Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Vörös szobák

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek

2024-04-11
Back to Black
Carte Rouge - Vörös térkép
Szellemirtók - A borzongás birodalma
Thabo és a szafari kaland
Verseny a győzelemért

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Argonauták
- HBO3, 07:55
Monte Wildhorn csodálatos nyara
- Film Mánia, 08:05
A látszat csal
- Viasat Film, 08:15
Homályos házasság
- Film4, 08:20
Hollywoodi őrjárat
- AMC, 08:50

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
James Franco (46)
Tim Curry (78)
Atanas Srebrev (53)
Tony Plana (72)
Kate Hudson (45)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
A láthatatlan fény (sorozat) - Vélemények
Mit hallgatsz most?
Mi fáj? Gyere mesélj!
Fogadóóra
Skylines - Vélemények

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Telitalálat aaaaa
Whoopi Goldberg aaaaa

 

Fórum - Egy marék dinamit - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

21. Find (2022-09-04 18:42.08) aaaaa
Egyik legjobb western, amit láttam és egyben az első Zapata western.
Klasszis alakítások a főszerepekben. James Coburntől már megszoktam, Rod Steigert nem ismertem, de nagyon meggyőző volt.
Jól időzített feszültség és csattanó poénok kiváló kísérő zenével.
Közben igen komolyan kapjuk az arcunkba a mexikói polgárháború eseményeit, de bármelyik másik is lehetne. Értelmetlen öldöklés a verdikt. Romolo Valli is nagyot játszott a sorsfordító eseményeknél kulcsszerepet betöltő orvosként.

A magyar címet nem tudom, miért kellett a dollár trilógiához ferdíteni.


20. Kék kereszt (2016-09-22 15:01.24) aaaaa
Sergio Leone mindent elért a spagetti/western műfaján belül amit csak lehetett.Amit a dollár trilógiával és a Vadnyugattal megalkotott azt talán csak megközelíteni lehet,felülmúlni biztosan nem.Mindezek után a mester csinált egy Zapata westernt is,mellyel a műfaj egyik legerősebb darabját hozta össze.A történet jól felépített és elég erős a drámai vonala.A forradalom valóban nem baráti összejövetel..amit Leone kendőzetlenül bemutat nekünk..A mészárlásokat látva összeszorul az ember szíve..Szemrebbenés nélkül végeztek mindenkivel..mert megtehették..A 2 és fél órás játékidő először soknak tűnhet,de hamar elrohan.Nincsenek üresjáratok,végig szépen tempósan halad.A robbantások szépek,erőteljesek,látványosak,főleg a híd elpusztítása,de a legütősebb az a végső robbanás..Kis mértékben a humor is jelen van,mely a legváratlanabb pillanatokban bukkan elő,legyen az egy beszólás,egy reakció,egy szitu vagy más.A kedvenc jelenetem a vonatos rész amikor az átélt borzalmaktól Steiger szemei könnybe lábadnak,amitől még Coburn is meghatódik,majd egy hirtelen váltással Steigert leszarja a madár..Coburn-ból és belőlem is egyszerre szakad ki a nevetés.Fergeteges jelenet.A megható pillanat hirtelen átcsap humorba,látszólag tönkretéve ezzel azt,de szó sincs erről.Minden megy tovább.Ennio Morricone szép dallamai ezúttal is a lelkünket simogatják.Nehéz lenne eldönteni,hogy ki játszott nagyobbat,James Coburn vagy Rod Steiger.Mindketten odatették magukat elég rendesen.A sors furcsa fintora,hogy pár hónap eltéréssel,ugyan abban az évben haltak meg..



19. Danyi (2014-04-05 11:10.52) aaaaa
Akit érdekel, a Youtube-ra fel van téve az eredeti, Pannónia szinkronnal :)


18. Mozsika (2012-02-09 10:30.43) aaaaa
Ez egy Zapata western. Ezek a filmek a Mexikói forradalomban játszódnak. A forradalom vezéregyéniségéről kapták nevüket, Emilio Zapatáról.
A zapata-westernek arra vezethetőek vissza, hogy a 60-as években Olaszországban diáklázadások törtek ki. Ez megihlette a filmeseket is, és próbáltak forradalmi témájú filmet csinálni. Sergio Leone sem maradt ki a forradalom témából. Így született meg az Egy marék dinamit.
Sajnos kevesen ismerik Magyarországon. Itt is csak 145 szavazat érkezett a filmre.
A történet szerint egy mexikói útonálló és egy ír menekült összeáll, hogy bankot raboljon. Ám lassan belecsöppennek a forradalomba.
Leone zseniálisan felépítette ezt a filmet. Nagyn jó, ahogy a hangulattal bánt. Az eleje még vicces, laza. A közepén már elég komoly lesz a film, a vége pedig tragikus.
A szereplőgárdára egy rossz szavunk sem lehet. James Coburn jól játszott. Rod Steiger pedig egy Isten. Itt bizony akkorát alakított, hogy az ember álla leesik. Valami zseniálisan. Ráadásul Csuja Imre hangja is nagyon sokat dob az alakításon. Nekem ő az egyik kedvenc szinkronhangom. (Csernák János- Csuja Imre féle szinkronnal láttam.)
Leone keményen megmutatta milyen is a forradalom. Az a jelenet, amikor tömegesen végeznek ki embereket, az már olyan szinten megható, hogy nehéz elmondani.
Ennio Morricone pedig ismét remekelt. Ezen nem is csodálkozom. A film dallama egy kicsit hasonlít a Volt egyszer egy vadnyugat dallamaira. De megkockáztatom, hogy egy picit jobban sikeredett.
Szerintem ezt a filmet mindenkinek látnia kellene. Legalábbis (spagetti)western rajongóknak kötelező.Ráférne még egy pár jó szavazat.


17. Mozsika (2011-05-07 13:57.10) aaaaa
Ismételt megnézés után megkapja az 5 csillagot. Nem tudom múltkor miért maradt le egy *


16. Lector (2010-10-07 20:21.59)  
Azt gondolom, ha minősítenem kellene e darabot gondolkodás nélkül rávágnám:-Western, művész fokon.Amit itt Rod Steiger alakít az nem egyszerűen játék,és filmszerep,hanem e műfaj legmagasabb szintű előadása.Sok nálam sokkal okosabb embert is falhoz állított, Leone MAISTRO "spagettije".James Coburn-t nem szorítanám háttérbe egy pillanatra sem.Valszeg, nem átlátható a kettejük hatalmas alakítása a műfajt becsmérlő körök részéről." Mert ez nem művész film" volt hallható.Valóban nem az.Azonban, azok számára, akik nem csak látták, hanem nézték is vagy fordítva...egy életre szóló élmény, nem csak a csodálatosan rendezett lövöldözésért,és akciójelenetekért,hanem mert olyan töltést kaptunk a lelkünkbe, amit, amíg élünk nem felejtünk.


15. Lector (2010-10-07 18:42.07)   - (válasz Mozsika 14. hozzászólására)
Kevésbé?Kevésbé ismert?Hol?Jah...Magyarországon.Az lehet.


14. Mozsika (2010-10-07 16:49.39) aaaaa
Sergio Leone egy kevésbé ismert filmje.
Számomra épp oly klasszikus mint A Jó a rossz és a csúf.
A film kicsit viccesnek indult,a közepe felé elég komoly lett, míg a vége elég szomorúra sikerült.
A történet kiváló, Rod Steiger kitűnően játszott, Ennio Morricone pedig ismét remekelt. Ajánlom a spagetti western kedvelőknek.


13. Hanx (2010-08-07 18:18.00) aaaaa
Mély nyomot hagyott bennem a film, Leone verhetetlen a western műfajában. A két főszereplő abszolút viszi a hátán a filmet, zseniális színészi játékot mutatnak be, az arcuk minden rezdülése többet mond a szavaiknál. Rod Steiger fantasztikusat alkotott!


12. Mozibuzi (2010-02-13 12:52.40) aaaaa
A filmnek egyetlen hibája az, hogy nagyon hosszúnak tűnik. Mivel Leone filmje ez nem is meglepő. Ezért felhívnám a saját magam figyelmét, hogy csak akkor nézzem újra ha már teljesen elfelejtettem az egészet.
James Coburn nem játszott rosszul, viszont Rod Steiger kiválóan.


11. Marko76 (2009-08-31 14:46.52) aaaaa
ok, egész jó film, végignéztem :)


10. Marko76 (2009-08-31 11:18.15) aaaaa
Hú, most sokan fognak haragudni rám, de nekem egyelőre nem tetszik. 2és fél órás film, kb másfél órányi történettel. Altató. Kín kivárni, mire Steiger végre megszólal.
Fél óra van még hátra, remélem megváltozik a véleményem.


9. Lacee (2009-07-29 16:34.55) aaaaa
Kétségkívül ez minden idők egyik legjobb-ha nem a LEGJOBB-zapata westernje. Zseniális történet, remek ötletek, már a nyitó jelenet sem semmi, csodálatos zene szól, látványos akciójelenetek, robbantások, drámai hangulat-"A forradalom nem baráti összejövetel"- néhol egy-egy jópofa poén, na meg a színészek... Rod Steiger sosem hibázik, eszméletlen itt is mit le művel, James Coburn pedig pályája egyik leghitelesebb alakításában tündököl az ír "pukkantó" személyében.
Sergio Leone kihagyhatatlan mesterműve.


8. Dale Cooper (2009-07-05 19:51.41)  
Lám-lám, majd egy éve, hogy MrMojo írt ide, én meg reagáltam rá és méltattam az elcseszett kereskedelmi filmkultúrát. És bumm, m1 Egy marék dinamit. Muszáj volt megnézem, nagyon tetszett, ledöbbentettek azok a képsorok, melyben embereket végeznek ki. Morricone fülbemászó dallamai az üres percekben is viszik a filmet. Be kell valljam, a flashback annyira nem tetszett, de kellett. Picit hosszú volt, nehézkesen indult be, de a városba érkezés után a véres valóságot láthattuk...


7. Zoli75 (2009-07-05 14:54.46) aaaaa
Nem tudom láttátok-e most szombaton, de engem megdöbbentett ez az új szinkron. Nem tudom miért kellett! "Feküdj patkány" helyett "hasra paraszt". Egy világ omlott össze bennem. És ez csak a jéghegy csúcsa. Nem a szinkronhangokkal van gond, hanem azzal, hogy nem szöveghű (már a régi szinkronhoz képest). Persze a film így is hibátlan. Nincs meg valakinek eredeti szinkronnal?


6. Lector (2009-01-31 21:28.15)  
Az eddigiek egyik legjobbja.Igazi western klasszikus .Rod Steiger egy max alakítása.Coburn élő legendává válik.Csúcs.


5. Mortalis (2008-10-31 00:24.05) aaaaa - (válasz Dale Cooper 4. hozzászólására)
Fantasztikusan jó film, méltó a többi héthez, melyet Leone alkotott. Nekem egyébként megvan VHS-en, ha érdekel...
"feküdj patkány"...


4. Dale Cooper (2008-09-03 16:55.32)   - (válasz MrMojoRisin1 3. hozzászólására)
Köszi, megpróbálom beszerezni, hátha sikerrel járok!


3. MrMojoRisin1 (2008-09-03 16:52.10) aaaaa - (válasz Dale Cooper 2. hozzászólására)
Nem rondítottál bele, nem volt mibe:)
A régi mozik között is rengeteg jó készült, érdemes mélyebben belemerülni, nem csak a maiakba:)
Ja, és nézd meg mihamarabb:))



2. Dale Cooper (2008-09-03 16:45.06)  
Szívesen megnézném, jó film lehet! Kár, hogy a mai filmkultúra nem engedi, vagy nem akarja be engedni ezeket a filmeket.
Más: Van egy kedves ember egy oldalon és igazi klasszikusokkal látja el a jónépet. Mostanában csak régi filmeket láttam, és ledöbbenek, hogy milyen jók is azok.
Bocs az offért, meg hogy belerondítottam.


1. MrMojoRisin1 (2008-09-03 16:41.47) aaaaa
Miután Sergio Leone megalkotta a spagetti-western műfaját, miután lerakta az asztalra minden idők legzseniálisabb bosszú sztoriját nem nagyon tudott a westernen belül újat hozni, így kipróbálta magát (bár eredetileg nem Ő rendezte volna) a zapata-westernben. A zapata-westernek, Emiliano Zapata után kapták a nevüket, ki a 1910 és 1920 között zajló mexikói forradalom egyik vezére volt. Ebből adódik, hogy a forradalom ideje alatt zajló filmeket hívják zapata-westernnek.
Maga a történet, már témaválasztás miatt is elég szomorú. Persze az elején azért vannak jó beszólások, vicces jelenetek, de azért főleg onnantól, hogy több embert mészárolnak le, mint háborús filmekben, a mosoly az arcunkra fagy. A két színész James Coburn és Rod Steiger fantasztikus. Minden az arcukra van írva, és mindez tökéletes Morricone zenével támasztják alá. Lehet, hogy nincs benne annyi humor mint Leone előző filmjeiben, de drámaként akkorát üt mint egy szívlapát, és mivel gyönyörű szépen fényképezett harcjeleneteket is kapunk, flashbackekben elmesélve még plusz egy drámai szálat, szerintem emiatt egy zseniális filmről beszélünk.



Kapcsolódó fórumok

VéleményekFind, 2022-09-04 18:4221 hsz
KeresemUjbuda_ffi, 2016-07-23 19:0911 hsz
KérdésekMozsika, 2011-05-13 16:1424 hsz
 
Egy marék dinamit adatlap
Eredeti cím: Giú la testa
Évszám: 1970
Rendezte: Sergio Leone
Szereplők: Rod Steiger, James Coburn, Romolo Valli, Maria Monti, Rik Battaglia...

További információk

Szereplők fórumai
- James Coburn - Vélemények
- Ennio Morricone - Vélemények
- Sergio Leone - Vélemények
- Rod Steiger - Vélemények


 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk