Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-05-02
A boldogság ügynöke
A kaszkadőr
Az elátkozott Queen Mary
Milli Vanilli: Az évszázad botránya
Végtelen rozsmezők

2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Spy x Family Code: White

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Mentawai, egy elfeledett ősi kultúra
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek
Vörös szobák

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)
A mag (4K Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Gothika
- Film Café, 00:25
Konyec - Az utolsó csekk a pohárban
- Magyar Mozi TV, 01:15
Volt egyszer egy igazság
- AMC, 01:15
Éjszakai ragadozók
- HBO, 01:21
Elemi ösztön 2.
- Film Mánia, 01:40

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Al Pacino (84)
Hank Azaria (60)
Jeffrey DeMunn (77)
Jason Lee (54)
Renée Zellweger (55)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Rebel Moon: 2. rész - A sebejtő - Vélemények
Érdekességek!
Mit hallgatsz most?
Fallout (sorozat) - Vélemények
A sógun (sorozat) - Vélemények

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Aberrált élvezetek aaaaa
Jaione Camborda aaaaa

 

Fórum - A közösségi háló - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
395. Mclane 2 (2020-05-31 15:19.15)  
Én nem olyan régen szereztem meg az aparegényt amiből a film ki indult: [link] , és mindent egybevéve egy eléggé jól sikerült könnyen olvasható és kellemes csalódás volt mint írott forrás. Ma fejeztem be a regényt és délután megnéztem a filmet is, bár azt láttam korábban szóval az inkább csak nosztalgia volt egy hosszú kiesés után, de a könyvhöz képest az se lett rossz persze itt ott akad benne némi túlzás meg mese, de nem volt olyan túl vészes szinten ez a jelleg sem szerencsére. Úgy hogy mindent egybevéve nekem tetszett a könyv eléggé független volt de mégis tárgyilagos nem ítélt el senkit, nem is magasztalt senkit se mégis működött mint tényregény és a film is viszonylag jó és élvezhető lett, persze ez valahol inkább a mai fiatal generáció filmje akik az informatikába kerültek be, de ettől függetlenül nekem is tetszett adta amit kellett és le is kötött gond nélkül simán szerencsére.


394. Entersp (2020-03-18 16:22.16) aaaaa
A mesterkurzus újranézése.
Másodszorra sem volt rossz, de marad a három csillag.
Egy percig sem volt unalmas,, tkp egy ilyen téma (és generáció) követeli a lendületes vezetést.
Persze, lehet közben gondolkodni, hogy melyik szereplővel milyen megegyezést vagy kompromisszumot kellett kötni, hogy mindenki jól érezze magát - azt hiszem, nem én vagyok az egyetlen, aki grimaszol egy "újabb valós történet" láttán.
Fincher. Nagyon jó, hogy peregnek az események, és azt hiszem az összes vicces jelenetet értettem 😁, de ezt a filmet kár volt sötétben leforgatni. A Seventh vagy a Fight Club esetében rendben volt, de itt és az Alien 3. alatt klassz lett volna a világítás.
Másik probléma: egy szereplővel sem lehet azonosulni, nekem még az evezős srácok átmentek, de a regattás jelenet is élettelen volt.
Zene. Trent Reznor... egyszerűen nem értem, miért hagyta magát belekeverni.
John Getz. Nem lehet a manust nem felismerni. 😁
Nem bántam ezt a két órát, jó volt mai fejjel agyalni a történéseken és számokon, de nagyjából ennyi. Szóval, három kattintás.



393. Wave (2020-03-10 15:27.17) aaaaa
tele van tárgyi tévedésekkel ezt maga Cukkenberg mondta, a zene a legjobb aztán a főszereplő színész és végül a vágó és operatőr, kiváló film érdemes megnézni


392. Bertó!!! (2020-02-16 16:05.31)  
Az ehhez hasonló és az életrajzi filmekben az a pozitív,hogy bemutatásra kerül,hogy az adott delikvens,attól még,hogy egy zseni,emberileg lehet egy nagy büdös senki.(vagy ahogyan a játékidő végén fogalmaztak,egy se**fej)

A film legnagyobb pozitívuma a színészeken(kivétel a mindig fél autista Eisenberg,)és a rendezésen kívül,az az,hogy a a fő hangsúly nem ezen a gyökér Zuckerbergen volt,hanem a körülötte lévő érdekes karaktereken.


(((Az ilyen véglények lelke helyett,bizonyára egy szoftver van.)))


391. Cantri (2020-02-13 20:24.25) aaaaa
A film aminek az idő, a technika egyre dominálóbb szerepe az életünkben csak egyre jobbat tesz, mint egy jó bor csak nemesedik...Ugyanis Fincher a Facebook brand égisze alatt pompásan mesél az emberi kapcsolatok összetettségéről, törékenységéről... s főleg arról miképp bolygatta meg a legtöbbször amúgy sem egyszerű életünket a közösségi média megjelenése a mindennapokban, mely egyrészt összehoz/összekapcsol minket az éterben, másrészt szétválaszt fizikálisan. Középpontba pedig egy olyan karaktert helyez, aki azt hiszi minden körülötte forog (a filmben szinte minden interkació Markon keresztül zajlik!), a like-vadászat világában pedig pontosan ezt az érzést próbálják szimulálni a képeskönyv, instagram és társai...

Példás 21. századi mozi pengeéles, pergő ritmusú párbeszédekkel (mint a chatelés!), valamint masszív aktualitással életünk alakulásáról a digitális térnyerés közepette... mindez pedig nem valami elrugaszkodott sci-fi köntösben, elvégre ezek a hatások már nagyon is a jelen tárgyát képzik, és nem futurisztikus vízió. Ficher pedig egyszersmind bebizonyította, hogy nem "csak" pazar vizuális rendező, de tud tökéletes filmet alkotni emberekről, akik mindössze szobákban beszélgetnek...miközben amúgy remekül néz ki a mozgókép minden filmkockája.


390. Vmiso (2019-06-29 07:46.05)  
Jó kis összefoglaló a facebook megalakulásáról.
Bár gondolom a valóság nem pont így zajlott, de a perek valóban lefolytak.
Én még bőven emlékszem arra az időszakra, mikor még mobiltelefon és facebook sehol sem volt. Ma már szinte elképzelhetetlen az élet ezek nélkül. Vannak aki azt is posztolják ha xarni mennek, vagy buszra szállnak, nagyon nagy őrület lett ebből, sokszor a valós, személyes kapcsolatok kárára.
Mindenesetre Zuckerbergék jól meggazdagodtak, a face pedig megállíthatatlan jelenség lett.
Jól nézhető film erről a történetről.


389. Oliwaw (2017-02-13 06:55.37) aaaaa
Azért a lényeg átjött.
Egy lopott ötletből, a barátját kijátszva csak sikerült milliárdokra szert tennie.
De ő jó ember és nem érdekli a pénz (és mosolyra torzul az arcom).


388. Norbitzki (2016-04-30 23:40.21) aaaaa
David Fincher remek rendező, nem a mennyiség, hanem a minőség jut róla eszembe, és ez így van most is. Mivel nem vagyok egy nagy facebook függő, kissé lemaradva néztem meg az akkor nagy port kavaró mozit, emlékszem túlzásnak tartottam ami akkor körüllengte, de láttam amit láttam, és így azt kell mondjam: rendben. Mert valóban jó, aprólékos, és látvány nélkül is izgalmas, és én különben is szeretem az efféle "életrajzi" filmeket. Tetszett a két síkon történő mesélés, és kaptunk egy nagyszerűen dolgozó főszereplőt is, bár sose hallottam róla, de itt nagyot ütött.


387. Stass (2015-06-17 22:39.54) aaaaa
Szenzációs film, remek színészekkel, remek rendezéssel, méltó Zuckerberg találmányához.


386. Johnny Saiper (2014-11-10 17:57.20) aaaaa
Egyenletes a tempója, nincs benne igazából meglepő jelenet. De minden más rendben van a színészek, a történet, stb.
David Fincher ha nem is a legjobb, de remek alkotása.


385. Misafeco (2014-09-18 09:53.01) aaaaa - (válasz Misafeco 384. hozzászólására)
Ja, és végre egy egyetemistákról szóló film, amiben a poénok tényleg jók, nem trágárkodással akar vicces lenni.


384. Misafeco (2014-09-17 19:54.35) aaaaa
Tetszett, annak ellenére, hogy Facebook aktivitásom minimálisnak mondható. Sokáig nem is regisztráltam. Ettől függetlenül magát az ötletet zseniálisnak tartom, és akkora világjelenséggé vált, mint kevés dolog az utóbbi 10 évben.

Mi másról szólna ez a film, mint az emberi kapcsolatokról? Persze nem úgy, ahogy eredetileg elképzeltem, de mégis nagy szerepe van. Bepillantást nyerünk az egyetemi életbe, aztán az egész kezd kitágulni, ahogy nő a tét. Jesse Eisenberg figurája óriási, de főleg az, ahogy előadja. Nem gondoltam volna, hogy egy ekkora kockáról is lehet ilyen érdekes filmet forgatni. Az egyedi beszédstílusa (hadarás, elsőre nehezen felfogható mondatok), gesztikulációja, kissé bunkó személyisége pont elég érdekessé tette, hogy egy percig se unatkozzak.

A végén kibontakozó drámai vonal így elsőre nem nagyon fogott meg, de kifejezetten tetszett, mikor az utolsó jelenetben arra vár, hogy a volt barátnője visszaigazolja, remek befejezés.

Az Oscar-jelölések/győzelmek túlzásnak tűnnek (zene? ez komoly?), de abszolút nézhető, élvezhető bárki számára.


383. Whyteangel (2014-09-08 08:59.12) aaaaa
Bátor dolog filmet készíteni egy olyan dologról, ami az emberek nagy részének életében jelen van, tartozzon bármelyik korosztályhoz.
Az informatika világa sokak számára csábító, de legalább ennyien vannak (köztük én is), akiket nem érdekel ez a téma. A Facebook az igen. Az informatikai háttér nem.
Kihívás lehet egy filmet megcsinálni úgy, hogy bemutassuk a kezdeteket, egészen addig, míg a Facebook elérhető az átlagember számára is, de ne terheljük a nézőket szakszavakkal, unalmas adatokkal, mégis valósághű legyen. (Ha ez egyáltalán szempont volt.)
Nem néztem utána a témának, nem tudom, hogy mi az, ami valóban így történt, és min változtattak, de olyan nagyon nem is érdekel.
Jesse Eisenberg a film elején nem tetszett, de később megváltozott a véleményem, jó volt! A film elejétől a végéig képes volt az informatikusokra jellemző sztereotípiákat megtestesíteni. :)
Justin Timberlake nem volt szimpatikus, de ez volt a dolga. :) Úgyhogy a feladatot teljesítette. :)
Én is nap, mint nap használom a Facebookot, de soha nem gondoltam bele, hogy honnan indult, és mivé nőtte ki magát. Azon meg pláne nem nem gondolkodtam, hogy a készítés körül, és a sikeres befutás után milyen személyi ellentéteket generált maga körül, és micsoda jogi herce-hurca lett belőle.
Alapvetően úgy gondolom, hogy ez egy jó film! Biztosan újra megnézem még, ha nem is a közeljövőben, de egyszer...:)
Viszont azt hiszem, hogy a fiatalabb Facebook rajongók nem értékelik majd a filmet, mert elég komoly hangvételű darab, nem a lájkok és megosztások vannak a középpontban.


382. Mr Htvds (2013-08-07 00:03.05)  
Jelen helyzet az, hogy nem találtam olyan dolgot a filmben, melyre azt tudnám mondani, hogy ez bizony itt súlyos hiba, itt bizony akad egy kis baki...
Bár a képletek és több kifejezés számomra semmit nem mondtak (sajnos nem vagyok elég képzett informatika terén), a film érthető akárki számára, mivel nem ezeken volt a hangsúly.
A színészek nagyszerűek voltak. Eisenberg és Timberlake nagyon eltalálták, a többiekre sincsen panaszom, még a kisebb szerepekben lévőkkel is elégedett voltam. Jó, ha egy film ilyet is tud.
Más kérdés, hogy Saverin karakterét mintha kicsit átírták volna (meg a történet egyes részeit is, legalábbis így vettem észre), de ez nem dokumentumfilm, s a lényeg nem változott.

Aki eddig eljutott, az gondolom azt hiszi, hogy 4 és 5 csillag között vacillálok. Sajnos nem, nem fogom egyelőre osztályozni. Mindezen pozitívumok ellenére mégsem szeretem igazán ezt a filmet. Hiába értékes film, hiába lehet rajta gondolkodni, hiába aktuális és hiába játszanak benne tehetséges emberek.
Egyszerűen valahogy nem tudom átérezni kellően az egészet, és nem kötött le eléggé.
Sajnos ez van, de nem vitatom, hogy van értéke a filmnek, a jelöléseket akár sikerült díjra váltani akár nem, pedig eszem ágában sincs megkérdőjelezni. Nekem szimplán nem bejövős, talán megnézem még a jövőben, volt hogy megváltozott a véleményem.


381. Delpiero (2013-07-31 21:12.58) aaaaa - (válasz Roberto 378. hozzászólására)
Színészek katasztrófa ?!
2-3 belőlük esélyes volt a legrangosabb díjakra is...nem érdemtelenül.


380. Delpiero (2013-07-31 21:11.11) aaaaa - (válasz Az utolso szamuráj 379. hozzászólására)
És, aki nem, annak a számára is simán lehet érdekes. (én akkor láttam amikor még nem voltam például tagja ennek a nagy kék F-nek, mégis nagyon tetszett, azóta még jobban)


379. Az utolso szamuráj (2013-07-31 21:05.11) aaaaa
a téma miért??mert manapság mindenki ott lóg??


378. Roberto (2013-07-31 20:52.09) aaaaa - (válasz Delpiero 377. hozzászólására)
Az irodai beszélgetéseket és a szimpla dialogusokat egész jól tálalták, és emiatt nem nevezném rossz filmnek ezt a - számomra - semmilyen filmet :)

De hát a téma és a színészek, tényleg kész katasztrófa, ahogy lentebb is írta valaki. Undorítóak. :)


377. Delpiero (2013-07-31 20:47.38) aaaaa - (válasz Roberto 376. hozzászólására)
Nem feltétlenül. Most épp a TED-re adtam úgy 5 csillagot, hogy harmadik megnézésre ütött a legjobban. :)
Vagy annó a Kardhalra a mozi után annó' (filmkat még nem volt) 4-est is alig adtam volna rá, azóta beton 5-ös. Szóval vannak kivételek.
Mondjuk ez még simán lehet "csak" erős 4-es is, bár nem ez a legfontosabb, hanem, hogy iszonyat jól tálalt egy "elvileg száraz" történetet ez a zseniális rendező.


376. Roberto (2013-07-31 20:43.37) aaaaa - (válasz Delpiero 375. hozzászólására)
Ha ennyit vacillálsz évek óta, hogy hanyast adj rá, akkor még sem olyan szenzációs a film. mer ha lenyűgözött ezerrel, egyből, azonnal rávágod az ötöst, nemde? :))


375. Delpiero (2013-07-31 20:41.14) aaaaa - (válasz Roberto 374. hozzászólására)
Kb 4-szer láttam, ebből 1-szer moziban koma. :D
Attól, hogy nem osztályoztam még, az nem jelent semmit. A 4 és az 5 csillag között vacilálok évek óta.


374. Roberto (2013-07-31 20:32.25) aaaaa - (válasz Delpiero 373. hozzászólására)
Még csak nem is láttad a filmet, akkor honnan tudod? :)


373. Delpiero (2013-07-31 20:27.38) aaaaa - (válasz Roberto 371. hozzászólására)
A nem tinik meg főleg, a filmes hozzáértők úgyszintén. :D


372. Az utolso szamuráj (2013-07-31 19:51.11) aaaaa
ne,azért mert kurva jó


371. Roberto (2013-07-31 19:50.43) aaaaa - (válasz Mozsika 370. hozzászólására)
Egyetértek, ez egyáltalán nem jó film, sajnos. Fincher tud ennél jobbat. Ez az értelmetlenül felkapott siker a facebook előzménytörténete (XD) miatt lehet. És most sokan rá vannak kattanva a facebookra, jóhogy megnézik hogyan alapították, és kik. A tinik biztos oda lesznek a filmtől :)


370. Mozsika (2013-05-04 21:20.39) aaaaa
Túlértékelik ezt is valóban...
Az amcsi újságíró-kritikusok igen az egekig magasztalták. a Rolling stones filmtörténeti mérföldkőnek nevezte, ezzel olyan filmeket arconköpve, mint Az ördögűző, 2001: Űrodüsszeia, Modern idők stb.
A film nem is a facebookról szólt, sokkal inkább az emberi kapcsolatokról. Azokról viszont készültek jobb filmek is, méghozzá rátermettebb színészgárdával.
Az a faszméregetés amit itt az Eisenberg és Justin fiú leműveltek az eléggé ratyi.
Azonkívül, hogy unalmas, semmiféle bónuszt nem találtam benne, ami a büdös nagy átlagból kiemelné. Egy délutáni film szemüveges, könyvmoly fiúknak, akiket kiközösített az osztály.
David Fincher legkevésbé Fincheres filmje.


369. TLJones2010 (2013-05-04 21:14.08) aaaaa
Egyébként annyira nem túl bejövős film, hihetetlen túlzásnak tartom hogy ennyire megszórták..az hogy folyamatosan bevagdalták a meghallgatásukat, azt a célt volt hivatott szolgálni, hogy megpörgessék a filmet. Nem jött be nálam hogy főleg hogy sokszor úgy vágták hogy már pofáznak bele a még éppen futó eseményekbe, engem ez baromira zavart, szétszabdalta, idegesítővé tette számomra a filmet. A szereplők pedig valóban eléggé tenyérbemászóak. Nem tetszenek a párbeszédek sem, így nálam egyébként a forgatókönyv is kukás sajna..


368. Csak annyit hogy... (2013-05-04 19:06.35) aaaaa
Egy csillagot adok erre a műre, mely főszereplője Mark Zuckerberg, aki egy az egyben Till Attila bőréből kiforgatott valami izé, akire ha ránézek kiráz a hideg, ellenszenves, és idegsokkot vált ki belőlem itt is, a vidámparkos zombis filmjében és örökké! Utálom!


parfumeshop.hu banner

367. TLJones2010 (2013-05-04 18:55.38) aaaaa - (válasz Az utolso szamuráj 143. hozzászólására)
Érdekesnek találtam Szamuráj kollega és a Hmáté vitáját e film és az Inception összehasonlítása kapcsán, erre lenne egy két észrevételem, máshonnan megközelítve. Éppen a névadód filmjének az a Hans Zimmer írta a zenéjét, aki szerintem a legeredetibb, legszenzációsabb kortárs zeneszerzője, hogy ezt annyira mégsem ismerek el, nagy baj. A szamurájra is kétségtelenül Oscart kellett volna kapnia, de az Inception-re is. Lehet viztázni az Erdet eredetiségén (szerintem egy fél oldalt sem loptak más forgatókönyvből), de hogy a filmzene eredeti, arra nyugodtan vehetünk mérget a mantovai patikáriustól. Annyira parádésan ijesztőt varázsolt az Inception alá Zimmer, hogy még mindig félve hallgatom újra. Nem kell érteni a filmzenéket, nem kell rá visszaemlékezni a filmből, ha rákattintunk a youtube-on és végighallgatjuk az Inceptiont, megdermedünk. Az egyik legszenzációsabb darabja, kapott érte egy kb. 20.oscar-jelölést.Szoktam mondani filmes-diskurzusos baráti összejöveteleken, hogy egyre rosszabb az akadémiások szeme, de hogy kb. húsz éve kizárólag teljesen süketek döntenek a legjobb eredeti filmzenékről, az kurva élet. Elnézést. Na most A közösségi háló alá Atticus Ross ( na ő kicsoda?) àltal jegyzett muzsika kétségkívül érdekes, jelölésre jó, de meglehetősen szétszort, kapkodó, és szerintem (és ez a legnagyobb hibája) a forgatókönyhöz nem hozzásimuló ( szívesen írok rá példákat, ha érdekel) alkotás, míg a Zimmer féle Inception zene, ahogy tőle megszokhattuk, tökéletes, intenzív, egyre erősödő vonalvezetésű. Csak ahogy megszokhattuk töle. Filmzenei vonalon tehát szerintem kétségkìvül pofán köpte magát ismételten az akadémia, ezen a téren jobb volt az Inception.


366. Logalenard (2013-02-24 01:12.51) aaaaa
Hogy lehet egy facebookról filmet készíteni? Hogy lehet bármit is készíteni a facebookról? Hangzanak el a szkeptikus kérdések a moziba tartó emberektől. Nem volt ez máshogy velem sem, lehet nem is érdekelt volna, de mivel nagyon elfogult vagyok David Fincher miatt, nem hagyhattam ki. Finchernek sajnos volt egy elég nagy zuhanórepülése. A Hetedik zseniális volt, ahogy a Harcosok klubja is (habár előző jobban tetszett). A Játsz/ma egy izgalmas krimi-thriller, aztán jött a kevésbé acélos Pánikszoba, az Alien-sorozat felesleges harmadik része, egy rettenetesen unalmas Zodiákus, majd Benjamin Button (azt nem láttam, de állítólag megosztó). Ezt a hanyatló tendenciát törte meg végül a Közösségi háló, ami végre megint egy hamisítatlan Fincher alkotás.
Eisenberg telitalálat a főszerepre; különösebben nem erőltetik, hogy hasonlítson Zuckerbergre, de ravasz alakítása sohasem engedi, hogy akár hősként, akár antihősként tekintsünk rá. Pont emiatt végig hiteles, egy pillanatra sem juttatja eszünkbe, hogy színészkedik. Meglepő módon ugyanez elmondható Justin Timberlake-ről is, aki látszólag nem játszik valós személyiségétől messze eső karaktert, de ez, ahogy annak idején (a zeneileg sokkal kevésbé tehetséges) Mark Wahlbergnél sem kisebbítette a Boogie Nights-beli érdemeit, könnyed, erőfeszítés nélkül élvezetes színészi játékot eredményez. Andrew Garfieldnek volt talán a leghálásabb feladata az egyetlen szimpatikus szerepben, teljesítményével zöld utat biztosítva Hollwood A-ligájába (és Pókember latexruhájába), ahol már a Boy A óta lenne a helye. Jelenetlenyúló áttörés a bámulatos érzékkel kiválasztott Arnie Hammer dupla szereplése, övé az egyik legjobb duma és az egyik legerőteljesebb jelenet is. Érdemes odafigyelni az itt még csak egy csinos pofit szolgáltató Rooney Marára is, aki feltehetően ezzel a pár perces szerepléssel győzte meg Finchert, hogy ő az ideális címszereplő A tetovált lány-hoz, amit időközben már el is kezdtek forgatni - a most látottak alapján nem lehet eléggé várni.
5*


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

Kapcsolódó fórumok

VéleményekMclane 2, 2020-05-31 15:19395 hsz
Fikció Entersp, 2020-04-13 09:281 hsz
KérdésekRoberto, 2013-08-03 18:513 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk