Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek

2024-04-11
Back to Black
Carte Rouge - Vörös térkép
Szellemirtók - A borzongás birodalma
Thabo és a szafari kaland
Verseny a győzelemért

2024-04-04
27
A kiméra
A Majomember
Az első ómen
Hogyan szexeljünk
Kék Pelikan
Nemkívánatos személyek

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Az útvesztő
- Mozi+, 23:10
Ifjúság
- Film Café, 23:15
Ocean's 8 - Az évszázad átverése
- Viasat3, 23:20
A forradalom napján
- Moziverzum, 23:30
Good Will Hunting
- Paramount Network, 23:50

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Jay O. Sanders (71)
Lukas Haas (48)
Martin Lawrence (59)
Schell Judit (51)
Kai Wiesinger (58)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Dolgok, amik nagyon idegesítenek
Fogadóóra
Rock zene
80-as, 90-es évek emléke
Paraziták: A szürkeség (sorozat) - Vélemények

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Diabolik aaaaa
Rebecca Hall aaaaa

 

Fórum - Déryné, hol van? - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

14. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2022-10-01 16:59.25) aaaaa
Tegnap utolsó pár kockét láttam. egetértés Vbaccsal, én láttam Major féle Brechteket jó embert keresett, koromban gimiben szó volt róla, mostanában unokáimnál nem hallok Brecht elidegenítéstől. A végét láttam, Major- Töröcsik ülnek egymás mellett, és mégis történik valami. Maár megtalálta Dérynét, Töröcsik is megtalálta. A film legvégén az összes szereplő meghajol , mint a színházban egyesével, majd kézenfogva, mint a függöny előtt, aztán köd előttem, köd utánam.Maár- Töröcsik- Déryné egymásra találása, triumvirátusok canni nagydíja!


13. Find (2019-12-24 00:33.20)  
Maár Gyulára régóta vadászok. Ő is az elismert rendezőink közé tartozik, azonban ritkán találkozok a filmjeivel. Legendás a kapcsolatuk Törőcsik Marival.
A film kezdeténél azt éreztem, hogy ez megoszthatja a közönséget. Vagy felülünk a film hullámhosszára, vagy kínszenvedés lesz az egész. Engem magával ragadott szerencsére :) Sok hosszan kitartott közeli kép, színek, zenék jól össze voltak rendezve.
A dialógusok is érdekesek voltak. Egyszer csak arra lettem figyelmes, hogy nem az a fontos, ami elhangzik (vagy nem csak), hanem ott, akkor, épp milyen módon fejeződik ki a feszütlség a pár a páros között.
Nem vagyok nagy szakértője a brechti színjátszásnak, de ahogy alant Vbacs írta, valami igen hasonló élményként éltem meg.



12. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2019-12-23 06:16.28) aaaaa - (válasz Vbacs 5. hozzászólására)
Kedves Vera! Hiányzol a katból, újra olvasva soraidat brechti, majoros egyetért(z)zés, hol van már Major kávéháza?!


11. Gyorkos (2019-12-23 04:59.34) aaaaa
Pocsék munka. Értékelhetetlen.


10. Hara-Mia (2017-07-29 19:14.19)   - (válasz GyermeklakĂłbizottsĂĄg 9. hozzászólására)
Hááát… ez a misztikus tudatfelettiből landolás az alattiba meglehetősen homályos, egészen rejtelmes megfogalmazás… legalábbis számomra. Ebbe aztán sok mindent bele lehet gondolni meg magyarázni… Persze, ki hogy vélekedik ezekről.
Én magam mindenkor, még filmnézés közben is inkább mindig maradok a józan (ön)tudatomnál… :)


9. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2017-07-25 14:01.08) aaaaa - (válasz Hara-Mia 8. hozzászólására)
Igen, az én korosztályom, egyetértés. Az olyan rendezőket "kedvelem", akik eljutnak a tudat felettimből az alattimba, és ott kapirgálnak. Töröcsik művésznő a Körhintán ösztönösen repkedett, itt összezárt fogakkal préselt ki mondatokat, - legalábbis így emlékszem. Újra kéne néznem a filmet, hogy akkoriban hirtelen felindulásomban mit "éreztem".


8. Hara-Mia (2017-07-25 12:42.23)   - (válasz GyermeklakĂłbizottsĂĄg 6. hozzászólására)
„Mondjuk a filmről nem írt, de jól jellemezte a nők anatómiáját.”

Köszönöm Önnek, hogy elismerte, legalább egyikünk érthetően fogalmazott.

Nos, mivel Ön megjegyezte, hogy a filmről nem írtam véleményt, ám legyen; régen láttam, és úgy kb. a feléig tudtam megnézni… Úgy gondolom, ezzel világos képet adtam Önnek a filmről alkotott véleményemről.

„Az én katos partnereim elhagyták a katot, helyesen írta, nem a korosztály, hanem, akik hasonló filmeken szocializálódtak.”

Megbocsásson, de ez is egy eléggé kusza, értelmezhetetlen mondat az Ön részéről. Akik Önnel hasonló filmeken „szocializálódtak”, azok lényegében igenis az Ön korosztályát jelentik.
Mellesleg nem erre vonatkozóan írtam a megjegyzésemet. Ön félreértette. Arra céloztam, hogy az értelmes, értelmezhető kifejezésmód nem korfüggő… a kornak ehhez semmi köze. Reménykedem, ugye ebben Ön is egyetért velem?

Mindig szívesen tanulok a tőlem okosabb, műveltebb emberektől. Ezért tisztelettel kérem Önt, szánjon rám pár pillanatot és definiálja az Ön által használt „tudatalatti küretelés csikorgása” kifejezést.
Külön-külön tisztában vagyok mindhárom szó jelentésének, csak így egyben vagyok velük tanácstalan. Előre is köszönöm Önnek.


7. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2017-04-04 16:12.41) aaaaa - (válasz GyermeklakĂłbizottsĂĄg 6. hozzászólására)
Mondjuk a filmről nem írt, de jól jellemezte a nők anatómiáját.


6. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2017-04-04 16:10.21) aaaaa - (válasz Hara-Mia 4. hozzászólására)
Dolgokban, amik engem nem idegesitenek-ben idézett.Természetesen a nem természetes plasztikákra értettem, és jellemeztem a művésznő alakját. Az én katos partnereim elhagyták a katot, helyesen írta, nem a korosztály, hanem, akik hasonló filmeken szocializálódtak. Sajnálatos!


5. Vbacs (2016-11-05 20:49.23) aaaaa
Törőcsik Marinak nagyon fontos volt ez a film az életében. Sőt, ha rangsorolhatnánk, talán egyből a Körhinta után a második helyen lenne a legjelentősebb filmjei között.
De ha mondjuk 2-3 évvel ezelőtt láttam volna, fogalmam se lett volna, hogy mi is szeretne lenni ez a mű. Művészfilm, kísérleti film, életrajzi film? Idővel rájöttem, hogy mitől érzem furcsának az egészet. Ez kérem nem más, mint a brechti színjátszás filmrevitele. Különös élmény, talán egyedi is kis hazánkban és nem könnyen szokható ez az elhidegült, érzéketlen és egyedül hangsúlyokkal operáló játékmód. Erre igazából a casting vezetett rá, igaz egyik szakmabéli könyv sem erősítette még ezt nekem, úgyhogy a tévedés jogát fenntartom.
A Nemzetiben a 60-as, 70-es években próbálkozott meg a Major-tábor a brechti színjáték tiszta formáját meghonosítani, ami ugyan sok sikert nem hozott, de legalább megismertette velünk ezt is. Általában Törőcsik Mari volt a főhősnője, de Kállai és Gelley Kornél is a csapatába tartozott (nem feltétlenül állandóan), és mivel ez a négy ember itt is megmutatkozik, így gondolom nem véletlen az egybeesés. A vége, amikor Júlia sorait mondja Mari, végképp igazolta ezt számomra, hisz rendezőjével legendásan újították fel Shakespeare művét egy teljesen egyedi hangnemben. Cannes pedig jól ért és szereti is a művészet ezen formáját, úgyhogy a díjon sem lehet meglepődni.
Maár Gyula adott a társulatnak egy saját filmet, úgy, ahogy ők ezt színpadra álmodták volna. Szerény díszletekkel, szerény játékkal, szövegorientált előadással és egy olyan karakterrel a főszerepben, aki idősen a fiatalságán morfondírozik, hogy nem túl öreg-e a szakmához. Vagy egyáltalán mikortól öregszik meg valaki? Jogos kérdésfeltevés egy olyantól, aki 36 éves korában lesz Júlia. Íróbarátja, állandó rendezője, férje és kollégái ehhez méltón asszisztáltak. Ez egy másfél órás Marijáték volt.


4. Hara-Mia (2014-10-02 12:12.40)  
"Akkoriban nem hordtak a nők mellet"

Tán’ „akkoriban” levetették és lazán elhajították, mint a kalapjukat…?

Mióta világ a világ, a férfiak legnagyobb örömére, a női nem képviselői különböző formában és méretben készen kapják a természettől ezt a nőiesség legfőbb szimbólumának tartott, kiugróan feltűnő testrészüket… így „akkoriban” sem volt szegény Dérynének sok választása, kénytelen volt a sajátjait mindenfelé magával „hordani”…


3. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2014-07-08 16:30.45) aaaaa
Immáron majd 40 év után újranézve gyöngyök (igaz) gurultak felém. Sulyok Mária, mint anyós - olyan igazi anyós a menyéhez. Kállai- nagyon jó, mint Déry, valami van, de nem az igazi.. TÖRÖCSIK!Cannesben biztos nagyon megbecsülték a film csehovi fojtottsásgát, bergmani lélekelemző pontosságát- Pilinszkyvel - Koltai Lajossal "nyakonöntve." Déry- Déryné csodálatos duója, ahogy Déry elmondja feleségének, hogy idősen , hogy fognak együtt élni. Eszembe jutott Vámosi 1958 körül dala: szép esténk lesz, ha egyszer majd megöregszünk stb..., Ady Őrizem a szemed gyöngysorai... Déryné számára elviselhetetlen a felvázolt jövőkép, nemhogy szép.Töröcsik talpig feketében el kívánja hagyni férjét, aki letérdel elé könyörögve, és ekkor lesújt Sulyok Mária, mint anyós. Díszletek, jelmezek , mint a festmények. Akkoriban nem hordtak a nők mellet, Töröcsik, mint egy fiús deszka pompázott hosszú ruhákban. A film címe a végszó, amit Major kiabál, kifelé haladva a filmből. Most már értem, hogy Töröcsik a férjét miért Maár Gyulázza, Ő általa lett Déryné, Cannes, Körhintán repülés ehhez képest csak fiatalosan szépen ösztönös, itt a tudatalatti küretelés csikorgása hallatszik. Felcsillagoztam, mert nem 20, hanem majd 40 év múlva tenger alatti mélységekig sült belém a film katarzisa.



2. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2010-04-01 17:51.19) aaaaa
Nagyon jók a szereplők, de számomra nem derült ki, hol van?


1. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2010-04-01 17:50.42) aaaaa
Maár Gyula feleségének filmje



Kapcsolódó fórumok

VéleményekGyermeklakĂłbizo.., 2022-10-01 16:5914 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk