Kvízjáték online és ingyenes
Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Vörös szobák

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek

2024-04-11
Back to Black
Carte Rouge - Vörös térkép
Szellemirtók - A borzongás birodalma
Thabo és a szafari kaland
Verseny a győzelemért

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Barney és a nők
- Filmbox Plus, 00:05
A fenevad
- AMC, 00:30
A bátrak igazsága
- Moziverzum, 01:00
Az apáca
- Viasat Film, 01:15
A bosszú
- Film Mánia, 01:25

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
James Franco (46)
Tim Curry (78)
Atanas Srebrev (53)
Tony Plana (72)
Kate Hudson (45)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
2022-es választás
S. O. S. Titanic - Vélemények
Az ördög ügyvédje - Vélemények
South Park (sorozat) - Vélemények
Érdekességek!

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Imádlak utálni aaaaa
Emily Hirst aaaaa

 

Fórum - Ments meg, uram! - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

1 2
42. Filmánia (2019-01-08 22:04.24) aaaaa
Tim Robbins...nem csak kiváló színész,de kiváló rendezőként is. Ráadásul ezt a filmet nem csak hogy rendezte,hanem a forgatókönyvet is ő írta.
Susan Sarandon mellett úgy gondolom Sean Penn-nek is 100%-osan kijárt volna az Oscar. Na meg persze Tim Robbinsnak. Mindegy is,ez nem változtat azon a tényen,hogy kiváló drámafilm ez,nagyon mély tartalommal. 5*


41. Vmiso (2016-05-09 17:31.30)  
Hasonló témában a Siralomház jobban tetszett, ez is nézhető, de engem eléggé fárasztott a film időnként.

A színészi alakítások egyébként tényleg remekbeszabottak.



40. Entersp (2015-11-21 21:28.16)   - (válasz Michuu 39. hozzászólására)
Igen, vannak ilyen helyzetek. Különösebben nem vonzanak N. Cage filmjei, de a Leaving Las Vegasban élete alakítását nyújtotta. Valamelyiküknek nyerni kellett, ugyanez volt a helyzet '99-ben is.


39. Michuu (2015-11-21 20:34.48) aaaaa
Rengeteget gondolkoztam, hogy hány csillagot adjak erre a filmre. Végül az 5 csillag mellett döntöttem, mert nagyon meghatott. Ezért nagyon jó ez a film, mert a Sean Penn által játszott karakter egy szemétláda volt, mégis, nekem sikerült megsajnálnom.
A zenék remekre sikeredtek, Bruce Springsteen dala is jó.
A párbeszédek is tetszettek. Susan Sarandon Oscar-ja szerintem abszolút megérdemelt, mondjuk Penn-nek is kijárt volna egy, igaz, azt nem láttam, hogy Nic Cage mit művelt le a Las Vegas, végállomásban, hogy elnyerte Penn elől.
És azt a jelenetet, amikor Poncelet mondja az édesanyjának, hogy ne sírjon, megkönnyeztem.
Nagyon jó film volt ez, érdemes megtekinteni, mert amellett, hogy megható, még elég komoly témával, a halálbüntetéssel is foglalkozik.


38. Chris Co (2015-10-29 11:17.35) aaaaa
Hihetetlennek tűnik, de van, amikor könnyebb azoknak, akik elégtételt követelnek és az ő imáik hallgattaték meg, mert ők lesznek azok, kik nem abban a tudatban élnek tovább, hogy él még az illető (jelzőktől mentesen, a tag) és bármikor meglátogathatja őt valaki, aki esetleg még segíthet is neki, aki által talán még egyszer szabadlábra is kerülhet és a többi, mert bármi megtörténhet... Számtalan gondolattal együtt kell "élni" az áldozatok hozzátartozóinak, nem csak azzal a fájdalommal, ami szeretteik hiányából fakad. Ott motoszkálhat fejükben a gondolat, hogy még mindig él, lélegzik, eszik, iszik, talán még olykor-olykor jól is érzi magát. A kínzó tudat megmérgezi az életet. A keresztre, isteni ítéletre hivatkozni (még ha érzéketlennek is tűnnék vagy tényleg az vagyok), szemforgatás, képmutatás. Nekem ezért nem tetszik ez a film, mert a halálbüntetés problémaköre mellett majdnem, hogy egyenlőségjelet tesz a film két dolog, azaz az isteni megbocsátás és a racionalitás közé. Hiába a két nagyszerű színészi alakítás, nekem ez eléggé meredek, és persze valószínű, velem van a baj, mert számomra meghatóbb lett volna, ha az apáca beparkol a cellába egy Merkava Mk IV-gyel.


37. Vbacs (2015-10-26 23:51.19) aaaaa
Az a jó öreg halálbüntetés erkölcsi kérdéskör.

Igen sok film született már a témában, ami A-Z-ig mindenféle esettel próbálja meg szemléltetni, hogy ez miért is embertelen és hogyan válik még az utolsó szenny gyilkos is kezesbáránnyá életének legutolsó napjaiban. Nem is beszélve arról, akit esetleg ártatlanul ítélnek el....ilyen felvezetés után szokott az lenni, hogy én melyik oldalra állok, de inkább maradnék semleges. Szerintem még így is vannak olyan emberek, akik akkora károkat okoznak az emberiségnek, akiktől nem sajnálom el ezt a módszert. Sorozatgyilkosok, mészárosok, ne adj isten háborús bűnösök, akik tömeggyilkosságokat követtek el. A 20. században még farkas(abb) törvények éltek, mint manapság, és akkor ennek az erkölcsi súlyát még eszébe sem jutott felvetni a többségnek. Ez a film 95-ös, ami már a mai képet tükrözi inkább.
És szerintem ezúttal egy jobb és meggyőzőbb sztorit állítottak az ügy szolgálatába, mint amiket eddig tapasztaltam. Egy olyan apáca szemével láthatjuk egy pitiáner gyilkos/cinkos halálbamenetelét, akinek tilos állást foglalnia. Csak azért segít, mert ez a hivatása, de így mégis mindent lát. Az, hogy hogyan puhul meg a kemény fiú, miközben várja az injekcióját, és ezalatt hogyan mennek idegileg még inkább tönkre a megölt pár hozzátartozói, akiknek az ostora még magán az apácán is csattan.
Minden színész elsőosztályú és remek választás. Szép munka Mr. Robbins, és a témaválasztás is dicsérendő. Szeretem a provokatív állásfoglalásokat, már pedig ez nagyon is az volt. Még akkor is, ha a fiú később elismeri bűnösségét, a film részrehajlósága világos marad. Túl sok könny áztatta ahhoz az utolsó fél órát, hogy ez a vélemény burkoltnak tűnjön. De nekem pont ez a szándékos ríkató időhúzás volt az, ami eggyel visszatartotta az értékelésemet a 'kiváló' jelzőtől. Bár minden és mindenki kiváló, kiváltképp a briliáns Penn és Sarandon (és a még amatőr Jack Black felbukkanása is szívderítő volt), nekem kicsit túl szájbarágós lett....nem is beszélve a finom Jézus metaforáról a végén. Ehhh...most csak egy 4-es.


36. Csabaga (2015-10-26 17:06.25) aaaaa - (válasz Fanifani 35. hozzászólására)
Azért kiderül,ha ez az ember gazdag lett volna,aligha ítélik halálra,vagy ha mégis,évtizedekig megússza a kivégzést.Talán élete végéig.


35. Fanifani (2015-10-26 11:04.04)  
Ha ez a film a halálbüntetés ellen érvelt, szerintem nem volt meggyőző. Jól mondta Matthew, hogy neki meg kell ahhoz halnia, hogy kapjon szeretet. Ha a szeretetlenség volt az, ami miatt ő ilyen szeretetre képtelen, erőszakos emberré lett, akkor valószínű, hogy a börtönből szabadulva sem lesz jobb ember, inkább rosszabb.Évekkel a bűncselekmény elkövetése után sem szállt magába, képes volt indulatos, rasszista interjút adni. A többi embert meg kell védeni az ilyen emberektől, ennek egyik módja a halálbüntetés. Nem gondoltam volna, hogy én a halálbüntetés mellett fogok érvelni valaha is, de a film logikája szerintem ide vezet. Természetesen nem váltam a halálbüntetés hívévé, nehéz és megoldhatatlan az a dilemma, hogy szabad-e hibáztatni egy szerencsétlen sorsú embert, aki még a saját génállományát sem válogathatta meg.


34. Adripipi (2015-03-26 21:51.39) aaaaa - (válasz Charlie Lee 31. hozzászólására)
Kedves Charlie Lee, mindenben igazad van. Én nem tudom, hogy képes lennék-e olyasvalakin halálos ítéletet végrehajtani, aki a gyerekemet ölné meg. Talán az ítéletet végül mégis Istenre hagynám. De, itt nem is az a kérdés, hogy ki végezzen egy olyan gyilkossal, aki mondjuk előre megfontolt szándékkal, különös kegyetlenséggel végez egy másik emberrel, vagy akár gyermekkel, mert erre nagyon egyszerűen meglehetne a válasz. A meggyilkolt családja, vagy közvetlen hozzátartozója. Hidd el, elég kevesen maradnának életben a gyilkosok közül.


33. Conflict (2014-04-26 21:54.17) aaaaa
Nagyon klassz film ez, a halálbüntetést pártolóknak viszont megjegyezném, hogy a kivégzés aktusa egyszeri, és visszavonhatatlan. Ha netán tévednétek, és egy ártatlant küldenétek a halál karmai közé?
Ellenpontként érdemes lenne megnézni a "Halálsoron" múvit...


32. NorbiSK (2013-12-31 22:14.02) aaaaa
Ezt a filmet mindenkinek látni kell!


31. Charlie Lee (2012-07-18 21:36.35)  
A halálbüntetés pártiaktól kérdezném.
Ők végre is hajtanák a halálos ítéletet? Vagy csak hoznának egy törvényt,hogy márpedig halálbüntetés kell és kész,az ítéletet pedig hajtsa végre valaki más.Valaki akinek aztán együtt kell élnie a tudattal,hogy elvette egy ember életét,legyen az akármennyire bűnös is.Nem beszélve akkor ha utólag kiderül ártatlan volt az illető.
Nem tagadom engem is elfog esetenként az indulat és az mondom,ezt vagy azt ki kell végezni azért amit elkövetett.De egész biztos,hogy nem lennék képes arra,hogy az illetőt felakasszam vagy áramot vezessek a testébe vagy méreginjekciót adjak be neki.nem,mert egy ember életét elvenni barbár cselekedetnek tartom.Mindegy,hogy háborúban vagy gyilkosság által vagy törvényileg engedélyezett módon történik az emberi élet elvétele.
És még mielőtt valaki nekem esne.Igen együtt tudok érezni azokkal akinek valamely családtagját meggyilkolták.Ha az én családtagommal történne ilyesmi én is bosszúszomjasan halált kívánnék az illetőnek.De azt is tudom,hogy az illető kivégzése egy cseppet sem enyhítené azt a lelki szenvedést amelyet a meggyilkolt családtagom miatt éreznék és egy cseppet sem érezném úgy,hogy igazság született.Maximum csak a vérszomjam és a bosszúvágyam lenne kielégítve.


30. Northshine (2012-01-06 14:34.42) aaaaa
Mege'rdemelte Susan Sarandon eze'rt a filme'rt az oscar alakita'st,te'nyleg ott volt a szeren igencsak!


29. Starsineye (2011-02-13 09:35.11) aaaaa - (válasz Szeker 26. hozzászólására)
Nem hinném, hogy ez a film lényege...Nagyon is megérdemelte, és ezzel minden szereplő tisztában is volt, még maga az elítélt is.


28. Starsineye (2011-02-13 09:29.57) aaaaa - (válasz Mekare 3. hozzászólására)
Teljesen egyetértek.


27. Agipva (2011-02-12 09:06.06) aaaaa
Megrázó lélektani dráma, sajnos csak Tv-ben láttam.


26. Szeker (2011-02-08 13:04.41) aaaaa - (válasz Lepkelali 23. hozzászólására)
A film lényege pont az hogy valaki lehet akármilyen ember,és tehet akármit,nem érdemel halálbüntetést.Ezzel egyet lehet érteni,hülyeségnek is lehet tartani,mindenki magánügye.Te viszont ezt ezt nem értetted meg ha ilyeneket írsz.


25. Cabir (2010-12-08 22:41.28) aaaaa - (válasz Lepkelali 23. hozzászólására)
Az apáca azért "ugrálta körbe" mer neki ez a feladata - minél több bűnös lelket megmenteni a kárhozattól. Noha még apácatársai is undorodnak a gyilkostól, ő észreveszi benne az embert.
Egyébként azt nem nagyon értettem, mitől is lett ilyen elvetemült: volt szerető családja, az anyja kimondottan szerette, nem értem, miért kiabált, hogy őt még "soha senki nem szerette"...
Egyébként a gyilkosság közben nem volt beszámítható, kábítószer hatása alatt cselekedett - sajnos a drog extrém esetben produkálhat ilyen tragédiát - utána nagyon megbánta, sokáig el se hitte, hárította, hogy ő ilyet tett volna. Az emberi psziché bonyolult.
Persze ettől még megérdemelte a halálbüntetést, ez volt a legjobb megoldás mindenki számára.


24. Cabir (2010-12-08 22:34.22) aaaaa
Döbbenetesen megrázó film. Először tartottam tőle, hogy vontatott lesz - de minden perce izgalmas, érdekes. Sarandon visszafogott játéka, és Sean Penn élethű alakítása kiváló volt.
Én kimondottan a humánusan elvégzett halálbüntetés mellett vagyok - nincs annál fájdalmasabb, mikor életfogytiglanra ítélnek, és évtizedekig kell vergődni a bűntudatban, bezártságban, magányban, és megvetésben.

Egyébként a gyilkost egyáltalán nem akarta megszerettetni a film - végig ellenszenves, nyegle figura marad, csak a film utolsó negyedórájában látszik emberinek - de csak egy kicsit, a jelenet kerüli a patetikusságot. Sokkoló volt, mikor kivégzés közben lepergett előtte a naturálisan bemutatott bűntett, miközben látszott rajta a megbánás.
Érdekesen körbejárta a történet minden oldalról ezt az ügyet - a szülők fájdalma, és jogos bosszúvágya, a gyilkos flegmasága, az apáca makacs szeretete...

Nem az a film, amit sokszor néz meg az ember, ahhoz túl drámai - de nekem ott a helye a kedvencek között.


23. Lepkelali (2010-10-06 23:19.52) aaaaa
És erre kapott oszkárt Sarandon?
Az év vicce kéremszépen.
Tök átlagos film, szerintem 100-101 ember agyonverte volna ezt a szemétládát, nem tudom sarandonnak mit kellett körbeugrálnia? Nacionalista, rasszista, embergyűlölő gyilkos. Az ilyenekért nem kár.


22. Hopkins (2010-08-01 16:14.10) aaaaa - (válasz Sötétszív 21. hozzászólására)
Egyetértek. Én két csillagra értékeltem elsőre, de ma újra elővettem, és bár továbbra sem sikerült velem lenyeletniük a mondanivalót, azért azt elismerem hogy emocionális film jó alakításokkal. Lehet ha vallásos lennék és annyira empatikus mint a nővér akkor isteníteném a mozit, de én inkább az elhunytak családtagjaival éreztem együtt. Nem azt mondom hogy nem értem meg, nyilván vannak ilyen megbocsátó emberek (főleg vallási körökben), de ha én képzelem magam a szülők helyében hát nekem is nehezen menne a továbblépés és a megbocsátás.


21. Sötétszív (2010-07-26 01:19.06) aaaaa
Susan Sarandon remek alakítást nyújtott a filmben, megérdemelten kapott érte Oscar díjat. Viszont azért nem tetszett nekem a film, mert meg akarták sajnáltatni velünk a gyilkost. És pont az ellenkező hatást érték el ezáltal. Sajnálom, de nekem ez nem tetszett. Csak Susan Sarandon alakítása miatt kap hármast.


20. Lasimoci (2010-07-25 23:40.50) aaaaa
Érdekes film, a halálbüntetést, a megváltás témakörét boncolgatja remek színészekkel, kiváló Sarandonnal a főszerepben. Jó film.


19. Csilfor (2010-02-19 15:48.34) aaaaa
Furcsa volt számomra ennyi véleményt olvasni a tudatosított halálról. Amit ilyenkor tesznek az elítélttel, épp olyan gyilkosság, mint amit ő követett el. Sőt, szerintem ez ahhoz képest nem is büntetés, mert a halála fájdalommentes. Ezzel pont nem azt akarom mondani, hogy kínok közt lelje halálát, hanem lelki büntetésként, élete végéig kellene börtönbe maradnia. Szerintem ez az igazi büntetés, hiszen életben van, még sem élhet. Továbbá ha elvonatkoztatok attól, hogy létezhet a lélekvándorlás, akkor mindenkinek egy élete van, ezért ki is engedném a börtönből a gyilkosokat, 70 éves korukra. Elég nagy sokk lehet akkor majd számukra, mennyit változott a világ. Bízom benne, hogy nem gyilkolnának ismét. Túlságosan bízok az emberekben. (?)
A filmről pedig, nagyon kedvemre volt, hogy a vallást nem hangsúlyozták túl, nem akarta megtéríteni a nézőt, minden egyes álláspontot felsorakoztatott, és nem döntötte el helyettünk, mi az egyetlen helyes vélemény. Mivel NINCS, helyes vélemény.


18. Az utolso szamuráj (2010-01-30 15:47.12) aaaaa
Érdekes film ez a Ments meg Uram.
No persze tipikussan Oscar-ra hajadzó alkotás,szó se róla.A téma,a vége kicsit hatásvadász,van hüppi-hüppi bőven....ám tartalmaz épp elég elgondolkodnivalót nomeg értéket is.
Legelőszőr is magát Susan Sarandon-t,aki párja rendezése allatt talán legjobb formáját hozza.A hölgyről nekem sokminden eszembe jut inkább,mint egy apáca,és ezt nem bántó éllel írom,nőnek tartom ízig-vérig.Sean Penn is jó,ám mégis,ez a remek színésznő egy olyan egyszerű és a szó legszorosabb értelmébe vett jó karraktert varázsol elénk hihetően,ami már -már mese...de neki elhisszük,és teljesítményébe ez a lényeg.
Amelett pedig a film erénye,hogy próbálkozik azzal, nem foglal állást:persze nem igazán jön össze,de mégis az álomgyártól már ez is valami.Mivel pedig a kérdés,mit körbejárunk,igen kényes,többféle benyomás érheti a nézőt.
És ez nagyon jó:mert más elitélni a halálbüntetést és más bizony érintett lenni a dologban.A film legjobb pillanatai a különböző szereplők megnyilvánulásai a kérdésben,hisz mindig mindenkinek van erről véleménye,tartok tőle nemigazán érzelmektől mentes...de talán így van ez megírva.Az apáca legnagyobb győzelme pedig nem az,hogy sikerül megmenteni a férfit a kivégzéstől-mondjuk ez nem is jön ösze-vagy hogy a lelkét felszabadítja,hanem hogy Penn-t elfogadtatja saját magával,és az szembenézz az igazsággal.Nehéz küzdelem,és a férfi talán sokak szemébe nem érdemel semmi pozitívat,de én mindig örülök,ha látok olyan embert,aki több,mint én,vagy akárki,mert nem hajlandó lemondani egyetlen emberi életről.
Ezért majdhogynem nagyszerű film Tim Robbins munkája,és nem a könnyes giccses pillanatokért.


17. Hopkins (2010-01-30 13:10.48) aaaaa - (válasz Lear58 16. hozzászólására)
Így van. Sajnáljon a halál egy olyan náci gyilkost aki a hazugságaival jó színben akarja magát feltüntetni egy apáca előtt. Nekem sem jött le hogy miért kéne együttéreznem vele, és így az egész film mondanivalója számomra elfogadhatatlan.


16. Lear58 (2010-01-30 08:17.41) aaaaa
Nállam biztosan nem érte el azt amit szeretett volna el érni ez a film,vagyis,hogy megsajnáljam az elitéltet vagy ,hogy meg értesem mért csinálja azt amit a srácért tesz az apáca.Ellenkezőleg még jobban kitartók azon véleményemen mely szerint a halájbüntetésre szükség lenne.Valaki írta milyen megható jelenet volt mikor a családjától bucsuzik,én meg arra gondoltam ,hogy a gyerekeknek ez nem adatott meg már mint az elbucsuzás a szeretteiktől.Na meg a kivégzéskor az apáca kéznyutása olyan idegesitő volt számomra a francba is nem egy ártatlan báránykát végeztek ki.


15. Alec_Baldwin (2009-11-30 19:13.31) aaaaa
Unalmas



14. Bruce 94 (2009-05-21 22:18.54)  
Bocsánat Robbins


13. Bruce 94 (2009-05-21 22:18.35)  
Tim Robins rendezőként is tehetséges


1 2

Kapcsolódó fórumok

VéleményekFilmánia, 2019-01-08 22:0442 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk