Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Mentawai, egy elfeledett ősi kultúra
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek
Vörös szobák

2024-04-11
Back to Black
Carte Rouge - Vörös térkép
Szellemirtók - A borzongás birodalma
Thabo és a szafari kaland
Verseny a győzelemért

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Talán igent mondok
- Filmbox Premium, 15:05
Likvidálva
- HBO3, 15:15
A Pelikán ügyirat
- RTL Három, 15:20
Egyiptom istenei
- Moziverzum, 15:50
Superhero
- Film Café, 16:10

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
James Russo (71)
Craig Sheffer (64)
Jaime King (45)
John Cena (47)
Kal Penn (47)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Asszociáció
F mint foci - Avagy vélemények a bajnokságokról
Tordy Géza - Vélemények
Őze Lajos - Vélemények
Kifacsart filmcímek - szójáték

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Mámor aaaaa
Orbán Viktor aaaaa

 

Fórum - Gyilkos túra - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

1 2
32. Lifeisamovie (2023-06-15 21:12.07) aaaaa
Akinek ez tetszett, annak szerintem a Rituals (1977) c. film is bejön majd Hal Holbrook főszereplésével.


31. Eurodog (2022-04-16 00:57.35) aaaaa
Hülye unalmas film. Alig történik benne valami



30. Norbii92 (2021-02-28 15:26.26) aaaaa
Négy nagyvárosi barát: Lewis, Ed, Bobby és Drew vadvízi evezésre indul az Appalache-hegységben található Cahulawassee-folyóra, mielőtt az egy völgyzáró gát építésének hála egy hatalmas tóvá nem változik, elöntve az őt övező várost. A túra kezdetén a kifejezetten tapasztalatlannak mondható férfiak negyedik társukra, Lewisra hagyatkozva egyre inkább élvezni kezdi a folyón való evezést, ám egy borzalmas támadás pokollá változtatja az egészet.
John Boorman filmje egy akció-kalandba bújtatott dráma és egy igazi pszicho horror keveréke. Még évekkel ezelőtt láttam egy este, ám ma ismét elővettem és gondoltam írok róla.
Na már most a Gyilkos túra korának egyik legbrutálisabb és legkényelmetlenebb filmje volt. Az amerikai filmkészítést évtizedekre gúzsba kötő Hayes-kódex pár éve már nem létezett, így az alkotóknak lehetősége nyílt az erőszakot némiképp explicitebb módon is ábrázolni. A film leghíresebb jelenete a két barátot ért támadás, ami Bobby megerőszakolásához, és a filmtörténet egyik legnyomasztóbb, leghírhedtebb sorához vezet: „sivíts, mint egy malac”. Komolyan ez a jelent még ma is megrázó, noha a film logikája alapján Bobby meggyalázása elkerülhetetlen. Lewis nem véletlenül fogalmaz úgy ahogy a film elején; "az ember megerőszakolja a természetet".
A városiak itt eleve betolakodók: Lewison kívül mind reménytelenül elveszettek, idegenek az erdők és folyók közegében, az irodájukon kívül, az öltönyeik nélkül – most ráadásul azt a távoli világot képviselik, ami az ittenit leírta.
A helyiek pedig minden ocsmányságuk, agresszivitásuk ellenére is ezt az eddig nagyjából érintetlen természetet jelképezik, annak részesei, annak farkastörvényei szerint élnek. A konfliktus talán a lokális apokalipszis nélkül is elkerülhetetlen lenne – a szakadék a helyiek és a betolakodók közt túl nagy. Már a híres, és egyben improvizált bendzsó-jelenet is finom jele, hogy a főszereplők egy másik világba kerültek: a vadon és a civilizáció határmezsgyéjén élő kisfiúval csak a zenén keresztül képesek szót érteni.
A Gyilkos túra az ember vs. természet, civilizáció vs. barbarizmus mellett egy egyértelmű Vietnam-allegória is. A szereplők betévednek egy számukra ismeretlen és veszélyes vidékre, ahol legfőbb ütőkártyájuk már a bajok elején használhatatlanná válik – ahogy az amerikai hadsereg technikai fölénye semmivé foszlik a dzsungelben, úgy veszti el a kenuzó csapat a legerősebb és egyben legdominánsabb tagját. Lewis a film második felét félholtan vegetálja végig, és Ednek kell a sarkára állnia, hogy ő és társai túléljék ezt a rémálommá vált túrát, miközben egyre inkább lemállik róluk a civilizáció máza. A visszatérés az otthonba, a „valóságba” pedig csak illúzió. Úgy akárcsak szegény Drew, a csapat többi tagja is örökre a folyón fog hánykolódni, mindegy hány éve ért már szárazföldet a lába.
A főszerepekben Burt Reynolds, Jon Voight, Ned Beatty és Ronny Cox egyaránt hatalmasat alakítanak. Csak ajánlani tudom mindenkinek. 5*


29. Iszonytató Huttyogány (2021-01-13 21:13.54) aaaaa
Spoiler!
A kövér fazon megerőszakolása teljesen váratlan volt, a főszereplők szimpatikusak és emberien viselkednek, nem úgy, ahogy a mai horrorok többségében. Jon Voight és Burt Reynolds a két keménylegény remekül alakítanak, de a Robotzsaru főgonosza is ott van a toppon. 1972-es filmről beszélünk, ezek a filmek időtlenek!


28. Lifeisamovie (2020-12-23 09:49.22) aaaaa
http://www.youtube.com/watch?v=pDlZLsJJkVA
Arthur "Guitar Boogie" Smith - Dueling Banjos

Ezt meg kell néznem, bár így a 'zenés trailer' alapján, főleg a végén ahogy felpörög azt hihetné az ember, hogy valami vígjáték, pedig nagyon nem..:)


27. Zebrau (2018-10-27 20:11.12) aaaaa
A színészi játék, a rendezés, az operatőri munka kiváló. Viszont a cselekmény lehet volna kicsit eseménydúsabb. Számomra egyszer megnézhető alkotás.


26. Az utolso szamuráj (2015-12-23 15:49.00) aaaaa
A Gyilkos túra korának egyik legbrutálisabb filmje volt:és még a vietnami-háborút is bele lehet beszélni összefüggéseibe.
A történet-lévén valahol alapdarab-mindenki számára ismert:4 városlakó vs helyi suttyók(de helyettük simán lehetne írni,természet,mert igen,John Boorman filmjében ők azt képviselik).A híres bendzsós-jelenet-mely amúgy improvizált-megadja ennek az érzésnek az alapvetését,és bár mára a film kétség kívül lassú és helyenként monoton benyomását keltheti,1972-ben bőven ütötte az ingerküszöböt.A városlakók legkeményebbje-a későbbi szexikon Burt Reynolds-a fim második részét lábsérülése miatt vízszintesben tölti,és Jon Voight karakterének kell felvállalnia,hogy a tettek mezejére lép a túlélés érdekében.Boorman filmje nem kevés idézhető pillanattal és idézhető mondatokkal van megpakolva-"Sivíts mint egy malac!!"-és mivel a Hayes-kódex pár éve megbukott,explicit jelenetekkel rakhatták meg a művet,melyben persze a hirtelen hátulról beakasztás talán a legsokkolóbb-még annál is,hogy emberek halnak meg.Ebben az időben ismertebb rendező munkájában ritkán keféltek análisan meg pasit,volt olyan néző,aki elhagyta a vetítőtermet.
A moziban végigkísérhető az a gondolat,hogy bizony az ember megerőszakolja a természetet-hisz az a gyönyörű folyó is halálra van ítélve,melyen hőseink vadvízi evezésben végigutaznak,dicséretére a színészeknek,akik ezért húzós jeleneteket vállaltak be.(A Veszélyes vizeken című Meryl Streep -Kevin Bacon mozi rendezője ezt az alkotást is megnevezte,mint ihletődarabot)Minden aktor hozza amit illik,direkte Ned Beatty-re koncentráltam,az ő arcára,mikor a holtest sorsáról döntenek,szintiszta,eszméletlen jól átérezhető gyűlölet volt rávésve.Bár kétségtelen,hogy az ebből a darabból táplálkozó más alkotásokban kevesebben élik túl a nagy találkozást a helyiekkel mint itt-és ide még olyan horrorok is beletartoznak,mint a Halálos kitérők a 296-ik részeikkel-ám a viszonylag csökkentett halálozási ráta nem megy a mondanivaló rovására:azaz,ha valahová csak úgy betörsz nem tisztelve a dolgokat,ne csodálkozz,ha pórul jársz.A film végi-kicsit horrorokra hajadzó-jelenet a kiemelkedő fehér kézzel pedig remekül szimbolizálja azt,ezeket a találkozásokat és konfrontációkat a magát civilizáltnak valló ember ritkán ússza meg lelki sérülés,deformáció nélkül,az erőszak,melyet ők vagy őellenük követtek el,nyomot hagynak létezésükön.(Mit ad isten,ez is milyen jól átírható az épp ekkor folyó háború átélőire és túlélőire...)
Haj...ez az erőszak.Majd minden fontos filmben ott van,mert...mi vagyunk.


25. Norbitzki (2015-05-25 23:16.15) aaaaa
Fantasztikusan jó film, melynek lassabb tempóját tökéletesen ellensúlyozza a nyomasztó hangulat, mely a teljes játékidő alatt jelen van, és ráadásul már az első percektől izgalmas a mozi. A négy főszereplő elképesztően erős, és az idő előrehaladtával tök jól átjön a jellemükben beálló változás, ebben elsősorban Reynold és Voight jeleskedtek. A sztori nem lenne különösebben magával ragadó, de ahogy elénk rakják, az több mint étvágygerjesztő. A zene, amilyen egyszerű, olyan nagyszerű, a gitár-bendzsó keveréke olyan erős nyomasztó hangulatot ad a filmnek, hogy ihaj, már-már libabőrözött tőle a hátam, és hadd emeljem ki az ekkor még kezdő operatőrnek számító, de annál jobb képekkel előrukkoló Zsigmond Vilmosunkat. Mindamellett, hogy jó érzés magyar nevet látni egy jó produkció neve mellett, tényleg remek munkát végzett.

Ahogy egytől egyig mindenki, megmondom őszintén nem vártam ennyire összerakott munkát, tényleg le a kalappal előtte!


24. Arturo professzor (2015-04-18 19:48.55) aaaaa
2 millióból forgatták,és 46 122 355 dollárt könyvelhettek el az alkotók.
1971.máj.17-én kezdték a forgatást.
Georgia-i és Észak ill. Dél-Carolina-i helyszíneken dolgozott a stáb.A filmben látható folyó a Chattooga folyó volt Georgiában.Az omladozó város az pedig Sylva Észak-Carolinában van.
Az említett folyóba több mint 30-an fulltak bele,a film bemutatása után,ők is ki akarták próbálni azt amit a szereplők csináltak.
Hogy minimalizálják a költségeket nem alkalmazott kaszkadőröket a stáb.Mindent a színészek csináltak.
A nemi erőszakot elsőre vették fel,mert Beatty nem akarta azt a jelenetet többször is megismételni.
A bendzsós fiút kedvelte Cox,Beatty viszont utálta.A végén Cox karakterének gyűlölködve kellett volna a fiúra néznie,de képtelen volt így Beatty-vel oldották meg.
A párbaj bendzsó spontán volt,nem előre tervezett.Ezt a jelenetet forgatták először a filmben.
Donald Sutherland munkát kapott volna a filmben,de nem vállalta mert ellenezte az erőszakot a filmben.Később már megbánta döntését.
Annak ellenére hogy Beatty karaktere mennyit ügyetlenkedett a kenuval,neki volt a legnagyobb tapasztalata a 4 közül.
Lee Marvin-nal és Marlon Brando-val akarta eljátszatni Ed és Lewis szerepét,de Marvin meggyőzte hogy túl öregek ők ehhez és keressen fitalabbakat a melóhoz.A rendező egyetértett és ekkor jött John Voight és Burt Reynolds.
Jack Nicholson is szóba jött,de az alacsony költségvetés miatt,olcsóbb színészeket kellett keresniök.A hegy emberek mind valódiak voltak e végett,és a fogatlannak tényleg nem volt foga,Reynolds protezsálta be mert már dolgozott vele eggyütt.
John Voight és Marcheline Bertrand összeházasodtak a forgatás alatt.
Charlton Heston játszotta volna Lewis-t de egy másik filmet ment el forgatni.Henry Fonda is vissszautasította.James Stewart-ot is figyelembe vették a szerepre.
Gene Hackmann-nek fölajánlották Ed szerepét,de ő Lewis-t akarta,de elutasították.
Ronny Cox-ot elsőre eltalálták.
25 baki van benne.
SPOILER!
Amikor Drew holttestét leengedik a vízbe,lehet látni hogy nagy levegőt vesz,és hogy becsukja a szemét.Amikor Ed mássza a sziklát lehetett látni a stábos karját aki segített neki,és azt is lehetett látni hogy nappal van,utólag sötételték be a képet.
A filmet 2-szer szinkronizálták itthon,mindkettő nagyszerű lett.Az elsőt 1992-ben rögzítették.
John Voigt Sörös Sándor-Szabó Sipos Barnabás
Burt Reynolds Vass Gábor-Dörner György
Ned Beatty Vajda László-Kocsis György
Ronny Cox Beregi Péter-Papp János


23. Michuu (2014-08-31 17:14.07) aaaaa
Sokat vártam a filmtől, Jon Voight, Bill McKinney, Burt Reynolds és Ronny Cox miatt. Nem csalódtam.

Négy fiatal férfi megy egy elég durva sodrású folyóhoz kenuzni, még mielőtt tavat alakítanak belőle. De aztán meggyűlik a bajuk a természettel.

Én egy teljesen más filmet képzeltem el. Azt hittem, többet vannak benne a hegyi emberek. Illetve azt, hogy az egész film teljesen thriller jelleget ölt, és arról fog szólni, hogy hőseink hogy menekülnek a vadászok elől. De nem így lett. Mázli. Így szerintem sokkal jobb lett. Mert remekül van megkeverve a kaland a thrillerrel, és egy kis dráma köret is jutott. (SPIOLER a legmeghatóbb, amikor Ed búcsút mond Drew-nak, és leengedi a víz alá. SPOILER VÉGE) A színészek mind jók, olyan, mintha Bill McKinney-re rászabták volna a szerepet. De ez igaz a többiekre is. Az erdő és a folyó szépen van fotózva, a zenéje pedig nagyon jó.

A Gyilkos túra tehát egy remek kaland-thriller, egy kis drámával fűszerezve, ezáltal mindenkinek ajánlani tudom.


22. Törölt felhasználó (2012-02-19 01:27.38) aaaaa
rég nem szenvedtem ennyit film alatt.


21. Gabroca (2012-02-06 22:59.29) aaaaa
Tipikusan az a film, amit évente meg lehet nézni. Élvezhető, pontos képeivel nálam benne van az első 50 filmben.


20. Zolafish (2011-08-07 23:43.21) aaaaa
Nálunk meg amúgy is Gyűrűk ura volt másoknak a program, így fogtam letöltöttem inkább.

Most fejeztem be. Nem volt rossz, nem okozott csalódást. Remekül felépített, realista thriller, ami teljesen mellőzte a műfaji kliséket. A történetvezetés remek és nem gyengén ironikus is, az a bizonyos jelenet az nagyon komoly húzás volt. Az elején az őzre lövés és a későbbi sziklán való nyilazás kontrasztja kifejezetten tetszett. (Csak sikerült valahogy spolier nélkül megfogalmazni :))

A színészek tényleg nem voltak rosszak, Jon Voight játéka, ami kiemelkedett. A szorongás, stressz, bűntudat kiült az arcán rendesen. Nem csoda, hogy Oscar jelölést kapott érte. Burt Reynolds, akinek a legdominánsabb volt a karaktere teljesen háttérbe szorult a végére, ez egy kicsit meglepő és furcsa volt, de ezt nem venném hibának semmiképp.

Egyetértek Kovbojkával a fényképezés tényleg gyönyörű és büszkék lehetünk az Oscar-díjas operatőrünkre, Zsigmond Vilmosra. E mellett a gitár dallamok pazar hangulatot teremtettek és rengeteg pluszt dobott hozzá a filmhez.

Egy bajom volt csak a filmmel, hogy a végét egy kicsit elnyújtották, meg amúgy is kicsit fáradtabban néztem meg, így 4-es osztályzatot kap.


19. Danyi (2011-08-07 22:34.02) aaaaa - (válasz Danyi 18. hozzászólására)
Hát, ha ezek után sem jön vissza a hang, akkor inkább megnézem a Youtube-on, eredeti hanggal. A rohadt életbe a viharnak!


18. Danyi (2011-08-07 22:20.19) aaaaa
Hát,most megy a Duna TV-n, de bassza meg, nincs hang. Remélem még időben visszajön.


17. Danyi (2011-08-05 11:27.39) aaaaa - (válasz Zolafish 16. hozzászólására)
Ezt én is átfutottam:)
És én sem haragszom Tarantinora, mert Ő nem ötlettelenség miatt teszi mindezt, hanem, mert neki tényleg sokat jelentenek azok a filmek, ahonnan átemeli ezeket a momentumokat.


16. Zolafish (2011-08-05 11:18.31) aaaaa - (válasz Danyi 13. hozzászólására)
Tudom, olvastam. :)

Egyébként itt egy gyűjtemény, hogy Tarantino mely filmekből szokott tolvajkodni:
[link]

Egyébként ezen tevékenységéért kurvára nem tudok haragudni, mert egy az, hogy nagyon ügyesen csinálja, kettő ennek ellenére egy teljesen új hullámot indított el a filmművészetben a 90-es években a Ponyvaregénnyel, mondjuk a Kutyaszorítóban filmjét is megemlíteném.


15. Danyi (2011-08-05 11:14.42) aaaaa - (válasz Kovbojka 14. hozzászólására)
Pedig így van.


14. Kovbojka (2011-08-05 11:13.35) aaaaa - (válasz Danyi 13. hozzászólására)
Nem mondod!!! :D:D:D


13. Danyi (2011-08-05 11:11.47) aaaaa - (válasz Zolafish 11. hozzászólására)
SPOILER!

Elvileg Tarantino innen mentette át a megerőszakolási jelenetet a Ponyvaregényhez.


12. Kovbojka (2011-08-05 11:11.32) aaaaa - (válasz Zolafish 11. hozzászólására)
Óriási film!!!
Akkor eléggé egy hullámhosszon vagyunk Quentinnel.:D:D
Amúgy nem a kedvencem, de top10-es film minimum. Mindenképpen nézd meg!


11. Zolafish (2011-08-05 11:07.20) aaaaa
aug. 7. 22:10 Duna TV

Elvileg ez Tarantino kedvenc filmje, akkor biztos tud valamit :D


10. Kovbojka (2011-08-05 09:47.53) aaaaa - (válasz Danyi 9. hozzászólására)
Semmi baj.:))
Akkor még egy ember a sok százezerből aki rühelli a kibaszott Disney csatornát! XD
Egyébként ezen kívül már csak 2 nap a FILMig!!!


9. Danyi (2011-08-03 18:18.28) aaaaa - (válasz Kovbojka 8. hozzászólására)
Nem is fogok. De én kibírom. Hannah Montanat pedig ha lehet, máskor ne hozz szóba, mert herótom van az olyasmitől :DD Bocs a késői reagálásért.


8. Kovbojka (2011-07-28 11:24.31) aaaaa - (válasz Danyi 7. hozzászólására)
Jól teszed.:)) Fajsúlyos egy film. Ne egy hannah mondtanara számíts.:D


7. Danyi (2011-07-28 11:07.44) aaaaa - (válasz Kovbojka 6. hozzászólására)
Megnézem!


6. Kovbojka (2011-07-28 09:57.29) aaaaa
2011. augusztus 7. vasárnap, 22:10 - DUNA TV !!!!!!!!!!!!
Nézzétek meg! Megéri!


5. Kovbojka (2011-07-22 20:19.48) aaaaa
A mindenit!! Ez aztán volt egy film! Ide a filmkatra a kaland kategóriába van besorolva. Ez részben igaz is. Csak ez a film, nem szimplán egy bulizós jó hangulató túramulatság! Mert még odakellett volna vésni a kategóriához hogy: thriller, dráma. (És vélhető benne egy pár horror elem és pszhio elem is)
A sztori egyszerűnek látszik, de korántsem az! Négy jó barát szórakozni akar, és elmennek az Appalache-hegység egyik vadvizű folyójára evezni. Az első nap nem történik semmi. Vígan evezgetnek. Másnap ugyanúgy kezdik a napot. Eveznek, evezenek de Drew és Ed túl előre hajóznak. "Belebotlanak" két hegyi emberbe, és szexuális megaláztatásban resz részük, amíg odanem ér a csapat msásik fel, és le nem lövi nyíllal az egyiket. Innentől a megváltozik a túra... Igazából a film lényege, az ahogyan bemutatják, hogyan viseli meg az embert egy ilyen megpróbáltatás. A zseniális szinészi játék, a hátborzongató zene, és a gyönyörű kietlen vidék hihetetlenül feszülté teszi a filmet. Visszatérve a tájakra, Zsingmond Vilmos fényképezett!:) Nem hiába mestermunka.:)
Szóval, ez a film egy remekmű. 10/10-et rudok csak adni neki!



4. Gabroca (2011-04-12 16:55.44) aaaaa
Első osztályú operatőri munka, jó sztori. Végre egy nézhető Burt film, harmadszorra sem unalmas, élvezetes minden kockája. Ezek a hetvenes évek sok jó filmet hoztak a nézőknek!


3. Lyak (2009-02-15 17:17.21) aaaaa
Jó kis film volt, bár úgy éreztem, hogy elég gyorsan lezavarták (lehetett volna 205 perc is:D); arra számítottam, hogy nem csak két hegylakó lesz, meg aztán kezdettől fogva azt hittem, hogy a "hegylakó" kifejezés valamiféle köpőcsöves, harci festékes bennszülött négert jelöl, és meglepődtem a két perverz vidéki muksón... azt sem tudtam eldönteni, hogy min van a hangsüly: a kegyetlen történteken, vagy a következményein. A színészek viszont hibátlanul játszottak, a jelenetek izgalmasak voltak, és az egésznek valahogy olyan életszaga volt, ami viszont avval járt együtt, hogy sok szál elvarratlan maradt. A tájak, a képek gyönyörűek voltak, Zsigmond Vilmosnak tényleg csak gratulálni lehet. A halálokat, a hullákat pedig hihetetlen profizmussal csinálták meg. Óriási, amikor átlövik az első fickót a nyíllal... Jon Voight jó volt - én előbb láttam újabb keletű filmekben, mint ebben, és először fel sem ismertem... mindenesetre nem rossz, a végén pedig az a gyors horror-effekt még jobban feldobja a hangulatot... többször meg lehet nézni.


1 2

Kapcsolódó fórumok

VéleményekLifeisamovie, 2023-06-15 21:1232 hsz
A legjobb jelenetTittit, 2007-02-07 18:252 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk