Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Vörös szobák

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek

2024-04-11
Back to Black
Carte Rouge - Vörös térkép
Szellemirtók - A borzongás birodalma
Thabo és a szafari kaland
Verseny a győzelemért

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Amerikai pite
- AMC, 21:00
Az Amazonas kincse
- Film+, 21:00
A bosszú vérvörös keze
- Moziverzum, 21:00
Az oltalmazó
- Filmbox Premium, 21:30
A megállíthatatlan
- Filmbox, 22:05

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Eric Roberts (68)
James Woods (77)
Ragályi Elemér (85)
David Tennant (53)
Maria Bello (57)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
2022-es választás
Alelnök (2018) - Vélemények
A törvény embere: Detroit dzsungelében (sorozat) - Vélemények
Fallout (sorozat) - Vélemények
Mit hallgatsz most?

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Fallout aaaaa
Peter Stormare aaaaa

 

Fórum - Tűz van, babám! - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

30. Stickfa (2024-01-25 13:05.02) aaaaa
Jobbra számítottam... pedig szeretem a volt szocialista országok filmjeit, azon belül is a csehszlovák filmeket.(, Szigorúan ellenőrzött vonatok, Mi kis falunk, vagy sorozatok Kórház a város szélén, Nők a pult mögött stb)
Kicsit bárgyú humora van a filmnek és túl egyszerű.


29. VAL P (2022-10-08 01:27.35) aaaaa
Keserédes ünnepségre készül a 7. számú tűzoltóegylet. Egykori elnökük épp most tölti nyolcvanhatodszorra teli esztendeinek a bögréjét, de a közvetlen érintetten kívül mindnyájan tudják, utoljára teszi. Hálájuk, nagyrabecsülésük s ezernyi más, lepkekergető érzeményük tolmácsolására a ceremónia zenitjén egy művészien megmunkált csákányt terveznek átnyújtani neki díszdobozban.
Igen hamar rónaságnyi távlatok nyílnak meg a nézők előtt, nincs véka, mely meg bírná tartani a bendőjében az aktuális politikai berendezkedés fájdalmasan találó kifigurázását. A pódiumra tessékelt figurák – karaktereknek fejcsóválásra késztető lenne nevezni őket, szinte akármelyikük felcserélhető bárkivel a garnitúrából – oly szemet gyönyörködtetően navigálnak el egymás mellett a kommunikációs csatornákon, mint a babiloni vízfolyás. Nem eszmerendszerek, pártrigmusok vagy egymástól széltében-hosszában eltérő megtapasztalások ütköznek e provinciális környezetben egymással, szimplán senki nem ért senkit. Bódultan kóválygó szellemalakokat látunk, viselkedési minták után loholva, ahogy épp az eszüket hordja a szél.
Jajveszékelhet, ahogy a torkán kifér, az életveszélyes helyzetbe került melós, a szakemberek csak a transzparenssel törődnek, de azt sem tudják (néhány teátrális és torzóban maradva totálisan hiábavaló mozdulatot leszámítva meg sem kísérlik) megmenteni. A jegyszedő, bár elismeri az empátia minimál követelményeinek jogosságát, a saját funkcióján esett csorbát sérelmesebbnek éli meg, mint hogy szembemenjen az emberséggel. Az élelmes kocsmárosnak nincsenek skrupulusai; amit a piac diktált neki a közgazdaságtan-órákon, egy életre bebiflázta. A havon is megél, ha ráhághat egy, a lángokból kimentett asztalra.
Magában megálló, külön fabula-buborék a sztoriban az ad hoc szépségverseny, amit ennél koncepciótlanabbul már nem is lehetett volna lebonyolítani. A hölgyguberálás mikéntje, a kiválasztottak hozzáállása és motiválása, a kiképzésük, a felvonulásuk fogadtatása mind-mind ezer vérmérgezéstől sebző aktus. Nem is kellett látni ahhoz valódi bájerőpróbát, ha csak olvasott ilyesmiről az ember, tisztában volt vele, hogy annak egyetlen szegmense sem rokon a tűzoltóbálon látottakkal.
Látszólag azzal érünk a történet csúcspontjához, hogy a dáridózó tűzoltóink hazai pályán rúgnak öngólt, bár – mit sem törődve a következményekkel – a szirénahangot konstatálva átszellemült mosoly pillangózik át az arcukon. Várakozásainkkal ellentétben azonban a csillapodó félben lassúzó kedélyek attitűdjük még gyászosabb oldalával kénytelenek szembesülni a táncterembe visszaszivárogván. Forman ugyan a filmidő elejétől apránként porciózta nekünk, milyen ragály tombol a tombola körül, és épp e miatt a hangyányi meglepetést sem generáló „fordulat” miatt érezzük a zárlatban – Forman híresen humánus iróniájának egyik legsavasabb évjáratából szürcsölgetve –, hogy Shakespeare halhatatlan szavai a színészekről és a színésznőkről pejoratívabb értelmet nyertek, mint valaha.
A marionettként is remeklő, többszörösen elfelejtett ex-elnök hólyagja szerencsére állja a sarat, hogy aztán szerkesztett köszönetnyilvánításával pukassza ki maga körül az összes hólyagot, akik esetleg még mindig önbecsüléssel áltatták magukat.


parfumeshop.hu banner

28. MrEric (2016-03-09 11:46.12)  
A film persze egy tökéletes remekmű.
Nekem csak az adatokkal van problémám. A filmben 1967 szerepel az alkotás évének. Ennél autentikusabb forrás azt hiszem nem létezik. Kérem korrigálni!


27. Convar (2013-12-03 19:32.02) aaaaa - (válasz MrMojoRisin1 16. hozzászólására)
Ez sztem tudatos volt.


26. Convar (2013-12-03 19:24.35) aaaaa
Még soha nem láttam egy filmben ennyi csúnya nőt. (Szépségverseny, mi? :D)


25. Hasek (2013-09-19 13:30.23)  
Sziasztok!
Keresek egy filmet, de nem emlékszem a címére. Annak idején (1995-96-97) az HBO-n vetítették a csehszlovák vígjátékok között... A hadseregben vagy valamilyen laktanyában játszódik, ahol katonákat képeznek ki. A film végén elmodják hogy valaminek emléket állít, már nem emlékszem, de hatalmas poénok vannak benne. Ha esetleg ilyen kevés információ birtokában valaki tudna segíteni megköszönném.


24. Angelika58 (2013-06-14 18:30.19) aaaaa - (válasz Cziki 23. hozzászólására)
Nagyon szépen köszönöm.


23. Cziki (2013-06-14 18:21.08)   - (válasz Angelika58 20. hozzászólására)
Nem csak a film volt nagyszerű, a hozzászólás is!


22. Zsoltysz (2012-07-17 21:06.49) aaaaa
S a pontozás 10/10


21. Zsoltysz (2012-07-17 21:02.31) aaaaa
Mindjárt kezdődik,vagy tíz éve nem láttam,igazi remekmű!
A cseh príma 3 mas :
Cseh sör
autós moziban
egy skoda ban ülve nézni

egy kiváló cseh filmet:-):-)


20. Angelika58 (2012-07-17 17:38.11) aaaaa
Alig várom, hogy láthassam megint, pedig megvan dvd-n is, láttam nemtudomhányszor.De az élmény változatlan: a Tűz van , babám! nagy film.

Akkor is az, ha most nézi meg valaki először.Egy fiatal, akinek fogalma sem lehet a "létező szocializmus" abszurditásairól.

Mert akkor is lát egy fergeteges vígjátékot, amiben senki és semmi nincs a helyén.Ahol minden helyzet a visszájára fordul, a szépségverseny lányai randák, mint a titkolt bűn és a tűzoltók orra előtt ég le egy ház. És a becsület felszólítására nemhogy vissza nem tennék az addig lenyúlt tombolaajándékokat, hanem még azt is ellopják, amit addig véletlenül nem.

Elképesztő és tétova fazonok bóklásznak-bukdácsolnak keresztül és kasul a filmen át, mintha valami tükörben látnánk őket. Olyan torzító tükörben, amilyen az Elvarázsolt kastélyban van.Pedig nem a tükör torzít, ezek az emberek ilyenek. Abszurd kor abszurd gyermekei.

A fiatal olyannak fogja látni őket, mint a Monty Python figuráit, hiszen semmiben nem különböznek az árustól, aki a vevőnek döglött papagájt ad el. Vagy attól , aki a matrac helyett mindig kutyaólat mond és mindent megdupláz.

Pedig az a világ nem volt vicces.Az emberek élete meg volt szervezve, ha akarták, ha nem. Mentek bálba, mert volt bál, ahová menni kellett, vonultak szépségkirálynő-jelöltként,pedig pontosan tudták, hogy csúnyák és divatjamúlt a ruhájuk.És táncoltak kelletlenül, unottan a sivár hodályban.

Nem akartak parancsszóra még szórakozni sem. És annyi örömük volt csak , hogy az utolsó szögig elloptak mindent. Meg az, hogy legalább nem a saját házuk gyulladt meg.A szomszéd kárán örülni éppúgy belefért a hétköznapi örömökbe, mint a lenyúlt sörösüveg.

Mai szemmel nézve is teljesen világos, miért tiltották be Forman filmjét. Nincs annál rosszabb, mint amikor a nép nevet, amikor kiröhögi a szabályokat, az előírásokat, a hangzatos dumákat, a zengzetes ígéreteket, az apró és még apróbb zsarnokocskákat és egóbolond senkiháziakat.Minden diktatúrának a vicc a halála.

Forman filmjét minden országban betiltanák most is, ahol ami szabad, az már rögtön kötelező is és annyi a szabály, hogy csak megszegni lehet őket.

Mert ilyen helyeken még az is társadalmi lázadásnak számít, ha egy hivatalos bálbizottság rendezvénye közröhejbe fúl.Kis emberek kis lázadásai, tűz van, babám.


19. Sötétszív (2012-07-16 23:00.58) aaaaa
Imádom ezt a Milos Forman filmet is. egy remek rendező szatirikus filmje amely a kommunizmust figurázza ki. A színészek zseniálisa, a forgatókönyv remek. Többször is megnézhető, igazi klasszikus.


18. Menrot (2012-07-16 22:32.38) aaaaa
Televízióban


17. Menrot (2012-07-16 22:32.08) aaaaa
Holnap a Duna Televíióban este kilenc körül.Megnézem.(megint)


16. MrMojoRisin1 (2009-04-18 13:16.02) aaaaa
Kellemes cseh film, a szocializmusról, klasszikus köntösben a kisemberek felől közelítve. Humoros, gunyoros és legfőképp józan szatíra. Mondjuk kissé sajnáltam, hogy annak ellenére, hogy mennyi szép cseh lány van, itt egy kicsit csúnyácska elvtársnőket sikerült összeszedni. Fátylat rá:)


15. Krisz papa (2009-04-13 22:43.40) aaaaa
Nem tudom, azon kívül, hogy mindkettő társadalomkritika megspékelve egy kis humorral nincs sok hasonló közöttük, de ettől függetlenül lehet benned egy ilyen érzés!


14. Klimt (2009-04-13 20:44.24) aaaaa
Forman legjobb filmjei között tartom ezt a szatíráját számon.Végig nagyon mulatságos volt... Amikor az Ádám almáit először láttam, nekem ez a film jutott eszembe. Nem tudom, hogy miért... Talán a stílusa miatt... Nagyon Jó!!! Mind a kettő! Az utóbbi dán...


13. Krisz papa (2009-02-27 22:26.24) aaaaa - (válasz G-ergo 12. hozzászólására)
Én is a Tecsóban vettem 499,-ért!


12. G-ergo (2009-02-27 19:40.52) aaaaa - (válasz Donna Quijote 8. hozzászólására)
Tescoban is, aprópénzért megkapod.


11. Sördög (2009-02-27 19:29.19) aaaaa
Auchan 990.-


10. Szürke Sólyom (2009-02-25 12:01.36)   - (válasz Szürke Sólyom 9. hozzászólására)
Bocsi, csak most látom, hogy az már elkelt.

De itt egy másik:
[link]


9. Szürke Sólyom (2009-02-25 11:39.07)   - (válasz Donna Quijote 8. hozzászólására)
Eredeti DVD-n!

[link]


8. Donna Quijote (2009-02-25 11:25.51) aaaaa - (válasz Don Capone 1. hozzászólására)
A film kitűnő. Ha valaki úgy bírál, hogy közben kétséged sincs arról, hogy töretlenül szeret... Hát nem remek? Aki nem látta, nézze meg! Régóta keresem, mert szeretném megvenni - de hiába!
Remekmű - nemcsak közép-európaiaknak!


7. Krisz papa (2008-12-28 20:50.12) aaaaa
Ez a film igazi kritikája a szocializmusnak! Hihetetlen, hogy 1968-ban ezt engedték leforgatni! Egy olyan országban, ahol nem tapasztalták meg a jó öreg közép- kelet európai szocializmust, nem igazán érthetik, hogy miről szól ez az alkotás, de nekünk sokat jelent! A kiöregedett pártvezetés, mely mindenre sajátos megoldást keres, igazából csak tapogatózik, és nyugati mintát próbál lemásolni (szépségverseny) megfelelő szaktudás nélkül, erőszakkal, irányelvek, tervek alapján, és ha nem sikerül, akkor magasztos szónoklatokkal akarják eltusólni, elfedni az amatőrizmusukat, vagy csak simán elhallgatni mi is történik valójában! Két igen jellemző mondat volt a filmben: az egyik, mikor tárgyalják egymás között, hogy az orvos nem árulja el senkinek, hogy az öreg rákos, míg ők nem hatalmazzák fel rá, így a vezetés markában van az igazság, és saját érdekeiknek megfelelően használják fel az információkat! A másik, mikor a feleség- aki vigyázott a nyereményekre- mondta a férjének, mikor lebukott, hogy milyen marha becsületes, hisz mindenki lop, Ő miért ne tenné? És, hogy hol jön az igazi fricska? Mikor a film végén megállapítják, hogy nem tudják elsöpörni a történteket, és ki kell tálalni, hisz az emberek nem hülyék, tudják mi történik körülöttük, de erre már nincs hallgatóság, mindenki hazamegy, és mint a struccok, homokba dúgják a fejüket! Két ember az igazi kárvallotja a történetnek, Ők az öregek! Egyiküknek leég a háza, de nem tehet semmit, alkalmazkodik a helyzethez, a másik öreg a munkájáért nem kap mást, mint egy üres díszdobozt, és örüljön neki, ahogy örüljön minden ember, kik kaptak semmit nem érő kitüntetéseket, melyeket tömeggyártásban gyártottak! Van még egy mondat ami még jellemző: "ha nem vesz fel nyakkendőt, és így beengedem, akkor, hogy követeljem meg a többi résztvevőtől, hogy nyakkendő nélkül maradjanak kint, ha nem tudom kint tartani őket, akkor mi szükség van rám?" ez a belső munkanélküliség!


6. Dr.Kotász (2008-10-12 20:02.35) aaaaa
Pazar szórakozás,eg ypazar cseh rendező keze alól.Hamisítatlan cseh irónia.Rosszkedély ellen ajánlott-kockázat nincs!


5. Fémszívű (2008-10-12 13:46.00) aaaaa
Milos Forman mindig is meghatározó rendező volt, mindig érdekes filmeket készített. Ez a korai munkája-melyet egyébként betiltottak- nagyszerűen leplezi le az akkor rezsim gyarlóságait. Remek film, én csak ajánlani tudom mindenkinek.


4. Tampa Bay Lightning (2008-10-12 13:42.49) aaaaa
Korrekt alkotás a fiatal, ambíciózus Forman-tól, amely többek közt a kor emberének kicsinységét, gyarlóságát fricskázza, és mindezt egy többszörösen botrányba fulladt ünnepség történésein keresztül mesterien érzékelteti, a groteszk helyzetkomikumokat sem mellőzvén. A vége is nagyon büntetett, amikor a két öregember ugyanabban az ágyban alszik kint a hóban, a szénné égett ház maradványai mellett.
Egyedül a rövidsége fáj nekem.


3. Lasimoci (2008-10-12 02:10.08) aaaaa
Remek szatíra, Forman korai zsenije buggyan ki itt.
A hangulat rögtön magával ragad, nem is ereszt a film végéig. Ott aztán elgondolkozhatsz, hogy milyen jól szórakoztál olyan dolgokon, amiken mások akkoriban nemigen nevettek volna.
A cseh önirónia egyik mintapéldánya.



2. Sördög (2008-08-21 14:58.40) aaaaa
Én nagyon szeretem a cseh vígjátékokat.Szerintem a legtöbbje szenzációs!Hóvirágünnep,Sörgyári Capriccio,Szigorúan ellenőrzött vonatok,Örökség stb...


1. Don Capone (2008-07-30 18:51.15) aaaaa
Fura, ennek a filmnek még üres a topicja???

Nekem ez a vígjáték/szatíra nagyon tetszik. Szerintem a csehszlovák vígjátékok egyik legjobb darabja. Voltak idők, amikor még nem voltak night clubok, meg pókerszalonok, de ellenben volt tűzoltóbál meg tombola. Szóval a film a maga módján borsot tör az akkori rendszer orra alá, nem is nagyon leplezetten. Akkoriban azért nem kevés bátorságra vallott elkészíteni egy ilyen filmet. A cselkmény egy picit lassan bontakozik ki, de annál nagyobbat ütnek a poénok. Ezeknek a filmeknek az ízét szerintem csak itt, Európa közepén tudjuk élvezni, és itt is csak az ínyencek. Némi történelemismeret azért nem árt a film értelmezéséhez.



Kapcsolódó fórumok

VéleményekStickfa, 2024-01-25 13:0530 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
Tűz van, babám! adatlap
Eredeti cím: Horí, má panenko
Évszám: 1968
Rendezte: Milos Forman
Szereplők: Jan Vostrcil, Josef Sebanek, Josef Valnoha, Josef Kolb, Vaclav Stockel...

További információk

Szereplők fórumai
- Milos Forman - Vélemények


 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk