Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-05-02
A boldogság ügynöke
A kaszkadőr
Az elátkozott Queen Mary
Milli Vanilli: Az évszázad botránya
Végtelen rozsmezők

2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Spy x Family Code: White

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Mentawai, egy elfeledett ősi kultúra
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek
Vörös szobák

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Konyec - Az utolsó csekk a pohárban
- Magyar Mozi TV, 01:15
Volt egyszer egy igazság
- AMC, 01:15
Éjszakai ragadozók
- HBO, 01:21
Elemi ösztön 2.
- Film Mánia, 01:40
Hosszú levél
- Duna World, 02:25

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Giancarlo Esposito (66)
Bálint András (81)
Channing Tatum (44)
Jet Li (61)
Nagy Zsolt (48)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Rebel Moon: 2. rész - A sebejtő - Vélemények
Érdekességek!
Mit hallgatsz most?
Fallout (sorozat) - Vélemények
A sógun (sorozat) - Vélemények

További fórumok

Utoljára értékeltétek
A Goldman-ügy aaaaa
Jaione Camborda aaaaa

 

Fórum - Dragonlance - Az őszi alkony sárkányai - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

1 2
44. Egyszerűsrác80 (2023-07-12 21:08.40) aaaaa
Hát...
Tudom,háttal nem kezdünk mondatot,de ez így marad.
Sokáig én nem is tudtam erről a filmről.Véletlen futottam bele.
A regényt ismerem,de csak a címét,még nem olvastam.
A film trailere arra ösztönzött,kapjon ez a mese egy próbát.
Kapott.
a kivitelezés nem igazán tetzett,azért a számítógépes effektek és rajzok keveréséből láttam sokkal jobb produktumokat is.
Zavart az is,hogy az átvezetések alatt elsötétült egy pillanatra a kép.
viszont,az akciókkal sok bajom nem volt,a fantasy feeling működött.
a sárkányok meg veszélyesnek tűntek,nem egy ugye beszélt is.
És a karakterek se voltak rosszak,kaptunk vért is,meg mágiát.
a karakterek is a helyükön volt,megkaptuk a tipikus kasztokat is.
Nem hiszem,hogy újranézem,de egynek azért elment.Több pénzből ebből többet kihozhattak volna.
Ha már mindenki remakel mindent,ehhez is hozzányúlhatnának,akár sorozat formájában is.


43. Yosihiro (2013-05-19 21:46.38) aaaaa
Sziasztok!
Szerintem összességében jó. Bár a technikai megoldások elég gyatrák a történettel együtt jónak minősítem.

Üdv Yosi



42. Törölt felhasználó (2010-06-14 21:09.07) aaaaa
Zseniális könyv, de bizony a meseadaptáció már kevésbé, ennek ellenére a béna mozgásokon és animációkon jókat röhögtünk haverokkal, és ezért megérdemel egy hármast. :)


41. J-rex (2010-04-04 12:58.42)  
Én csak félig tudtam oda figyelni rá úgyhogy a történet miatt még nem osztályozom le,de a grafikája az nagyon béna....Főleg amikor a számítógépes grafikával készült sárkányok harcolnak a rajzolt emberekkel...Meg amúgy is a jelenetek olyan gyorsan haladtak...


40. Dav (2010-04-04 11:48.50) aaaaa
Régen olvastam a könyveket, nem voltak épp kedvenceim, mai szemmel meg pláne, úgy hiszem. De a maguk módján szórakoztattak. Raistlinre és Sturmra meg máig emlékszem. Most nézem a borzalmas rajzfilmváltozatot. Nem hiszem el, hogy ennyire telt 2008-ban, ilyen eredeti hangok mellett! A WITCH rajzfilmsorozat grafikájával készült, amit kedvelek, de ez teljesen bugyuta, súlytalan, összecsapott. Komolyan a minimaxon jobbak mennek olykor... A 3D-s jelenetek (bár túlzás ez a szó - mintha alulról hurkapálcával mozgatott papírmasé-figurák lennének a sárkányok :S), és a full igénytelen magyar szinkron felteszi a koronát erre a szenvedésre. Nyolc éven felül csak saját felelősségre.


39. Kiskakukk@ (2010-03-19 19:46.17) aaaaa
Borzalom. Kár.


38. Hajnalfia (2009-04-25 23:45.59)  
Nagyon sajnálom,hogy EZT sikerült kihozni egy ilyen remek könyvből. Olvastam már néhány fantasy-regényt,de ez a sorozat az egyik kedvencem. Kár érte.


37. Anren (2009-02-24 20:38.12)   - (válasz AliMustafa 36. hozzászólására)
Mondjuk Weiss-Hickmantól jobban tetszett nekem a Halálkapu és a Sovereisn stone kör, de a dragonlance sem rossz, főleg Raistlin karaktere miatt


36. AliMustafa (2009-01-24 11:23.58)  
Most kíváncsi lettem! Már több éve olvastam és csak arra emlékszem, hogy valamiért nem tetszett. Elkezdtem a Raistlin lányát is de azt már be se fejeztem. Most viszont elolvasom mégegyszer és részletesebben elmondom miért nem tetszik. (vagy tetszik, ki tudja)


35. Hopkins (2009-01-24 09:55.16) aaaaa - (válasz AliMustafa 31. hozzászólására)
Szerintem viszont az első három könyv (a Krónikák) fordítása remek. Nekem valószínűleg azért tetszett kevésbé a Legendák (és egyáltalán nem a Találkozások) mert más fordította. Utóbbiakat ráadásul nem is a Weis-Hickmann páros írta. Az őszi alkony sárkányai szerintem a legjobb a sorozatból, imádtam, imádom azt a könyvet. Pedig nem vagyok fantasy-buzi.


34. Anren (2009-01-23 17:44.16)   - (válasz AliMustafa 31. hozzászólására)
Olvastam az egész sorozatot, sőt majdnem mindent a Weiss, Hickman szerzőpárostól és minden csak nem gagyi. Ha egy rész után ítéled meg, az olyan mint a LOTR 50 oldal után köbö.


33. Sword8 (2009-01-23 10:57.29)  
Hát igen, így jár egy jó kalandmodul, ha rossz kalandmester kezébe kerül...
A könyvet még nem olvastam, a filmet viszont volt szerencsétlenségem megtekinteni tegnap. Egy fos. Ultragagyi. Az egyetlen dolog, ami minden előzmény-ismeret nélkül is lejött, hogy ez egy modul. Meg az, hogy fénykoromban álmomból felébresztve is jobbakat meséltem ennél.
Mér' nem tudnak RPG-ből jó filmet csinálni? És ha már RPG, akkor mr' csak az AD&D? Csináljanak inkább Ars Magica, vagy Vampire filmet.


32. Legisfalk (2009-01-17 12:57.29) aaaaa - (válasz Árnytündérke 30. hozzászólására)
Igaz, még a kristálypálca is ott van a kezében. :)


31. AliMustafa (2009-01-17 12:38.57)  
Olvastam a könyvet és lehet, hogy a fordítás nem az igazi, de szerintem szörnyen gagyi volt. És ezt a Gyűrűk urához hasonlítani!


30. Árnytündérke (2008-08-17 16:09.48) aaaaa - (válasz Legisfalk 29. hozzászólására)
A könyv borítóján nem Laurana, hanem Aranyhold szerepel. Mellesleg.


29. Legisfalk (2008-08-11 17:36.27) aaaaa
Kevesen ismerik ennek a történetnek a keletkezési körülményeit, és lényeges információk ismerete nélkül hasonlítják a Gyűrűk urához, ezért hát bátorkodom kitérni az előzményekre, mielőtt magát a rajzfilmet véleményezném.
A Sárkánydárda Krónikák szerepjáték-regények, a legnépszerűbb szerepjáték, az AD&D egyik világában játszódnak. Sok hasonló regénnyel ellentétben azonban nem úgy íródtak, hogy az írók nekiültek, kigondoltak egy történetet, és azt papírra vetették, ahogyan azt Tolkien is tette. Nem. A Sárkánydárda Krónikák alapjául, tudomásom szerint, egy valóban lejátszott kaland szolgált. Tehát heteken, hónapokon keresztül összejárt egy társaság, volt egy mesélő, aki megalkotta a világot és elindította a kalandot, és volt még vagy féltucat játékos, és ki-ki eljátszotta a saját maga által kigondolt karaktert, Tanist, Kovát, Sturmot, Raistlint, Caramont és a többi szereplőt. A játék olyan jól sikerült, tehát résztvevői olyan nagyszerűen szórakoztak (aki játszott már jó partiban, az tudja, miről beszélek :)), hogy kalandjaikat leírták. Hogy a Krónikák írói részt vettek-e ebben a játékban, és ha nem, akkor milyen kapcsolatban álltak a játékosokkal, és azt, hogy mennyit változtattak a történeten, miközben regényt írtak belőle, nem tudom.
De azt igen, hogy ez nem egy hagyományos regény, a trilógiát tulajdonképpen az "élet írta". Ezért is olyan népszerű, sőt, kultikus jelentőségű a szerepjátékosok között, és ezért nem érdemes a Gyűrűk urához hasonlítani.

Aki nem ismeri a Krónikákat, és aki nem ismeri a szerepjátékokat, az valószínűleg nem fogja nagyra értékelni a filmet sem, hiszen számára valóban csak zsúfolt és kiszámíthatatlan ide-oda futkosás lesz a történet, és helyenként értelmetlen a szöveg. Aki viszont olvasta a könyvet, az meg lehet elégedve a rajzfilmmel, legalábbis abban a tekintetben, hogy az valóban teljesen a regényre épül, és attól sehol nem tér el. Sajnos sok jelentéktelen, de az olvasók által bizonyára nagyra értékelt rész, például a mocsári törpék világának bemutatása, még így is kimaradt belőle, ellenben pár részt igazán kihagyhattak volna. Például miért mondja a fekete sárkány Aranyholdnak, hogy Que-shu asszony, amikor arra már nem jut idő, hogy kiderüljön, ő a Que-shu törzs lánya, vagy miért kell kimondania Tanisnak, hogy az anyját megerőszakolta egy ember? Nemi erőszak, egy ránézésre kisgyerekeknek készült rajzfilmben?
Mert ránézésre ez bizony eléggé ovis színvonal...
A Sárkánydárda világa egyet jelent Larry Elmore képi világával. Elmore nem túl ötletes, de kétségtelenül sajátos stílusú és tehetséges művész, aki a könyv borítóját ilyen színvonalon festette meg:
[link]
Tanis, Laurana és Sturm, háttérben egy vörös sárkány. Gondos és szép kivitelezés, a részletek is kidolgozottak, a fák lombjának barnult színein, a távoli dombok sárguló lankáin szinte érezni is az ősz illatát. Amikor évekkel ezelőtt először hallottam, hogy filmre akarják vinni a Krónikákat, beleborzongtam a gyönyörűségbe, hogy Elmore képei talán életre fognak kelni.
De sajnos nem ez történt. Helyette ezt kaptam:
[link]
Színárnyalatok nélküli, árnyékolás nélküli, kontraszt nélküli képi világot, amit már tíz éve is csak a tízévesek tartottak volna jónak. Ez a szombat délelőtt szakmányban vetített amerikai tucatrajzfilmek igénytelensége, amitől bármi jobb lett volna. Méltatlan a könyvhöz. Főleg annak tudatában, hogy még a képregényeket is megrajzolták ilyen szinten:
[link]
Ráadásul még valami 3D-ben animált technika is feltűnik a filmben, ami tovább rontja az amúgy is silány összképet.
A zene unalmas és ötlettelen, és sajnos a szinkron is igen gyengécske lett. Valahogy mégis jólesett végignézni ezt a mesét.

Összességében Az őszi alkony sárkányai olyan, mintha bábfilmet készítenének az Egri csillagokból. Csak legendás háttere és a megszépítő emlékezés menti meg a bukástól.


28. Hopkins (2008-07-21 17:07.45) aaaaa
Én is imádom a Dragonlance könyveket, elsősorban a Krónikákat, de a Legendák sem volt rossz. Ez azért is érdekes mert nem vagyok fantasy rajongó, igazából ez az egyetlen sorozat amit szeretek. De ezt nagyon... Ezek közül is Az őszi alkony sárkányai, azaz a legelső könyv a kedvencem, nem túlzás hogy már féltucatszor legalább elolvastam. Imádtam kiskoromban, és ugyanúgy (!) imádom most is. Szóval nagyon örültem neki amikor megtudtam hogy film készül belőle, főleg annak amikor az is kiderült hogy animációs mozi lesz. Úgy gondoltam hogy látvány szempontjából így jobban megjeleníthető lesz majd. Ám ilyen szinten gyenge animációra én sem számítottam. De ez még a kisebbik gond lenne, az a baj hogy rengeteg - amúgy fontos - dolog kimaradt a filmből, vagy máshogy történnek a dolgok, és tényleg olyan mint egy másfél órás össze-vissza rohangálás. Összecsapták, nekem is ez a véleményem. Tudom, nem lehet 100%-ban ragaszkodni az írott műhöz mivel akkor nagyon hosszú lenne a film, de ésszerűbben is megcsinálhatták volna. Vagy ha már animáció, akkor inkább sorozat, és mondjuk egy részt - adott esetben ezt - két v. három részre szedni. Nem tudom hogy meg fogják-e csinálni a trilógia másik két részét is, mert ugyebár közel sincs vége ott a sztorinak ahol Az őszi sárkány véget ér, de gyanít a színvonal ugyanolyan lesz. Aki szereti a könyvet annak azt üzenem hogy ne legyenek nagy elvárásai a filmmel kapcsolatban. (De ha jobban belegondolok annak sem valószínű hogy bejönne aki nem ismeri a könyveket, mivel rengeteg mindent nem tudna meg. Pl én imádtam a hősök belső vívódásait, rengeteget foglalkozott vele a két írónő, de ez ugyebár filmen nem érhető tetten.) Csak a könyv miatti rajongásom miatt kap 2 csillagot, de amúgy borzasztóra sikerült sajnos. :(


27. Znjuci (2008-07-09 19:28.14) aaaaa
Nagyon durva. A story az tetszik, de a grafika. Ráadásul nem is egységes. A történet egy kicsit gyűrűk ura feelinges, de azért jó. A grafika az pocsék.


26. Raynor (2008-06-26 18:52.23) aaaaa - (válasz Raynor 25. hozzászólására)
Ennek ellenére nem húzom le a Dragonlance-t!
Tény, hogy nem 21.sz-i technika, de szerintem ez nem gáz.
Láttam olyan csúcs, 3D-s movie-t, ami sz@rt sem ért...


25. Raynor (2008-06-26 18:47.41) aaaaa - (válasz Vipcsi 24. hozzászólására)
Túl szép, hogy igaz legyen...


24. Vipcsi (2008-06-26 10:27.12)   - (válasz Raynor 23. hozzászólására)
Arra én is naqyon kiváncsi lennék Raynor, de ez a film még csak (sajnos) az én kis álmom az a baj.
Szóval nincs szó ilyenről, bár lenne...


23. Raynor (2008-06-21 23:14.46) aaaaa - (válasz Vipcsi 22. hozzászólására)
Sötételf trilógia, Peter Jacksonnal...?
Ez komoly...?
Az nem semmi!!!
Kiváncsi vagyok ki játsza Drizzt-et...


22. Vipcsi (2008-06-19 11:50.16)  
Amit én igazán várok az a Sőtételf trilógia és további részei Peter Jackson rendezésében 500 milla dollár költségvetéssel, nagyot durrana az is. Remélem megérem még.
Drizzt Do'Urden powa


21. Headshot (2008-06-03 12:07.04) aaaaa - (válasz Raynor 14. hozzászólására)
De könyörgöm ez a mese olyan mintha 10-15 évet visszafejlődött volna a technika.


20. Laslow (2008-05-19 23:58.33) aaaaa
Elég béna lett...


19. Kika.1 (2008-05-01 23:20.05) aaaaa
Ez komolyanegy 2008as mese? Hát ilyen gagyi animációval rég találkoztam. Nem tudom, hogy gondolták, hogy ezt el lehet adni...


18. Anren (2008-04-21 08:02.49)   - (válasz HOLMYR 10. hozzászólására)
A Gyűrűk urának is nekifutottak egy páran Peter Jackson előtt, azok az animációs próbálkozások is, hát hagyjuk... említésre sem nagyon méltók. Nekem is egyik kedvencem ez a könyvsorozat, főleg a legendák (Raislin rulez!!!) de ha nem egy Jackson formátumú, precíz rendező dolgozik rajta, úgy hogy komolyan is gondolja, akkor valami ehhez hasonló lesz a végeredmény, amit te írtál a véleményedben.
Remélem egyszer ez a sorozat is megér egy korrekt megfilmesítést. Összehasonlítgatni lehet Tolkient Weiss-Hickmannal, de felesleges sztem. Más világ. És épp ez a jó benne.


17. Gefertho (2008-04-14 21:51.48) aaaaa - (válasz Raynor 16. hozzászólására)
Pontosan! Ezzel tökéletesen egyet értek! Én is végigolvastam a három könyvet és arra nagyon is jók, hogy kikapcsolódj. Könnyed, nem agyat-lefárasztó művek. Nincs is ezzel gond, és tény, hogy ilyenekre is szükség van.
Én inkább abba kötöttem bele, hogy a Gyűrűk urához hasonlítják. Hisz az a könyv, fantasy, de mégis elég közel van a szépirodalomhoz, egyesek szerint részét is képezi. A Dragonlance könyvek viszont nem, ez is tagadhatatlan.
Éppen ezért én mindig kettéválasztom a fantasy-irodalmat: Tolkien és a többiek. És a lényeg itt van: ez a trilógia kiemelkedik a többi fantasy könyv közül, amiket volt szerencsém eddig olvasni. Éppen ezért is lehet, hogy ennyien rajonganak érte. Ez így van rendjén, nekik ez tetszik, másoknak amaz. Ám engem személy szerint akkor is zavar, hogy 8-10, vagy akárhány könyvnek ugyanazok a főhősei, ezért nem kedvelem a folytatásait, de az alap trilógiát én is élvezettel olvastam.
A rajzfilm azonban továbbra is két csillagos marad, nagyon gyengére sikeredett. Hollywood-i produkció pedig nem is igazán készülhetne a könyvből, pontosan azért amit írtam: minden fejezetnek önálló cselekménye van, ilyet pedig filmre vinni szinte lehetetlen, de megoldható, sok-sok átírással...



16. Raynor (2008-04-14 19:09.05) aaaaa - (válasz Gefertho 15. hozzászólására)
Bár ez a topik nem erről szól, de most vitatkozok veled. Hogy miért minden regény ugyanarról a pár emberről szól?
Azért mert ha valaki leül elolvasni egy SZÓRAKOZTATÓ regényt akkor kikapcsolódni akar és nem kívülről betanulni a történelemkönyvet. Tolkien (minden tiszteletem az övé, imádom a Gyűrük úrá-t, és a Babót) pedig azt írt. A végére kezdtem unni, hogy minden lapon új szereplő, külön regénnyi életrajzi adalékkal, évszámmal és egy seregnyi felmenővel. A végére már követhetetlen, ki-kicsoda, ki kinek a kije. Elég nehéz olvasmánynak sikerült.
A Dragonlance trilogia ellenben a maga egyszerüségével, követhető, kellemesen szórakoztató, délutáni olvasmány. Nncs agyonbonyolítva, nincs telepakolva filozófiai mondanivalókkal.Pont arra van kitalálva, hogy az ember hazaesik hullafáradtan az egész napos igahúzás után,legyen valami pihentető lapozgatnivalója, már ha nem érdekli a bulvárszemét.
A Gyűrük ura mellett szükség van erre is.


15. Gefertho (2008-04-14 16:44.40) aaaaa - (válasz HOLMYR 10. hozzászólására)
Én ezt a sorozatot nem nevezném alapműnek. Elolvastam a tirlógiát, utána pedig még két másik könyvet de rohadtul idegesített az, hogy ugyan azok a főszereplők. Egy karakterrel az életben max egy nagy dolog történjen, ne 500 000!
A Gyűrűk urához való hasonlítása pedig sértő Tolkien művére nézve. Ez a sztori /ezért meg fogtok kövezni, de akkor is kimondom/ rettenet gagyi és kár is szépíteni, ponyvaregény. Mondhat akárki akármit. Nincs kidolgozva benne szinte semmi. Ahogy olvastam folyamatosan az volt az érzésem, hogy minden fejezet elején az írók a hasukra csaptak, hogy Na, akkor itt most mi történjen? és írtak valamit. Alig van összefüggés két fejezet között. A Gyűrűk Urának legalább már megvolt a fő cselekménye az író agyában mikor elkezdte leírni. Bár nekem a Szilmalirok a kedvenc fantasy sztorim, ahhoz képest pedig helyenként még a Gyűrűk ura is gagyi (csak hogy továbbra is ennél a szónál maradjak), ám az mégsem lehet oly sokak kedvence mint az Őszi alkony sárkányai, mivel a nyelvezete lényegesen bonyolultabb, a megértéséhez pedig jóval több kell, mint a Dragonlance művekéhez.
De hogy ne csak negatívumokat írjak: Tasslehoff kimondottan kellemes karakter a könyvben, talán még ő van a legteljesebben kidolgozva, bár amikor a nyolcadik könyvben is ő az egyik főhős, az már zavaró...


1 2

Kapcsolódó fórumok

VéleményekEgyszerűsrác80, 2023-07-12 21:0844 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk