Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek

2024-04-11
Back to Black
Carte Rouge - Vörös térkép
Szellemirtók - A borzongás birodalma
Thabo és a szafari kaland
Verseny a győzelemért

2024-04-04
27
A kiméra
A Majomember
Az első ómen
Hogyan szexeljünk
Kék Pelikan
Nemkívánatos személyek

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Zuhanás
- Filmbox Premium, 20:00
Nagy Sándor, a hódító
- Film Mánia, 20:00
Tűzfal
- Viasat3, 21:00
Maga a pokol
- AMC, 21:00
Az élet dicsérete
- Epic Drama, 21:00

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Jay O. Sanders (71)
Lukas Haas (48)
Martin Lawrence (59)
Schell Judit (51)
Kai Wiesinger (58)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Kaja-pia topik, avagy: ki mit szeret enni-inni?
Hajts be, halj meg! - Vélemények
Filmet keresek, de se a címét, se a szereplők nevét nem tudom
Fogadóóra
Érdekességek!

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Papírvékony falak aaaaa
Dave Gibson aaaaa

 

Fórum - Az orvosdoktor - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

12. Emmersson (2020-06-04 18:19.49)  
A 2. és 3. könyvre - ugyanis Noah Gordon: A Cole család trilógia első könyve ez - már nem volt pénz és/vagy igény?


11. Ystee (2019-09-08 11:31.12) aaaaa
Ideális anyag egy bepunnyadt vasárnap délutáni családi filmnézéshez. Nekem ez nagyon kevés volt, de egy 8 évesnek még bizonyára nagy élményt tud jelenteni.



10. BenJoe (2016-10-18 22:09.20) aaaaa
Zseniális, igazán monumentális film! Bemutatja a középkor tudatlanságát és az abból kitörni vágyók küzdelmeit. Végig izgalmas és érdekes tudott maradni számomra és egy olyan világot mutat be, amit még a tankönyveink sem részleteztek talán ilyen mélységekig. Ezt a filmet nem szabad kihagyni!


9. Roxi88 (2016-04-25 07:51.41) aaaaa
Nagyon jó! Tényleg bemutatja, hogy régen mennyire nem szerették, ha valaki tovább akarta fejleszteni a tudományt, pogányságnak tartották.

SPOILER/OFF.:
Kesztyű nélkül nyúlkált a hullában, műtött, és akkoriban rendes szappan sem volt. Magyarán, akkor nem halt meg valaki, ha szerencséje volt és nem fertőződött el? Viszont az érdekes, hogy a hályogot tudták kezelni speciális eszközök nélkül. + Érdekes belegondolni, hogy régen valaki vakon élte le az életét, vagy meghalt, olyan dolog miatt, ami ma már egy rutin műtét lenne.

SPOILER/OFF. VÉGE


8. Bertu (2016-01-12 20:28.39) aaaaa
A film atmoszférája, hangulata feledteti azt a valóban elgondolkodtató tényt, hogy egy hányattatott életet élő árva gyermek, aki az akkori körülmények között valószínűleg nem járt iskolába, hogyan beszélte folyékonyan minden alkalommal annak az országnak a nyelvét, ahol éppen megfordult.


7. Atttla (2015-12-28 21:41.26) aaaaa - (válasz Convar 6. hozzászólására)
Igen, teljesen egyet értek veled, de azért végig kellett volna nézned, nem bántad volna meg. De hogy folytassam a listádat, azért én nem kezdtem volna egy szemműtéttel a középkorban, ez egyszerűen elképzelhetetlen. Továbbá azt az istenverte bakit sem értem, hogy a SAH (SPOILER) minek ment ki a francikhoz ipiapacsot játszani, amikor a várban kényelmesen nézegethette volna az ostromlókat, a muszlimokat (akik nagyban hasonlítottak a filmben látott angliai kereszté papokra) leverte volna, mint vak a poharat, és még élt volna (az akkori átlag életkort tekintve), úgy 10 évig. Van még egy-két apró baki a történetben (a színészekkel nem volt hiba), de azok bármilyen másik filmben előfordulnak. Mindenesetre mindenképpen kimagasló a mai filmekhez képest. Jesszus fúúúj.


6. Convar (2015-11-29 03:29.00) aaaaa - (válasz Salom 5. hozzászólására)
Én pontosan emiatt nyomtam ki ott ahol megérkezik a Közel-Keletre, és máris folyékonyan társalog mindenkivel. Mert egyből az jutott eszembe, azt kérdezem magamban, hogy mégis milyen nyelven????????????????????

Ez úgy lett volna hiteles hogyha még ott az angliai zsidóknál vkit rábeszél hogy kísérje el, többek között ill. legfőképpen tolmácsnak.

Nameg azon is a fejemet fogtam hogy a srác nekiáll körülmetélni magát a semmi kellős közepén, mindenféle sterilizálás és vérzéscsillapítás nélkül. Jó talán nem vérzene el de az szinte biztos hogy elfertőződne, főleg az akkori ált. higiéniai körülmények között. Szóval sztem ez is egy óriási baromság benne.

Nameg hozzá ahogy meglátni véltem a köv. egy órában rám váró csöpögős romantikus szálat (ez azért is lehetett mert úgy ált. szirupban már addig sem volt éppen hiányérzetem) abban a szintén a karavánnal utazó fiatal lány személyében...... úgy döntöttem inkább kösz nem, inkább megnézek egy The Shield meg egy Breaking Bad epizódot. Azoknak több értelmét láttam.


5. Salom (2015-02-22 14:41.16)  
Tegnap láttam a filmet: ezt nem szabad moziban levetíteni:
a, túl hosszú
b, nem mindenkit kötne le.
Csak egy kérdés - akár Spielberg felé is, a német precizitás rendben - viszont a hitelességre nézve: hogyan lehetséges az, h. egy a középkori Angliából kikerülő fiatalember, minden "egyéb" nyelvismeret nélkül így elboldogul az arab világban? (Lehet, h. ettől még hosszabb lett volna a film, ha még ezt az oldalt is megvilágítják;-)


4. Shanza (2015-02-13 21:58.08) aaaaa
Élmény volt. később kifejtem, hogy miért!!


3. Gpmaria (2014-12-02 20:24.02) aaaaa
Csak sajnálni tudom, hogy a közkedvelt TVcsatornák
nem vetítik.



2. Ozir (2014-11-24 09:24.27) aaaaa
Tegnap néztük meg. Végig lekötött, jó film! A könyvet is el fogom olvasni.


1. Spielberg (2014-11-09 20:18.33) aaaaa
Tökéletes volt, rég láttam ennyire magával ragadó filmet.
Kár, hogy itt totális az érdektelenség felé, nem is emlékszem adták-e a mozik, tulajdonképp mindegy is, mert a filmet az értőbb közönségnek szánták és akiket kicsit érdekel is a történelem, a régi kultúrák és a tudomány.
A történet nem bonyolult, de annál inkább hiteles, nem is mesélném el, nézze meg mindenki. Azt érdemes megemlíteni, hogy Ben Kingsley (a mindig tökéletes) karakterét itt Ibn Szína néven említik, aki ismertebb nevén Avicenna (a latinos neve), nekem így volt ismerős miután utána kerestem, tényleg egy nagy tudású, elismert perzsa orvos volt a 11. században, tehát a film szereplői abszolút tökéletesek.
A miliő, a kor, a helyszínek, az emberek hitelesen lettek ábrázolva, külön köszönet az alkotóknak, én mindig kritikus vagyok az ilyen filmeknél, de ebben nem nagyon találtam kivetni valót, látszott a rendezésen a német precízség, tőlük amúgy is mindig jó történelmi filmet nézni. A kezdeti, sötét, komor, nyomorúságos Anglia majdhogynem ilyen lehetett, a gyógyítás tiltott volt, majd a Jóisten megsegít ha sokat imádkozol, de amúgy meg inkább éhen haltak az emberek, ha nem a betegség vitte el őket. Stellan Skarskard nem okozott csalódást, fantasztikus ez a pali és az a szürkehályog műtét se volt semmi, valami iszonyú immunrendszere lehetett az embereknek, mi a mai hűde fejlett emberek biztos meghalnánk abba a mocsokban ami akkor Európát jelentette, egyszerűen nem bírnánk ki. A főszereplő, nekem tök ismeretlen angol srác jól szerepelt, hitelesnek tűnt, nem éreztem erőltetettnek, karaktere levetve vallását, származását zsidóvá válását (az a körülmetélés, te jó ég) jól eljátszotta, én korrektnek jellemezném, hozta amit kellett.
Vallás és művelődéstörténeti szempontból is nagyon korrekt volt a film, az Agora óta nem láttam ennyi egymás mellett élő kultúrát, ilyen egyértelműen és korhűen bemutatni. Gondolok itt a keresztény Európa sötét középkorára, az ott és Arábiában élő zsidókra, akik érdekes ekkor nagyon megéltek minden néppel, főként a muzulmánokkal együtt, amíg nem jöttek a bigott, demagóg fanatikusok. Apropó ezt a kis politikai, vallási konfliktust sem éreztem egy cionista húzásnak, jó vannak olyanok is szép számmal, ez nem az, itt minden oldalnak megvannak a hibái és a pozitívumai is.
De talán ami nekem leginkább tetszett az az akkori orvostudományi helyzet teljesen korszerű bemutatása, én ugyanis onkológiai intézetben dolgozom, így van rálátásom. Igen akkor tényleg úgy gyógyítottak az arabok hogy fogalmuk nem volt arról, hogy mi van az emberen belül, milyen a szív, a máj, a belek, a vérkeringés, bár nekik legalább ott voltak a görög tudósok munkái, Európában ekkor még az sem, elég durva.
A pestis járvány leküzdése, a fertőzések kezelése, a vakbélműtét (haskór, ezen is néztem, de tényleg így hívták) mind-mind lenyűgözően jól voltak ábrázolva, az ember tényleg beleképzelhette magát az eseményekbe.
Nem is beszélve, ami tényleg abszolút hiteles, hogy akkoriban főként az alultápláltságban, a fertőzésekben, a vírusokban (ill. háborúkban :D) haltak meg a leginkább, ma meg a nagyon rossz életmódunk is táplálkozásunk miatt a daganatok, szívbetegségek, cukorbetegségekben halnak meg emberek milliói holott, most már milyen orvostudomány és gyógyszerek vannak, egyszerűen őrület, az akkori emberek immunrendszere és táplálkozása (ha volt mit!) messze jobb volt a mienknél, pedig milyen körülmények voltak, a film ettől is nagyon hiteles.
Én csak ajánlani tudom mindenkinek, akit kicsit is érdekel, vagy hajlik a történelmi, tudományos munkánkat bemutató filmdrámákra, kicsi romantikával. Precíz német film értő kezektől, remélem az utókor még értékeli.



Kapcsolódó fórumok

VéleményekEmmersson, 2020-06-04 18:1912 hsz
KérdésekLepkelali, 2015-08-13 10:021 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk