagyon jól sikerült, tényleg vannak benne nagyon vicces részek, és kikapcsolódást nyújtott, egy rajongónak kötelező megnézni :) Nekem tetszett :D

Azt hozzá kell fűznöm, hogy a Hobbit és a Király visszatér mesék ezerszer jobb rajzolásúak, és a megvalósításuk is jobban tetszik. Azok mind 5-5 csillagot érdemelnek.


40. Pisti801227 (2011-12-26 15:35.14)  
nem olyan vészes ez, nekem ez az animált karrakterek csak enyhén animáltakkal, pld bejön, szerintem akkor minimum forradalminak számíthatott, bár a star wars már adott ízelítőt a jónépnek a nézőknek az érzékek megcsalásáról. ha megnézzük, akkoriban mik készültek és hogyan, a készítőknek még most sem kell szégyenkezni. Az nem a pixaros éra volt, disneyék pedig nem véletlenül domináltak, oké, a trilógia mellett elbujhat. de hát majd' 3 évtized telt el, illik is a filmeknek jobbnak lenni.


39. Murek (2011-11-01 11:23.16)   - (válasz Rabbi00726 37. hozzászólására)
Nem élő a linked barátom,de a Gyűrűk Ura részt el tudom küldeni akinek kell,az megvan!
A többi kijött már szinkronnal?


38. Strargazer (2011-08-13 11:45.58)  
Szerintem nagyon szórakoztató mese. Komolyan, vígjátékokon nem nevettem ennyit - többször le kellett állítanom, mert folytak a könnyeim a röhögéstől. Nem tudom, melyik rész volt a legdurvább: a Down kóros Samu; a miniszoknyás Aragorn, aki a semmiben pofára esik; vagy a Samu és Frodó mindjárt lekapják egymást pillanat. (Bár Bilbo merevgörcsrohama után is a képernyőre köptem a narancslevet és két percig vertem az asztalt)

De komolyra fordítva a szót, a mese problémáit már előttem elmondták: 1. sem gyerekeknek, sem felnőtteknek nem való igazán 2. egy idő után követhetetlen 3. zavaró, amikor igazi embereket vágnak be a rajzolt figurák közé. Az osztályozástól inkább eltekintek... :-)


37. Rabbi00726 (2011-08-09 15:53.44) aaaaa
Ez a film egyébként egy trilógia középső része, aminek a részei a következők:
1:The Hobbit 1977
2:The Lord of the Rings 1978
3:The return of the king 1980
ezek mind animációs filmek, ha érdekel valakit itt le lehet tölteni: *****

* Automatikusan eltávolított tartalom.


36. TERMINÁTOR86 (2011-07-02 09:21.35) aaaaa
Spoiler veszély!
Hát ez valami iszonyatosan gagyi. Még akkor is, ha megpróbálunk elvonatkoztatni. P. J. alkotásától. Ugye ez a Gyűrű Szövetségét és a Két Toronyt mutatná be. Az első részt még viszonylag egész tűrhetően adja, na de a második, az valami katasztrófa. Az egyet nagyjából 1,5 óráig mutatja be, a maradék negyven percben meg a kettőt. Nem csak a képi megoldásokkal van baj, mondjuk az tényleg brutál szar, főleg a harcjelenetek, Úr Isten. Hanem az egész dramaturgiai vezetéssel. Tök értelmetlenné válik a sok kihagyás miatt, főleg azoknak, akik egyáltalán nem ismerik a LOTR-t. Erre jó példa az, hogy mikor kiszállnak a folyóból, hogy a bánatba került oda az a sok ork, meg minek viszik őket Szarumánhoz? De még ennél is jobb példa a vár ostrománál: Aragorn kívül van, a falaknál harcol, a következő képsoron Legolas-al kiugrik a vár oldalából a kapu elé. MI VAN? AZOK MEG HOGY KERÜLTEK ODA? EGYÁLTALÁN MINEK UGROTTAK ODA? Mondom, tehetné fel az a kérdést, aki egyáltalán nem ismeri. De ezt még mi is feltehetjük, ha szigorúan csak ezt nézzük. Ami még kiborító, azok a szereplők. Akik úgy aránylag jók lettek: Frodó és Gandalf, talán még Legolas, na meg Trufa és Pippin. Az összes többi röhejes. Bilbó elvileg sokkal öregebb Frodónál, mégis itt sokkal fiatalabbnak tűnik. Samu egy retardált idióta barom, Aragorn egy mexikói bevándorló, Boromir egy viking, Gimli meg maximum egy fél fejjel kisebb, mint Legolas, holott Gimli egy törpe. Theoden egy szakadt vénember, Grima egy nyomorék, Szarumán pedig egy köpenyes hóember. Az orkok meg a lidércek egy külön kategória. Ilyen nagyon hülye árnyékolással megjelenített majom és denevérfejű emberek, akiknek vörösen világít a szemük. Gollamról inkább nem is mondok semmit. Azt még hozzátenném a harcokhoz, hogy a koreográfia olyan, mintha négyéves gyerekek kardoznának és még, hogy az egész tök sötétben játszódik és némelyik tökre követhetetlen. Például a vár ostroma. Ezekkel szemben a zene az nagyon élvezhető lett, a film sajátos hangulata is egész jó némely jeleneteknél, meg így az egészben van pár értékelhető dolog. De összességében, most elnézést kérek mindenkitől, aki LOTR fan, vagy ezt szereti, de ez egy iszonyú nagy fos! Az egész értelmetlen, röhejes és összecsapott.


35. Gerike99 (2011-05-28 20:17.03)  
Én most néztem meg (húsvétkor az m2 leadta), szerintem annyira nem szörnyű, amennyire itt lehordták. Aragornon én is enyhén szólva meglepődtem, de azt nem tagadhatjuk, hogy animáció szempontjából (a teljesen rajzolt részekre gondolok) nagyon ott van, a figurák folyamatosan, szépen mozognak, nem merevednek le, mint sok rajzfilmben. Ezzel a rotoszkópos technikával mondjuk nem vagyok teljesen kibékülve.
De könyörgöm: miért kell egy majdnem 30 évvel későbbi filmmel összehasonlítgatni?! Természetes, hogy nincs olyan szinten, de szerintem nem becsületes dolog így megítélni.
A szinkron: hát erre egy kicsit több gondot is fordíthattak volna (nem tudom, az eredeti milyen volt), Galadrielnek kifejezetten idegesítő hangja van, Gollamnak meg sajnos annyira megszerettem azt a filmbeli jellegzetes "drágaszágom" hangját, hogy nem tudtam megbarátkozni ezzel a mélyebb hanggal. Tudom, az előbb azt mondtam, ne hasonlítsuk a filmhez, ez már csak "személyes rigolya". :)
Egyébként először én sem értettem, miért van olyan hirtelen vége... De ha elkészült volna a második rész, én megnézném azt is, mert így délután egész jól elvoltam ezzel a filmecskével.


34. Kongking (2011-05-19 13:49.53)   - (válasz Csikóscsaj 1. hozzászólására)
Majd kinövöd.


33. Lükesrác (2011-05-05 13:33.20) aaaaa
Annyira nem rossz azért, főleg, hogy ez volt az első kísérlet Tolkien világának filmes megjelenítésére, mégha csak animációs technikával is. Az 1978-as évszám azért árulkodó, nyilván nem tartott még ott a filmipar, mint ma.
Ennek a próbálkozásnak is megvannak a maga értékei, érdekes az a narancsszínű háttér szinte minden harcos jelenetben, van egyfajta hangulata. Frodó itt jobban hasonlít a regénybelihez, aki, ugyebár szőkés hajú, Jacksonék filmjeiben meg Elijah Wood üstöke majdnem fekete. Ami meg Gollamot illeti, van némi gyanúm, hogy Jacksonék ebből az animációból merítettek, mert eléggé hasonlít az ő filmjükben szereplőhöz. Viszont szerencsétlen Samu itt egy krumpliorrú, otromba gnóm, ráadásul egy fejjel alacsonyabb Frodónál, az orkok hadserege meg úgy néz ki, mint valami kannibál benszülött horda, amitől ugyan van bennük némi félelmetes vonás, de nagyon nem az igaziak.
A legnagyobb baja ennek a műnek mégis az, hogy megpróbálták a három könyvet (illetve kettőt) belesűríteni egy filmbe, amibe bizony beletört a bicskájuk, és ettől az egész olyan összecsapottnak tűnik. Különösen a Helm-szurdoki csata lett bántóan gyorsan lerendezve, de pl. Théoden Szarumán általi megszállása teljesen kimaradt, itt egyszerűen bedől Grimának, és Gandalf egy szavára észhez tér, Éowin is éppcsak megjelenik, ráadásul jó csúnya szegény.
Mindenesetre, azt hiszem, ha nem lenne a Jackson-féle trilógia, jobban értékelnénk ezt a korai filmkísérletet, ahhoz viszonyítva viszont nem állja meg a helyét.


32. Dav (2011-04-23 13:38.16) aaaaa
Már Peter Jackson előtt is próbálkoztak a fantasy-alapmű filmre vitelével. Igaz, "csak" animációval, és csak az első fele készült el. (Az erősen megcsonkított Két torony végénél szakad meg.) Az eredményt látva sajnos nem ok nélkül maradt torzóban. A történetet ugye mindenki ismeri. Ezt nem nagyon lehet elrontani, viszont rosszul mesélni sikerült. Egész hangulatosan indul a film, hogy aztán egyre érdektelenebbé, kapkodósabbá váljon. Nem lehet beleélni magunkat, mindennemű azonosulási kísérlet hiábavaló a szereplőkkel. Két órába egyszerűen képtelenség ennyi mindent belesűríteni. A rajzok...OK, több mint 30 év telt el, de akkor is...hát legalábbis érdekesek. Van pár korrekt megjelenítés (Frodó, Gandalf) de pl. Samu valami Quasimodo-szintű csúfság. Az elején Bilbó születésnapján a dőzsölő rokonság meg Völgyzugolyban egyes tündék is a rémálmaimból jöjjenek elő :). Aztán van itt szintén bűn ronda napbarnított indián külsejű Aragorn, originális viking Boromir, Legolas magasságú Gimli és társaik. Van egy olyan érzésem, hogy a készítők nem kevés "pipadohányt" füstölhettek el, ehe-ehe. Csodálkoztam, hogy Bombadil Toma a tudatmódosító gombáival kimaradt :). Peter Jacksonra így is hatással volt ez a régi darab. Számos jelenet, beállítás ugyanígy köszön vissza az ő GYU-adaptációjából, lásd a Gyűrűlidérc előli gyökerek közti rejtőzést, vagy Szarumán beszédét a seregéhez. Végigvonul egy érdekes megoldás a filmen, ez a rotoszkópos technika. Élő szereplők árnyékát, alakját vetitik rá a rajzolt háttérre. Az orkok és a rohaniak láthatók eképpen például. Nem is rossz, mindenképpen különleges, olykor epikus látványt eredményez. A zene sajnos érdektelen, ahogy a szinkront sem tudom dicsérni (ebben az újabb változatban az olyan nagy nevek ellenére sem, mint Tordy Géza vagy Háda János). Meg lehet nézni kuriózum gyanánt, hogy ilyen GYU is van, de a "rendes" trilógia színvonalát távolról sem fenyegeti.


31. Gefertho (2010-01-12 21:58.21) aaaaa - (válasz Castillon 29. hozzászólására)
Aranyat ér minden szavad!
(Majd össze sz...rom magamat :D:D:D:D)


30. Gefertho (2010-01-12 21:56.04) aaaaa
Egyszer megnézhető, de miért kellett Samuból fogyatékos hülyét csinálni?


29. Castillon (2009-10-27 10:53.38) aaaaa
Tolkien irta még, a triologiát 20-on valahány évig irta, olyan világot mutat be amely kűlömbözö a miénktöl. egy fantazi világot mutat be.


28. Robrol (2008-12-12 20:48.32) aaaaa
Háát, nem is tudom... Hogy ennyire különbözhet a véleményünk! Én ezen a változaton nőttem föl (80-as évek eleje),egy vhs kazettára fölvett példányon, eredeti hanggal.Én akkor összetettem a két kezemet, hogy egyáltalán volt ez a Tolkien feldolgozás, persze a kor szinvonalától nem is lehetett mást várni! Nem sokan ismerték ezt a változatot anno.
Sok jelenet a Peter Jackson-i változatban is visszaköszön( pl a Brí-beli gyűrűlidérc támadás).
Én nem tartom annyira gagyinak, még mai szemmel sem, talán azért, mert ezt jóval hamarabb ismertem és néztem, mint az újat! A zenéjét pedig kifejezetten szeretem!
Na, most pedig döngöljetek érte a földbe! Csá!


27. Loin (2008-11-29 13:00.50) aaaaa
a gyerekek körében- a ringersek (azt láttátok? dokumentumfilm tolkien világáról)interjúk szerint:P igen..én ehhez még fiatal vagyok:D


26. Murek (2008-11-29 11:12.15)  
élt???hmm...


25. Loin (2008-11-27 15:20.20) aaaaa
elég szembetűnő volt:P mókás.. pedig a 70-es években erősen élt a Bakshi-kultusz... nem lotr miatt, az bizti:)


24. Murek (2008-11-26 11:54.02)  
ennyire nem bírtam elvesznia részletekben:D:D


23. Loin (2008-11-25 17:43.57) aaaaa
aragorn fejére meg egy bilit húztak és úgy vágták körbe a haját:)


22. Murek (2008-11-25 16:41.12)  
visszatérve akirály visszatérre 10 részre van vágva 1980as és mindenki benne van csak aragorn gimli és legolas nem:(és gollum egy óriás béka:D



21. Murek (2008-11-25 16:03.21)  
és megtaláltama kiráyl visszatért és az jobb sokkal grafikailag


20. Murek (2008-11-25 15:08.36)  
Bele-belenézegettem most de olyan gagyi,hozza a könyvet meg mittomén de többet is kihozhattak volna belőle,főleg grafikailag


1 2

Kapcsolódó fórumok

VéleményekLifeisamovie, 2020-04-18 19:5549 hsz
KérdésekEddard Stark, 2014-04-05 20:479 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
A Gyűrűk Ura adatlap
Eredeti cím: The Lord of the Rings
Évszám: 1978
Rendezte: Ralph Bakshi

További információk

Szereplők fórumai
- J. R. R. Tolkien - Vélemények


 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk