Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Spy x Family Code: White

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Mentawai, egy elfeledett ősi kultúra
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek
Vörös szobák

2024-04-11
Back to Black
Carte Rouge - Vörös térkép
Szellemirtók - A borzongás birodalma
Thabo és a szafari kaland
Verseny a győzelemért

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Blitz
- Filmbox Premium, 20:00
Hazudj velem
- Cinemax2, 20:30
Hang nélkül
- Viasat3, 21:00
Sötét múlt
- Mozi+, 21:00
Dolina
- Magyar Mozi TV, 21:00

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Shirley MacLaine (90)
Djimon Hounsou (60)
Glenn Morshower (65)
Cedric the Entertainer (60)
Aidan Gillen (56)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Asszociáció
Keresek egy Filmet, de nem tudom mi a címe segítene valaki?
2022-es választás
Szólánc
Orbán Viktor - Vélemények

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Föld invázió aaaaa
Denis Villeneuve aaaaa

 

Fórum - Egy pikkoló világos - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

25. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2021-08-01 19:45.34) aaaaa - (válasz Jónás Tibor 24. hozzászólására)
Igen, köszönöm a korrekciót.


24. Jónás Tibor (2021-08-01 18:12.59) aaaaa - (válasz GyermeklakĂłbizottsĂĄg 21. hozzászólására)
Úgy tudom Rutkai a Budapesti tavasban volt rikkancs, nem a Valahol Európában!



23. Vbacs (2021-05-20 10:12.05) aaaaa
Máriássy Félix az egyik híresen „végrehajtó” típusú rendezőnk volt pályája elején. Sorra készültek tőle a termelési/sematikus filmek, méghozzá a legrosszabb fajtából (A Kis Katalin házasságában a Rákosi és Sztálin portré nézegetése erősen gyomorforgató). Aztán később, mikor a filmgyártás kikerült abból az oxigénhiányos állapotból, amiben a Rákosi-éra alatt volt, Máriássy is elkezdett kicsit változtatni az attitűdjén, elkezdett (főként szerelemközpontú) könnyedebb témákban gondolkodni, a kisvárosi és a kisközösségek mindennapi életével (Külvárosi legenda – itt már bravúrozott) és stílusa is kezdett áttolódni a neorealizmusba. Ami egyébként már ennek a filmnek a fényképezésénél is jól kivehető volt.
Node az Egy pikkoló világos mégis inkább átmeneti filmnek számít mint témájában, mint stílusában. Még ha nem is tartalmaz semmi politikát, erkölcsiességében, társadalmi szemléletében erősen tükrözi a korabeli politikai felfogást, már ami az 50-es évek kissé nyugatfelé kacsintgató fiatalságát illeti. A főhősnő, Csére Juli egy bizonytalan, hebrencs kis fruska, aki sodortatja magát ezzel az időszakkal, és tulajdonképpen maga sem tudja, hogy a kötöttebb erkölcsök felé húzzon, amit Bitskey Tibor katonasrác figurája képvisel, vagy a nyugati felfogást tükröző, hátranyalt hajú, szabadszájú, határozottan antagonista fénybe feltűnő jampi barátaihoz. Az egész film egy hatalmas erkölcsi példabeszéd akar lenni, persze kicsit könnyeden és szörnyen laposan tálalva. Nemcsak a fiatalok útkeresése érezhető benne, hanem az is nagyon beszédes, ahogy a szülők vélekednek erről az időszakról, mint például Juli anyja, a kitűnő Bulla Elma alakításában, aki idősebb, de példamutatóan keményen dolgozó anyaként képtelen elfogadni a lánya felszabadultságérzését, fiatalos energiáját.

Angelika jó pár évvel ezelőtt rátapintott a film lényegére. Ez a film nemcsak mű, de hazudik is. Próbálja ezt a fiatal réteget úgy ábrázolni, ahogy talán sosem voltak. Próbál úgy feltüntetni egy szórakozóhelyet, mintha maga lenne a fertő, holott tulajdonképpen csak néhány táncoló fiatalt látunk benne, egy kis élőzenét. Na jó, van ott tapi is, meg mindenféle veszekedés/konfliktus is, no de hát melyik korban nem volt ez jellemző, kérem. A jampi baráti körről azon kívül semmit sem tudtunk meg, hogy valami miatt elkezdik cseszegetni Juli karakterét. Ami megint csak arról ad nekünk számadást, hogy Máriássy és generációja sokat nem tudhatott az akkori fiatalokról és arról, hogy miért viselkedtek úgy, ahogy.
Azon kívül minden szereplő végtelenül unszimpatikus volt, és egetverően rosszak voltak a színészek. De valami elképesztő módon. Nem sűrűn mondok ilyet manapság magyar filmekre, de itt se a forgatókönyv, sem a megírt szereplők, sem a casting nem jött össze. Ruttkai Éva förtelmes volt ebben a filmben, de nem is csodálom, mert egy olyan karaktert kellett alakítania, akivel lehetetlen szimpatizálni. Bitskey Tibor, mint Ruttkai partnere ugyan daliás és jóképű volt, de ez minden. Maga a karakter unalmas, semmitmondó volt, és egyáltalán nem tudtam elhinni a két karakter szerelmét. A kémia még halványan sem pislákolt kettejük között. Az meg, hogy Horváth József és Kautzky József, mint vagány, lázadó fiatalok…..hát szóval ennél ellentétesebb alkatokat keresve sem találhattak volna ezekre a szerepekre. Egy ember volt telitalálat: Schubert Éva. Ő hibátlan volt, és az egyetlen ember, akivel azonosulni is lehetett, mint féltékeny, bosszúálló, örök „másodikkal”. Emberszagúbb szerepet kapott a többieknél.

A film egyetlenegy pozitívuma az, hogy bemutatta a nagyközönségnek az akkortájt végzett, vagy éppen diploma előtt álló fiatal, csodálatos színészgenerációt. Szerencsére Máriássy nem fukarkodott a fiatalokkal. Láthatjuk például Őze Lajost, aki katonaruhában tündérien ennivaló volt időnként a háttérben, vagy Szabó Gyulát, aki ekkor még szintén főiskolás volt, őt is ki lehetett szúrni. De megjelenik ha jól emlékszem 4 vagy 5 ember abból a híres Básti-féle színészosztályból is, akik Barta Lajos: Szerelem című vizsgaelőadásán konkrétan a házat is szétverték 1955-ben, tehát eme film évében. Ilyen sikeres vizsgaelőadás addig sosem született, még a Nemzeti is műsorára tűzte és 22x játszották (talán ez azóta is rekord). Ebből az osztályból láthattuk itt Schubert Évát, Horváth Józsefet, Horváth Gyulát és Nagy Attilát is (lehetett volna benne többet). De Berek Kati, Kautzky József, az akkor még felfutása előtt álló Psota Irén is tiszteletét teszi. Micsoda névsor. Csakis az ő fiatal kis pofijuk miatt érdemes rászánni erre a filmre az időt, más miatt aligha.


22. Bertu (2017-12-30 16:48.54) aaaaa - (válasz Angelika58 20. hozzászólására)
Te most filmet néztél és arról írtál, vagy politikai szakdolgozatot készítettél a Debreceni Egyetemnek, ahol köztudomásúlag könnyen osztogatják a doktori címeket? Egyébként a KISZ 1957. március 21-én alakult meg, vagyis 2 évvel a film forgatása és bemutatása után. Úgyhogy a KISZ-tagok ebben a filmben még nem járhattak szórakozni.


21. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2016-01-24 05:57.16) aaaaa - (válasz Find 19. hozzászólására)
Felneveltelek: kelengye gyűjtés, 6 törülköző, 6 ágynemű garnitúra stb.. Juli kidobálja a szekrényből, majd édesanyjával összehajtogatva visszateszi a szekrénybe. Ruttkai ott áll az akkori Élmunkás hídon, majd lemegy a Nyugati pu. - ra. Valahol Eurógában c. filmben , mint rikkancs futva rikkant, itt legördülő könnycseppel integet a vonat után.


20. Angelika58 (2013-12-30 16:52.49) aaaaa - (válasz Find 19. hozzászólására)
Nagyon jó, hogy idővel az lett a fiatalok számára a film alapkérdése, amiről írtál: az elköteleződés.

Amikor a film készült, még nem erről szólt. Juli két életforma közül választ, amelyből az egyik a "haladó", a másik meg a "nyugatimádó", akkori szóval :jampi.

A jampi a jampec rövidítése, ami divatmajmolót, moderneskedőt jelentett. Akit sekélyes dolgok érdekeltek, pl. a "nyugati" táncok és ruhák, nem pedig a szocializmus építése. Ezért tehát el kellett marasztalni.

És Juli barátai ezt képviselték, ráadásul a szocialista követelmények szerelem-ügyben felértek egy apácazárda szabálykönyvével.Tehát Juli laza erkölcsű is, noch dazu, ahogy a német mondja.:))

Ámde megjavul és a rendes KISZ-tagokkal (aki nem tudná: Kommunista Ifjúsági Szövetség) jár szórakozni. Ez volt akkor a happy ending.

Az elköteleződés kérdése fel sem merült, ha az embert ún. rendes fiú kérte meg (mármint a szülei szerint) vagy hozzáment, vagy eltávozott otthonról. Az pedig egyenlő megítélés alá esett az elk..vulással.

Nemigen kérdezték, mit szól a kérőhöz a lány. Ebben a filmben egyetlen őszinte momentumot láttam:Ruttkai játékában annak a halk érzékeltetését, hogy nem szereti ezt a fiút, de így illik, ez a követelmény, tehát hozzámegy. Juli a maga módján lázadó, kis és apró lázadás ez, de mégis az valahol...


19. Find (2013-12-30 14:11.06)   - (válasz IncogNITA 17. hozzászólására)
Szerintem jó a film alapkérdése, hogy a barátainkat választjuk-e, vagy komolyan elkötelezzük magunkat valaki mellett. De a film nem bizonytalanít el, hanem erőteljesen a komoly katona felé irányoz minket. Pedig milyen jó "önfeledt szórakozásokat" rakhattak volna bele, amiktől Juli kétszer meggondlja, hogy lemondjon-e a barátairól. Szegény Marci is unalmas volt. A dunaparti csónakházi hangulatot az Állami Áruház óta senki sem tudja felülmúlni. Ezek után már nem is olyan izgalmas a kérdés.
Julinak volt egy vitája az anyjával(felneveltelek!-de hogyan?), akkor úgy éreztem, hogy volt egy kis értelme megnézni a filmet. Schubert Éva is fel-feldobta a hangulatot.


18. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2013-10-04 08:05.28) aaaaa - (válasz IncogNITA 17. hozzászólására)
Abban a korban ez a tett volt a kötelező magvasan.


17. IncogNITA (2013-10-03 15:04.20)  
Engem ezen"magvas"hozzászólásokon kívül az érdekelne ami egyébként a film"kérdése"is...

Vajon Ruttkai Éva jól tette hogy Bitskey Tibor-t választotta(elhagyva a"bandát")vagy sem?

Szerintem jól!


16. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2013-10-01 06:08.41) aaaaa
Már a "státuszával" sem értek egyet: fekete- fehér (ez igen) vígjáték?!Sehol sem találom a "dízőz" nevét. Bulla- Sulyok annyi súlyos vígszínházi szerep után proliasszonyokat "ábrázolnak."
Ezeknél a filmeknél nagyon rövid a stáblista, engem sokkal hosszabban érdekelne.


15. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2012-06-16 16:27.30) aaaaa
Világos, hogy 1 "k" ?!Szigethy Gábor Tündérkirálynő c. könyvében hosszan ír Ruttkai fürdőruhája - Révai elvtárs esetéről. Ruttkai köldöke kilátszott a piros- fehér pöttyös fürdőruhából, de Révai József elvtárs(egyesek szerint Benke Valéria elvtársnő)úgy döntött, hogy az egész fürdőruhás szerelmi jelenetet ki kell vágni a filmből, és akkor 1955-ben a film bemutatója előtt néhány nappal kivágták. A könyvben nagyon kedves szerelmes jelenetek szerepelnek a homokos parton, melyeket kivágtak. Majd 1965-ös kép, melyen Ruttkai(Éva) ezt a fürdőruhát viseli a szegedi Tisza parton,Nagy Attila Ádám, Lucifer Gábor Miklós.
Ezt írhattam volna Ruttkai topicba, vagy a Filmes sztorikba is.


14. Angelika58 (2012-03-04 23:01.33) aaaaa - (válasz Angelika58 13. hozzászólására)
No, ez rémesebb volt még annál is, mint amire emlékeztem.Nem azért, mert a "konfliktus" nevetséges volt. Miszerint erkölcsös-e az a leány, aki egy lokálba jár mulatni? (Ahol egyébként a főpincér kiutasítással fenyegeti meg azt az illetőt, aki a táncpartnere fenekére teszi a kezét.)

Ilyen erkölcstelen hely a Feketerigó nevű intézmény, ahol még szőke, duci dizőz is van.Aki a Belzebub lánya vagyok én c. társbérleti mizériákról szóló nótát dallja. (Ettől most is röhögőgörcsöt kaptam,hihetetlen szövege van.)

A rosszviseletű leánykába egyébként egy dali katona szerelmes, akinek erkölcsi felfogása "komoly".Mondja a lány.Majd, nem utolsósorban a gyári brigád haladó hatására megcsömörlik ennen lazaságától és megváltozik.

Ennek a filmnek minden kockája hazugság. Az pedig, hogy a rendezőnek volt pofája a Körhinta táncjelenetére utalni, undormányos.

Ruttkait nem bírom, Bitskey olyan snájdig katona volt, hogy megfelelt volna akár még I.Franz Josefnek is,pedig az tudta a tutit katonaügyben.

Schubert Éva remekelt a mísz jampilány szerepében.(Ki tudja,mi volt a jampi?)Meg Budapest volt a csodás, azokból az időkből, amikor még élhető város volt. És lehetett a Dunában fürödni.

Egy csillaggal kevesebb újranézve, sajnos. Ócska selejt,egy nagyon vitatható életművű kurzusrendező kötelező köre.A másik csillag a régi Budapest képeiért jár.


13. Angelika58 (2012-03-04 20:10.19) aaaaa - (válasz Angelika58 12. hozzászólására)
Most látom, mér két ká van a címben? A filmben sincs annyi!

Piccolo olaszul két c, magyarul a legkisebb pohár sör ,ami csak van (volt), egy k. Nem kéne esetleg kijavítani?


12. Angelika58 (2012-03-04 20:02.27) aaaaa
Ma lesz 21.05-kor az M2-n.Igazi kortörténeti emlék.


11. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2011-01-26 15:22.13) aaaaa
Nekem Ruttkai maximka frizurásan kevésbé tetszett, Schubert Éva halászblúzában, lófarkasan kimagaslott, Berek Kati hosszú hajával, nem agítatív orgánumával meglepett. Bitskey "fecskéje" szexis volt.


10. Miss bambi (2011-01-26 15:11.48)  
Nemrég volt a Tv-ben és megnéztem,Ruttkai Éva gyönyörű volt benne.
Kedves kis film,vidámságot,bánatot és az akkori fiatalság hangulatát idézte.


9. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2010-02-23 09:57.13) aaaaa - (válasz Cziki 8. hozzászólására)
Nézhető, nem szájtátva, nem folyamatában, elég staccatoban


8. Cziki (2010-02-23 09:54.16) aaaaa - (válasz GyermeklakĂłbizottsĂĄg 7. hozzászólására)
Azonosulok három csillagoddal, inkább mint enyém néggyel! Igen!


7. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2010-02-23 09:48.42) aaaaa - (válasz Cziki 6. hozzászólására)
üde kis folt nem godardi, nagyon évszámhoz kötött, nem örök


6. Cziki (2010-02-23 09:45.31) aaaaa
A sematikus évek filmtermésének üde kis foltja.


5. Pulber (2010-01-25 19:50.26) aaaaa - (válasz Randal 2. hozzászólására)
Olvastam a körhintás hozzászólásodat, és csodálkozok, hogy ezek után ez a film tetszett...

Nézzük röviden a sztorit: a lányt a fővárosi lebujból (ahol nem kimondott kocsmatöltelékek tanyáznak, sokkal inkább az ún. 'polgári elemek', olyanok, mint a főszereplő csaj bájosan maradinak ábrázolt anyja) kiszabadítja a kitartó és felelősségteljes férfi (aki történetesen egy komcsi katona).
Nem vitatom, hogy a Körhintának is vannak ideológiai felhangjai, de az cserébe egy nagyon jó közönségfilm, ez meg olyan egyszernézős-langyoska...


4. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2010-01-18 22:59.37) aaaaa - (válasz Randal 2. hozzászólására)
Te is 1 k-val írtad a pikolót.


3. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2010-01-18 22:57.45) aaaaa - (válasz Randal 2. hozzászólására)
Feltűnő volt ebben az időben Ruttkai Éva no nem bikinis, de 2 részes fürdőruhás jelenete.



2. Randal (2010-01-11 21:03.22) aaaaa
Kedves kis film :)


1. Gyermeklakóbizottság (2010-01-05 12:46.02) aaaaa
Szintén személyes élmény fűz a film helyszínéhez, Mert amikor a Gorkij fasorban dolgoztam , egy vállalati ünnepség helyszíne volt a Kéményseprő étterem kerthelysége, utána épült a Hotel Liget szálloda a helyére.



Kapcsolódó fórumok

VéleményekGyermeklakĂłbizo.., 2021-08-01 19:4525 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk