Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-04-04
27
A kiméra
A Majomember
Az első ómen
Hogyan szexeljünk
Kék Pelikan
Nemkívánatos személyek

2024-03-28
Belu - A legbátrabb bálna
Cabrini - A szent
Godzilla x Kong: Az Új Birodalom
Ki hitte volna?
Pókok

2024-03-21
Artúr, a király
Bonnard - Egy festő szerelme
Exhibition: Cézanne - Egy élet portréi
Kung Fu Panda 4.
Őszi sanzon
Szeplőtlen
Vaskarom

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
Wonka (4K UHD + Blu-ray) limitált, fémdobozos *Import-Angol hangot és Angol feliratot tartalmaz*
Aquaman és az Elveszett Királyság (Blu-ray + DVD) limitált, fémdobozos *Import-Angol hangot és Angol

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Constantine, a démonvadász
- RTL Három, 23:45
Coming Out
- Viasat3, 23:50
Szerelmes mentőötlet
- Film4, 23:50
A három Krisztus
- HBO3, 00:00
Amerikai pite
- Paramount Network, 00:25

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Reviczky Gábor (75)
Dianne Wiest (76)
Vince Vaughn (54)
Brett Ratner (55)
Max Perlich (56)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Fogadóóra
2022-es választás
Rock zene
Versek!
Akik Szeretik a Comedy Central-t.

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Rambo 3. aaaaa
Blu Mankuma aaaaa

 

Fórum - A király beszéde - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

1 2 3 4 5 6 7 8
233. Mclane 2 (2022-03-26 20:58.53)  
Én még jó ideje már annak hogy megszereztem mind a 2 könyvet amit a filmbéli beszédtanár unokája írt a témában: [link] , [link] . Ezeket a könyveket ugye a film idején meg jóval a film után rakták össze de a fő hogy meglettek írva, mint bőséges információforrások és tények gyűjteményei és ezen a téren nekem tudtak működni szerencsére jók is voltak le is kötöttek. És miután nem rég végeztem a könyvekkel jött ma a film úgy hogy már volt vele dolgom de hosszú ideje, nem is néztem meg direkt és maga a film is nagyobb részt eléggé helytálló a történésekkel néhol persze csalnak meg lefaragnak sajnos, de nagyobb százalékban azért jól bemutatta azt az utat amin a király végigment, mire megtanult valamennyire jobban tisztességesen beszélni nagyobb közönség előtt ahogy kell. Szóval mindent simán véve nem volt rossz film nagyobb szinten, amit akart azt nagyrészt bemutatta a néző felé és amennyire akart engem is letudott kötni és megfogni viszonylag eléggé, és érdemes volt megnéznem és elolvasni a 2 olvasmányt is a teljesség végett, és az összkép miatt mert így lett egész a történet jobban én nálam legalábbis.


232. somliv (2021-10-18 19:03.19) aaaaa
Esztétikai érzék szükséges ehhez a történelmi filmhez.
Bár irtóra sokallom ezt a tizenkét Oscar jelölést, mert ennyit közel sem ér. Hüledeztek megannyian e mozi kapcsán, érdemes belassulni, sőt, nagyon le kell alfába menni, hogy ez magával vigyen. Mondjuk ne egy dübörgő koncerthez mérd, mert ez merőben más. Közvélemény szava meghatároz sokunkat, általában szoktunk is ennek hinni, ezekre a szavakra adunk, ki többet, ki kevesebbet.
Adva van egy király, VI. György, Colin Firth érkezik erre a szerepre, aki gyerekkorától dadog, ez felnőtt éveire nézve is gondot jelent számára, mert tömegek előtt nem képes normálisan beszélni, és akkor a szónoklásra ki se merek térni. Felbérel egy logopédust, akit Geoffrey Rush alakít, főszereplőink párbeszédei tartják ennek a mozinak az ívét, amit inkább egy kisebb volumenű ívnek neveznék. És itt jön be az, hogy életrajzi drámaféleséget mesélni valami vérlázítóan álmosító dolog, ezért sokaknak bele is törik bicskája ebbe. Szóval, ha te akciófilmeken, zenés-táncosokon, sárkányos sci-fiken edződtél, akkor nagyot fogsz csalódni. Mert ez homlokegyenest máshogyan van megalkotva. Szükséges elővenned finom érzékedet, e mellett figyelned a színészi játékra, mert ez létezik, és ha pontosabban nézed, jobban belemerülsz, akkor teljesítményeket fogsz észrevenni. Firth nincs könnyű helyzetben, de a terhet, ami vállán csücsül, jól megoldja, persze ehhez hozzájárul Rush profizmusa, támogató szerepe. Aztán a percek leforgásával láttam, hogy van köztünk valami, amit úgy nevezünk: Összhang. Erre rásrófol az, hogy György mellé állhatsz, pont bakijai miatt, amik emberivé teszik. Látod kínos szerepléseit, majd erőfeszítéseit, beleérezheted magadat, hogy valóban milyen nehéz egy csoport elé kiállnod, aztán hangképző szerveddel szavakat képezned, továbbá mondatokat, utána összefüggő szöveget.
Mi több, itt elvárják, hogy királyként kifogástalan legyél. Az élet szintén sok helyen erre a kifogástalanságra forszíroz, ezt traktálja rád a média, az iskola, a munkahely.. Most akkor gondolj bele, hogy egy királynak mekkora teherrel kell megbirkóznia. Ami alatt még a harcedzett egyének is töredezhetnek, nem még az, akinek ez kiskora óta irdatlan nehézségeket okoz.
Itten ne várjál nagy truvájnak számító jeleneteket, mert nincsenek, ellenben a felek közti párbeszédek finomsága, a tekintetek összeérése, nonverbális kommunikáció- ezekben bizony erős A király beszéde. A két főszereplő rengeteg apró érzést is közvetít számunkra, csak nézz a szemükbe és meglátod, miképpen miről beszélek. A világ egyik legjobb színésznőjének titulált, Helena Bonham Carternek rezdülései helyén vannak, átérezzük, hogy problémás szituációkban is társáért van, és nem ellene.
Ám ez a mozgókép a percek menetelével sem indul úgy be, mint várnánk. Hiányként írva elképesztően egyhangú, egy skatulyában mozog. Gondolhatják joggal temérdeken, hogy nem szoktam mások kritikáit elolvasni, pedig olykor elszoktam, most is megtettem. Páran fejtegették egyik portálon a kiteljesedések, csúcspontok hiányát,- osztom ezt a véleményt. Beszélgetésekben láthatóan előkerült a feszültség, de ezt amolyan angolosan oldották meg. Azonban Tom Hooper korrajza tűpontos, erre rátelepszik a komorabb brit légkör, királyi jellemzőkkel megtoldva, megjegyezném, hogy a rezidencia berendezése mesésen néz ki. A zene elegáns, ám Ennio Morricone érzésekkel teli mezsgyéjétől messze áll, és akkor visszafogottan fejeztem ki magamat.
Szerintem azért erősen túlértékelt alkotás, ha reálisan nézem, akkor három-négy csillagocska között billeg. Ám a jó tulajdonságokat illő meglátni benne, magam is így vagyok ezzel.



231. Törölt felhasználó (2017-11-18 10:39.55) aaaaa
http://www.youtube.com/watch?v=i6a74At1Sb8


230. Vmiso (2016-09-01 11:03.40)  
Biztos megérdemelte az oscarokat, de én semmit sem találtam benne, alig kötött le.
Egyszer meg lehetett nézni.


229. Városi vadász (2016-07-07 20:57.41) aaaaa
Én nem sokra tartom Colin Firth, de itt amit alakított, hát igen meggyőző volt. Remek volt ő is, meg a film is.


228. Wellington (2015-12-27 23:45.58) aaaaa
Annak idején volt egy kolleginám az általam régebben sokat emlegetett intézményben, aki imádott az angol királyi házzal és annak körülményivel foglalkozni. (Lógó nyelvvel és csorgó nyállal olvasta nap mint nap például a királyi ház honlapját...!) Szóval annak idején utáltam sok minden más egyebe mellett ezért is és másért is, de ezt a filmet régóta meg akartam szerezni, mert jó filmnek gondoltam. Végre sikerült és nem is csalódtam.

"Nahát..."! Az angol királyi ház, ahol öröklik mindig a kiváltságokat és a válogatottnál válogatottabb címeket ott is emberek vannak emberi hibákkal? "Jééééé!"
;):D


227. HMáté33 (2015-09-11 11:17.44) aaaaa - (válasz Misafeco 226. hozzászólására)
a legjobb film díjának győztese meg egyenesen "vicckategória". csúnya dolog a hype, de erről már beszéltünk.


226. Misafeco (2015-09-10 13:15.28) aaaaa - (válasz Jáspis 225. hozzászólására)
"Szerencsére nem befolyásol annyira az Oscar-díj, hogy elfogult legyek egy filmmel, hogy gondolkodás nélkül jónak tartsam, csak azért, mert Oscart kapott."
Ez a legtöbbeknél inkább fordítva van. Ami Oscart nyert, az csak unalmas, túlértékelt stb. film lehet.


225. Jáspis (2015-09-10 12:18.16) aaaaa
Elsősorban Colin Firth miatt néztem meg a filmet, de sokkal többet kaptam, mint amit vártam! Szerencsére nem befolyásol annyira az Oscar-díj, hogy elfogult legyek egy filmmel, hogy gondolkodás nélkül jónak tartsam, csak azért, mert Oscart kapott. Bizony sok olyan filmet tartok méltóbbnak a díjra, amelyek nem kaptak, azok helyett, amelyek viszont szerintem nem érdemelték meg. Dehát nem a nézők döntenek :-)
Tehát A király beszédéről: egy király is ember, lehet esendő, gyenge, határozott, méltóságteljes, kisstílű vagy királyi jellem. Colin Firth tökéletesen megformálta azt a királyi herceget, aki nem is számított arra, hogy király lesz, sőt nem is akart király lenni! Ám a történelmi szükségszerűség és a királyi család hm.. különös viszonyai miatt kényszerhelyzetbe került s emiatt kötelességévé lett vállalni a királyi méltóságot. Vállani úgy, hogy nagyonis tudatában volt fogyatékosságának, a beszédhibának, amely miatt nevetségessé, s ennek következtében - a súlyos háborús helyzet okán - alkalmatlanná válhatott volna a király, mint a nemzet egyszemélyi megtestesítője szerepére.
Láthatjuk, mennyi erőfeszítéssel próbálta leküzdeni gyengeségét, mennyi zsákutcából kellett visszafordulnia. Végül micsoda távolságokat kellett bejárnia, közelséggé olvasztani, amely annyira idegen volt úgy neveltetése, mint "angolsága" okán. Királyi módon oldotta meg ezt a nagyon nehéz helyzetet úgy VI. György, mint a ma születésnapját ünneplő színész, Colin Firth, s ez az a folyamat, amelyet kitűnően rendezett Tom Hooper és játszott el (talán jobb kifejezéssel: élt elénk) tucatnyi nem tucatszínész:-).
Ebben a kategóriában nem tudnék hasonló színvonalú filmet említeni az utóbbi évek filmterméséből...
Sajnos az örömben egy molekulányi üröm is van, s ez a - királyhoz nagyon nem illő - trágár beszéd. Nem tudom, VI. György valóban használt-e trágár szavakat, de ezt a szálat szívesen mellőztem volna. Fizikai fájdalmat tud okozni minden ilyen szó... Ettől eltekintve (még ha nehezen megy is) a film tökéletes. Ilyet pedig még egyetlen véleményemben sem írtam le (talán több filmről kellene írnom :-) )...


224. Csabaga (2014-03-29 15:51.59)   - (válasz Independence 209. hozzászólására)
Érdekes írás,sokban egyet is értek,de az csak legenda,hogy Hódító Vilmos óta nem volt partraszállás.

Pl.II.Jakabot is egy külső hódító(III.(Orániai )Vilmos buktatta meg.
III.Richardot szintén a kivülről érkező későbbi VII.Henrik.


223. Lector (2014-03-28 22:44.54)   - (válasz Independence 209. hozzászólására)
És aki a lényegre tapint?...:))))
Összeszedett,és ez itt a lényeg!


222. Cselló111 (2014-03-28 22:14.17) aaaaa
Valahogy mindig elkerültem, de folyamatosan ott volt a filmes tervekben. Most végre nem tettem félre valami más film kedvéért, hanem belevágtam... egyáltalán nem bántam meg.
A kor ábrázolása jól sikerült. Az utcajelenetek, a ruhák, a berendezések, a hangulat.. mind-mind a korhűséget hozták.
A történelmi valóságot sokan megkérdőjelezik, többek között VI. György és testvére, valamint a király és a politikusok kapcsolatát, de a filmben ez nem is volt hangsúlyos.
A király karaktere nagyon szépen kidolgozott. A kimért, távolságtartó tipikus brit viselkedés, az arisztokrácia hűvös felsőbbrendűségével is megspékelve: a királyt mutatja - ugyanakkor a gyermekkori traumák, a benne mélyen meglévő megbántottság, megalázás miatti dadogása esendővé teszi, közelebb hozza, együtt tudunk vele érezni, egyszerűen emberi.
A nép királyaként kötelessége előttük méltósággal megjelenni, miközben retteg, hogy a dadogása miatt a tiszteletet elveszítheti. Fél, hogy kinevetik, kigúnyolják, királyuknak nem fogadják el. És mindez egy olyan súlyos helyzetben amikor a királyságot háború fenyegeti, amikor a király szavai adhatnak erőt, hitet a túléléshez.
És akkor talál rá az ausztrál színészre. Arra az emberre, aki társadalom szinten elfogadja a hierarchiát, de munkájában nem engedi a hierarchiában felette állót irányítani, parancsolni. Aki kívülállóként megteheti, hogy saját szabályainak, felfogásának, szemléletének megfelelően éljen, aki az addig megszerzett élettapasztalatát kamatozva akar fejlődést elérni. Aki nem különböző doktori címeket megszerezve kísérletezik az alanyon, nem egy címeres ökör - hanem érzi, tudja (mert tapasztalta), hogy lelki okok, traumák húzódnak a háttérben, amit fel kell tárni, amit ki kell beszéltetni a továbblépéshez.
A legjobb jelenetek kétségkívül a király és tanítója párbeszédei, vitái, gyakorlásai... tele érzelmekkel, erővel, humorral.
A két nagyágyú, Colin Firth és Geoffrey Rush végig uralták a filmet. Szenzációs játékukkal elvarázsoltak.


221. Whyteangel (2013-05-09 19:33.37) aaaaa
Colin Firth miatt képes vagyok szinte bármit végignézni, ha van időm. :) Nem kellett bennem itt sem csalódnom, nagyon jól eltalálta a szerepet, szépen kezelte a szituációkat: A család körében tisztelettudó, a köznép előtt tiszteletet parancsoló volt a megjelenése, ha beszélni kellett, akkor zavart volt.
Egyedül persze édes kevés lett volna VI.György szerepének kiváló eljátszása, Helena Boham Carter is kitett magáért. Magabiztos volt, aki sziklaszilárdan támogatta a férjét, de minden hibájával együtt szerette. Örültem, hogy a Harry Potter-es negatív, kissé félőrült szerep után mást is láthattam tőle, nagyon jól használható az arca, nem lehetne beskatulyázni egy-egy szerepkörbe.
Geoffrey Rush azért tetszett nagyon, mert nem éreztem azt, hogy játszik. Én el tudom képzelni, hogy ő a civil életben is hasonlóan vicces, de a munkáját precízen elvégző ember. Semmi görcsösség, semmi élethűtől távol álló rájátszás.
A film tényleg a király beszédhibájáról és annak korrigálásáról szól, egy kicsi történelmi információt csepegtet a nézőknek, de ez tényleg minimális.
Úgy gondolom, hogy ezáltal azok is könnyebben ráveszik magukat "A király beszéd"-ének megtekintésére, aki nem szereti a történelmi filmeket. Jómagam is ebbe a táborba tartozom, nem kedvelem a nehezen követhető, politikában gazdag, a régmúlt eseményeit feldolgozó alkotásokat, sokkal jobban preferálom, ha egy-egy probléma feldolgozása közben kapok egy-két plusz adatot az adott időszakról. Na, ez ilyen film.


220. Muskie (2013-01-10 03:55.12) aaaaa
Eléggé unalmas film...


219. Csabaga (2013-01-07 16:48.22)   - (válasz Brundle 218. hozzászólására)
Az utána leadott dokumentumfilm tényei alapján cseppet sem volt túlzó,inkább visszafogott.


218. Brundle (2013-01-07 10:57.58)  
Nos igen ez az a film ami máig kicsit bírálat tárgya mert ki szereti ki utálja, ki érzi túlzónak és ki gondolja úgy hogy helytálló e az ami itt látunk be mutatva. És a kérdés jogos mert aki jól utána keres az azért rá jön hogy a film sajnos néhol kicsit el nagyolt erről egy cikk is tanúskodik, Múlt-kor történelmi portál - A király meztelen ez egy részletes cikk arról hogy miféle hibák és elnagyolások vannak a a történetben, de ettől függetlenül nem rossz fim ha el tekintünk bizonyos dolgoktól. A szereplőknél is úgy éreztem hogy jól találták el a színészeket plána colin firth és geoffrey rush párosa volt jól megoldva, de a többi színész is szerencsére jól lett ki választva, szóval azt hiszem jó lett a film olyan amilyen kicsit de mindenképpen jó lett, és én csak javasolni tudom a filmet és szerencsére láttam tom hooper más munkáit is, többek közt az HBO-s tv filmes munkáit amik szintén jól voltak tőle, szóval jó a film mindenképpen ajánlott a megnézése.


217. Norbii92 (2013-01-07 09:54.38) aaaaa
Tegnap este megnéztem A király beszédét! Már régóta látni akartam, az a sok Oscar díj meg jelölés azért inspiráció, meg úgy mint szimplán filmre is kíváncsi voltam rá persze. És még arra is, hogy ebből az alapszituációból mint VI. György beszédhibája, mit hoznak ki, de azt kell mondanom, hogy egy minden ízében profi filmet! Nekem nagyon tetszett! Tényleg a rendezés, a zene, a fényképezés és a színészek is - de főleg a színészek -, minden profi!
Colin Firth azt tudtam, hogy nagyon jó színész, így nem is nagyon lepődtem meg rajta, h milyen profin hozza az önbizalom hiányos és beszédhibás királyt. Helena Bonham Carterrrel szintén így voltam, míg Geoffrey Rush alakítása meglepő volt! Komolyan a film legjobb alakítását nyújtotta! Oscart érdemlően formálta meg a tehetséges, kicsit önfejű, kemény, de alázatos Lionel-t! Michael Gambon, Guy Pearce és Timothy Spall feltűnései is kis szerepekben bár, de ajándék volt!
Sóval ennyi, dicsérni még tudnám egy darabig a filmet, de minek! Két szó: profi munka! Na és persze grat Tom Hooper!
Még egy dolog azért van; én nem gondoltam volna, vagyis a történelem e részleteiben nem vagyok járatos, így erősen ledöbbentett VI. György beszédhibája és komolyan együtt tudtam vele érezni! Firth alakítása is valószínűleg hozzájárult ehhez! Szuper film volt! Örülök, hogy megnéztem, és még tuti, hogy valamikor megfogom! 5*


216. City225 (2012-11-05 19:41.06) aaaaa
Ahogy nézem, azért olyan nagy szüksége nincs a felpontozásra :D


215. Mozsika (2012-11-05 19:38.57) aaaaa
Hogy lehet ennyi igénytelen ember? hogy nem tetszhet ez a film, hisz Oscar díjat kapott! Gyorsan pontozzuk fel!


214. Az utolso szamuráj (2012-11-05 19:29.50) aaaaa - (válasz Muskie 213. hozzászólására)
vagy épp kicsik:))


213. Muskie (2012-11-05 19:29.00) aaaaa - (válasz Warren 212. hozzászólására)
Én nem estem seggre a filmtől, biztosan nagyok az igényeim...


212. Warren (2012-09-25 11:55.44) aaaaa
Soha nem szerettem különösebben Colin Firth-t és minden alkalmat megragadtam hogy szapuljam, de itt és most kérek tőle elnézést bár nem hiszem hogy ezt a fórumot olvasgatja XD
Zseniális film zseniális alakítások az meg már nekem hab a tortán hogy így ez így is történt.....


211. Tömö (2012-09-15 16:51.20) aaaaa
So-so,szódával elment.
Többet vártam ettől a filmtől. Sokszor untam közben magam-a rádiós beszédét kompletten végig tekertem-,pedig mind2 nyelven megnéztem.
Colin alakításában nem találtam meg az Oscar-effektet, tudtuk dadogás nélkül is , hogy jó színész. Az öreg jobb volt nála. Szerettem, ahogy ráhagyta a dolgokat.
4-es alá, mert számomra nem többször nézős alkotás.


210. Zsozsizseni (2012-08-14 21:38.36) aaaaa
Ez egy korrekt film volt; szépen ívelt történettel, remek színészekkel, szép díszletekkel. Hogy mennyire Oscart érő, azt nem tudom megítélni, és magas ívből lesz*rom :) Colin Firth nagyon jó volt, Geoffrey Rush talán még jobb.


209. Independence (2012-03-25 15:32.28) aaaaa
Mit sem ér egy király alattvalók nélkül, de Anglia esetén ez fordítva is igaz, a monarchia intézménye egy szimbolikus, ikonikus jelkép a derék brittek számára.Elnézik hibáikat, gyengeségeiket, tudnak a királyi házért lelkesedni, és tudják a tagjait szeretni.Nem véletlen, hogy még az IRA is tabunak tekintette a királyi családot, talán egyetlen komolyabb kivételre emlékszem.A király több, és egyben kevesebb, mint egy politikus, nincs gyakorlati hatalom a kezében, ellenben az esendőségeit is jobban megbocsátják neki, felette áll egy az ország vezetésével megbízott profi politikai elit gusztustalan menővereinek, többnyire felette áll a korrupciónak, stikliknek, kisszerű mocskos ügyeknek, ez teremti meg azt a kohéziós erőt, ami összetart egy nemzetet, ahol a monarchia "működik".Lásd a modern Spanyolországot.VI.György még véletlenül sem volt "fogyatékos", csak beszédhibás, harcolt az I.Világháborúban, következetesen támogatta Churchill kérlelhetetlenül náciellenes politikáját, akkor is Londonban maradt, amikor a bombázások elől minden tehetősebb család vidékre menekült.Támaszt, gerincet adott a nemzetnek akkor, amikor Anglia, történetének legválságosabb időszakát élte, reális esély volt, egy az atlanti csata által való kivéreztetésnek, vagy akár egy német partraszállásnak, ilyenre Hódító Vilmos óta, vagyis közel ezer éve nem volt példa.Az erő akkor vész el, amikor a hit, György pédamutató magatartásával hitet adott akkor, mikor sir Winston kénytelen volt azt mondani: „Nem ígérhetek mást csak vért, erőfeszítést, verítéket és könnyeket.” Hosszú és unalmas történelmi bevezető ez egy mozifimhez, és mégis miért van az az érzésem, hogy ezt a díjeső, elsősorban nem a színészeknek, nem a rendezésnek, nem az operatőri munkának, nem a zenének köszönhető, hanem magának a témának, és VI.György személyének.Mert a film remekbeszabottan profi munka, de nem igazán több, én igencsak hiányoltam belőle a katarzist, egy plussz szikrát.Colin Firth, mint György, rátalált egy alattvalóra, aki ezüsttálcán kínálta neki az Oscar lehetőségét, és egy jó király él az ilyen alkalmakkal..., mert valljuk be, ez egy hálás szerep volt, és olyan pontosan Firth figurájára volt szabva, hogy bármelyik udvari mesterszabász a tíz ujját megnyalhatta volna.
Ez az alattvaló volt Lionel, vagyis Geoffrey Rush, aki valami elképesztő karaktert hoz a filmben, imádnivalóan önfejű, kellőképpen alázatos, és nékülöz minden alázatot, ha a "munkáról" van szó, lényéből derű és optimizmus sugárzik, egyszerre "kisember" és egyszerre óriás, lényegesebben nehezebb szerep, mint a tanítványé, kevesebb esélyt ad a brillirozásra, ezt a figurát meg kellett alkotni, létre kellett hozni a semmiből.Firth szinte csak önmagát adta, hűvös, merev, távolságtartó, mégis nagyon esendő és szerethető, akár bármely más filmjében.Valódi britt, még az indulatossága is britt, mértéktartó, és beszabályozott.A tanulási szakasz, és a dadogás maga igazán szépen adta azt plussz villantási lehetőséget, melyet egy ennyire tökéletesen képzett, nagy tehetségű színész, meg is oldott, méghozzá vérprofin, ezt el kell ismerni.Helena Bonham Carter pedig a két férfi nagyszerű duettjéhez imádnivaló bájjal adta a remek feleséget, és kitartó, hűséges társat.Talán nem véletlen, hogy az anyakirálynéért, nagysokára bekövetkező haláláig rajongott a nép...
Minden ízében jól működő, hibátlan iparosmunka A király beszéde, nagyon angol, nagyon tuti,...,de..., és itt nem tudom mit kéne írni, nekem valami hiányzott belőle, egyszer látni kell, ám még egyszer kizárólag Geoffrey Rush miatt szánnám rá magamat, hogy megnézzem.

Egy alattvaló, aki megtanította a királyt "királykodni", egy alattvaló, aki maga is király egy kicsit...


208. Z79 (2012-03-24 09:23.34) aaaaa - (válasz Törölt felhasználó 207. hozzászólására)
Tagadhatatalanul profi munka,de valami nekem is hiányzott belőle...konzervatív megközelítés ide, jó színészek oda,számomra is elmaradt az "ez igen" a film után, ami az 5 csillag kritériuma lenne..s nem foghatom arra, hogy a film régimódi. Már csak azért sem, mert nemrég pótoltam több komoly lemaradásom, többek között A keresztapa első részét, és a Brando -féle Lázadás a Bountyn-t, mindkettőtől"elájultam" pedig 40-50 éves alkotások..


207. Törölt felhasználó (2012-03-23 23:53.32)  
Előre is elnézést kérek azoktól, akik szerint Colin Firth ebben a filmben nyújtotta élete legjobb alakítását, mert most olyasmit fogok mondani, ami nemtetszést válthat ki. Végig, míg a filmet néztem, nem tudtam szabadulni attól az érzéstől, hogy én most voltaképpen azt a Mark Darcyt látom, aki B.Jones szerint olyan, mint akinek uborkát dugtak a s...be. (vagy valami ilyesmi)Nekem például a "Könnyed erkölcsökben" sokkal inkább bejött a játéka, mint itt. Viszont elvitathatatlan, hogy amit csinál, azt jól csinálja. Gondolom, György király is hasonlóan karótnyelt jelenség lehetett. Helena Bonham Carter tündi-bündi és nagyon előkelő az anyakirályné szerepében, de igazából felejthető. Geoffry Rush ezzel szemben brilliáns, mondhatni ráépül az egész film.
Mindezek ellenére - hiába tudtam, hogy megcsinálja- én is lelkesen drukkoltam a királynak, hogy tökéletesen sikerüljön a beszéde.:)
Mindent egybevéve, kellemes és korhű film, de semmiképpen sem az "elájulós" kategóriából.


206. HMáté33 (2012-03-21 09:40.34) aaaaa
Nagyon szeretem ezt a mozit, a 2010-es felhozatal egyik legerősebb darabja a konzervatív stílusú nagyjátékfilmek között. Az egészet áthatja a brit maximalizmus, minden képkockáról, beállításról sugárzik a profizmus. A színészi felhozatal teljesítménye kiemelkedő, ilyen erős kollektív actori munkát ritkán látni a filmvásznon, szinkronnal nézni pedig tényleg emberiség ellenes bűn, bármilyen kimunkált legyen is az!
Van egy jelenet a filmben, amikor a király visszamegy Lionel-hez, és egy bennőséges párbeszéd alakul ki kettejük között. Nem fogom soha elfelejteni azt a részt, olyan visszafogottan tökéletes jelenetet már rég láttam, Firth és Rush brillíroznak, karaktereik őszintén felvázolt kapcsolata pazar az egész mozi során, de itt például olyan erő van bennük, hogy hihetetlen. Desplat aláfestő zenéje kivételes, egyszerűen sallangmentes alkotás ez.
Tom Hooper biztos kézzel vitte vászonra az okos szkripten alapuló filmet, amiért pedig mindenképpen megérdemelte a legmagasabb kitüntetéseket, az a zárójelenet, a király beszéde. Ahogy megkomponálta azt a részt, valami borzongató, hatalmas kifejezőerő van benne. Firth alakításának csúcspontja, Rush már nézésekkel is üt, a vágómunka költői, Beethoven zenéjének felerősödése pedig a nézőt is belerángatja a helyzet hangulatába. A háború kitört, a pusztítás elkezdődött, és ki tudja, mikor lesz vége újra. A nép egy hangra kíváncsi, ami erőt adhat nekik, aki végigvezeti őket az őrületen. Az anyakirályné szemlesütve drukkol, Lionel pedig magabiztosan néz barátja szemébe, és bólint.
A piros fény nem fog égni.



205. Mozsika (2012-03-19 16:56.15) aaaaa
Én is kicsit többet vártam a filmtől. Sokak tanácsát nem fogadtam meg, és szinkronnal néztem. Szerintem Csakó Zoltán (úgy rémlik ő volt Colin F. magyarhangja) egész jól vissza tudta adni a király karakterét. Nemcsak dadogott, hanem egyfajta gátlásosság is áradt hangjából. Igenis jó lett a szinkron. Dícséretet érdemel.
A film viszont monoton, ráadásul a történet is pofonegyszerű. Oscar-díj ide vagy oda közepesnél nem tartom jobbnak.

:(


204. Angelika58 (2012-02-09 21:19.35) aaaaa - (válasz Tilla 203. hozzászólására)
OFF Tilla, de rég voltál, jó, hogy vagy. :))


1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó fórumok

VéleményekMclane 2, 2022-03-26 20:58233 hsz
KérdésekHMáté33, 2015-09-11 11:256 hsz
KeresemV.Ramóna, 2011-12-24 20:164 hsz
 
 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk