Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-04-04
27
A kiméra
A Majomember
Az első ómen
Hogyan szexeljünk
Kék Pelikan
Nemkívánatos személyek

2024-03-28
Belu - A legbátrabb bálna
Cabrini - A szent
Godzilla x Kong: Az Új Birodalom
Ki hitte volna?
Pókok

2024-03-21
Artúr, a király
Bonnard - Egy festő szerelme
Exhibition: Cézanne - Egy élet portréi
Kung Fu Panda 4.
Őszi sanzon
Szeplőtlen
Vaskarom

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
Wonka (4K UHD + Blu-ray) limitált, fémdobozos *Import-Angol hangot és Angol feliratot tartalmaz*
Aquaman és az Elveszett Királyság (Blu-ray + DVD) limitált, fémdobozos *Import-Angol hangot és Angol

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Gumball csodálatos világa
- Cartoon Network, 13:30
A sárkány
- Film Mánia, 14:10
Bajkeverő majom
- Minimax, 14:30
Pókember: A Pókverzumon át
- HBO3, 14:45
Ház a sziklák alatt
- M5, 14:50

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Reviczky Gábor (75)
Dianne Wiest (76)
Vince Vaughn (54)
Brett Ratner (55)
Max Perlich (56)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Mire gondolsz most?
szólánc tudósokkal
F mint foci - Avagy vélemények a bajnokságokról
The Enforcer - Vélemények
- Filmes Sámánok Rendje -

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Egyetlen lövés aaaaa
Peter Stormare aaaaa

 

Fórum - Szoba kilátással (1985) - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

12. Vbacs (2015-02-21 00:33.03) aaaaa
Lehet, hogy én éreztem egy csepp diszharmóniát eme film nézése közben, de nekem egy kicsit furcsa volt az egész.
James Ivory híre már kortárt filmelmélet órára is begyürkőzött, mikor az angol low class vs. high class filmekről és témákról beszélgettünk és a direktor úr arról ismeretes, hogy az utóbbi téma egyik nagy mestere. Akkor csak ajánlottak filmet tőle, azt hiszem pont ezt. Kicsit késve, de pótoltam végre. Hírneve nem volt alaptalan. Kitűnően fogja be alkotói szekerébe E. M. Forster regényét még akkor is, ha teljes könyvhűségről most sem beszélhetünk ( nekem aztán teljesen mindegy, én nem olvastam, és nem is volt szándékom). Szép, korhű jelmezek, környezet, kellemes angol vidék és még Firenze szemlélete is csöpög az angolosságtól. Számomra a századforduló környékét tökéletesen visszaadták, amire rátett egy lapáttal a magasan képzett színészek jelenléte is. Maggie Smith, Judi Dench, Bohnam-Carter, Day-Lewis és Simon Callow is kényelmesen elevickélhetett úri szerepében, hiszen egytől egyig a magasiskola képviselői. Ó, igen, és az ekkor még friss Rupert Graves-t is örömmel köszöntöttük a porondon, aki aztán szép karriert csinált meg magának.
A történet sem volt nagyon egyedi ezekhez a filmekhez képest. Szerelmi dilemma, szerelmi háromszög, ahol minden második férfi epekedik Lucy kegyeiért (hozzáteszem Carternek is ez volt a debüt filmje és még meglátszik az amatőrsége, de valahol el kellett kezdeni), amibe beleszól a helyi pletyka, és legfőképpen a nagynéni, de semmi baj, a végén minden jóra fordul. A szociopatának tűnő, de aztán hirtelen megváltozó George vonzereje felülkerekedik Cecil enyhén meleg, nagyon férfiatlan és pökhendi személyén.
A történet érthető, a felállás adva van, a színészek nagyon jók és aranyosak, na de hol a hiba? Ahol az ördög is - a részletekben.

Úgyis mondhatnám, hogy a láthatatlan részletekben. Mert, hogy elég összeszedetlen szegény film néha, az szinte ordító. Láthatatlanul fejlődnek pozitív vagy negatív irányba szereplőink, különösebb okok nélkül, illetve okait nem látjuk. Szinte mindenki emiatt erősen neurotikusnak tűnik. Se tetteik, se érzéseik gyakran nem kapnak magyarázatot, hanem ahogy esik, úgy puffan. Lehet, hogy csak a kémia teljes hiánya okozza mindenki irányába, de például nem jöttem rá, hogy melyik szereplő hol és mikor jött rá, hogy szeretik egymást. Vagy a főszereplő fiú miért beszédes egyszer és miért csöndes másodszor; az öccsnek mi az igazi szerepe a történetben; a papnak mi a szerepe a történetben és miért fontos, hogy annyiszor felbukkanjon; miért nem tud senki semmit az egyik percben, mikor épp a pletyka erejére hívja fel a figyelmet a mű a másikban....és így tovább. Hiányoznak egyszerűen az összekötő elemek és emiatt kerekedik ki folyton újra és újra valami kérdés. Mondhatnám úgyis, hogy összecsapottnak tűnt az adaptálás. Képeket kiemeltek belőle, de sok mögöttes infót nem.

A másik az inkább egy szubjektív észrevétel, de ahogy utána olvastam az írónak és a rendezőnek, kezdtem eloszlatni kételyeimet. Ez a film elég........meleg. Most nem csak ARRA a jelenetre gondoltam, ami számomra egy kész sokk volt, hogy visszafogott elit brit kosztümös környezet után egyszer csak három felnőtt férfi úgy dönt, hogy pancsol együtt a tóban anyaszült meztelenül és a drágaságukat vagy 5 percig mutogatják a nagyközönségnek. De azért ennél álljunk meg. Mi volt ez a jelenet? és ami fontosabb...MIÉRT? Kicsit feszélyezett, de miután láttam a rendező és az író szexuális ízlését, egyből pontot tettem a kérdőjel helyére. De Cecil karaktere is számomra nem volt teljesen tiszta. Szerintem őt is melegnek szánták, de ezt nem mondták ki, csak annak lehet venni. Ja, és Denhom Elliott úr (és akkor már Callow úr) is annak vallották magukat, így egy kicsit nagyon forró volt a hangulat, ami persze rendben is van, csak az akkori Britanniában ez egy igen bátor dolog volt egészen a 90-es évekig és ez tiszteletre méltó. Főleg ebbe a high class kultúrába belehelyezve....így én érzek benne talán egy kevéske korkritikát, még ha nem is belülről látszik ez tisztán, hanem inkább kívülről.

Mindezek együttese egy nagyon érdekes, de inkább azt mondom "furcsa" élményt hagyott bennem maga után. De a színészeket úgy érzem, hogy muszáj felpontoznom, mert azok egytől-egyig kiválóak voltak, Carter meg szorosan a nyomukban volt.


11. Atr0303 (2013-11-14 12:13.45) aaaaa
E.M. Forster nem írt sok regényt, de szinte valamennyit megfilmesítették, annyira "filmre kívánkoznak". Ugyanakkor igaza volt annak az irodalomtörténésznek is, aki rámutatott, hogy ezek a filmek sohasem adják vissza a regények teljességét. Nagyon igaz!
Ez esetben is egy kedves, romantikus történetet látunk, némi bájos humorral fűszerezve. Ugyanakkor elveszett Forster szatirikus korkritikája, így az az ok is, ami felülírja az érzelmeket, és megnehezíti normális életet. (Ne felejtsük el, ez nem Jane Austen a 19. század elejéről, a regény 1905-ben született!)
A film jó, a színészek (a rendező vezetésével) remekül adták vissza a kor hangulatát, de a regény elolvasását nem pótolja.



10. Menrot (2012-03-02 20:16.22) aaaaa
Ez a film régi kedvencem.Minden szereplő kiváló benne.Maggie Smith játéka most is élvezetes volt.Daniel Day-Lewis nem tud nem feltűnően jól játszani.Julian Sands tökéletes,akárcsak Helena Bonham Carter aki egy női karakterszínészcsajszi a legjobbak közül.Kedves,szórakoztató,könnyed darab.


9. Mcec (2012-03-02 19:49.56) aaaaa
Kiváló adaptáció. Zene, színészek, történetvezetés, minden tökéletes. Nagy kedvencemmé vált a film!


8. Robrol (2008-12-15 16:47.27)  
Hangulatos, könnyed szórakoztató film, semmi több, de többször is megnézhető!


7. Gimpli (2008-12-05 19:29.56) aaaaa
Miért ír ismertetőt, aki a film közelében sem járt? Szerintem nagyon jó adaptáció. A színészválasztás pedig szuper. Szinte a kedvencek galériája..


6. Fuchs Enikő (2008-11-27 20:36.26) aaaaa
Helena itt is a legjobb!


5. Leeandra (2008-08-31 21:11.27) aaaaa
Nos igen. Sem Velence sem pedig a vígjáték nem stimmel. De maga a film sem.
Elindult a zene és magával ragadott, elkezdtem szívből nézni, aztán egyre jobban csalódtam. Maga a könyv, amiből készült nem lehet rosssz, a történettel nincs baj, bár sima kis romantikus marhaság a kosztümösök közül. A forgatókönyvet Oscarral díjazták, ahogy a jelmezeket és a rendezést is. Ez még úgy oké, de mire az az öt jelölés?!
Imádom toscanat és mindent, ami hozzá kapcsolódik, de ebben a filmben semmi jót nem találtam a zenén kívül. Túl sok a nyálazás az idétlenség és a színészek sem erőltették meg magukat. Nem tetszett. Sőt. A magyar szinkronról nem is beszélve. Az össze van csapva, ritka ócska, úgyhogy nem érdemes úgy nézni.
Jobb lett volna ha valami másba feccölik az időt és a pénzt.


4. Mrs Lovett (2008-04-11 19:45.52) aaaaa
Firenze a helyszín xD am klassz a film, nagyon tetszett (Helena Bonham Carter miatt néztem meg, nagyon jól játszott, mint mindig^^ )


3. Klimt (2008-03-31 16:08.23) aaaaa
Egy film arról, hogy merd felvállalni magad és érzéseidet és ezt próbáld mással is megtanítani. Nagyon tetszett.



2. Arwyll (2008-02-12 22:02.43)  
Az már csak részlet kérdés...:P


1. Eede (2007-12-03 05:48.05) aaaaa
A filmben még csak említve sincs Velence...



Kapcsolódó fórumok

VéleményekVbacs, 2015-02-21 00:3312 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk