Unatkozol? Gyere játszani!
Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-05-09
A halálkártya
A majmok bolygója - A birodalom
Macskák a múzeumban
Mind idegenek vagyunk
Vincentnek meg kell halnia

2024-05-02
A boldogság ügynöke
A kaszkadőr
Az elátkozott Queen Mary
Milli Vanilli: Az évszázad botránya
Végtelen rozsmezők

2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Spy x Family Code: White

További mozibemutatók

Hamarosan a TV-ben
Szerelem kiadó
- Izaura TV, 07:05
Szájhős.tv
- Mozi+, 07:20
Az almafa virága
- HBO3, 07:40
Lorax
- HBO, 08:16
A Föld után
- HBO2, 08:16

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
David Suchet (78)
The Rock (52)
Christine Baranski (72)
Vincent Tong (44)
Elliot Goldenthal (70)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
A tetovált lány (2009) - Vélemények
A tetovált lány (2011) - Vélemények
Hajtóvadászat (2020) - Vélemények
Sisu: Bosszú az aranyért - Vélemények
Az ördögűző (1973) - Vélemények

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Hazárd megye lordjai aaaaa
Philippa Northeast aaaaa

 

Polcok_a_polcon hozzászólásai

Ugrás Polcok_a_polcon adatlapjára

1 2

Balhé (sorozat) - Vélemények

2023-05-14 19:15.23
A pénz megöli az empátiát, a kötődést és a szeretetet. - ez lehetne a mottó. Rég láttam már ennyire erős sorozatot. A Balhé (Beef) egy gyöngyszem. Sokkal több van benne, mint amit a sorozat címoldalán szereplő egymondatos leírás sejtet. Olyan alakokat látunk, akik látszólag véletlen esemény-sarokkövek mentén, az erkölcsük kiárusításával, mindenkit letaposva, az anyagi ranglétra bűvkörében törnek előre, és ahogy gazdagodnak, úgy válnak egyre aljasabbá. Keressük a kivételt, vagy keressük a mozzanatokat melyekben még látunk reményt - fel is bukkannak ilyenek, de aztán mindről lehull a lepel. Láttunk már nem is egy ilyen filmet, de ilyen alaposat és klisémenteset, mint a Balhé még nem. A Dick Cheney maszkok és a varjús jelenet óriásiak! :-)


Én vagyok anya - Vélemények

2021-11-14 08:36.32
Az Ex Machinával párhuzamosítható témákkal foglalkozik, azzal az alapvető különbséggel, hogy ott az ember hozza létre a gépet, itt pedig egy bizonyos értelemben a gép - vagy a technológiai szingularitás, valamilyen végzetes esemény után hozza létre az embert.
Kérdésfelvetésben, és kifejtésben erőtlenül közelíti az Ex Machinát, de díszletben - környezetben, hangulatban, feszültségben magával ragadó. Szinte órákig tudnám nézni, ahogy papírállatokat hajtogatnak, vagy mondjuk feltakarítják a helyiségeket.
Vannak benne bakik - vagy inkább valótlanságok, mint pl. hogy mennyire tud felnőni egy kislány társadalom nélkül, vagy az áramszünet oka egy ilyen komplexumban, amik némi pontlevonással, de megbocsáthatók.

SPOILER lehetséges:

Egyik alapkérdése, hogy az emberiség "megtisztítása", nemesebbé tétele megkövetel egy könyörtelen diktatúrát, de pont emiatt, és a módszerek miatt, ez az új emberiség cseppet sem lesz nemesebb, hanem a nagy "Reset" után ugyanazokat az embertől elválaszthatatlan problémákat fogja hordozni.


A lovas lány - Vélemények

2021-10-31 07:49.27
Lassú, szépen felépített film a kívülállásról, a valóságtól való eltávolodásról, leszakadásról. Külön érdeme az erőszakmentesség, ami mostanában sajnos ritkaságszámba megy.
Sarah kívülálló a boltban, ahol dolgozik, a zumbaórákon, a lovastanyán, és a lakásban, ahol a lakótársnőjével lakik. Mindenhol az a kötelezően erőltetett kedvesség veszi körül, de az előre be nem gyakorolható helyzetekben kivillan, hogy mennyire színlelt mindez a kedvesség. Ő is erőltetetten kedves, mert a benne növekvő érzések kimondhatatlanok, és elfogadhatatlanok. Nincs helyük ebben a vidámsággal átitatott világban, de azok egyre titkolhatatlanabbul törnek a felszínre. Ebben a nagy képmutatásban melyik oldal az őrült?
Az egyedüli igaz "kötődése" egy lóhoz fűzi, de egyszer sem látjuk lovagolni, és elgondolkodunk rajta, hogy a címadó tevékenység (A lovas lány) miért nem valósul meg egyszer sem. Tehát ő nem olyan értelemben lovas, hogy lovagol, hanem távolról csodál, és vágyakozik.
A randijelenet kapcsán egy érdekes felvetés, hogy hobbiőrültnek lenni divatos, de mikor valaki komolyan gondolja, akkor már elül a mosoly az arcokról.
A vége felé már-már Lynch-hez közelítő jelenetek vannak, a befejezés visszafogottan elegáns, és a filmhez méltóan mély. A készítők - és kiemelten Alison Brie emlékezeteset alkotott / alakított.


A csendmadár - Vélemények

2021-08-17 06:08.38
A sztoritól ne várjatok sokat, de a film hangulata, illetve Alicia Vikander alakítása elragadó.


Lángoló kút - Vélemények

2021-03-21 09:14.14
Vannak benne hibák, de ha az értékelésnél egy-egy csillag feláldozásáért cserébe elnézzük ezeket a hibákat, akkor látható, hogy többek között egy nagyon is mély, és nagy hatású társadalmi problémát fejteget: a "népszerű", és a kirekesztés határait is átlépő mellőzöttség problémáját. Nekem nagyon bejött Tilda Cobham-Hervey alakítása.


Taxisofőr - Vélemények

2021-03-19 07:48.01
lásd: 313. hozzászólás


2021-03-17 21:28.33
Azért nem gondolom, hogy csak az jár a taxisofőr fejében, hogy ki lesz-e tisztességesen fizetve, mert foglalkoztatják az utcán zajló események, reagál a szélesebb környezetére, a taxiórától átfogóbb témáról beszélgetnek, és bízik abban, hogy az a politikus fog győzni, aki épp az autójában ül. Nem ért a politikához, de azt látja, hogy többről van szó, mint a szolgálataiért járó fizetségről.
Hogy érted azt, hogy túl sok dolog van az ilyen filmekbe belemagyarázva? Elsősorban: milyen filmekbe? Ha a film kapcsán felmerül bennem egy gondolat, vagy gondolatfüzér, akkor ki fogja megmondani, hogy az indokolt és helyénvaló következtetés, vagy alaptalan belemagyarázás?


Joker (2019) - Vélemények

2021-03-17 06:59.30
Óriási film! Sok benne a párhuzam az 1976-os Taxisofőrrel.
https://www.filmkatalogus.hu/Taxisofor--f5996


2021-03-17 06:58.29
Egy ilyen környezetben, ha egy ilyen meghatározó pontra utalsz, akkor légy szíves írd ki, hogy SPOILER. Gyanítom, hogy ha úgy tévedtem volna ide, hogy előzőleg nem láttam volna a filmet, akkor most dühös lennék a hozzászólásod miatt.


Taxisofőr - Vélemények

2021-03-17 06:47.35
"Én őrültem meg, vagy a világ őrült meg körülöttem?" - ez lehetne a mottója a Taxisofőrnek.
Elképesztő, hogy egy 45 évvel ezelőtti film szinte ugyanazokat a kulturális, társadalmi problémákat írja körül, amikkel manapság szembesülünk.
Azt a jelenetet emelném ki, melyben a politikusok beszállnak hősünk taxijába. A politikusok tudják, hova mennek - mivel egy autóban ülnek - úgy mindannyian. A taxisofőr nem tudja, hova mennek. Ő kormányoz, és valamilyen formában megbízik azokban, akik hátul ülnek, és megmondják, hogy hova menjenek. Akik pedig hátul ülnek, megbíznak a sofőrben, hogy tényleg arra a helyszínre fognak érkezni, amely helyszínt kérték. A kocsiban a sofőr kormányoz, abban a tágabb térben, melyben haladnak, pedig a politikusok. Gyönyörű metafora.
Képzeljük el, mi történne, ha egy manapság közismert politikus két munkatársával együtt beszállna egy taxiba. Először azt, hogy egy ilyen egyáltalán megtörténik.


Jojo Nyuszi - Vélemények

2021-03-17 06:09.50
Nem, szerintem sem a semmiből jöttek a huszonéves nácik a háborúban, de az ő nácizmusuknak is kellet, hogy legyen alapja. Ha egy olyan ideológiát próbálnak ráderőltetni, amivel a legkisebb mértékben sem tudsz azonosulni, annak ellenállsz. Gyerekként pedig annak eldöntésében, hogy mit fogadsz el, és mit utasítasz vissza, a szüleidre, a környezetedre támaszkodsz - így ez az alap visszavezetődik az idősebb generációkra. Egy háborúban a levegőben érzed a feszültséget: a hatalomvágyat, a gyűlöletet, a gátlástalanságot. Ehhez több kell, mint néhány táborozás, és jópofa mókázás a haverokkal. Mégis mi az az alap, amiből kialakult ez a fanatikus huszonéves náci csapat?


2021-03-07 08:10.49
Azt akarja jelenteni, hogy ha Európa történetének legnehezebben feldolgozható ideológiájára, és az azt övező rémtettekre torzítva ráerőltetjük a feldolgozottság álarcát: a humort - attól még nem válik feldolgozottá, illetve nem segíti a feldolgozhatóságát.
Nagyjából 25 percet tudtam megnézni a filmből, és az alapján a poénok kínosak, erőltetettek és közhelyesek. A nácizmust egy hétvégi táborozásnak - egy menő, és jó mókának állítja be, melyben a központi szerep az egyén elfogadása a közösségben. Jó, ez már kezd úgy hangzani, mint egy elv, amivel elébe lehet menni a háborúnak, és a népirtásnak, de vajon ennek hiánya okozta?


Ígérem, hogy visszatérek - Vélemények

2021-03-03 07:57.25
Érdekes, és elgondolkodtató összehasonlítása az űrhajós nőknek és színésznőknek, de ha spoilerezel (a hozzászólásod utolsó mondatában), akkor légy szíves írd ki, hogy "SPOILER".


Jojo Nyuszi - Vélemények

2021-03-03 07:37.45
Egy sáros csizma, miután megtisztítod, nem válik ékszerdobozzá.


Taxidermia - Vélemények

2021-02-14 08:53.22
Az első 15 percet tudtam megnézni. Ez alapján: ízléstelen. A készítők a polgárpukkasztáson és az öncélú hivalkodáson kívül vajon mit tűztek a zászlójukra?


Hamis szelek - Vélemények

2021-02-09 07:06.59
A harminc-negyven éves, független és erős mentőorvos nő elindul felkeresni azt a helyet, amivel eddig csak az álmaiban találkozott, de út közben belecsöppen az életbe, és egy olyan problémával szembesül, melyre nincs megoldás.
Itt-ott elnyújtottnak tűnő jelenetek, de megértjük, hogy amíg velük ott és akkor az történik, addig a világban is folynak az események. A kamera optikája a vitorláson történő eseményekről nyit a világ kérdése felé, egyre rövidebbek a percek és a másodpercek, és akkor látjuk, hogy két részre oszlik az emberiség. Pontosabban háromra.
Méltatlanul alulreprezentált és alul-ismert film, maradandó hatással.


Egy háború - Vélemények

2021-01-17 07:43.59
Lassú film, és mély kérdéseket, indulatokat vet fel. Lassú, mert (az elején) vannak feleslegesen elnyújtottnak tűnő jelenetek. A megszokottól eltérően, nem a háborús térségben, hanem a tárgyalóteremben kezd igazán izgalmassá válni.
A tartalmon kívül, a filmbeli szereplők társadalmi megítélése a döbbenetes: szinte rá vagyunk szoktatva - kondicionáltak vagyunk arra, hogy az óriási technikai fölényben levő "békefenntartók" oldalán álljunk, és úgy tekintsünk rájuk, mint a világot megmentő hősökre. Nem röntgenasszisztensekről, vagy autószerelőkről van szó, hanem katonákról: a nehéz helyzet számukra azt jelenti, hogy bizony kapnak egy-egy golyót, bizony életveszélybe kerülnek, és egy fizetett katonaság esetén ők ezt a rájuk vonatkozó törvények betartása mellett vállalták.

SPOILER

A békefenntartók nemhogy a békét nem tudták fenntartani (lásd: az afgán családot se tudták megvédeni), de még további tizenegy ártatlan civil áldozatot is hagytak maguk után. A világ nyugati felén jogosnak tartjuk azt, hogy ha a mi katonánk megsebesül, akkor átkerülve egy önvédelmi pozícióba, a mentési akció indokán, bármennyi embert (akár fegyverest, akár civilt) feláldozhatok a másik oldalon. Ha ezen az állásponton vagyunk, akkor az ártatlan civileket valójában ki fogja megvédeni, megmenteni? Ők nem tudnak légitámogatást, vagy két percen belül érkező helikopteres elszállítást kérni.


Nyelés - Vélemények

2020-11-25 21:47.18
----SPOILER---

Hogy rajzszeget nyel le, abban az a jó, hogy az életének lesz egy olyan részlete, amit ő irányít, és nem a megfelelési kényszer a férje, vagy a férj szüleinek az elvárásaira. Jómódban él, mindent megkap, csak az egyik legfontosabbat nem: a szabadságot. Bármennyire is fájdalmas lenyelnie hűvös érintésű- gyakran éles tárgyakat, szabadságot érez tőle, és annyira vágyik a szabadságra, hogy még egy rajzszöget is képes lenyelni érte.
A pszichológia / pszichiátria foglalkozik olyan esetekkel, amik emberi aggyal felfoghatatlannak tűnnek, sőt segíteni is képesek az ilyen eseteken, és ezeket a tudományokat is emberek művelik, emberi aggyal. Az erejük abban van, hogy kitágítják azt a kört, amit normálisnak tekinthetünk, illetve környezetében vizsgálják a jelenségeket, és fel sem teszik azt a kérdést, hogy a látott jelenség normális-e vagy sem, mert nem arra szakosodtak, hogy kettéválasszák a társadalmat normális és nem normális részre, és utóbbiról lemondjonak, hanem kezelik az esetet, vagyis egy mindenki számára elfogadható megoldást keresnek.


2020-10-25 16:17.44
Már az előzetesből látszik, hogy itt egy olyan házasságról van szó, melyben vannak titkok, társadalmi különbségek, megfelelni vágyás. A cím hasonlóan szokatlan, mint a téma. Kellemetlen szembesülni vele. Sejtelmes tempó, egy megvalósult álom környezete, gyönyörű képek (taps az operatőrnek) - csak néhány jelenetnél jobb lenne nem oda nézni. Az elásott érzelmek, és indulatok márpedig utat törnek maguknak, és így, vagy úgy szembesülnünk kell velük, és azt is tudjuk, hogy fájdalmas lesz, de meg kell történnie.
A Nyelés finoman állítja szembe a normálisnak vett, már-már társadalmi elvárássá növekvő képmutatást az őszinte érzelmekből táplálkozó lelki torzulásokkal. A Nyelés az erőszak rejtett fajtáiról szól. Mondanivalóban mélyvíz.


Antikrisztus - Vélemények

2014-03-08 19:01.29
Az első öt perc figyelemre méltó, az első egy óra lassú, megfontoltan művészi - emlékezetesen szép képekkel, de az utolsó fél óra öncélú ámokfutás a tűrőképességgel. Mondanivaló mélyre ásva. Hogy a NŐ maga a gonosz, és minden rossz forrása - ehhez az üzenethez elcsúszik a talaj a film alól, és még Szamuráj barátunk hozzászólása sem sokat segített talaj megtalálásában :-)
Az erőszakot és a filmben tapasztalt brutalitást csak indokolt esetben tudom tolerálni. Az Antikrisztusban nem éreztem indokoltnak, így a film inkább valami alkotói dühöngésnek tűnik.


A futurológiai kongresszus - Vélemények

2014-02-23 09:45.39
A futurológiai kongresszus után a fejemben élő összes író, forgatókönyvíró és rendező a homlokát csapdossa, hogy "miért nem nekem jutott előbb eszembe?!"
Sokmindent láttunk már mozivásznon, sokfajta feldolgozásban, sokfajta megközelítésben, de ez a film egy új bolygót nyit meg - mint a filmbeli animált világot, ahol már veszélyesen beláthatatlan szabadságban élnek az emberek, de ezért a szabadságért a valósággal fizetnek.

2013 (toronymagasan) legjobb filmje. Nem is tudom, melyik döbbenetesebb: a film, vagy az, hogy ennyire nincs jelen a köztudatban.


Egek ura - Vélemények

2013-08-20 18:30.13
Nagyszerű film, nagyszerű kontrasztokkal: az esküvő előtti rábeszélős jelenet nem arról szólt, hogy leendő sógorát a saját álláspontjáról győzze meg, hanem hogy megerősítse, mikor átmenetileg kifogyott a lendületből. Ez az, amit a szakmájában is csinál: segítséget nyújt a holtponton. Nem az ő hibája, hogy néhány alkalmazottnak megszűnt a munkahelye, nem az ő hibája, hogy a főnök nem meri a szemükbe mondani, viszont ő az, aki megpróbálja emberségesen elvégezni ezt a nem is könnyű feladatot.

**SPOILERveszély**

Három karakter - három fajta szemlélet:
Ryan - a menekülő
Natalie - a kötődő
Alex - az előző kettő ötvözete - amolyan kettős életet élő csajszi. Az előttem írók közül néhányan erősen bírálják. Lehet, hogy Alex viselkedése egyesekkel szemben nem fair, de ő is a boldogságot keresi az életben, és nem utasítja vissza az út közben adódó kalandokat. Nem ígért semmit Ryannek, viszont Ryan irányából simán feltételezheti ugyanezt a kalandkeresést. Gyors mozgásban levő világ, állandóan mozgásban levő kapcsolatokkal, csak Alexnak van egy szigete, ahol otthon van, és amivel hosszabb távú célokat valósít meg.


Emberrablás (2012) - Vélemények

2013-06-23 17:25.31
40-50 évvel ezelőtt a vezetőknek volt nagy, fekete autójuk. Az autó, az öltöny, előzetese volt a fontos embernek, aki nehéz és fontos döntéseket hoz. Manapság, mikor meglátunk egy nagy, új autót, csak elvétve gondoljuk, hogy aki a kormány mögött ül, annak képességei arányban állnának a képpel. A filmben az igazgató a klasszikus öltönyös ember, aki nem rappeléssel szerezte a hírnevét, hanem joggal rendelkezik a források felett, és ez a pozíció néhol kőkemény döntések elé helyezi, ahol tőle függ sokak jövője. Rövid távon azért felelős, hogy épségben hazahozza az embereit, hosszú távon azért, hogy kenyeret adjon az alkalmazottak családjának, gazdaságilag előrébb vigye az országot. Nem könnyű feladatok. Felületes és igazságtalan őt (és a túsztárgyalót) embertelennek nevezni. Ha engednek a kalózok követeléseinek, a túszok hazajönnek, de akkora válságdíj ellenében, hogy bezárhatják a céget, és ha engednek, azzal a bűnözést lendítik előre. Ő is ember, ő is követ el hibákat - egy tárgyaláson nem tudja visszatartani az indulatait, és eldurvul a tárgyalás - a vonal túloldalán eldördül egy lövés... A szakács is elkövet egy hibát. Még a leg megfontoltabb cselekvések mellett is csak a véletlen és a szerencse dönti el, hogy melyik hibának mi lesz a kimenetele. Ez a film végén arconcsap minket.

Mély film. Nem csak az utcán alakulnak ki kemény helyzetek, és vannak olyan emberek, akik minden tudásukat és képességüket bevetve dolgoznak a megoldáson. Nem mindenki lenne képes az ő vállukra nehezedő súlyt elviselni.
...még mindig a hatása alatt vagyok


Gázos - Vélemények

2012-10-23 19:16.42
A Gázos új utat nyit a műfajok erdejében: vígjátékba kever valami megmagyarázhatatlan, szinte Lynch-szerű atmoszférát. Abszurd kritika, görbe tükör a felszínességünkre, a kötödésre - ahhoz, amit már elvesztettünk, és még egy sor mindenre. A zene telitalálat, és a partos jelenet a végén - valami emlékezetes :-) meg az iroda, ahol mindig szakad az eső :-)


Oslo, augusztus - Vélemények

2012-06-04 01:36.44
Az egy napot elmesélő, szimpla cselekményű hangulatfilmek nagyon mélyre képesek ásni, de az Oslo, augusztus csalódás volt. Gyenge forgatókönyv, sablonok, gyenge- unalmas párbeszédek, a zene oda nem illő, néhol egyenesen zavaró, és végére sem tudtam meg, hogy Anders kicsoda, micsoda.


A harcos és a hercegnő - Vélemények

2012-06-02 22:03.24
Jónéhány film, könyv foglalkozik a témával: hogyan tegyük túl magunkat a múlt halálos sérülésein - A harcos és a hercegnő ehhez tesz hozzá néhány képet. A német filmeknél megszokott módon a történet néhol erőltetett és naív, de egy kicsit ezek miatt is szeretjük a német filmeket. Például - nem értettem, a végén miért nem ered nyomukba a rendőrség, mikor szinte a karmaik közül lógnak meg...
Számomra talán a vak fiú története a leg megindítóbb. Kötődések és valaki elvesztése, aki közel állt hozzánk. Az is egy mély meglátás, hogy mindig az ártatlanok fizetik a legnagyobb árat - gondolok itt a vak fiúra és Walterra - Bodo bátyjára. Walter nem volt épp ártatlan, de mégis igazságtalan, amit ő fizetett. Egész filmben egy mosoly sem hagyja el az arcát - valami az ő lelkét is nyomja, valamiért ő is egyedül van, mégis előre néz és próbál segíteni az öccsén.

A buszos jelenet a végén óriási: a főút, a mellékút, az emlékek, a továbbállás...


Hideg csók - Vélemények

2012-03-19 07:29.00
hogy minek kell egy ilyen témát filmre vinni? Gondolom azért, hogy elmagyarázza az alakítható elfogultaknak, hogy minden aberrációnak háttere és oka van.

Azt bezzeg teljesen normálisnak tartjuk, ha egy filmben 3 percenként hal meg valaki - egyes szereplők nem a legnyugodtabb körülmények közt. A gyilkos elfogadott, a nekrofilt meg máglyán kellene égetni.


Whatever Works - Vélemények

2012-03-18 18:10.56
(a filmből idézve), aki kellemes kikapcsolódást vár, az inkább menjen el egy lábmasszázsra :-)
A nézőkhöz szóló monológ a film elején klasszikus lesz, úgy érzem.


Hideg csók - Vélemények

2012-03-10 20:04.01
Attól művészi a film, hogy egy emészthetetlen témát úgy közelít meg, hogy az (valamennyire) emészthetővé válik.
Egyes akciófilmeket (és azok elkövetéséért felelőssé tehető személyzetet) előbb neveznék betegnek, mint ezt a filmet.


Beszélnünk kell Kevinről - Vélemények

2012-03-10 08:18.40
Erős, elgondolkodtató, és gyönyörűen kidolgozott, de a vége nem tetszett. A csendes, passzív megoldás néha nagyobbat szól, mint a robbantás - a nagy leszámolás.
Tetszett, hogy fontos részletekre csak másodpercnyi utalások vannak.
3 csillag, de egyáltalán nem gondolom, hogy egy átlagos film.


1 2
Mannavita Méhpempő rendelés

 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk