Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Vörös szobák

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek

2024-04-11
Back to Black
Carte Rouge - Vörös térkép
Szellemirtók - A borzongás birodalma
Thabo és a szafari kaland
Verseny a győzelemért

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Monte Wildhorn csodálatos nyara
- Film Mánia, 08:05
A látszat csal
- Viasat Film, 08:15
Homályos házasság
- Film4, 08:20
Hollywoodi őrjárat
- AMC, 08:50
Bújj, bújj, ördög!
- Film Café, 09:10

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
James Franco (46)
Tim Curry (78)
Atanas Srebrev (53)
Tony Plana (72)
Kate Hudson (45)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Fogadóóra
2022-es választás
Szólánc
Rock zene
Maga a pokol - Vélemények

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Bonus Trip aaaaa
Whoopi Goldberg aaaaa

 

Fórum - 9-es terv az űrből - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

1 2 3 4
107. Quantumleap (2023-05-19 08:42.49) aaaaa - (válasz Roxi88 105. hozzászólására)
Direkt azért velük szinkronizáltatták, mert úgy gondolták, hogy egy ilyen filmhez vétek lenne képzett szinkronszínészeket alkalmazni, mert az megölné a lényeg egy részét. :)


106. Huistlik (2023-05-19 06:35.58) aaaaa - (válasz Roxi88 105. hozzászólására)
Benczédi Eszter színművészeti munkásságát meg lehet találni itt-ott. Ő volt a filmben a mesélő, nem véletlenül. Mellesleg ő továbblépett a színészet egy magasabbik fokára. Lelkész, prédikátor lett így utólag. Egy temetésen volt szerencsém találkozni vele.



105. Roxi88 (2023-05-18 12:47.22) aaaaa
A szinkron szörnyű! Igaz lehet, hogy a Magyarországon kiadó cég dolgozói szinkronizálták. Még a férfi hangok valahogy elmentek volna, de a nőké gyilkos volt. A mellett, hogy nem volt jó hangjuk, de még hangsúlyozni sem tudtak. :D Ami zavart az a nappal és éjszaka váltakozása. Amúgy paródia filmnek simán elment.


104. Sir archibald (2023-01-28 17:21.51) aaaaa
Legújabb filmjéhez a rengeteg zsánert magában egyesítő 9-es terv a világűrből-höz Wood abszurd módon a Baptista egyháztól kapott pénzt, akik eredetileg egy keresztény szellemiségű filmet akartak készíttetni a rendezővel. Wood meggyőzte őket, ha a film sikeres lesz és nagy bevételt hoz, akkor abból megvalósíthatják az általuk igényelt filmet is. Wood és stábja még abba is belement, hogy megkeresztelkedik baptista szertartás szerint. Azonban a film Wood eddigi legnagyobb csődje volt. Az egyik szereplő, a svéd származású Tor Johnson beszédét szinte érteni sem lehetett az egész film alatt, annyira nehezen beszélte az angol nyelvet. A film már eleve hihetetlen volt a maga összetételét tekintve (horror, sci-fi, dráma, thriller, románc, kalandfilm, burleszk, vígjáték, stb.).

Wood sose vette fel kétszer ugyanazt a jelenetet, nem készített alternatív jeleneteket sem (igaz a szűkös költségvetés sem tette volna lehetővé). A színészek ahogy tudták, elmondták szövegüket, a hibák és bakik kijavítására lehetőség sem volt. A rosszul elmondott szövegek még szánalmasabbá és még inkább érthetetlenné tették a filmet. Olyan baklövések is akadnak nagy számban a filmben, amit laikusok is könnyen észrevesznek, pl. a rendező vagy az operatőr árnyéka belelóg a képbe. Még a díszletek is silányak voltak: a földönkívüli űrhajókat autófelnikből gyártották, a sírköveket pedig kartonból vágták ki. Ez volt Lugosi Béla utolsó filmje is, ahol még egyszer magára öltötte a legendás vámpírköpenyt. Bár Lugosi már nem élt a forgatáskor, de korábban rögzített felvételekkel keltették életre, sőt egy Tom Mason nevű csontkovács próbálta helyettesíteni a színészt, méghozzá úgy, hogy arcát egy köpennyel takarta. Wood ugyanis úgy találta, hogy Mason és Lugosi homloka megegyezik. Ez a megoldás azonban éppúgy nevetséges baklövés volt, ugyanis Mason jóval magasabb férfi volt Lugosi Bélához képest.


103. Törölt felhasználó (2019-02-21 23:32.19)   - (válasz HMáté33 102. hozzászólására)
Kicsit túlírtam, mint Lovecraft. (Igen-igen, érzem, hogy szakadozik a plafon az összehasonlítástól.)


102. HMáté33 (2019-02-19 15:14.38) aaaaa - (válasz Semprini 100. hozzászólására)
de azért lejött, hogy a hozzászólás arra mutatott rá, nem szándékosan volt ez gagyerák.


101. Pelikanbence (2019-02-19 10:33.08) aaaaa - (válasz Pelikanbence 96. hozzászólására)
És 5/5 csillag!:)


100. Semprini (2019-02-17 13:25.43) aaaaa - (válasz Törölt felhasználó 99. hozzászólására)
"Ha elmerülsz még egypár 50-60-as években készült inváziós sci-fiben, akkor elképedhetsz, hogy a többségükhöz képest Ed Wood filmje mennyire működőképes."
Eszem ágában sincs megnézni még egy 50-es évekbeli sci-fit, nem vagyok mazochista, ez az egy is untig elég volt. De elhiszem neked, hogy nem az Ed Wood-é a legrosszabb, bár egy bizonyos szint alatt nincs értelme hasonlítgatni, a nagyon rossz meg a nagyon nagyon rossz filmek közt. És attól mert vannak még rosszabb filmek, még nem lesz nézhető a 9-es terv. Amatőr módon összegányolt fércmunka ez, akárhonnan nézem, nincs benne említésre méltó pozitív dolog. Korábban már leírtam részletesen is, nem akarom ismételni magam.


99. Törölt felhasználó (2019-02-17 02:23.52)   - (válasz Semprini 98. hozzászólására)
100%, hogy nem volt szándékos.
Ha elmerülsz még egypár 50-60-as években készült inváziós sci-fiben, akkor elképedhetsz, hogy a többségükhöz képest Ed Wood filmje mennyire működőképes. Persze szar, szinte semmiben nem emelkedik ki a többi közül, de ez a "szinte" pont elég ahhoz, hogy valamelyest jobban funkcionáljon. Ennek talán az alkotói lelkesedés az alapja, amit Tim Burton életrajzi filmje olyan jól megfogott. Számos egyéb ZS-kategóriás hidegháborús korszakbeli fos nem érezteti ennyire, hogy a rendezője szerette azt az elszabott anyagot, ami az évtizedekkel későbbi nézőnek már bőven nevetségesnek számít, de ő még komolynak szánta. Számos más rokona viszont igen. Pl. Mayer Rudolf (ismert nevén Rudolph Maté) és Pál György (George Pal) a When Worlds Collide-ban. És Steve Szekely, Hyppolitunk rendezője a The Day of the Triffids-ben... Letagadhatjuk, de a Nobel-díjak mellett komolyan vehető nevetségességben is világhírűek vagyunk.

A Plan 9 egészen a késő-hetvenes, kora-nyolcvanas évek újrafeldolgozási hullámáig lappangott valamelyik elfeledett archívumban. Akkoriban készültek el a klasszikus fantasztikus filmek újragondolásai: King Kong (1976), Invasion of the Body Snatchers (1978), Flash Gordon (1980), The Thing (1981)... a végén meg a The Fly (1987) és a The Blob (1988).
Ekkoriban turkálták fel a régen elfeledett tekercseket a Medved-fivérek, és mivel technikai okokból nem akadt a kezük ügyébe a Retroshock kulturális kínálatának 90%-a, rögtön meg is találták a legvállalhatatlanabbat: a Kilences tervet. És ajándékozták meg azt a valaha volt legrosszabb filmnek járó Arany Pulyka díjjal az azonos című 1980-as könyvükben. Harry Medved & Michael Medved: The Golden Turkey Award.

Innen indult útjára a legenda.

Ez előtt gyakorlatilag sehol sem jegyezték Ed Woodot mint referenciaértékű filmrendezőt. Ha így lett volna, Richard O'Brien biztosan szentelt volna neki legalább egy számot a Rocky Horror Picture Show intrójában. A fentebb említett három emigráns hazánkfia is szerepel a híres "Science Fiction Double Feature" bevezetőben. Én erre baromira büszke vagyok.
https://www.youtube.com/watch?v=3Zbn5b369wk

A Medved-fivérek komolyan vehető filmesztétikai kritériumait mi sem jellemzi jobban, minthogy "Worst performance as Jesus Christ" díjat kreáltak direkt Ted Neeley kedvéért. További vicces kategóriák: "Worst two-headed transplant movie", "Worst performance by an animal".
Jó kis lista, még John Wayne-t sem kímélték a Dzsingisz Kán címszerepében ("Worst Casting" kategória), miután szerencsétlen színész pont a nukleáris kísérletek helyszínéül szolgáló forgatási területen szerzett rákban halt meg egy évvel a könyv kiadása előtt.

Ez egy ilyen tiszteletlen korszak volt.

Ugyanabban az évben osztották ki először az Arany Málnát, vagyis észrevehető volt, hogy az évtizedváltás idejére érett be a campy szemléletmód (annyira élvezhetően szar, hogy már díjat érdemel; guilty pleasure) egyfajta megdicsőülése.
Szintén ekkor lehetett először tudomást venni a mainstream filmművészetben (az Oscar-díjas Fame, 1980) arról, hogy az öt évvel korábbi Rocky Horror Picture Show, a klasszikus B-C-...Zs kategóriás sci-fi-horrorfilmekhez írt zenés szerelmeslevél kilépett az éjszakai vetítések árnyékából (szándékos képzavar), és már identitásformáló tényezővé avanzsált.

Vagyis a Plan 9-ra ráaggatott "Worst movie", "Worst Director" cédulázás egyfajta korabeli retro-jelenség. A film a maga korában észrevétlenül belesimult a hasonszőrű hülyeségekbe. Ed Woodnak szerencséje volt, hogy kötélnek állt a morfinista Lugosi Béla, az 50-es évekre már régen leszedált színész, nekünk pedig szerencsénk van, hogy Martin Landau olyan nagyszerűen formálta meg őt.

Ed Woodnak nem állhatott szándékában a direkt legrosszabb film leforgatása, mivel az 50-es években ez nem volt tényező, nem biztosított megélhetést. Az erre szakosodott kanadai Troma filmstúdió majd a 1980-as évekbeli megalakulásával teszi le a megélhetési trash-stúdiófilmek alapjait.

Minden évtized megtalálja a maga utált filmjét és médiaszenzációját. Nézői igény van rá. Nemzetközileg ez most Tommy Wiseau, a szintén Kelet-Európai szökevény The Room-ja, ami amúgy semmivel sem rosszabb, mint egy amatőrfilmes szappanopera-vegyület. Ed Wood-dal ellentétben Wiseau felismerte, hogy karriert csinálhat abból, hogy őt kiáltották ki az új évezred legrosszabb filmesének.
Hamarosan jön a Big Shark c. új filmje.
Nagyon várom. :)


98. Semprini (2019-02-16 20:57.31) aaaaa - (válasz Emmersson 97. hozzászólására)
"A 9-es terv az űrből legalább vicces"
Kérdés, hogy ez valóban vígjáték akart-e lenni, és szándékosan ilyen idióta a forgatókönyve, valamint szándékosan rossz benne minden, a színészeket is beleértve, vagy egyszerűen csak tehetségtelen emberek gyülevész bandája hozta létre, és így sikerült, mert ennyire futotta. Akkor viszont nem vicces, maximum szánalmas vagy kínosan nevetséges. Én nem tudtam rajta röhögni és bizony nem sok ennél rosszabb filmet láttam bár azért azóta készült néhány, ami felveszi vele a versenyt. De ettől még ez minden idők egyik legpocsékabb filmje, ezt nem lehet tőle elvitatni.

Az Ed Wood életrajzi film persze más lapra tartozik, az kordokumentumnak remek, de az sem azért készült, hogy bebizonyítsa, hogy Ed Wood milyen jó rendező volt, sőt...


97. Emmersson (2019-02-16 19:37.07) aaaaa
Az imént említettem meg egy másik mozi - Millennium (1989) - fórumában ezt a filmet példaként, hogy "a A 9-es terv az űrből legalább vicces!".

Ráadásul ennek köszönhetően kaphattuk meg az Ed Wood című remek életrajzi filmet Johnny Depp főszereplésével!


96. Pelikanbence (2019-02-15 16:20.49) aaaaa - (válasz Pelikanbence 22. hozzászólására)
Utólag beírom még azt,hogy ez is ezerszer jobb,mint Az utolsó jedik!:DDDDDDDDDDDDDDDD


95. Huistlik (2017-12-28 19:48.26) aaaaa
Csak gondolkodjunk. Hogy tudott fennmaradni ez a film? A mozikban a vetítő hogy nem gyújtotta fel? Hogy tudtak egy moziba második vetítésre emberek várni és bemenni? Ha csak szájról-szájra terjedt a híre, akkor is megbukott kb. 2 nap alatt. Amúgy szerintem zseniálisan sz@r egy film.
Ed Wood nem annyira híres, de hasonló kategóriájú filmje kis női erotikus mutatvánnyal: Orgy of the Dead


94. Csabaga (2017-07-31 12:38.58)   - (válasz Semprini 91. hozzászólására)
Ez mind igaz,de Ed Woodnak nem kevés pénze volt,hanem a minimálisan szükséges tizede.Nincsen ember,aki ennyiből bármit összehozott volna.Igen,gyenge rendező volt.Az életrajzi filmjében aligha véletlenül szerepel Orson Welles,aki megint egy zseni volt,de a pénzhiány az ő rendezői pályáját is komolyan hátráltatta.Forgatókönyvírók szerintem még lennének,de az elszállt költségek miatt a stúdiók nem mernek kockáztatni,inkább folytatásokat gyártanak.Ez nekem sem tetszik.


92. HMáté33 (2017-07-31 00:51.33) aaaaa - (válasz Orgona 85. hozzászólására)
csak egy versből idéztem:) annyi a lényeg, hogy elhangzott alább, valóban.


91. Semprini (2017-07-31 00:47.07) aaaaa - (válasz Csabaga 90. hozzászólására)
Persze, el lehet ezen filozofálni, hogy "mi lett volna ha...", a helyzet viszont az, hogy kis költségvetésből is készültek már szuper jó filmek, és 100 millió dollárból is gyengék. Ha nincs egy jó forgatókönyv, megette a fene az egészet. Napjainkban Hollywoodban jó forgatókönyvírókból van a legnagyobb hiány, meg is lehet nézni: tíz filmből minimum hét folytatás vagy remake, esetleg valamilyen képregényadaptáció.
Szóval: ötletek, egyediség, kreativitás, jó sztori és jól megírt párbeszédek. Valahol itt kezdődik az esély arra, hogy jó film születhessen.
A 9-es terv esetében meg ugyebár egy no budget sci-firől beszélünk, amelyet egy lelkes, de abszolút hozzá nem értő kutyaütő amatőr forgatott, bűnrossz színészekkel, pocsék forgatókönyvből. Olyan is lett a végeredmény.


90. Csabaga (2017-07-31 00:06.39)   - (válasz Semprini 89. hozzászólására)
Kubrick egy zseni volt,de a pályája elején csak kinlódott a pénzhiány miatt.Akart ő nagy nevet,de ingyen nem jöttek.Készített három B filmet,majd nagy szerencséjére Kirk Douglas a hóna alá nyúlt.A következőhöz (A Dicsőség ösvényei) elment főszereplőnek,rögtön lett pénz. Utána az újabb (Spartacus) filmjénél kirúgta a rendezőt és Kubrickot szerződtette a méregdrága alkotáshoz.Arra gondolok,pénz nélkül nem megy és a szerencse is fontos.Ha ez nincsen,még az is lehet,Kubrick is pornórendezőként végzi,mint Ed Wood,amúgy is voltak ilyen tervei.


89. Semprini (2017-07-30 22:38.15) aaaaa - (válasz Csabaga 86. hozzászólására)
Ja, és még valami: a JÓ filmhez nem mega-költségvetés kell, hanem jó forgatókönyv, jó színészek és jó rendező meg operatőr. Szóval tehetség a köbön. A költségvetés már csak a hab a tortán. Ha meg valaki fillérekből forgat, talán nem a sci-fi műfajjal kéne kísérleteznie, mivel az kb. a legdrágábban filmre vihető műfaj. :)


88. Semprini (2017-07-30 22:30.04) aaaaa - (válasz Csabaga 86. hozzászólására)
Hogy mi történik, amikor a tehetségtelenség viszonylag nagy(obb) költségvetéssel párosul? Nos, erre ott vannak példának mondjuk Uwe Boll vagy az Asylum stúdió filmjei, ők a modern Ed Wood. :)


87. Csabaga (2017-07-30 22:29.12)   - (válasz Semprini 84. hozzászólására)
Ez a "beletöröljük a lábunkat" dolog nem volt szép.


86. Csabaga (2017-07-30 22:25.59)   - (válasz Semprini 82. hozzászólására)
Viszont a rendező szerette a filmeket,a munkáját,a legvacakabb színészt is megbecsülte,ez hit szimpatikus volt benne.Azért megnéztem volna,mi történik,ha egyszer még pénze van és nem fillérekből forgat.


85. Orgona (2017-07-30 22:09.53)   - (válasz HMáté33 80. hozzászólására)
Ez mit jelent? :DD


84. Semprini (2017-07-30 20:20.32) aaaaa - (válasz TERMINÁTOR86 83. hozzászólására)
A szinkron - ellentétben a filmmel - valóban szándékosan lett pocsék, mivel nem színészek mondták fel, hanem a stúdió alkalmazottai, akiknek semmiféle színészi gyakorlatuk nincs. Igaz, hogy sokat már nem lehetett rontani a filmen, és talán ad hozzá valami plusz szórakoztató-értéket, de ez kb. annyi, mint a 80-as évekbeli hangalámondásos videók, ott is amatőr emberek hangsúlyozás nélkül mondták alá a magyar szöveget, itt csupán annyi a különbség, hogy minden szereplőt más szinkronizál, a nőket nők, a férfiakat pedig férfiak. Ettől azonban még tökéletesen értékelhetetlen az egész, a film és a szinkron is egyaránt AMATŐR színvonalú - a lényegen pedig semmit nem változtat, hogy az utóbbi szándékosan az.


83. TERMINÁTOR86 (2017-07-30 19:53.04) aaaaa
Objektíve nézve tényleg egy értékelhetetlen katyvasz az egész, de én, személy szerint nem tudom ezt a filmet röhögés nélkül végignézni a magyar szinkron miatt. De tényleg, ezt és az ehhez hasonló filmeket így kéne kiadni, mert az iyen szinkron egy új értelmet ad neki! Maga a film nem lesz jobb, de legalább a szinkron annyira zseniálisan elvszi az egészet, hogy az valami fergeteges! Ha eredeti hanggal láttam volna, akkor tuti, hogy utálnám ezt a borzadályt! De a szinkronon annyit lehet röhögni, hogy az a filmet felhúzza a nézhetetlen moslék szintről a jó kis röhögünk egy jót piálós szintre!
Véleményem szerint ezt a filmet a magyar szinkronnal mindenkinek látnia kell!


82. Semprini (2017-07-30 19:01.23) aaaaa - (válasz Csabaga 81. hozzászólására)
Igen, egy jeleneten belül olykor többször is változik a napszak, mintha csak Jacques Foches kapcsolgatta volna a stúdióban a villanyt ("napvilág-éjszaka"), ezen kívül a rendező minden jelenetet csak egyszer vett fel, ahogy elsőre sikerült, az úgy volt neki jó, úgy került a filmbe.
De talán a legnagyobb röhej Lugosi Béla szerepeltetése volt: a rendezőnek volt pár másodpercnyi, jóval korábban felvett anyaga Lugosival, amit a színész halála után ebben a filmben használt fel. Mivel húzónévként vele akarta eladni a filmet, ezért megnövelte a szerepét, és egy statiszta játszotta a többi jelenetben, méghozzá úgy, hogy az arcát a köpenyével takarta el. Kicsit se átlátszó - amúgy a statiszta majd' két fejjel volt magasabb Lugosinál...
Ez a film tényleg fogalom - a "hogyan nem szabad filmet csinálni"-kurzus kötelező anyaga, amolyan állatorvosi ló, minden, ami egy filmben rossz lehet, az itt rossz.


81. Csabaga (2017-07-30 18:39.26)   - (válasz Semprini 77. hozzászólására)
Én úgy tudom,hogy olyan apróságok,hogy valaki odamegy a kocsijához,még világos van,mire beszáll,már este,a rendezőt nem érdekelték.:)


80. HMáté33 (2017-07-30 17:07.29) aaaaa - (válasz Orgona 79. hozzászólására)
mótvá:)



79. Orgona (2017-07-30 16:57.03)  
Állítólag minden idők egyik legrosszabb filmjének szavazták meg.


78. HMáté33 (2017-07-30 15:56.03) aaaaa - (válasz Semprini 77. hozzászólására)
"mintha"
amúgy fasz se tudja, lehetett-e ezt komolyan venni, igazából a lényegen nem is sokat változtat. rossz lett a film, annyira, hogy műfaján belül etalon, egy klasszikus.
a hátsó ajtón is be lehet jutni a halhatatlanok közé.


1 2 3 4

Kapcsolódó fórumok

VéleményekQuantumleap, 2023-05-19 08:42107 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
9-es terv az űrből adatlap
Eredeti cím: Plan 9 from Outer Space
Évszám: 1959
Rendezte: Edward D. Wood jr.
Szereplők: Gregory Walcott, Mona McKinnon, Duke Moore, Tom Keene, Carl Anthony...

További információk

Szereplők fórumai
- Edward D. Wood jr. - Vélemények


 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk