Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2017-01-26
A Kaptár: Utolsó fejezet
Az állampolgár
Az éjszaka törvénye
Dizájneren
Életem Cukkiniként
Üdvözöljük Norvégiában!

2017-01-19
A számolás joga
Balerina
Ez csak a világ vége
Széttörve
Utazás apánkkal
xXx: Újra akcióban

2017-01-12
#Jézus - Apám nevében
A vörös teknős
Az utazók
David Bowie arcai
Madeleine
Mártírok
Őrült boldogság
Vigyázz, kész, szörf 2.

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
Hurok (DVD)
A barátságos óriás (DVD)
Elliott, a sárkány (DVD)
Snowden (DVD)
Ütközés (DVD)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Sérülés
- HBO2, 20:55
Gumball csodálatos világa
- Cartoon Network, 21:00
Jenny esküvője
- Filmbox Premium, 21:00
Védhetetlen
- SuperTV2, 21:00
Gumball csodálatos világa
- Cartoon Network, 21:35

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Tippi Hedren (87)
Logan Lerman (25)
Katey Sagal (64)
Drea de Matteo (45)
Natassia Malthe (43)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Popsztár: Soha ne állj le (a soha le nem állással) - Vélemények
Nam-gil Kim - Vélemények
Filmlánc
Sherlock (sorozat) - Vélemények
Véleményem a FILMKATALOGUS.HU-ról

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Máris hiányzol aaaaa
Tom Cruise aaaaa

 

Fórum - A fegyvertelen katona - Vélemények (5. oldal)

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
235. Capt.JackSparrow (2017-01-06 00:07.01)   - (válasz Ice Princess 234. hozzászólására)
Mit gondolsz az atombomba ledobásáról?


234. Ice Princess (2017-01-06 00:01.32)  
Nagyon átlagoska film,már láttam.233. Oliwaw (2017-01-05 23:50.39)   - (válasz Chris Co 222. hozzászólására)
Igazad is van. Ha a németeknek lett volna atomjuk, ledobhatták volna Krakkóra, meg mondjuk Munkácsra. Mennyivel hamarabb véget ért volna a háború sok sok embert megkímélve.
(Mi meg szőnyegbombázhattuk volna Bukarestet)


232. Capt.JackSparrow (2017-01-05 21:30.13)   - (válasz Az utolso szamuráj 231. hozzászólására)
Szerintem a történelemre is atomot kellene dobni. Főleg emberbarát okokból.


231. Az utolso szamuráj (2017-01-05 21:29.07)  
nomost,okinawavál nem kevés gond van a civil áldozatok számával kapcsolatban.ezért kéne ismerni a törit ugye:)


230. Mütyürke (2017-01-05 19:32.14)  
Gyorsan be kell fejezni a háborút ,jajj ne legyenek áldozatok (még több) !Mi a f.nak kell elkezdeni(mert csak a hülye nem tudja ,hogy a háború legfőképpen rengeteg áldozattal,pusztítással jár),ha befejezni annyira sürgető,hogy ilyen "humánus" megoldást kell meglépni.Baromság...


229. Mütyürke (2017-01-05 19:17.16)   - (válasz Capt.JackSparrow 218. hozzászólására)
Ez egy igazi gyöngyszem!:D OKulásul kéretik kőbe vésetni a Zutókornak:D


228. Cthulhu6 (2017-01-05 19:03.35)   - (válasz Oliwaw 221. hozzászólására)
"A két bombát azért dobták le, mert ki kellet próbálni élesben, embereken, valamint miheztartás végett a jövőre nézve."

- Nem ezért dobták le.


227. Bobo 888 (2017-01-05 18:52.24) aaaaa
Itt egy érdekes cikk, mely szerint az atombombát azért dobták le, hogy hatalmas költségei ne vesszenek kárba.

Japán kapitulációja, az atombomba bevetése, 1945 nyara

1945 nyarára az amerikaiaknak új fegyver került a kezükbe. Három éven át erőltetett iramban dolgoztak egy nukleáris robbanóeszköz kifejlesztésén, amihez az alapmódszert az angoloktól kapták meg. Most három atombomba készen állt. Senki sem tudta, hogy pontosan milyen lesz a hatásuk, de remélték, hogy pusztító erejük megadásra kényszeríti majd a japánokat, azzal a további előnnyel, hogy addig a Szovjetuniónak nem lesz ideje beavatkozni. Nem minden amerikai lelkesedett a dologért.
Június 18-án Marshall tábornok úgy ítélte meg, hogy "könnyen lehet, hogy az oroszok hadba lépésének a máris reményvesztett japánokra gyakorolt hatása lesz az a döntő mozzanat, amely kapitulációra kényszeríti őket", Eisenhower pedig, amikor a potsdami konferencián értesült a bomba tervezett bevetéséről, úgy vélte, "teljesen szükségtelen".

Illetve, ahogy később megfogalmazta, "nem volt szükség lecsapni rájuk azzal a szörnyűséggel". MacArthur, akinek nem kérték ki a véleményét, később azt mondta, hogy egyetért Eisenhowerrel.

Az efféle vélemények nem számítottak. A döntéseket Truman és az a néhány ember hozta. aki a bomba előállítását irányította, s a vezérkari főnököket meg sem kérdezték. Mellékes szempont volt Sztálin, és a Szovjetunió megelőzése, vagy figyelmeztetése is. A döntő tényező az volt, hogy ha már egyszer megvan a bomba, akkor le kell dobni. Ahogy egy magas beosztású illetékes írta: "A bombát egyszerűen muszáj volt ledobni hiszen olyan sok pénz ment el rá. Kudarc esetén hogyan magyaráztuk volna meg a hatalmas kiadásokat: Gondoljuk meg, milyen közfelháborodás tört volna ki. Amikor a bomba elkészült és ledobtuk, minden érintettet hatalmas megkönnyebbülés fogott el." Kevesen látták előre, hogy néhány éven belül milyen hatalmas mértékben fog megnövekedni a nukleáris pusztító potenciál. Jóformán senki sem hitte, hogy a közeljövőben az Egyesült Államokon kívül más ország képes lenne atomfegyvert előállítani.

Senki sem számolt az atomrobbanások velejárójával, a sugárszennyeződéssel. Az atomfegyver "csak egy újabb bomba" volt. Amikor Truman értesült róla, hogy Hirosimára atombombát dobtak, fölkiáltott: "Ez a történelem legnagyobb eseménye!'' Az amerikaiak különös elégtétellel vetették be éppen Japán ellen a bombákat. Nem élt bennük heves erkölcsi fölháborodás vagy bosszúvágy sem Olaszország, sem Németország ellen. De a Pearl Harbor-i megaláztatás után irgalmatlan elszántsággal akarták rákényszeríteni Japánt a feltétel nélküli kapitulációra. Az amerikaiaknak három bombájuk volt. Az elsőt kísérleti jelleggel sikeresen fölrobbantották július 16-án az új-mexikói Alamogordónál. A másodikat augusztus 6-án ledobták Hirosimára. A bombázógépet megáldotta egy római katolikus pap. Hetvenegyezer ember azonnal meghalt. Azokat, akik később haltak meg a sebek, égések vagy fehérvérűség következtében, sohasem számolták össze. A japán katonai vezetés még mindig erősködött, hogy az ellenállás folytatása biztosíthatná a "tisztes föltételeket". Augusztus 9-én ledobták Nagaszakira a harmadik és - bár a japánok ezt nem tudták - utolsó atombombát. Nyolcvanezer ember halt meg. Ez, és a mandzsúriai szovjet támadás híre kikényszeríttette a döntést. Amikor a minisztertanács holtpontra jutott, Hirohito császár életében először önállóan cselekedett, és kijelentette: "Az elviselhetetlent el kell viselni!" Augusztus 14-én Japán beleegyezett a föltétel nélküli kapitulációba - azzal a föltétellel, hogy a császár pozíciójának sértetlenül meg kell maradnia.

Volt még egy utolsó riadalom. Hirohito felvette rádióbeszédét, amelyben tájékoztatni szándékozott döntéséről a japán népet. Ifjú szélsőséges katonatisztek betörtek a palotába, és megölték a parancsnokoló tábornokot. A pincében elrejtett hanglemezt azonban nem találták meg, és a császár szent személyére nem mertek kezet emelni. Augusztus 15-e reggelén elhangzott a rádióbeszéd. Hirohito a cikornyás, különös lejtésű udvari nyelven szólt népéhez. Állítólag a legtöbb japán nem értette meg, hogy mit mondott.

Beletelt egy kis időbe, amíg az amerikaiak megszervezték az ünnepélyes kapitulációt. MacArthur, Japán predesztinált ura messze volt onnan, a Fülöp-szigeteken. Két hétre volt szüksége, hogy Japánba érjen. Szeptember 2-án a Tokiói-öbölben horgonyzó Missouri csatahajó fedélzetén hivatalosan elfogadta a kapitulációt. Truman rendelkezése szerint ez a nap lett a "V-J nap", a Japán fölötti győzelem napja. MacArthur engedélyével a délkelet-ázsiai japán erők kapitulációját Mountbatten fogadta el Szingapúrban szeptember 12-én. A Szovjetuniót szóhoz sem engedték jutni; be kellett érnie azzal, hogy visszakapta, amit Japán 1905-ben elvett tőle. Csang Kaj-seknek a jelek szerint sikerült harc nélkül elérnie célját, a győzelmet, és most a kínai kommunisták ellen fordította a fegyvert. Ez a vállalkozása már kevésbé volt sikeres.


Hirosima az atombomba ledobása után
A Lengyelország elleni támadástól a V-J napig számítva a második világháború pontosan hat évig tartott. Az elejétől a végéig csak Nagy-Britannia és a brit domíniumok (Írország kivételével) vettek részt benne. Az ellenkező végletet néhány olyan ország képviselte, mint Törökország, amely csak 1945 márciusában lépett be a háborúba, kései gesztusként, amely azonban följogosította az Egyesült Nemzetek tagságára.


226. Chris Co (2017-01-05 18:52.21)   - (válasz Chris Co 225. hozzászólására)
A nyugati médiában meg sokakat mutogattak, akik örömködve nyilatkoztak arról, de jó, hogy a Szaddámnak már vége (amíg a többiek csendben kussoltak, meg még hontalanabbá, menekültebbekké váltak).


225. Chris Co (2017-01-05 18:41.52)   - (válasz Oliwaw 221. hozzászólására)
De azért azt már tudjuk, amit még most sem, a másik ok meg az Al-Káida kapcsolat volt. Nem volt nekik elég az évtizednyi kiéheztetés, alig várta már a nép a háborút.


224. Chris Co (2017-01-05 18:35.03)   - (válasz Cthulhu6 215. hozzászólására)
1. Katonák és civilek életét megóvták volna azzal, hogy nem dobják le, pláne azon körülmények közt, amikkel az agresszorok is tisztában voltak.
2. Ha már ráköltöttek az atomra, azt kapják is be! Így vérzik el egy SC játékos, amikor nem deathmatch a tét.:) A valóságban meg amúgy már rég nem lenne Föld, ha azt néznénk, mennyit költöttek arra, hogy ne legyen...
3. Mennyek Szíriába? Miért menjek? Te a netes okoskodásaid után légyszíves harcolj már az egész Milky Way-ben hazaszeretetből, mint, hogy itt oltasz le olyan személyt is, aki esetleg tényleg járt a fronton is, nem csak a mekiben! Nekem nem volt kifogásom, hogy te itt írsz, és nem a frontról tűzszünet közben. Látom, Szíriával kapcsolatosan is képben vagy. Ott a háborúk előtt nem vallásszabadság volt, sem közbiztonság, turizmus és miegymás, hanem bicskanyitogató, robbantgató arabok.
A hó mindent betemet, nyáron ezt látják az elmebetegek (Frédibéniben vótan).:)


223. Lobcsi (2017-01-05 18:29.31)  
Lehet tovább cukrozni a taknyot, de matamatikai terminológiával szólva, a háború, vagy egy háború, mindíg negatív végösszegű játszma, mindegyik fél vesztes. Katonai szolgálatot lehet párféle képpen teljesítani a játszmában; lehet csellózni konyhán, vagy pl. eü. szolgálatosként is, szanitécként. Doss is ezt tette, csak ő ezt kérte, hivatkozva ideológiára, lelkiismeretre...; mintha a katonai vezetésnek nem lett volna mindegy, hogy milyen indíttatásból akar Doss szanitéc lenni; hiába a bürokrácia, a szarozás mindenhol jelen van. A történések Dosst igazolták, életeket kimenteni a pokol kapujából, háááát..., kalap.
Rettenetes, borzalmas, de nagyon jó film. Köszönet Mr.Gibson


222. Chris Co (2017-01-05 18:25.40)   - (válasz Cthulhu6 214. hozzászólására)
Az a céloktól függ. Én is simán leatomoztam volna akár a világot is, ha olyan őrült lettem volna, mint általában a legtöbb huszadik századi amerikai politikus. Sőt, végrendeletet írtam volna a kubai rakétaválság idejében, majd halálcsillagot építettem volna, hogy lezúzzam Varsót, Budapestet, Szófiát és végül Moszkvát is.


221. Oliwaw (2017-01-05 18:19.46)   - (válasz Cthulhu6 215. hozzászólására)
A két bombát azért dobták le, mert ki kellet próbálni élesben, embereken, valamint miheztartás végett a jövőre nézve.
(vajon miért két nagyvárost kellett választani ?, más célpont is megfelelő elrettentésül szolgálhatott volna ).
A katonák életének megóvása, mintha bármiféle célt játszana, főleg a történelem további Amerika által kezdeményezett háborúinak fényében. (propaganda ?)
Még mindig hiszel a propagandának ? (apropó, Irakban meglettek már a tömegpusztító fegyverek ?)


220. Capt.JackSparrow (2017-01-05 18:18.49)   - (válasz Cthulhu6 219. hozzászólására)
hatékonyabb=humánusabb
És még csak 2017 5. napján járunk:D


219. Cthulhu6 (2017-01-05 18:10.40)   - (válasz Capt.JackSparrow 218. hozzászólására)
Ez nem hülyeség, hanem tényállás.

Azt akartad volna, hogy kevesebben haljanak meg, és a háború hamarabb befejeződjön? Az atom hatékonyabb volt ez ügyben, mint egy klasszikus invázió.

És ennek a beszélgetésnek itt a vége, mert innentől csak trollkodni tudsz.


218. Capt.JackSparrow (2017-01-05 18:07.46)   - (válasz Cthulhu6 217. hozzászólására)
Inkább idézem a mai legnagyobb hülyeséget tőled:D
"a logika és a józan humanizmus is az atombomba mellett szól..."


217. Cthulhu6 (2017-01-05 18:06.12)   - (válasz Capt.JackSparrow 216. hozzászólására)
Bármely nagyobb II. világháborús városi ostromba belehalt több tízezer civil (és százezrek váltak hajléktalanná). Akkor a városi csatákkal sem értettél egyet?

Nem kell ahhoz stratégiának lenni, hogy felfogja valaki, egy totális háborúban civil áldozatok is ugyanolyan számban vannak, mint katonaiak. Ennek oka az, hogy a klasszikus értelemben vett frontvonal és a hátország közti vonal elmosódik. Ezeket a háborúkat egyaránt vívták titkosügynökök, kódfejtők, tudósok, gyári munkások, besorozott gyerekek a légvédelmi ütegeknél, vasúti alkalmazottak, diplomaták, de még kutyák és madarak is.... Ha azt mondod, hogy az atomot nem kellett volna ledobni, mert civilek haltak bele, akkor kvázi meg sem mozdulhattál volna. Okinawa bevétele több civil halálával járt, mint a hiroshimai atombomba... Tán okinawát sem lett volna szabad megtámadni?

Hagyd már abba a mellébeszélést!!!! Megígérem, nem fogok gúnyolódni, ha ez egyszer belátod, hogy tévedtél. Ígérem még fejet is hajtok a jámborságod előtt... BECSSZÓ!
Vagy ne tedd... hát szarok rá...


216. Capt.JackSparrow (2017-01-05 18:00.38)   - (válasz Cthulhu6 210. hozzászólására)
A civil áldozatok függvényében.
A kérdés inkább az, hogy te, akinek semmi köze a hadsereghez, mégis hogyan képzeli, ő komoly rálátással bír és tudja mi a megfelelő lépés?


215. Cthulhu6 (2017-01-05 17:50.26)   - (válasz Chris Co 212. hozzászólására)
Komám, én is ledobtam volna a bombát, mert a Starcraft-ban azt tanultam, hogy ha van egy fegyvered, akkor használd.

Szóval mit tudsz felhozni álláspontod védelmére?
1: Bármilyen más hadviselési formával ugyanúgy meghalnak a civilek, szóval morális értelemben tökmindegy, hogy mivel vívják a folytatást. Az atombomba legalább a saját katonákat megóvta a veszteségektől... és igen, japán civilek élete árán. Tudod, nekem a katona élete is annyit ér, mint a civilé.
2: Az atombombát kifejlesztették, és igen, ha már ráköltötték a pénzt, és ott az ellenség, aki mindent megtesz, hogy még egy amerikai katonát belefojtson a mocsokba, hát kapják csak be az atomot.
3: A bombát ledobták. Vége. Miről vitázunk? Hogy ügyürübügyürü szegény civilek? Ha annyira bánt téged a 20000 km-re innen élő civilek sorsa, neten okoskodás helyett menjél Szíriába ételt osztani (de vigyázz, mert egynémely civil még neked ugrik egy bicskával, mert nem vagy elég jó muzulmán, vagy mert az ISIS istencsászár ellensége vagy).


214. Cthulhu6 (2017-01-05 17:44.03)   - (válasz Chris Co 211. hozzászólására)
Nem az a kérdés, hogy ki nyerte volna a háborút, hanem hogy az adott helyzetben miként folytassák. Te miként folytattad volna az amerikaiak helyében?


213. Bobo 888 (2017-01-05 17:14.40) aaaaa - (válasz Chris Co 211. hozzászólására)
Gyùjtóbombázták őket, de nem adták meg magukat. Tehát, vagy gyùjtóbombázzák őket tovább, ami még több ideig tart még több áldozattal, vagy ledobják az atomot. Ez a két választásuk volt. Utóbbit választották.


212. Chris Co (2017-01-05 16:47.17)  
Starcraft-ozzál még kicsit!;)


211. Chris Co (2017-01-05 16:45.50)   - (válasz Cthulhu6 210. hozzászólására)
Nagy stratéga vagy (csak, hogy visszakérdezzek - is - azzal kapcsolatosan, amiket másoknak írtál). Amikor több nemzet által vívott háború végkimenetele megkérdőjelezhetetlenné válik, ez esetben például mi szükség lett volna arra, hogy amerikaik atombombát dobjanak le. Amerikai katonákat védtek volna minden öngyilkos arab (bocs, japán, tudod, az általánosítás:)), a hazát védő elvetemült nindzsáktól? A vietnámi, koreai háborúban miért nem féltették a katonákat? Nem egyféle publikus statisztikát féltettek esetleg, vagy nem azt, hogy a Szovjetunió itt is előbb odaér? A stratégia arra irányult, hogy az Amerikai Egyesült Államok a világnak mutassa meg nagyhatalmi szerepét, ami nem Japán térdre kényszerítéséről szólt, hanem ott már arról, egyetlen lehetséges vetélytársának üzenjen.


210. Cthulhu6 (2017-01-05 16:08.07)   - (válasz Capt.JackSparrow 209. hozzászólására)
Valahogy mégis véleményezel egy totális háborúban alkalmazott katonai lépést.


209. Capt.JackSparrow (2017-01-05 15:45.19)   - (válasz Cthulhu6 208. hozzászólására)
Nincs tapasztalatom, sem katonai előéletem, hogy erre érdemben válaszoljak. Mint ahogy feltételezhetően senki másnak itt.


208. Cthulhu6 (2017-01-05 15:41.23)   - (válasz Capt.JackSparrow 207. hozzászólására)
Kérdezem komolyan. Szerinted hogy kellett volna legyőzni őket?207. Capt.JackSparrow (2017-01-05 15:40.28)   - (válasz Cthulhu6 206. hozzászólására)
hármas integrálokkal biztos jól ellettek volna


206. Cthulhu6 (2017-01-05 15:37.09)   - (válasz Capt.JackSparrow 196. hozzászólására)
Háború volt bakker! Le kellett győzni a japánokat. Te hogy tetted volna?


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Kapcsolódó fórumok

VéleményekChris Co, 2017-01-14 11:36355 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
 Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2017, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez.
Az oldal meglátogatásával elfogadod a cookie-k használatát és a felhasználási feltételeket. (További információk)