Kvizlabirintus - Még nem járt le a kalandorok kora
Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Spy x Family Code: White

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Mentawai, egy elfeledett ősi kultúra
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek
Vörös szobák

2024-04-11
Back to Black
Carte Rouge - Vörös térkép
Szellemirtók - A borzongás birodalma
Thabo és a szafari kaland
Verseny a győzelemért

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Kiképzőtábor
- Film Mánia, 15:20
Érvek és életek
- Filmbox Plus, 15:35
Waterworld - Vízivilág
- AMC, 16:05
A majmok bolygója
- Mozi+, 16:30
Hogyan legyünk szinglik?
- RTL Három, 16:40

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Shirley MacLaine (90)
Djimon Hounsou (60)
Glenn Morshower (65)
Cedric the Entertainer (60)
Aidan Gillen (56)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Vissza a dínókhoz - Vélemények
Halványkék szemek - Vélemények
Shirley MacLaine - Vélemények
F mint foci - Avagy vélemények a bajnokságokról
2022-es választás

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Vissza a dínókhoz aaaaa
Willem Dafoe aaaaa

 

Fórum - Az embermás - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

1 2
52. Mclane 2 (2022-06-08 21:29.31)   - (válasz Eszalai 49. hozzászólására)
Nos ez fogós kérdés mert én nagyon mostanság ástam bele magam az eredeti regénybe: [link] , ami önmagában is egy nagy sajátos és kusza történet eléggé és még nem is ott játszódik ahol a film, mert az direkt nyugatibb lett a története kapcsán meg itt ott variáltak a cselekményen szokás szerint. De ettől függetlenül maga a film története ugyan olyan nehéz és sajátos lett mint maga a regény is volt ez biztos tény, de hogy a pókra is rátérjek az szerintem egy rendezői metafora igazán mert kicsit sem rémlik az írott anyagból, meg aztán hogy minek a metaforája vagy szimbóluma az már olyan hogy mindenki maga jön rá mert én láttam korábban a filmet de még most a regény után sem tudok rájönni merre akarnak menni a pókkal igazán. Szerintem ez egy direkt nézőre bízott dolog hogy mindenki gondolja oda a maga megoldását kedve szerint, maga a film meg szerintem amiről szólni akar jobban az a kicsit elcsúszott rossz irányba eső életút amiben sok a kimondatlan dolog és elképzelés ami a tanár úr esetében testet ölt, a színész szerepében aki ugye sokrétűbb ismertebb sikeresebb mint a történelem tanár valódi élete lett igazából. Úgy hogy nem is tudom sajátos ez a történet mindenhogy olvasva is komplikált volt meg olyan amilyen, meg filmben is itt ott lefaragva ezt az utat járta be szinte végig és valahol nem kapunk igazi válaszokat, maximum utalásokat meg szimbolikát amiből rakjuk mi össze a végső képet magunknak, és vonjuk le belőle azt mi mit láttunk a kész műben mert ez a történet minden csak nem egy komplex egész minden téren igazán.


51. Emylio (2021-10-12 20:10.32) aaaaa
Ez a film tökéletes fokozása a semminek.



50. Roberto (2016-10-02 03:35.48) aaaaa
Csináltam magamnak bajt, így hajnalra. Kellett nekem, pont most megnézni. Nem tudom hogy fogok elaludni.
A film egy nagy KÁOSZ. És míg nem teremtek magamnak RENDet a bugsimban, nem igazán fogok tudni elaludni... mert marhára zavar a film cselekménye és kivéltképpen a vége. Az utolso pár másodperccel felbolygatta Dennis V. a film értelmezését. Baszott jo filmet néztem, ismét egy remek Jake-el. Villenuve szintén remek rendezo, talán zseni. ? Kezd azzé válni az én szememben is.
Ez a film, tele lehet ALTERNATÍV befejezéssel és ÉRTELMEZÉSSEL. Amit írtok lent, én is afelé hajlok, hogy Jake karakterébol egy van. Nem létezik egy és ugyanolyan ember, hegekkel meg minden. Megtalálom a teso téma kilove tehát. A hotel szoba kivétele, mint jelkép is utalhatott a pokos rémálmokra és a HUTLENSÉGRE egyaránt. A szobában egy JAKE volt, csak kérdés, MELYIK. A film szerint konnyu volt lekovetni, hogy ki kicsoda, mindaddig, amíg meg nem jelent a nagy pok, amely nem támadta meg Jaket, tehát egy szimbolum volt a hos lelki állapotának, a vetületének, a megbánásnak és beletorodésnek. Innetol fogva abszolut UJRAÉRTELMEZÉST nyert az egész film. Mert amit eddig láttunk, az nem igaz. Az egyik Jake mindenképpen KITALÁCIO. Egy fiktiv alak az igazi Jake szemében. Csak Jake tud errol. Mert "beteg". Lelki fuldarlástol szenvedo beteg.

Viszont, hogy a terhes feleség meglátogatta az egyetemen a titokzatos másik Jaket, ami az egyszeru sztoriban a tanárt jelenti. Itt elbukhat a feltevésunk, hogy Jakebol csak egy van. A terhes no látványosan szembesul azzal, hogy Jakebol KETTO, azaz 2 alak van. Kérdés, hogy most 2 személyiség, vagy 2 személy maga Jake.

Tobbféleképpen lehet értelmezni a filmet. A film talán kettos. Értelmezhetjuk, hogy valoban 2 van belole. és akkor így a film 100% thriller, a feszultség rendben volt. DE
Értelmezhetjuk hogy JAKE zavarodott, és így kapunk egy lélektani drámát.

Tobb befejezés... De csak EGY MARADHAT. SZo szerint, de vajon melyik?


49. Eszalai (2016-10-01 15:53.11)  
Elèggè fura film de nagyon jò visszont egy valamit nem èrtek ebböl a filmböl. Mi a szerepe a pòknak? :D valaki röviden adna rà vàlaszt? :D


48. Hajrá KTE (2016-07-09 18:17.13) aaaaa
Szeretem az elgondolkodtató filmeket, ez azonban annyira nem jött át. Lehet, hogy később megpróbálkozok vele mégegyszer, de az nem mostanában lesz...


47. Su-30mk (2015-12-18 19:07.43) aaaaa
Tényleg jó a 42-es ötletelés...
Én csak annyit fűznék itt hozzá, hogy a film legnagyobb erőssége szerintem a hangulata. A monoton "zene" rendkívül feszültté teszi, és ez a feszkó hogy úgy mondjam szinte kézzel tapintható egész végig. Az utolsó képsornál pedig jobb megkapaszkodni valamiben, bár én ezt már csak utólag látom így, szerintem ugrottam egy hátraszaltót a fotellel :-D
Ilyesmi hangulatot pl. a Carpenter-féle The Thing esetében éreztem, ezt hívom én mesteri atmoszférateremtésnek, tényleg most már többedszerre bizonyítja Denis Villeneuve kanadai rendező, hogy napjaink egyik legjobbja. Szerintem nagy jövő áll előtte és nagy filmek, melyeket sikerrel rendezhet meg. (Az új filmje is magas értékelésű, még nem láttam, sőt a Felperzselt földet is sürgősen pótolnom kell).
Együttműködése a szintén zseniális Jake Gyllenhaal-lal reméljük tovább folytastódik, eddig két filmet jegyeznek együtt, mindkettő kiváló. Gyllenhaal a mai mezőny egyik/ha nem a legnagyobb "üdvöskéje", és úgy fest jól is választja meg a főszerepeit, nálam pl. a Nightcrawler a tavalyi év legjobb filmje + alakítása volt egyértelműen. Nincs messze tőle, hogy Oscar-díjat kapjon, persze ha az Oscar-díj jelent különösebben valamit. Annyit mindenesetre, hogy deklaráltan is az elitbe tartozó úgymond, alakításokra azért tévedésből ritkán adnak Oscart, persze ez a best picture mezőnyről már messze nem mondható el.


46. Johnny Saiper (2015-10-29 23:27.56) aaaaa - (válasz Jerlaxa 42. hozzászólására)
Te jó isten...ezt most emésztenem kell...


45. Entersp (2015-10-11 22:04.34) aaaaa
Ejha! Ravasz munka a David Lynch rajongói klub egyik tagjától.:)
Nagyon klassz képek és nyomasztó muzsika - a film hangulata nagyrészt a zenének köszönhető. Külön dicséretet érdemelnek a szexjelenetek, semmi extra ugyan, de ami még fontosabb: semmi szerencsétlenkedés.
Nem mindig rajongok az ilyen sok kérdőjeles történetekért, a 42. sz. komment egész jól sikerült, érdemes átszaladni rajta.


44. Emmersson (2015-10-10 22:41.37) aaaaa
Spoiler!

Mikor "Adam" az anyjával beszél, az a végén tol egy félmondatot, hogy "és ne álmodozz arról, hogy harmadosztályú színész vagy!"

Nálam itt esett le, hogy egy személyről van szó, Anthony nem létezik, csak az elméjében.


43. Szedlee (2015-08-06 21:55.19) aaaaa - (válasz Jerlaxa 42. hozzászólására)
Hát. kb. ezt mondtam én is...a film lényege és a mondanivalója a női kapcsolatoknál keresendő.:)


42. Jerlaxa (2015-08-06 11:28.15) aaaaa
Spoiler:
"Anthonynak viszonya van Maryval. Aztán a nő rájön, hogy a férfi házas és elkezdenek verekedni és végül autóbalesetet szenvednek. A férfi túléli a balesetet, de megsérül. Így lett sebhelye. Helen persze rájön, hogy azzal a nővel szenvedett balesetet, akivel viszonya van, de megbocsát neki.

Anthony megpróbálja folytatni az életét, de ez nagyon nehezen megy neki. Egyrészt bántja a bűntudat, másrészt nem hajlandó feladni a korábbi életmódját. Elkezd sex-clubokat látogatni, és így próbálja legyőzni a problémáit. Erre utal a pókra lépés és annak szétzúzása. A pók szimbolizálja a Helennel való életétének és apává válásának félelmét.

Megpróbálja másféleképpen foglalkozni félelmével és bűntudatával. Ekkor hozza létre az alteregóját, Adamat, a főiskolai tanárt. Keresgél a tanárok között az interneten és ekkor szalad bele Adam Ball nevébe és tudat alatt úgy dönt, hogy ezt a nevet választja az új személyazonosságának. Adam Ball valóban létezik, és amikor Helen keresi az interenten, meg is találja a nevét, de kép nincs róla.

Minden, ami Adam életében történik szürreális és üres. Ő ugyanazt a leckét tanítja 2x is és egyszer az üres osztályteremben is sétál. Az elején levő tanítós rész csupán Anthony fejében történik meg, de amikor az üres osztályteremben sétál, az valóban megtörténik. Az üres osztályterem azt mutatja, hogy nem tanít az egyetemen.

Adaman keresztül Anthony megpróbálja leválasztani magát a valós élettől. (Erre utal a ketté szakított fénykép először Adamnél, majd Anthony lakásán is.) Adamként szimbolikusan kivágja Helent az életéből (mint a képen) és kapcsolatba marad Maryvel. Ugyanakkor a valós életében felbukkan a bűntudata, amíg ő az álomvilágában van Adamként. Ezért Adam barátja (aki szintén Anthony képzeletében létezik csak) azt javasolja, hogy nézze meg a filmet. Ez az, amikor a képzeletbeli világa kezd összeomlani.

Helen észreveszi, hogy valami baj van a férjével. Először azt hiszi, hogy viszonya van Maryvel, megint. (Ebből tűnik úgy, hogy Mary túlélte a balesetet.) Helen gyanakodik, ezért megkeresi az állítólagos professzort, hogy kiderüljön, hogy nem ő volt a ”féltékeny férj”. Megérkezik az egyetemre és megdöbben. Összefut Anthonyval, aki Adamként viselkedik. Ideges lesz, és ezt láthatjuk is a következő jelenetben, amikor azt mondja Helen Anthonynak, hogy „Szerintem tudod, mi folyik itt.” Helen nem biztos benne, hogy Anthonynak mentális betegsége van-e vagy csak megjátssza.

Anthony találkozik Adammal. A találkozás természetesen az agyában játszódik le, ezért vannak egy elszigetelt motelben. Adam világa el kezd pusztulni, mert Anthony kezd rájönni, hogy Adam csak egy alteregója, amikor hirtelen megáll a beszélgetés, ami lehetővé teszi, hogy Anthony tovább képzelegjen.

Anthony Helennel akar maradni, de közbe viszonyt is akar Maryval. Ez az, amiért Anthony ragaszkodik egy randihoz Maryval. De ehelyett visszatér Helenhez, de most úgy, mint Adam. Helen észreveszi, hogy kínosan érzi magát férje és azt akarja kideríteni, hogy Adam karaktere-e újra. Ezért kérdez tőle, hogy „Milyen volt az iskola?” És megbizonyosodik a mentális állapotáról. Anthony elalszik, és azt álmodja meg, amikor balesete volt Maryval. Amikor felébred, rájön, hogy valami baj van vele és elkezd sírni. Helen megmutatja, hogy támogatja, és arra kéri őt, hogy maradjon Adamként, mert ez a személyisége sokkal jobb, mint az eredeti.

Egy ideig minden rendben van. Másnap hallja a balesetet a rádióba, de kikapcsolja, mert emlékezteti az ő balesetére. Amikor megtalálja a kulcsot (ami a klubbé), átvált az eredeti személyiségére és újra félelmei lesznek a Helennel való életétől és az apaságtól. Ezt szimbolizálja az óriáspók. Ez az a pillanat, amikor a történelem ismétli önmagát. A nőkkel való félelmeit az anyával való kapcsolata okozza."


41. Phasmoo (2015-02-20 08:50.42) aaaaa - (válasz RVIN73 38. hozzászólására)
Enemy = ellenség.


40. Papírgalacsin-újratöltve (2015-01-19 19:12.07) aaaaa
Honnan jött már megint ez a cím?!
Ellenség vagy Ellenfél nem lett volna jobb tényleg!
Ennél már csak a Hólyukasztó szörnyűbb a Snowpiercer-hez..


39. RVIN73 (2015-01-19 19:12.02) aaaaa - (válasz RVIN73 38. hozzászólására)
Az enyhe tudathasadást kihagytam. Gyakorlatilag a színész fazon és a másik n nem létezik! Szerintem.


38. RVIN73 (2015-01-19 19:08.08) aaaaa
Enemy=Ellenfél.A hím pókok, amikor találkára sietnek a nőstényekhez, minden alkalommal nagy veszélynek vannak kitéve.Egy ember van,aki álmodik.Leküzdi az ellenfeleket. A valós a tanár és az állapotos nő. Szerintem! :-)


37. AuroraBorealis84 (2014-12-22 22:52.54) aaaaa
A névsorban utolsó megyében lakom... Azaz most, mert többnyire Sógisztánban vagyok, csak most ilyen-olyan okok miatt szünetet tartok. :)


36. Phasmoo (2014-12-22 21:04.44) aaaaa - (válasz AuroraBorealis84 35. hozzászólására)
Ez attól függ, hol laksz, mert same here, és engem is nagyon érdekelt, tetszett a film, attól, hogy nem mindfuck :)


35. AuroraBorealis84 (2014-12-22 12:43.54) aaaaa - (válasz Phasmoo 34. hozzászólására)
Dehogynem, Neked sem véletlenül ajánlottam! ;)
Hiába nem volt akkora mindfuck, de mégis...11/10... :) Mégis akkora élmény... Kár, hogy itt a közelemben senkit sem érdekel, erről órákat lehetne beszélgetni egy üveg bor mellett. Ilyesmi témából szívesen olvasnék könyveket is. Na, de ez másik fórum, másik film...


34. Phasmoo (2014-12-22 05:10.31) aaaaa - (válasz AuroraBorealis84 32. hozzászólására)
Húha, nem rossz az I Origins, de azért bőven nem az a mindfuck kategória szerintem, "csak" érdekes.


33. Phasmoo (2014-12-21 08:01.47) aaaaa - (válasz AuroraBorealis84 32. hozzászólására)
Az enyém nem tűnt fel? :D Köszi, most olvasgatom épp a leírást, délután megnézem. :)


32. AuroraBorealis84 (2014-12-13 18:19.56) aaaaa - (válasz Phasmoo 24. hozzászólására)
Az Another Earth-ről jut eszembe... I Origins.
Ki ne hagyd, Meg Anita se hagyja ki, mert feltűnt, hogy jó ízlése van. :)


31. Johnny kapitány (2014-11-27 00:55.21) aaaaa - (válasz Phasmoo 30. hozzászólására)
Úgy értettem, hogy neki akkor miért jó:)
Ha már itt tartunk, a Rambo első része nem véletlenül lett kultuszfilm, ami remek kritikával bírt és hiteles képet festett az akkori állapotokról, illetve a háború értelmetlenségéről.


30. Phasmoo (2014-11-26 07:46.29) aaaaa - (válasz Johnny kapitány 29. hozzászólására)
Mert legalább gondolkodásra ösztönöz, lehet rajta merengeni, nem úgy mint a Rambon :D


29. Johnny kapitány (2014-11-26 00:53.31) aaaaa - (válasz Michuu 28. hozzászólására)
Dehát akkor miért jó?:D


28. Michuu (2014-11-25 13:59.57) aaaaa - (válasz Phasmoo 27. hozzászólására)
Ezt a filmet szerintem teljes egészében nem is lehet megfejteni. :D


27. Phasmoo (2014-11-25 09:17.22) aaaaa - (válasz Michuu 26. hozzászólására)
"Lófaszt nem értettem az egészből, nem baj, jó film" xdddd hát nem tudom hogy vagy vele, én nem szoktam szeretni azokat, amiket nem értek, de mint látod, próbáltuk összerakni a képet lentebb, egyelőre sikertelenül :D


26. Michuu (2014-11-20 19:12.09) aaaaa
Jó volt, kár, hogy kb. lóf*szt nem értettem az egészből,nem baj, jó film.

SPOILER

Addig jutottam el, hogy Adam és Anthony ugyanaz az egy személy, és megcsalta a terhes feleségét...és...ennyi. :D


25. Anitabagwell (2014-11-19 10:21.28) aaaaa - (válasz Phasmoo 24. hozzászólására)
ha ma túlélem az új Sons of Anarchy részt, akkor megnézem! :D



24. Phasmoo (2014-11-18 23:24.32) aaaaa
Baszki, ha lenne rá időm mostanában, elkezdenék angol fórumokat olvasgatni a filmről, nagyon nagyon kevés ilyen volt, talán a Mr. Nobody, meg még 1-2, amin ennyit agyaltam/tunk. Ezt az Another Earth-et pedig mintha láttam volna már, de hétvégén megnézem (csak akkor van időm), aztán mehet ott is a mindfuckolás. A-bag, addigra te is nézd meg! :D


23. Szedlee (2014-11-18 22:43.59) aaaaa
nem baj, ha nem tudod, ezt nem kell pontosan megfejteni...ezért is nagyszerű :)

ui: na meg ha megnézitek, átmehetünk a Felettünk a Föld topicba is megvitatni az "ottani" dolgokat is. Az alapjában egy egyszerűbb sztori, viszont szintén ütős csattanóval, ami mindent felforgathat. :)


1 2

Kapcsolódó fórumok

VéleményekMclane 2, 2022-06-08 21:2952 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk