Unatkozol? Gyere játszani!
Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-05-02
A boldogság ügynöke
A kaszkadőr
Az elátkozott Queen Mary
Milli Vanilli: Az évszázad botránya
Végtelen rozsmezők

2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Spy x Family Code: White

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Mentawai, egy elfeledett ősi kultúra
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek
Vörös szobák

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A mag (4K Blu-ray)
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
A vér földje
- HBO2, 19:31
Rabulejtő szerelem
- Filmbox Family, 19:35
A természet ereje
- Filmbox Premium, 20:00
A következő három nap
- Film4, 20:00
Nők földje
- Cinemax2, 20:31

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Al Pacino (84)
Hank Azaria (60)
Jeffrey DeMunn (77)
Jason Lee (54)
Renée Zellweger (55)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
2022-es választás
Kaja-pia topik, avagy: ki mit szeret enni-inni?
Mire gondolsz most?
Talk Show - Vélemények
Krisztus utolsó megkísértése - Vélemények

További fórumok

Utoljára értékeltétek
A kis nagycirkusz aaaaa
Henry Thomas aaaaa

 

Fórum - A nap vége - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

1 2
39. VAL P (2021-12-05 23:42.29) aaaaa
– Szamócásban jártam, barna medvét láttam – gajdoltuk óvodásként húsvétokon. Az idő néha megszépíti a múltat, más esetekben meg könyörtelen. Kiismerhetetlenül hullámzik.
Bergman nyitányként egy buñueli lidércálommal löttyinti nyakon a nézőit. Bár míg az andalúziai kutyák torokra hajtanak, a sírásó lovai „csak” az alteregóját/önmagát csapatják hősünk elé koporsóból kinyúlóan, kandeláberesen szervírozva. Az időtlenség ekkor(!) is ad egy tockost Isak bátyónak.
Aki felidézi Radnóti örök érvényű szavait: „Ki gépen száll fölébe, annak térkép e táj”. értelemszerűen az autóval haladást választja ezután. Házvezetőnője, Agda orcáján a felhőátvonulás évődő zsörtölődéssé transzformálódik. Párosuk civódása amúgy bazsalikom a sajtos tésztára, ahogy az ifjú, létértelmezési tartományok feltérképezésében érdekelt triumvirátusé is az. Az okleveles vátesz Radnóti szavai aztán villámcsapásszerűen beigazolódnak. A saját tervezésű elefántcsont tornyába önkéntesen visszavonult tudós többet ismer meg e 14 óránál is hamaribb lundi út során magáról, a vele utazó menyéről, elhunyt feleségéről, jó szüléjéről, a világtól undorodó fiáról, mint egész addigi élete során.
Kategorikusan elzárkózó jellemének zsilipjeit az egykori családi nyaraló látványa kezdi lebontani, s az általa felidézett emlékek. A nyugalom és szeretetteliség, az ifjonti szerelmek belengte légkör-foszlányok. Bergman azonban csavar egyet a nosztalgia orrán. Professzorunkban nem csak olyan jelenetek idéződnek fel, miknek valamikor a részese volt, de olyan, az életét, jellemét befelé folyásoló szcénák is kapusként vetődnek ki elé, melyek hajdan a „háta mögött” peregtek le.
El lehet-e dönteni Isten létezését azzal, hogy az erősebbnek van igaza? Mennyire őszinte mosoly ülhet ki arcunkra önnön gyarlóságainkkal, esendőségünkkel szemlesütve szembesülve? A díszdoktorrá avatandó öregúr mintha ezen páratlan, több jelentésű álomba merülésekkel és emlékezéskavalkáddal vegyes utazás során ébredne rá tékozló fiúi mivoltára. Fontosabb-e egy díj elnyerésével bemasírozni a lexikonokba, avagy lélekemelőbb csak négy-öt hús-vér ember számára pozitív, előremutató példával szolgálni? Nem biztos, hogy összevethető e kettő farvizének minősége egyáltalán, ám a válaszon nem kell percekig (sem) töprengenünk…


38. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2021-08-06 15:38.37) aaaaa - (válasz Az utolso szamuráj 37. hozzászólására)
Cziki 10- esben megdicsért, én nagy tiszteletteljes dicséret Az utolsó szamuráj- nak!



37. Az utolso szamuráj (2021-08-05 17:50.31) aaaaa
Mikor öregek leszünk,mintha minden más lenne:és ha végignézünk őszintén életünkön,vajon mennyi mindent tennénk másképp??Bűnök,haragok,veszekedések,elmulasztott lehetőségek az egyik sarokban,szerelmek,nevetés,vidámság a másikban,és ambivalens mód egyik se lenne meg a másik nélkül....ha nem is minden nap fontos életünkben,de valahol minden tett,cselekedet,érzelem vagy ezek hiánya határozza meg lényünket,és tulajdonképpen....minket.
Ingmar Bergman ezen munkája ha úgy tetszik,egy road.movie,ahol Isak Borg ,a visszavonult professzor készül arra,hogy egy patinás egyetemen díszdoktorrá avassák.Borg gondolatait halljuk,aztán belecsöppenünk egy bájosan öreges és morgós veszekedésbe Isak és házvezetőnője között, ahol sokak számára ismerős lehet,ahogy egy idős ember egyszerre harap aztán simogat:Bergman néhány pillanat alatt képes felskiccelni egy-egy figurája jellemét,és itt még meg is tud mosolyogtatni.A Nap vége azért távolról sem az a fajta film,amitől sokan köldöknézegetős drámáknak gondolják munkáit--nemigen azok amúgy,de ezredszerre is,nem minden film való mindenkinek!- hanem egy lényegesen humánusabb értekezés az életről,bűnökről,mi az,amiben kudarcot vallottunk s mi az,amin még 80 felé is lehet esetleg segíteni.Persze nem lenne rendezőnk az,aki (volt sajnos),mert már az elején egy remek álomjelenettel majdhogynem horrorisztikus hangulatot teremt,ahol a koporsó kinyílása nem,ellenben a mutató nélküli óra bizony-legalábbis számomra-inkább adott némi bizsergető rossz érzést ,főleg a koncepció fényében.
Isak elindul hát menye,a szép Marianne társaságában-Ingrid Thulin bitang jó nő!-és innentől elindul egy metaforizáció is,ahogy az idős férfi eljut fiatalkora fontos állomásaira is-a valóságban és képletesen is.A néző egyszerre a valóságot látja,ahogy útitársakat kapnak egy fiatal lány és két belé szerelmes férfi alakjában.-kis ideig pedig egy házaspár tépi egymást a többiek egyre fogyó megértése mellett-illetve a prof mentális utazása a másik szál,ahol érdekes mód azért az öregebb képében is végig jelen van,hiába a múltba megyünk.
Ennek magyarázata a film igazi lelke:bár Marianne a valóságban szembesíti azzal,hogy fia respektálja,ámde nem szereti(érdemes megnézni a férfi arcán a döbbenettel vegyes csalódottságot-mégis az álom jelenetek azok,ahol Isak rádöbben eltékozolt életének sivárságára,ami miatt most oly magányos,ahogy azt a mozi elején tudomásunkra hozza.Lehetőségek,amiket nem ragadott meg,szerelmek,amiket nem élt át,hisz mikor meglesi feleségét egy férfival,az is csak rideg magányát ecseteli annak,egy űrt lát csak lényében....érdemes elgondolkodni az álombéli vizsgán is,ahol nem lát semmit a mikroszkóp alatt,vagy mikor a nőt halottnak véli,hisz szemmel láthatóan nem ismeri fel az életet.
Metaforák,igen,olykor sokak számára esetleg érthetetlen művészi megoldások:mégis,ez Bergman egyik legpozitívabb mozija,ahol pont arra próbálja nézőjét rávenni,amire több filmes munkája alapján aztán nem is gondolná a munkásságára vevő néző,ha gondolod,még az "Élj a mának! is akár belefér.Kedves,életigenlő munka ez,ahol a Victor Sjöström utolsó szerepében megcsillogtatja,miért is tartották óriásnak,noha a hírek szerint Sjöström csak úgy vállalta a dolgot,hogy ihatott amennyit akart kedvenc whiskyjéből.Bár értelemszerűen hiányzik az amerikai filmek néha még komolyabb és jobb alkotásaikba is beszuszakolt hurráoptimizmus,valahol akkor is pozitív a vége:menye megcsókolja,fia képes leülni elé egy székre és őszintén érdeklődni sorsa felől,illetve ,mert az utazás során ez is kiderül,kapcsolatuk válságba jutott,de szemmel láthatóan készek mindketten megoldani azt .Az eltékozolt idő csak eltékozolt idő marad,nincs lehetőség újraélni,és Sara-régi szerelme-nem az övé,de....meg lehet a múlttal békélni,lehet körülöttünk találni olyanokat,akik fontosak és mi is azok vagyunk nekik.A mentális utazás majd minden komolyabb rendezőnél számvetés ,önismereti kurzus,terápia--Bergman-nak aztán komolyan szüksége is volt rá-de egyszerre kiszólás a néző felé is,ha találsz kapcsolódási pontot-és ki nem hibázott,tékozolt el kapcsolatot,bántott meg másokat???-akkor hé,ember,nyugodtan megteheted te is.
Hát...ilyesmiért (is) jó a Nap vége.


36. Ragnarok (2019-03-24 18:14.15) aaaaa
Évezredek óta fennáll az a mítosz szinte minden kultúrában, hogy az utolsó órákban elszámolunk magunkban az életünkről. Számadás a végén. Előbb-utóbb mindenkinek eljön ez a pillanat. Bergman utat mutat. Nem lesz semmi baj.


35. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2017-08-20 07:00.15) aaaaa - (válasz Iryonin 28. hozzászólására)
Engem nagyon meglepett a svéd nyelv "szépsége", és örömmel próbáltam követni az olvasást..


34. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2017-08-20 06:58.19) aaaaa - (válasz Chris Co 31. hozzászólására)
Köszönöm a godardi érdeklődést. (nem a Sodrásban?!) A rehabilitáció még tart, de igyekszem a gyógytornát"csinálni."A Földrajzi múzeum kertjébe még nem jutottam el.Családom, unokáim sokat segédkeznek.


33. Iryonin (2017-08-19 21:18.16) aaaaa - (válasz Chris Co 32. hozzászólására)
Ne is bánd, nem a te hibád, csak engem ez a "terep" sosem vonzott annyira. Az Úrvacsorához meg szimplán, mint vallási színtereket kapcsoltam a leírtakat. Meglehet, hogy egyébként, mélyebb értelmezésben valóban nem köthetőek oda.


32. Chris Co (2017-08-19 19:32.15) aaaaa - (válasz Iryonin 30. hozzászólására)
Bocsi, ha félreértelmeztem, de azért nem bántam meg az ajánlásom!:) Az Úrvacsoránál én annyira nem tartanám aktuálisnak azokat az épületeket, legalább is nem azok elhagyatottságát. Nekem úgy az egész film egyetlen jelenetbe is sűríthetős, például a kocsis.


31. Chris Co (2017-08-19 19:18.12) aaaaa - (válasz GyermeklakĂłbizottsĂĄg 27. hozzászólására)
Másik off : Hogyan tetszik lenni azóta!


30. Iryonin (2017-08-19 19:17.48) aaaaa - (válasz Chris Co 26. hozzászólására)
A kastélyok is eszembe jutottak, mikor írtam azt a hozzászólást, azokat is imádom. Viszont a katonai dolgok... brr. Érdekes volt persze, köszönöm. Meg hát templomok, bazilikák... amik aktuálisak is az Úrvacsoránál.

Visszatérve ide, úgy éreztem, hogy a stopposokat is hamar kirakták a kocsiból, még szerepelhettek volna, nekem érdekesek voltak, sőt.


29. Iryonin (2017-08-19 19:14.24) aaaaa
Ja, és én is nemrég vettem, csak ahhoz a filmhez nem írtam, de most eküszöm azt hittem, hogy annál a topiknál vagyunk. :O


28. Iryonin (2017-08-19 19:05.29) aaaaa - (válasz GyermeklakĂłbizottsĂĄg 27. hozzászólására)
:) Én nagyon szívesen nézem szinkronosan a filmeket, nem szeretek olvasni (mármint... nézés közben). A svéd nyelv nem a kedvencem amúgy sem. :(


27. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2017-08-19 15:44.22) aaaaa - (válasz Iryonin 25. hozzászólására)
Nemrég vettem Úrvacsora- t, írtam is hozzá, döbbenet a svéd"szinkron."


26. Chris Co (2017-08-19 15:17.35) aaaaa - (válasz Iryonin 25. hozzászólására)
Off : [link]
Nem épp városok, de talán ezek is klasszak, érdekesek lehetnek számodra. Kerékpárral ill. gyalog is élmény. Történelmi személetességeknek, múzeumoknak is fel lehetne pofozni, de sajnos nem ez a további rendeltetésük. Én úgy hagynám őket, jelenlegi állapotukban (figyelmeztető táblákkal, "omlásveszély" : [link] ), mintsem, hogy lakóparkok, tesco-áruházak és egyéb üzleti beruházásokká váljanak ellentétben pl. egy klassz, kalandos időutazós felfedezéssel.


25. Iryonin (2017-08-19 13:55.17) aaaaa
Muszáj megemlítenem az álomjelenetet a filmből. Zseniális lett, ezen felül eszembe jutott róla valami, ami azóta is környékez.

Milyen jó volna úgy bejárni városokat, utcákat, hogy néptelenek és nincs ott senki. Üres épületeket böngészgetni. Annak idején imádtam a Nemzeti Múzeumban időzni, amikor BP-n jártam. Általában alig volt ott valaki, óriási, kihalt termekben egyedül bóklásztam, de jó volt. :)

Visszatérve az ominózus jelenetre, sajnáltam, hogy rövid. Vagy pedig újra előkerülhetett volna a későbbiekben. Mellesleg az M5 adja a Bergman filmeket, feliratozva, nagyon remélem, hogy olyanokra is sor kerül, amiket igazán szeretek IB-tól.


24. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2012-07-20 21:56.26) aaaaa - (válasz MrMojoRisin1 6. hozzászólására)
Köszönöm a megosztást. Mivel a Hetedik pecsétben is szerepel a "szamóca" , így érthető, először azt hittem, hogy a rendező kedvenc gyümölcse, de nagyon szép a szimbolikája.


23. Kovbojka (2012-07-20 13:09.51) aaaaa - (válasz Mozsika 22. hozzászólására)
nem is tervezem őket.

A Jelenet egy házassagból-t tervezem még.


22. Mozsika (2012-07-20 13:08.05) aaaaa - (válasz Kovbojka 20. hozzászólására)
Mondhatni. De nem ajánlom a Tükör által homályosant és az Úrvacsorát.


21. Kovbojka (2012-07-20 13:07.41) aaaaa
még A csendet is láttam, (már végig) most jut eszembe.:)


20. Kovbojka (2012-07-20 13:07.13) aaaaa
Na, látom bejött az ajánlás.:)


19. Mozsika (2012-07-20 13:03.03) aaaaa - (válasz Menrot 18. hozzászólására)
Nem, mert tudom ,hogy csak két filmjét látta


18. Menrot (2012-07-20 13:02.34) aaaaa - (válasz Mozsika 17. hozzászólására)
Te komolyan vetted a "Kovbojkás írásomat"?


17. Mozsika (2012-07-20 12:59.19) aaaaa - (válasz Menrot 16. hozzászólására)
Én is elkezdtem egy párat, de itt csak kettőt osztályoztam le.


16. Menrot (2012-07-20 12:57.37) aaaaa - (válasz Mozsika 15. hozzászólására)
Kovbojka viszonyítási alapja meg aztán tényleg viszi a pálmát:)Az összes Bergman filmet látta vagy hatszor:)

A Jelenetek egy házasságból is simán emészthető amúgy.De még néhány filmet meg lehetne említeni.


15. Mozsika (2012-07-20 12:53.13) aaaaa
Hát először is köszi az ajánlást Kovboja, bár épp nálam volt a lemez, amikor megtetted.
Bevallom én bátran, hogy Ingmar Bergman nem a kedvenc rendezőm.
Na most abban igazad volt, hogy a film kevésbé nehéz, mint más Bergman film. Nekem az eleje tetszett. Isaak elő álma, ami egy szürrealista képet mutatott: mutató nélküli órák, koporsó stb.
De utána a film eléggé lassan kezdett el haladni, bár ez minden Bergman filmnél így van. Egy idő után pedig nehéz volt megkülönböztetni az álmokat az emlékezéstől.
Ami még jobb, az a zenéje. Sokkal jobb, mint a Tükör által homályosané, ami az életkedvem is elveszi.
Nem rossz ez a film, de egészen biztos, hogy nem nézném meg mégegyszer. Na adok rá egy négyest, de hadd ne mondjam, hogy a katarzis elmaradt.


14. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2012-04-12 11:29.28) aaaaa - (válasz Miss bambi 12. hozzászólására)
Logikus, hogy a nap végén elalszol. Ide vagy oda, örülök, hogy nem érzed Bergmant. Bezzeg a régi magyar filmek, amiket belinkeltél, gyönyörű csodák és nagy köszönet közös kedvenceinkért. Akkor én esetleg a nem bergmani nagyanyád lehetnék.


13. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2012-04-12 11:25.52) aaaaa - (válasz Kovbojka 11. hozzászólására)
Már elfelejtettem hogy érett vagy- e, vagy mostánában készülsz rá? Ha csak ezt olvasnám Tőled, aggódnék érted. Csak valahol olvastam bulizásaidról, és rólam, amiket "kedvetlenül"írtál, hogy nem érthető. Ezért megnyugtattam magamat Veled kapcsolatban. Már van bergmani virtuális unokám, gondolom, Te visszautasítanád az előbbi kifogások miatt, és inkább dédid lehetnék.Na de ne személyeskedjek, hanem a tökéletes műalkotásról:" az emberi viszonylatoknak valamiféle negatív káoszát látom. A szakítás harmadik feleségemmel még mindig sajogva fáj. Különös élmény volt szeretni valakit, akivel nem tudok együtt élni. Meghitt és termékeny kapcsolatom Bibi Andernssonnal kezdett felbomlani, már nem tudom, miért. Szüleimmel állandó, keserű harcban álltam". A rendező Képek c. könyvében részletesen ír minden filmjének keletkezési és megvalósítási körülményeiről. Ez részemre nagy mankó.
A forgatókönyv (Osztovits Cecília fordításában) az Előszóval kezd: " Azt hiszem, hogy az ember hetvenhat éves korában már öreg ahhoz, hogy hazudjon magának".
Az utolsó mondat: " Mégsem éreztem semmiféle szomorúságot, sőt érezhetően megkönnyebbültem."
Érdekes, én sem éreztem semmiféle szomorúságot a film alatt, és megkönnyebbültem, hogy a Halál közelsége csak "kezét magasba lendítette, integetett, nevetett. Aztán anya is felnézett a könyvéből, és nevetve bólogatt felém. "Hang nem jön ki a torkon, de elvesztett rokonaim nevetve intenek felém.


12. Miss bambi (2012-04-11 19:33.39)  
Bergman ide vagy oda,Én speciel bealudtam rajta.
Tán legközelebb még 1 próbát teszek..



11. Kovbojka (2012-04-11 18:09.26) aaaaa
Sajnos tegnap (másodszori nézésre) csak az utolsó fél órát láttam. De ez a film bennem maradt, tökély minden szempontból!


10. Cziki (2011-08-13 17:39.48)  
Minden posztról süt a tisztelet!
Bergman megérdemli.
Köszönet Gyermeklakóbizottságnak az álom és valóság (Bergmani) felvilágosításáért.
Tudom kis betűvel kellett volna írnom, de ő Isteni!
Sajnos nem láttam a filomet, ezért nincs csillag.


1 2

Kapcsolódó fórumok

VéleményekVAL P, 2021-12-05 23:4239 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk