Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Spy x Family Code: White

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Mentawai, egy elfeledett ősi kultúra
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek
Vörös szobák

2024-04-11
Back to Black
Carte Rouge - Vörös térkép
Szellemirtók - A borzongás birodalma
Thabo és a szafari kaland
Verseny a győzelemért

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
A smaragd románca
- Moziverzum, 15:00
Kiképzőtábor
- Film Mánia, 15:20
Érvek és életek
- Filmbox Plus, 15:35
Waterworld - Vízivilág
- AMC, 16:05
A majmok bolygója
- Mozi+, 16:30

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Shirley MacLaine (90)
Djimon Hounsou (60)
Glenn Morshower (65)
Cedric the Entertainer (60)
Aidan Gillen (56)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Shirley MacLaine - Vélemények
F mint foci - Avagy vélemények a bajnokságokról
2022-es választás
Az ajánlat (sorozat) - Vélemények
A Moszkitó-part (sorozat) - Vélemények

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Az 5 bajtárs aaaaa
Alain Delon aaaaa

 

Fórum - Harry Potter és a Félvér herceg - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 ... végére
3003. Roxi88 (2023-03-12 14:21.00) aaaaa
Amikor először láttam jobban hatott, nyilván ott még nem tudtam, hogy mi a csattanó, de az nagyon nem tetszett, hogy SÖTÉT volt az egész film, alig lehetett belőle látni valamit (kb., mint a Trónok H. utolsó részénél). Nincs mindenre idő, hogy egy filmben bemutassák (amiket ugye írnak a könyv olvasói, hogy hiányolják) nekem bejön, hogy tesznek bele poénokat, néha jó a búskomorság mellett. Ki akarna megnézni egy depresszív komor filmet?


3002. Ava Gardner (2021-11-25 14:22.19)   - (válasz Hanna12 3001. hozzászólására)
Látod-látod, na itt a lényege amit leírtál...
A film hosszúsága miatt sem megengedett, még így sem, h minden úgy legyen mint a könyvben, mert azt ki nézné meg???
Így sem voltak rövidek a filmek, az utolsó részt így is 2 részre szabták, emiatt.
Ha nekem 4-5 órán kellene néznem egy filmet, legyen akár ez, vagy más, már tuti felkötöttem volna magam!
Oszt ott lógnék féligfejnélküli Nick mellett a verandán, vagy a Véres báróval csörögnék a parkban egy laza randevún, kb. :)



3001. Hanna12 (2021-11-25 10:21.41)   - (válasz Ava Gardner 3000. hozzászólására)
Kedves Ava Gardner!
Tudom, hogy ez a ,,kritika" elég szigorúnak tűnik, de egy percig sem mondtam, hogy a filmek nem tetszenek. Ennek inkább az ellenkezőjét érzem, mivel én nagyon szeretem ezeket a filmeket. Így utólag belegondolva nem arra a dolgokra kellett volna nagyobb figyelmet szentelnem a véleményem leírásakor, amik zavarnak, hanem azokra, amik tetszenek. A szereplőktől kezdve a zénén át a cselekményekig, minden. Ha lehetséges lenne, hogy minden pontosan úgy történjen, mint a könyvben, akkor szerintem egy körülbelül 10 órás film születne, és szinte senki nem nézné meg, hiszen túl hosszú. Emiatt sajnos össze kell tömöríteniük a készítőknek az egészet, hogy jóval rövidebb legyen. Ettől persze még nem lesz rossz film. Sőt, ezek egytől egyig remek filmek. Csak azt nem értem, hogy miért tesznek bele olyan dolgokat is, amelyekhez még csak hasonlóról sem ír a könyv. Persze így sokkal izgalmasabb lesz, ami egy pozitívum. Egyébként köszönöm a válaszodat! Meglepett, hogy valaki válaszolt a megjegyzésemre.


3000. Ava Gardner (2021-11-24 21:28.00)   - (válasz Hanna12 2998. hozzászólására)
Kedves Hanna!

Először is, cuki vagy...és komolyan örülök annak, h 12 évesen ilyen fantasztikus könyveket olvasol, mint a Harry Potter világa, még a filmeket is megnézed, nem úgy mint a legtöbb hasonló korú társad, akik idejük java részét a Tiktok-on pöcsölik el!:)
Remek olvasmány az összes kötet, a filmadaptációk is szuperek, de kérlek ne nézd ennyire szigorú szemmel azt, h hol vannak az eltérések, h mik maradtak éppen ki, van, h nem annyira jelentős részletek, mert szerintem ezek megölik így az egészet, nem lesz tökéletes élvezhető számodra!
Próbáld meg elvonatkoztatni a regényeket, meg a filmeket, külön-külön.
A legtöbb film, nem csak a Harry Potter eltér a saját regényétől, ezt a rendezőn kéne leverni, de minek?
Én is láttam, olvastam minden kötetet, észrevettem többek közt azokat, amiket ide leírtál, de ettől szerintem olyan élményt adott, mint nem sok hasonló könyv, komolyan.
Élvezd Harry Potter világát, szeresd....és nézz bele Te is Edevis tükrébe...és tudod mit fogsz majd látni?
Én igen, egy 12 éves kislányt, akinek nagyon is tetszett a film, épp úgy mint a regény!:)

"Nem arcod tükre ez, hanem a szívedé"


2999. Hanna12 (2021-11-24 20:11.21)   - (válasz Hanna12 2998. hozzászólására)
Félreértés ne essék, egyáltalán nem rossz filmek, csak eltérnek a könyvről. Ennyi!


2998. Hanna12 (2021-11-24 20:09.58)  
Kedves bárki, aki ezt olvassa!
Én nagy Harry Potter rajongó vagyok. Most 12 éves vagyok, de nemsokára betöltöm a 13-mat. Most nemcsak a Harry Potter és a félvér herceg-ről fogom leírni a véleményemet, hanem az összes részről, kivéve a halál ereklyéi-t (azt még nem láttam és nem is olvastam sajnos).
Nem szeretném elvenni senkinek a kedvét ezektől a kitűnő olvasmányoktól, vagy a belőlük készült filmektől, ez csupán a személyes véleményem róluk (leginkább a filmekről). A könyv egytől egyig remek, már amiket olvastam. Elismerésem J. K. Rowling-nak, amiért ilyen remekműveket írt. Az első részről (mármint a filmről) az a véleményem, hogy voltak ugyan benne kisebb hibák, vagy néhány dolgot ugyan ki is hagytak belőle, de egyébként szinte teljesen visszaadta a könyv által leírt dolgokat. A második részről nagyjából ugyan ez a véleményem, de abban már egy picit több eltérés volt a könyvtől. A harmadik részben már nem csak egy kicsivel több. Mondhatnék példát, de ha valaki esetleg még nem olvasta a könyvet, de a filmet már látta, annak azt ajánlom, hogy olvassa el, én pedig nem lövöm le a poént (habár ez nem is vicces). Az eddigi részek amiket felsoroltam, nekem nagyon tetszettek. A negyedik rész már rengeteg fontos dolgot hagyott ki a filmből, amik a könyvben benne voltak, és leginkább átugrott az eseményeken. A legfontosabb eseményeket szemléltette, de azokat legalább látványosan. Az ötödik részben rengeteg valótlan dolog volt. Ezt úgy értem, hogy a könyvben szinte teljesen más volt a legtöbb dolog. Nagyon fontos részeket hagyott ki a film. Ezt olyan szempontból meg tudom érteni, hogy nem fér bele minden a filmbe, de ezt is 2 részre oszthatták volna akár, mint a hetedik részt. A hatodik részt én ma délután olvastam ki, és már alig vártam, hogy lássam a belőle készült filmet is. Őszintén szólva számomra ez kissé egy csalódás volt. Egy elég idegesítő csalódás. (Az idegesített benne hogy mennyi, de mennyi eltérés van a film és a könyv között.) Sokkal jobbra számítottam, bár jobban belegondolva nem tudom mit vártam, hiszen egyik részről a másikra egyre több az eltérés a film és a könyv között. Itt volt eddig a legtöbb. Például mikor is gyulladt fel a könyvben Weasley-ék háza? Soha! És még a legfontosabb részekben is rengeteg eltérés volt. Kihagytak belőle azt a fontos dolgot, hogy az előző rész óta új a mágiaügyi miniszter! Kihagyták Dumbledore temetését is! A szereplők külsejét től kezdve a cselekményekig mindenben volt legalább egy apró hiba eltérés az eredeti elképzeléstől. Mindazonáltal, jó film mind a hat, amit eddig felsoroltam. Főleg ha valaki nem olvasta még a könyvet. Az nem látja ezeket a hibákat és nem idegesíti fel magát rajtuk mint én. Igazából ennyi lenne az én véleményem. Majdnem mindegyik résznél ugyanaz a hiba. A sok eltérés az eredetitől, a könyvtől!


2997. Cantri (2021-01-22 23:50.25) aaaaa - (válasz Cantri 2982. hozzászólására)
Újranézve az egész szériát felettébb jóindulatú voltam anno ezzel a felvonással, pedig sajnos meglehetősen kilóg a sorozatból, mégpedig lefele...

A Harry Potter filmek sosem voltak tökéletesek, minden epizódnak megvan a maga kisebb nagyobb problémája. Az első 2 rész kissé szolgalelkű, identitás nélküli adaptáció, a Tűz Serlege leginkább csak végigrohan a főbb eseményeken, igaz azt legalább látványosan és többnyire izgalmasan teszi....az 5. rész esetén pedig ugyan letudták jól a cselekmény 90%-át, de a végén hagytak egy tátongó narratív lyukat. Még ha nagyon akarok hibát keresni az azkabani fogoly esetén is tisztázhatták volna jobban a tekergők háttértörténetét, de Cuarón víziója egyébként tökéletes volt, igazi különlegesség nem csak a szérián belül, de úgy általában a közönségfilmek világában.

Azonban mindenféle kihagyások, rövidítések, változtatások ellenére egyetlen korábbi (és szerencsére későbbi) epizód sem küzdött alapvető koncepciós problémákkal. Ugyanis a Félvér Herceg legnagyobb hibája, hogy kreatív szinten hozták meg azt a fals döntést, hogy a könyv romantikus részeit előtérbe helyezve rom-com formában dolgozzák fel a történetet. Ne legyen semmi kétségünk afelől, hogy ehhez az elhatározáshoz a rendezőnek semmi köze nem volt, ezt jóval magasabb szinten (stúdió/producer) hozták meg, és minden bizonnyal a felmérésekre alapozva úgy találták, hogy a célközönséget ezzel a témával lehet a leginkább a mozitermekbe becsalni. Ha a számokat nézem, a csaknem 1 milliárd dolláros bevétel akár az igazukat is jelentheti, azonban a film utóéletének semmiképp sem tettek jót vele. A romantikus, könnyed elemeket ugyanis fárasztóan uralják a játékidő jelentős részét, még olyan jelenetek esetén is, melyek egyértelműen komolyabb hangvételt követeltek volna meg (lsd. Ron mérgezése, beszélgetés a megszeghetetlen esküről a vonaton, Dumbledor halála utáni párbeszéd a csillagvizsgálóban...stb).

Sok mindent köszönhetünk a WB stúdiónak, akik amúgy abszolút nem sajnálták a pénzt és energiát, hogy tető alá hozzák ezt a könyvsorozatot..gondoljunk csak bele mi lett a hasonló jellegű próbálkozásokból (Narnia, Arany iránytű, Percy Jackson..stb) pedig ezek némelyike hasonlóan erős alapmű mint Potter kalandjai. De sajnos a Félvér Herceget piaci alapon meghozott döntés alapján derekasan félreértelmezték, pedig meggyőződésem, hogy a könyv hűbb „dark fantasys” adaptáció sem hozott volna rosszabbul a konyhára, mint a „rom-com” verzió....viszont ez már sosem fog kiderülni.

UI: a film egyébként közel sem rossz, pl. szerintem a legkiválóbb nyitójelenettel vágunk neki a kalandnak, a fényképezés világklasszis szintű, Michael Gambon Dumbledore-ja pedig nagyszerűbb mint valaha, meg úgy általában amikor a készítők az alapmű mentén dolgoztak kifejezetten jó dolgokat mutatnak nekünk, csak az egyensúlyt vesztett forgatókönyvből rengeteg fontos és érdekes részlet maradt ki a romantikázás kedvéért..ami ráadásul még kínosan is lett feldolgozva....azt hiszem ezt nevezik duplabaklövésnek...

Összességében egy nagy kihagyott ziccer ez a mozi, a fókuszt jobban belőve egy remek felvezető rész lehetett volna a fináléra, egy összeomlás szélén lévő varázsvilágot és az antagonista háttértörténetét bemutatva.....mindezek mellett tökéletesen megfértek volna a kapcsolati szálákat bemutató jelenetsorok is, hiányukban azonban szétdominálják a cselekményt.


2996. Fanni5 (2020-04-06 14:53.51)  
Nekem tetszik.🙂🙂


2995. MagamraHallgatok (2020-04-04 00:41.54)  
Nem tudom írták-e már itt előttem, de a film ugye 96-97-ben játszódik, a londoni Millenium híd viszont csak 2000-ben lett megnyitva a forgalom előtt a valóságban, és 98-ban kezdték el építeni.


2994. Cute Unicorn (2019-11-16 16:15.06) aaaaa
átlagos


2993. Norbitzki (2018-11-04 22:23.31) aaaaa
Szerintem a maga kategóriájában ez is egy végtelenül szórakoztató rész, persze mondom mindezt úgy, hogy én a könyveket még nem olvastam, így "csak" mint film tekintek rá. Ahogy haladunk előre, úgy lesz a matiné történetből egyre komorabb sztori, egyre több részlet derül ki, és legnagyobb örömömre Dumbledore megint fontosabb szerephez jut. Hogy mi lesz a vége, hová lyukadunk ki...nem tudom, így én kíváncsian várom a befejező részeket!


2992. SuperHagyma (2017-02-13 15:58.35) aaaaa
Egyszer megnézhető, átlagos film.


2991. Ynitsed (2014-08-03 23:09.13) aaaaa
A filmek közül a leggyengébb.Pont a lényeget hagyták ki belőle.


2990. Rena-X (2014-07-02 10:28.59) aaaaa - (válasz Pusztító666 2989. hozzászólására)
Ő nem azt kapta ettől a résztől, amit te. Nem kell ezen fennakadni. Különben, azok után, hogy mennyi fontos dolgot kihagytak a könyvből, messze túlzás erre a részre 5 csillagot adni, de persze mindenki úgy értékel, ahogy akar.


2989. Pusztító666 (2014-07-01 23:18.24) aaaaa
Jó kis rész ez.Ennek a filmnek kettest adni,Guilaine,nem értelek.Mindegyik rész zseniális,az egész sorozat tökéletes,erre meg kettest adsz!Ha ilyen jó karakterek vannak egy filmben,az nem lehet kettes!Jó film ez,az ilyen mozikra ötöst kell adni!


2988. Guilaine (2014-05-27 19:25.57) aaaaa
Annak története, hogy miért utáltam ezt a filmet (annak ellenére hogy a polcomon a "második kedvenc könyvsorozat" megtisztelő helyet foglalja el):

A forgatókönyv csak egyvalamire lenne jó: hogy egy kiadós kupán vágást mérjünk vele az írója fejére, és már csak az tartja bennem a lelket, hogy reménykedem: valami britt HP rajongó elvégezte helyettem is ezt a megtisztelő feladatot.
A történet olyan elemi lyukkal rendelkezik a közepén mint Tom Denem naplója miután megjárta a Titkok Kamráját: a leglényegesebb információk hiányoznak. Értem én, hogy nem lehetett a könyvet sor szerint megfilmesíteni, de a nagy igyekezet, hogy logikus sorrendben kiragadják a könyvből a fontosabb mozzanatokat, kaotikus halmazzá változtatta a film sztoriját, amit úgy próbáltak jóvátenni, hogy olyan jeleneteket pakoltak bele az így kissé unalmassá váló produkcióba, amelyek nem hogy a könyvben nem kapnak említést, de még a filmben is észvesztően bután lettek megszerkesztve. Konkrét példa: a karácsonyi szünetben Harryék az Odúba utaznak és egy metszően romantikusnak szánt pillanatban, ami Ginny és Harry szája közt zajlik, megjelennek a halálfalók és rágyújtják a benn tartózkodókra a házat. Aha. De szerintem mindenképp érdekes, hogy míg a Roxfort 10 kilométeres körzetét körbevévő burokról lepattannak a halálfalók, az Odút gond nélkül megközelítik, míg Harry Potter ott tartózkodik: elvileg a házat az ő védelme miatt kellett volna tökig nyomni védőbűbájokkal. Úgy tűnik azonban Bellatrix mindenre képes. Tetejébe az egész jelenetnek semmi értelme nem volt azon kívül, hogy Remus meg Tonks futottak egy jót, Ginny meg egy ázott pongyolányival közelebb került Harryhez.
A másik amin kiakadtam: hova a fenébe tüntették a film végi csatajelenetet? Az még oké is lenne, hogy egy rakás halálfaló előmászik a volt-nincs szekrényből, Dumbledore meghal, és síri csöndben mindenki eljut a kastély bejáratáig (ami a könyvben már csak azért is lehetetlen mert elvileg a Főnix rendje a folyosókon járőrözik) de kétlem hogy arra hogy Bella felrobbantja a nagytermet nem ébred fel az egész suli. Aztán felgyújtják Hagrid házát, de annak a képkockának is csak annyi értelme volt, hogy a néző ne felejtse el hogy igazából HP adaptációt néz: ugyanis Hagrid nem jön ki a kunyhóból, de még csak el sem oltják. A gyönyörű mentés Alan Rickmannek tulajdonítható, aki olyan jellegzetes pitonos undorral közli hogy " I am the half-blood prince" hogy azzal talpra állítja a félszeg finálét.
Szívesen mondanám, hogy a látvány legalább a film hóna alá nyúlt, de hazudnék: nem voltam maradéktalanul elégedett azzal sem. A zuhanó Dumbledore képe groteszk, megkockáztatom: nevetséges. Az inferusokkal teli tó a könyvben a vizualitás nélkül is hátborzongató élmény, ezzel szemben a filmbéli inferusoktól nemigen futkározott a hátamon a hideg, talán mert egyre csak arra tudtam gondolni, hogy a vizihulla nem csontkollekció elvégre nem a föld alól mászik ki.
Nem tetszett az sem, hogy a fő történetszálként itt a románc fut, ami abból a szempontból előnyös csak, hogy néha jókat derüljön rajta az ember. Ha már mindenképpen a szerelem a téma (ami persze a Ginny-Harry páros esetében a legrősebb) akkor elvehettek volna pár percet a Ron-Lavender tárgytól, és odaadhatták volna Remusnak és Tonksnak akik szerintem sokkal több figyelmet érdemelnének. Vagy fordíthatták volna arra is, hogy Dumbledore karakterét olyannak formázzák meg amilyen.
Hát...lett amilyen lett. Nem állítom hogy egy ilyen sztoriból könnyű forgatókönyvet írni sőt!Iszonyú nehéz! De szerintem jobban jártak volna ha kevésbé rugaszkodnak el az alapműtől. Így kicsúszott a cikesz az ujjaik közt hogy úgy mondjam.


2987. Eddard Stark (2014-04-20 22:29.49) aaaaa
Olvastam egy cikkben, hogy Tom Felton valójában teljesen más személyiség, mint Draco Malfoy, meg nagyon pozitívan látja a világot. Egyébként Draco Malfoy karakterét leginkább Joffrey Baratheon-hoz tudom hasonlítani a Trónok harcából. Jellemben nagyon hasonlítanak, meg kinézetben is egy kicsit.


2986. Misafeco (2014-04-14 20:08.50) aaaaa
Remek film lett volna belőle, ha a film alkotói berugdossák azt a tengernyi ziccert, amit a könyv felkínált nekik.

A lényeg: Voldemort múltjának a feltárása. Láttunk egy árvaházi jelenetet (szuper), és a Lumpsluck-féle emlék kétféle verzióját (szintén). Kimaradt a Tom Denem származását bemutató rész (Rowle-ék és az apja), valamint a dúsgazdag hölgynél tett látogatás és a későbbi álláskérés Dumbledore-tól. Ezek nagyon fontosak lettek volna, a gyűrű és Dumbledore sérülése, a medál eredete, és a későbbi filmekben majd Hugrabug pohara miatt! A huszonéves Voldemort szerepére visszahozhatták volna a Titkok Kamrájában szereplő srácot.

A Félvér Herceg szálat is jobban lehetett volna erőltetni, hiányoltam Trelawney beszámolóját a jóslat kihallgatásáról. Ez szintén egy rendkívül fontos részlet.

Maga a medál megszerzése remekül sikerült, a hoppanálás utáni zene, és az egész jelenet hangulata hátborzongató, nagyon jól eltalálták. A vége viszont megint elég furcsa lett.

Ha az említett hiányosságok bekerültek volna mondjuk a karácsonyi Odús bohóckodás és a Harry-Ron-Hermione hármas szerelmi életének aprólékos részletezése helyett, a 4-es lenne a minimum. Így viszont csak egy erős 3-mas. Ellentétben a 4-es, 5-ös és 7-es könyvvel, itt bőven elég volt a 2-2,5 óra, csak nem jól éltek vele.


2985. Eddard Stark (2014-03-29 00:05.50) aaaaa
A vége szomorú, amúgy meg nem volt rossz film.


2984. Pusztító666 (2014-02-04 22:43.20) aaaaa
Ez megint jó rész.


2983. Pelikanbence (2014-02-01 13:57.56) aaaaa - (válasz KareszFaszi 2980. hozzászólására)
Semmi sem fogja meg.


2982. Cantri (2013-04-13 03:04.22) aaaaa
Hosszú idő után képes volt a széria megtartani az aktuális rendezőjét, így a Félvér Herceget ugyanaz a David Yates dirigálta le, aki az előző felvonást is elkövette. Személye eléggé megosztóvá vált korábbi Potter munkája után, visszatérésének így legalább annyian nem örvendeztek, mint akik igen. Az angol rendezőnek véleményem szerint ezúttal még komolyabb kihívással kellett szembenéznie, hiszen az eddigi kötetekkel szemben a hatodikban egymásnak szinte teljesen ellentmondó hangulatvilágok jelennek meg. Ugyanis a Félvér Herceg egyrészt már-már dark fantasy elemekkel hódító, kifejezetten baljós hangulatú történet, ugyanakkor a Roxfortban nem áll meg az élet, és a hormonjaik által vezérelt fiatalok egymással szerelmi viszonyokat fonogatnak. Sajnos a filmben ezt a két stílust nem sikerült egységes atmoszférába összekovácsolni, így annak cselekménymenete olykor kifejezetten csapongó, ezáltal pedig egy fantasztikus jelenetet simán követhet egy kifejezetten arcpirító mozzanat. A probléma a hangsúlyok elhelyezésében van, ha nem igyekeztek volna egyenlőségre törekedni, akkor a könyv humoros oldala tökéletesen funkcionált volna a komor hangulat oldására, de túlzott jelenlétével már inkább rombolja azt. A tiniszál ráadásul önmagában sem túl működőképes, annó Newell a Tűz Serlegében remekül elkapta a csetlő botló érzelmi szárnybontogatásokat, itt azonban leginkább Ron röhejes kapcsolatát helyezték előtérbe, Harry vonzalmai pedig egy-két valóban eltalált jelenetet leszámítva inkább gyermekdeden és súlytalanul lettek felépítve. Yates szerencséjére azonban továbbra is Cuarón stílusát utánozza, a könyv pedig elegendő sötét és nyomasztó jelenetet adott a kezébe, melyekkel sokkal jobban elboldogul, így pedig tudja kompenzálni hibáit. A gonosz erők nyomasztása, mint az egyik fontos elem kellő hangsúllyal van a vásznon, így a néha fárasztóan humoros jelenetek után kifejezetten jóleső érzés kicsit elmerülni ezekben a mozzanatokban.

Azonban a film tökéletlenségét hiba volna csupán Yates nyakába varrni, elvégre ő leginkább abból az alapból dolgozgathatott, melyet elé raktak. A szkript pedig nem jobb, mint a rendezői tevékenység, pontosabban a kettő nagyon is összefügg. Azon már senki sem lepődik meg, hogy a történet szerteágazó cselekménye erőteljes metszéseket ment keresztül, sőt mi több figyelembe véve a regény varázsát, terjedelmét és részletességét ez nagyon is szükséges adaptálási lépés. A változtatások nagy része, legyenek bármily fájók, legtöbbször indokoltak, és érthetők, de itt már nem arról van szó, hogy a fanok kedvenc jelenetei kerültek a perifériára, hanem az egész szériát meghatározó kulcsfontosságú jelenetek és információk maradtak a vágószobában. Ennek az epizódnak elsősorban Voldemort múltjáról kellett volna szólnia, nem is azért mert a hiányozó elemek miatt nem volna érthető a későbbi végkifejlet, hanem azért mert a hátralévő két film Harry és Voldemort egyre közeledő végső összecsapásáról szól ehhez pedig nem ártott volna a gonosz ábrázolását elmélyíteni. Mindezek ellenére mégis azt gondolom, hogy a döcögések, beragadások ellenére volt megfelelő eleje, közepe és vége ennek a résznek is, bátran válogatott az alapműből (talán kicsit túlzottan is....), és végső soron a legfontosabb, hogy az is értheti a történetet, aki lusta elolvasni a könyvet.

A trükktechnika természetesen hozza a kor legmagasabb szintjét, ez egy Harry Potter mozi esetén már evidenciának számít. A film eleji hídrombolás olyan kitűnő hang és vizuális megoldásokkal került megalkotásra, hogy a megalomán katasztrófafilmjeiről híres Emmerich valószínűleg sárgult az irigységtől, de a kviddicsről is elmondható, hogy sosem volt még ilyen élethű, az ember már-már tényleg elhiszi, hogy ezek a srácok seprűkön lovagolva valamilyen sportot űznek. A film végi barlangos jelent pedig abszolút képes a csúcspontot hozni, és nem csupán látvány terén. Dumbledore lángörvénye esetén úgy dübörög a vizualitás a vásznon, mint Potter moziban korábban soha, ahogy előtör belőle a fehér varázsló, és kitaszítja a gizda hullaszerű figurákat a szélesvászon szélére...... egyszerűen lenyűgöző mozzanat.
A film látványvilága egyébként inkább a gótikus horrorokét idézi, mintsem egy hollywoodi gyerekfilmét. Delbonnel fotózását a gyönyörű nagytotálok, a tökéletesen elkapott apró momentumok és a tű éles képek jellemzik, minden egyes beállításán látszik, hogy kiváló szeme van a szakmájához. A szépen (és nem agyon) szűrőzött képein pedig örömmel pihen meg a néző szeme, sötét tónusú képi világa végig szépen meghatározza a hangulatot. E tekintetben elengedhetetlenül fontos volt a megfelelő aláfestés is, Hooper pedig szépen hozza is komor kottáit. Zenéjének az eddigi legsötétebbnek, és az elődeinél lényegesen drámaibb hatásúnak kellett lennie. Az előbbit kifejezetten lassan, és halkan kibontakozó témákkal kívánta megoldani, a sötét erők ritka megjelenését pedig lüktető zenei megoldásokkal nyomatékosítja. A drámai vonulatot a hangzatos kórusmunkák mellett leginkább a vonósok erőteljes felszólalásai hivatottak érzékeltetni, gyakorlatilag maximális sikerrel, de a keserédes hárfán szólaltatott szerelmi témára sem lehet egy rossz szavunk sem. Hooper tehát elődeihez méltón mondott búcsút a szériának bizonyítván, hogy kvalitásai jóval tovább mutatnak a TV-s filmiparon.

Összességében botor dolog lenne azt állítani, hogy nem sikerült jól, vagy, hogy nem volna méltó a többi Harry Potter filmhez, de még is kár érte, mert talán a legnagyobb kihagyott ziccer az egész szériában. De végül is Yates összerakott egy jó átvezető részt, mely kellően tölti be a funkcióját, azaz tovább sodorja az esemény szálait, fokozza a várakozásokat, illetve a gyülekező felhők között felkészít arra, hogy hamarosan elszabadul a pokol.


2981. Tömö (2013-03-03 15:32.10)  
mit keres benne Gandalf?
:D


2980. KareszFaszi (2012-12-12 15:49.56) aaaaa - (válasz Langelus 2978. hozzászólására)
Téged "más" fogott meg:)


2979. Langelus (2012-12-12 15:17.25) aaaaa - (válasz Penguin 04 2977. hozzászólására)
>Vállveregetés<

. - )


2978. Langelus (2012-12-12 15:16.06) aaaaa
Hát ez a franchise nagyon nem fogott meg.


2977. Penguin 04 (2012-12-12 09:24.24) aaaaa - (válasz Miss bambi 2968. hozzászólására)
Ja, és ha lesz kedvem, akkor majd megint megnézem, és jól átértékelem, mert az egyest azért valóban nem érdemli meg. :)
Úgyhogy csigalom, nyugavér.


2976. Penguin 04 (2012-12-12 09:23.03) aaaaa - (válasz Limpi Sisak 2973. hozzászólására)
És akkor mi van? A pingvinek nem gyorsvonatok...de nem Alaszkában voltam. Egyébként csak azér' nem voltam jó ideig, mert.....
O.O
Hát, ami azt illeti, nem is tudom miért...



2975. Penguin 04 (2012-12-12 09:21.32) aaaaa - (válasz Miss bambi 2968. hozzászólására)
Nem volt rossz, de én annyira csalódtam benne, hogy egyest adtam rá. Ez csak első felindulás. Majd ha lesz kedvem, egyszer megmagyarázom...


2974. Rena-X (2012-12-08 23:13.40) aaaaa - (válasz Miss bambi 2968. hozzászólására)
"Mégis mitől volt szerinted olyan bűn rossz,hmm?"

Olvasd el a 2853. hozzászólást. Abban minden benne van. :)


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 ... végére

Kapcsolódó fórumok

VéleményekRoxi88, 2023-03-12 14:213003 hsz
kinek ki a kedvenc szereplője?Dexter Sitzky, 2019-11-16 22:3045 hsz
Ki a kedvenc szereplőd a Harry Potter-ből?Dexter Sitzky, 2019-09-14 23:26279 hsz
szólánc(a szereplőkkel)Yvettke, 2018-12-21 12:5828 hsz
Ki szerinted a legszexibb pasi a filmből?Janusgirl9, 2015-10-07 13:5026 hsz
KeresemLyra, 2015-02-08 15:0512 hsz
KérdésekLyra, 2015-02-08 15:03393 hsz
Te melyik premierét csúsztattad volna el? Dark Knight vagy HP 6?Pelikanbence, 2014-11-30 14:1162 hsz
Legjobb jelenetEddard Stark, 2014-07-12 02:324 hsz
Miért olyan színtelen a film?Eddard Stark, 2014-07-10 02:3826 hsz

Összes Harry Potter és a Félvér herceg fórum (51 db)
 
 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk