Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Vörös szobák

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek

2024-04-11
Back to Black
Carte Rouge - Vörös térkép
Szellemirtók - A borzongás birodalma
Thabo és a szafari kaland
Verseny a győzelemért

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Érvek és életek
- Filmbox Plus, 15:20
Éjsötét árnyék
- RTL Három, 16:15
A pirinyó, a behemót és a jó fiú
- AMC, 16:15
Álom luxuskivitelben
- Film Café, 16:40
Klónok
- Mozi+, 16:50

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
James Franco (46)
Tim Curry (78)
Atanas Srebrev (53)
Tony Plana (72)
Kate Hudson (45)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
F mint foci - Avagy vélemények a bajnokságokról
A rezsim (sorozat) - Vélemények
2022-es választás
Donald Trump - Vélemények
Filmkeresés rövid tartalom alapján

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Kísérleti gyilkosság aaaaa
Kevin Greutert aaaaa

 

Fórum - "Legjobb" vagy figyelemreméltó kritikák

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

1 2
51. Smitty (2014-01-08 17:38.35)  
OStobatuk: Mindenki megvan

Mintha kitépnének egy darabot a világból. Mi lesz majd velünk, ha egyszer ez az ember végleg itthagy minket, hogy elfoglalja méltó helyét odafent, legendás társai körében?
Robert De Niro. Korunk egyik legszimpatikusabb, és igen, a legnagyobbak közt említhető színésze. Egyszerűen árad belőle valami, mely szinte megmagyarázhatatlan. Egyéni stílusa, gesztusainak tárháza szinte önmagukban garantálják a minőségi szórakozást, eltekintve néhány kései mozijától, de egy efféle karrieren még ez a pár melléfogás sem képes látható karcot ejteni. Hogy miért, felesleges taglalnom, helyette itt ez a film a semmiből, minimális reklámmal, ragyogó szereposztással, és még valamivel, amit Hollywood mostanság egyre ritkábban képes a néző elé tárni, úgy hívják: szív.

Először valamiért azt gondoltam, egy újabb De Niro-s családi marhasággal lesz dolgom, amitől bevallom, kifutok a világból. A rokonságra ütök szériát nem nekem találták ki, de most nem is erről van szó, hanem valami teljesen másról. Valamiről, amire sajnos elég ritkán akad példa, egy film, mely az ember lelkének mélyéig hatol, szinte kifacsar, s mindezt teszi olyan természetességgel, hogy az szinte már jólesik.
Szeretem a minimalista mozikat, letisztult, kevés számú eszközeinek hála könnyen magukkal ragadnak, egyedül néhány jó színészre és egy átélhető sztorira van még szükség. Nos, itt mindkettő megtalálható. A történet hétköznapian egyszerű, és pontosan emiatt működik igazán. Adott Frank, egy férfi, igen, mert bár bőven nagypapa korú, attól még talpig férfi, özvegy, nemrég elhunyt feleségét gyászolja, próbál új örömöt lelni hátralévő életében. Mivel otthon nem találja helyét, s felnőtt gyermekei is mind lemondták a hétvégi találkozót, felkerekedik, s elhatározza, egyenként látogatja meg őket. Egy doboz gyógyszerrel és hű kerekes bőröndjével vág neki az útnak, mely út jóval többet jelent annál, mint azt először képzelnénk. Valóságos öröm nézni, ahogy De Niro figurája útra kel, idegeneket szólít meg vonaton, csak hogy beszéljenek pár szót, elgondoltam, sokszor a velünk szemben ülővel igyekszünk mindenféle kapcsolatot kerülni, ha ne adj isten, találkozna tekintetünk, juj, azonnal másfelé nézünk, ki tudja miért. Frank ezzel szemben keresi a kontaktust, büszkén mesél élete művéről, a telefonkábelek végtelen soráról, s ahogy a mellette ülő öregasszony időnként közbeszól, valóban bájos jelenet.
Frank lassacskán haladva látogatja végig gyermekeit, betoppan pár napra életükbe, mely nem is annyira idilli, ahogy azt ő maga elképzelte, vagyis ahogy mindazt tudni vélte. Finoman, szó nélkül olvas az árulkodó jelekből, nem tesz szóvá semmit, nem vádaskodni, veszekedni jött, valami egészen más vezérelte. De Niro bölcs félmosolya, átható tekintete mintha azt sugallná: látom, nem akarod elmondani, valami nincs rendben. Nagypapás alakja valósággal felduzzasztja lelkiismereted, elmélázol saját családi kötelékeiden, be nem vallott dolgaidon, amikről jórészt az ősök miatt nem szóltál, nem akartad cserbenhagyni, megbántani őket, s inkább hallgattál, olykor talán túl sokáig is. De hiába, ők bizony mindig mindenen átlátnak, életed nyitott könyv előttük, s ha meg is próbálod leplezni gondjaid, egyetlen pillantással döntik le fedezéked, mindezt nem ellened, érted teszik, hisz mi lehetne számukra fontosabb gyermekeik boldogságánál. Idővel David-ről, az ígéretes művészről is kiderül, nem a tervezett szerint alakult sora, olyan dolgokba keveredett, melytől minden szülő retteg, inkább bírkózna oroszlánokkal, minthogy gyermeke drogokhoz nyúljon. Az ostoba, önként történő pusztítása testnek és elmének, talán a legszörnyűbb "büntetés" egy szülőre, jelen esetben egy apára nézve. Gondosan, szeretetben felnevelt valakit, úgy tűnt jól alakul élete, erre értelmetlenül vész kárba egy ígéretes tehetség, de fenébe is a munkával, hát a gyermekéről van szó! Ahogy egy szintén sokak által kedvelt moziban mondja Theoden király: "szülőnek nem való gyermekét temetni". Mindez maradéktalanul köszön vissza Frank arcáról, ahogy a kórházi ágyon felfogja, mi is történt. És nem érti. Bizony nem érti, hogyan, mikor távolodott el fiától s gyermekeitől ennyire. Milyen átkos korlátok férkőztek közéjük, amik meggátolták, hogy olyan őszintén beszéljen velük, mint gyerekkorukban? Igazi válasz talán nem is létezik e kérdésre, a legjobb, amit mondhatunk: ilyen az ember. Felnövünk, munka, esetleg saját család vár ránk, mindennapi gondjaink tengerében hajlamosak vagyunk megfeledkezni egymásról. Elbeszélünk, elmegyünk egymás mellett, ahogy a vonat suhan a telefonpóznák mentén, ki nem mondott dolgaink akár éveken keresztül kísértenek, mert valahogy sosem volt erőnk szembenézni a dolgok valódi állásával. Pedig végül minden gondod eltörpülni látszik, ha tudod, hogy vannak emberek, akik bármit is tégy, melletted állnak, míg tehetik, segítenek mindenben, egyetlen dolgod van csupán, légy őszinte, ne zárd ki életedből azokat, kiktől magát az életet kaptad. Lehet, a haverok előtt manapság ciki, ha családi program következik hétvégén, idővel ők is belátják majd, mennyire igazad volt, mikor helyettük családod választottad.
A mellékszereplők is tisztességgel teszik a dolgukat, Sam Rockwell egyik személyes kedvencem, mindig öröm látnom, s itt van Barrymore kisasszony is, aki felett bár szintén járogat az idő, kislányos, őszinte bája jó ideig kísérni fogja még. A rendezés sosem tolakodó, a film nem akar feleslegesen érzelmeinkre hatni, minden torokszorító momentumnak indokolt helye van, s ami a legérdekesebb, alapvető, mindenki által tapasztalt dolgokra, érzésekre épít a mozi. Egy mindvégig jóleső, olykor keserédes, ám ami a legfontosabb, emberi történetet láthatunk, ami bár valóban hétköznapi húrokat penget, pont ettől válik különlegessé, átélhetővé. S ha egy kicsit is magadba zuhansz utána, netán felhívod a nagyit, megkérded hogy van, már megérte elkészíteni.

Üdv!


50. Mozsika (2013-01-22 20:24.20)  
Mozsika a Pénzcsinálóról is jót írt, de mivel nem adott rá ötöst, ezért szarnak találta a nagy tömeg



49. Johnny kapitány (2013-01-22 20:00.26)   - (válasz Mozsika 41. hozzászólására)
Kicsit sem vagy egoista:)


48. Törölt felhasználó (2013-01-22 19:23.16)   - (válasz GyermeklakĂłbizottsĂĄg 44. hozzászólására)
mozsika kritikáját jellemeztem a psycho-ról.


47. Wynona (2013-01-22 16:51.39)   - (válasz Limpi Sisak 46. hozzászólására)
Köszönöm.:)


46. Limpi Sisak (2013-01-22 16:51.06)   - (válasz Wynona 45. hozzászólására)
Köszi a megemlítést. :) Én pedig a Te irományaid szeretem többek között. :)


45. Wynona (2013-01-22 16:48.46)  
Limpi Sisaknak nagyon jó írásai vannak,szamurájnak,KicsiRékának stb...


44. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2013-01-22 16:19.04)   - (válasz Törölt felhasználó 40. hozzászólására)
Ha nem tükös, légyszíves írjad meg, hogy ez melyik film. Karina rajongással köszi(kérlek szépen, ne apanyelvi szinten)


43. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2013-01-22 16:17.18)   - (válasz Az utolso szamuráj 39. hozzászólására)
"hát"-asra nem dobtál, de köszi


42. Törölt felhasználó (2013-01-21 16:56.48)   - (válasz Mozsika 41. hozzászólására)
száraz


41. Mozsika (2013-01-21 16:04.49)  
Mozsika a Psychoról is jót írt


40. Törölt felhasználó (2013-01-21 15:49.01)  
Legisfalk, az egyik kedvenc filmemből/ről:

"Mi ez az örökös háború a természetben?... Miért viaskodik a természet önmagával... a szárazföld a tengerrel?... Honnan való ez a bosszúálló erő?... Nem is egy erő, hanem kettő...

Hogyan lopódzott be a világba?... Milyen magból nőtt ki?... Ki csinálja ezt?... Ki gyilkol minket?... Ki foszt meg az élettől... a fénytől, gúnyosan felvillantva mind a szépséget, amit láthatnánk... Haszonnal jár ez a pusztítás?... Jobban nő tőle a fű?... szebben süt tőle a nap?... Benned is megvan ez a sötétség?... Te is átélted ezt az éjszakát?...

Hazugság minden, minden amit látunk és hallunk... Ránk zúdítják a hazugságot... Csak jönnek... sorra, egyik a másik után... Dobozba zártak... mozgó dobozba... Vagy meghalsz... vagy velük hazudsz... Az ember csak egy dolgot tehet... Keres valamit, ami az övé... és épít magának egy szigetet... Ha nem találkozunk többé ebben az életben... érezni akarom a hiányodat... Elég egyetlen pillantásod, és a tiéd az életem...

Miért félnék a haláltól?... A tiéd vagyok... Ha én megyek el előbb, megvárlak odaát a sötét tenger túlsó partján... Légy most itt velem...

A halála elől senki nem menekül... De te vagy minden születendő élet forrása is... A te dicsőséged... a te kegyelmed... a te békéd... a te igazságod... Belőled fakad a lélek nyugalma... a megértés... a bátorság... a szív békéje... Lehet, hogy az emberek mind egyetlen nagy lélek kicsiny részei... az egyetlen ember sok-sok arca... az egyetlen ős én képei?... Mindenki magának keresi a megváltást... mint a tüzes parázsból kivett izzó széndarabok...

Hónapoknak tűnő órák... Éveknek tűnő napok... Egy új világ partjain álltam...

Elég baj az, hogy nem vagyunk egyformák... Ebben a világban az ember egyedül szart se ér... És nincs másik világ...

Láttam más világot... Bár néha azt hiszem, hogy csak a képzeletem szülte... Mi egy olyan világban élünk, ami pokolra küldi önmagát... Nem tehetünk mást, mint hogy lehunyjuk a szemünket és begubózunk... Mentjük az irhánkat... Én vagyok a Te legjobb barátod... Csak te nem tudsz róla...

Benned van minden bizalmam...

...Koporsóba zártak... rászögezték a tetejét... Nem értem a saját szerepemet...

Mi ketten... együtt... egyesülve... Összefolyunk, mint a víz, míg teljesen egybe nem olvadunk... Beiszlak téged... most...

Te vagy a fény, ami vezérel...

Becsületes... jó ember vagy?... Erre alapozod az önbizalmadat?... Mindenki szeret?... Engem is szerettek... Azt hiszed kevesebbet szenvedsz majd, mert szereted ami jó, ami igaz?... Micsoda borzalom... Vajon honnan ered?...

Szoktál magányos lenni?... Csak emberek között... Látom benned a szikrát...

Kifacsarja az ember lelkét ez a sok vér... Nem akarok megváltozni... Hogy jutunk el arra a partra?... Szerelem... Honnan ered?... Ki lobbantotta lángra bennünk?... Nincs az a háború, amely kioltja, legyőzi... Rab voltam... Te tettél szabaddá...

Mostantól bennem élsz... mindenhol ott leszel velem...

Egy család voltunk, de el kellett válnunk... Most szemben állunk egymással... és eltakarjuk egymás elől a fényt... Hogyan veszett el belőlünk az eredendő jóság?... Hagytuk hogy elvesszen... eltékozoltuk... Miért nem nyújtjuk ki a kezünket... és érintjük meg a fényt?...

Ahova mész... onnan nincs vissza út... Mi vagy te nekem?... Semmi...

Van, aki a haldokló madárra nézve csak az értelmetlen szenvedést látja... de az utolsó szó a halálé... kineveti őt... Más ránéz ugyanarra a madárra, és megérzi az üdvösséget... átjárja őt a fény...

Hol van az összetartozásunk?... Kik voltatok ti, akikkel együtt éltem?... Hol a testvér?... Hol a barát?... A fényből a sötétségbe... a viszályba a szeretetből... Egyazon elme szülöttei?... Egyazon arc vonásai ezek?... Ó lelkem, had merüljek el benned!... Nézz az én szememmel!... Nézd meg mit teremtettél!... Nézd, hogy ragyog!..."


39. Az utolso szamuráj (2013-01-21 12:57.57)   - (válasz GyermeklakĂłbizottsĂĄg 30. hozzászólására)
meeeer én legalább ismerek szavakat,azééé


38. Miss bambi (2013-01-18 18:04.05)   - (válasz GyermeklakĂłbizottsĂĄg 36. hozzászólására)
Én nagy fájdalmam,hogy már nem egyet letiltott az a piszok youtube :(


37. Miss bambi (2013-01-18 18:03.20)  
Langyi vs Mozsi összes-tücsök és bogár...


36. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2013-01-18 18:00.10)   - (válasz Miss bambi 28. hozzászólására)
Miss Bambi-val felszínes egyetértés régi filmeknél, mert még be is linkel belőlük. Köszi!


35. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2013-01-18 17:58.49)   - (válasz Orgona 32. hozzászólására)
Orgona magyar filmeken szocializálódott, és nagyon jók a hozzászólásai. Czikié profin-mesteri- ahogy célba lő a Céllövöldében pl. Angelika- Vbacs-duó a Majorban, meg külön- külön is rendkívüli IQ, EQ tartalom és forma egysége.


34. Kovbojka (2013-01-18 17:32.52)  
Kár, hogy mostanában nincs időm kritikákat írogatni.


33. Kovbojka (2013-01-18 17:31.52)  
Köszi mindkettőtöknek:)


32. Orgona (2013-01-18 17:27.11)  
Kiemelném Az utolsó Szamuráj, Cziki, Kovbojka és Vbacs hozzászólásait.


31. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2013-01-18 17:22.19)  
Nagy zabálás- Kovbojka 27-es.


30. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2013-01-18 17:20.36)   - (válasz Az utolso szamuráj 26. hozzászólására)
Köszi a körmönfont (rég "hallottam" ezt a szót) háttal kezdődő poént.


29. Kovbojka (2013-01-18 16:56.05)   - (válasz Miss bambi 28. hozzászólására)
xDD


28. Miss bambi (2013-01-18 16:54.14)   - (válasz Kovbojka 27. hozzászólására)
Tudod Ő mindent magának csinál..magát dicséri,isteníti,magában beszél,magának veri ki..sátöbbi..


27. Kovbojka (2013-01-18 16:37.33)  
Mozsika, ez iszonyatosan szánalmas.


26. Az utolso szamuráj (2013-01-18 15:22.37)   - (válasz GyermeklakĂłbizottsĂĄg 24. hozzászólására)
hát,elég volt a nem:))
néha körmönfontan fogalmazol:))


25. Mozsika (2013-01-18 15:17.45)  
Mozsika - Taxisofőr


24. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2013-01-18 14:48.59)   - (válasz Az utolso szamuráj 23. hozzászólására)
A maradandó kérdésre a válaszom: Nem. Csak érdekel mások véleménye is a látottakról, hallottakról. Az olyan filmeket, amiket láttam, és Te hozzácsináltál, azt mindig örömmel olvasom. Nem véletlen, hogy többször is szerepelsz a legjobban figyelemreméltó topicban.



23. Az utolso szamuráj (2013-01-18 13:33.44)   - (válasz GyermeklakĂłbizottsĂĄg 22. hozzászólására)
de...a kérdés marad:))más mondja meg,te mit éreztél hiánynak?:)


22. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2013-01-18 13:30.40)   - (válasz Az utolso szamuráj 20. hozzászólására)
Épp most akarlak idézni, Amit még tudni akarsz a szexről c. film kapcsán 26-os ragyogód, és rá 28-as dicséretem. Emlékszem, Te is jól felvilágosítottál a Fekete hattyúban, csak számomra sekélyes, hogy fekete= fehér hattyút "eltáncolja", ahhoz narkó, maszti, leszbi , önszadi szükségeltetik.(évszám!)De Off, mert ez nem az illetékes topic.


1 2
 
Colonum béltisztító por komplex

 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk