Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Mentawai, egy elfeledett ősi kultúra
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek
Vörös szobák

2024-04-11
Back to Black
Carte Rouge - Vörös térkép
Szellemirtók - A borzongás birodalma
Thabo és a szafari kaland
Verseny a győzelemért

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Nyár Burgenlandban
- Film4, 10:10
A csaló
- Filmbox Plus, 10:40
Záróakkord
- Moziverzum, 10:55
Mud
- HBO3, 11:15
Boldogító igen, vagy nem
- Film Café, 11:25

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Shirley MacLaine (90)
Djimon Hounsou (60)
Glenn Morshower (65)
Cedric the Entertainer (60)
Aidan Gillen (56)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Mire gondolsz most?
Mit hallgatsz most?
Versek!
2022-es választás
Asszociáció

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Sötétség aaaaa
Koo Kyo-hwan aaaaa

 

Fórum - VIII. Henrik - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

28. Roszner (2016-02-07 16:00.49) aaaaa
Még egy észrevétel!

Sérelmezem, hogy Morus Tamást hamis színben jelenítik meg a filmen, nem pedig annak, aki valójában volt: hűséges híve Rómának és VIII. Henrik fenyegetéseitől meg nem riadó vértanú.


27. Roszner (2016-02-07 08:19.06) aaaaa - (válasz Angelika58 23. hozzászólására)
"Edward halála után Aragónai Katalin leánya, Mária örökölte a trónt, vak katolikusként annyi protestánst öletett meg , hogy Véres Máriának nevezték el."

Bár minden emberi élet pótolhatatlan és egyedi az igazsághoz hozzátartoznak ezek az adatok:
VIII. Henrik 70 ezer áldozat
Mária királynő "csak" 300 áldozat.

Szóval a "véres" címet inkább ez a nyerítő csődőr érdemelné ki.



26. Roszner (2016-02-07 08:07.03) aaaaa
Micsoda egy mocskos, farka által irányított állat volt! És ezt tisztelik az angolok nagy királyként...nahiszen!
A film tökéletesen kihozta, hogy hiába élet-halál ura valaki, (senki élete sem volt biztonságban mellette, pláne amikor rájött a nyerítés) megérdemelten pusztul el boldogtalanul, magányosan, csalódottan mert a tettei visszahullnak rá.


25. Orgona (2015-12-10 21:42.57) aaaaa
Hiteles, jól összehozott film, kiváló színészi alakításokkal.


24. Bordal (2013-03-19 19:49.31)   - (válasz Angelika58 23. hozzászólására)
A film lehet, hogy csak három csillagra jogosult, de ez az értekezés csillagos ötös!


23. Angelika58 (2013-03-19 19:06.47) aaaaa - (válasz Angelika58 22. hozzászólására)
Szegény Henrik, az egész világon azzal lett hírhedt, hogy ő volt az, aki szakmányban rövidítette meg a feleségeit egy fejjel. Kicsit még vicces felhangja is van a történetnek, sok férj gondolná merőben praktikusnak a gyors és vagyonmegosztás nélküli válási formát most is.

Holott Henrik, az igazi, nem érdemli meg ezt az egyszerűsítést, ahogy hazugság lesz minden egyszerűsítésből. Már trónra kerülése sem volt érdektelen, csak úgy sikerült, hogy a másik esélyes Tudor-ágat uncum-funcum kizárták az öröklésből...

Maga Henrik egyébként korának egyik kiváló gondolkodója volt, ma is hallgatható csillogó zenét szerzett ,jó költő volt. És olyan vitairatot írt Luther ellen (A hét szentség védelme) amit a pápa nagyon megtisztelő címmel – a hit védője, defensor fidei- ismert el. (Más kérdés, hogy az anglikán egyház kátéjának alapvetéséhez viszont éppen Luther téziseit használta fel, de Henrik politikus is volt. Egyébként a pápa sértődötten visszavonta a címet. Utóbb.)

Első felesége bátyjának szűz özvegye volt, már ha… Aragóniai Katalin rendes és okos asszony volt, de hét évvel idősebb nála, ez akkoriban nagy korkülönbségnek számított. Ezzel együtt békében eléldegéltek jó ideig, Henrik élte a reneszánsz uralkodók színes életét. Még azt sem lehet mondani, hogy nagyon hajkurászta volna a nőket, abszolút uralkodóhoz képest relatíve igen kevés viszonyáról tud a történelem. Félkézről született gyermekei száma sem volt olyan magas azzal a nagyjából hárommal. Közepes férfiúi képességű francia király kiröhögte volna szegény Henriket szexuális fronton.

Ám, ahogy ez gyakorta előfordul értelmes és tehetséges férfiakkal, rossz nőbe szeretett bele. Boleyn Anna tudatos volt és érett, és volt megbosszulni valója is. Nővére volt Henrik egyik olyan szeretője, akit sikerült teherbe is ejtenie.

Nem kétséges, hogy Anna kizsarolta a házasságot és az sem, hogy Henrik méltatlanul és gyalázatosan bánt Katalinnal, hogy bejusson Anna bugyingójába . (Annak ellenére, hogy akkoriban ezeket a diszkrét fehérneműket igen ritkán mosták…) Valóban fiú utódot akart, Katalin , a szerencsétlen , egyetlen lányt szült, és sok vetélése volt, amiért mindenki őt tartotta felelősnek. És azért is, mert megszületett gyermekei sem éltek sokáig, az egyetlen Mária kivételével.

Boleyn Anna nemcsak az első házasság meg nem történté nyilvánítását vívta ki sokáig tartogatott kincsecskéjével, hanem azt is, hogy a buzgó katolikus Henrik szakítson a pápával. És szinte felfoghatatlan áldozatot hozva, vállalta a kiátkozást is, akkoriban ez nem volt egy vidám létforma.

Egyház nélkül nem uralkodhatott abszolút hatalmú király, Henrik tehát a legjobbakat hívta össze az anglikán egyház létrehozására. Azaz Luther, a nagy reformátor gondolkodó szakértőit. (Az anglikán káté első öt elve azonos az ágostai –azaz evangélikus, tehát lutheránus- hit első öt elvével, ez nyilván nem véletlen, Henrik okos ember volt, tudta, profi csak profikkal dolgoztat.)

Ám ezzel elindult az évszázadokig tartó (és még most is fennálló) katolikus-protestáns szembenállás Angliában, ami felfoghatatlan mennyiségű vérrel és gyötrelemmel járt.

Anna is leányt szült, Henrik pedig csalódottságában és az egyház elárulása miatti lelkiismeret-furdalástól gyötörve bosszút akart. Boleyn Annát kivégezték, gyalázatos per kíséretében. Az asszony sem lehetett akárki, keményen és vitézül küzdött és méltósággal halt meg. A háttérben pedig már ott volt Jane Seymour.

Őt Henrik Anna kivégzésének másnapján vette feleségül, nem aprózta el a dolgokat, az nem kétséges. És meg is született az áhított fiú, ám Jane, akit a fékezhetetlen zsarnok talán egyedül szeretett, meghalt a szülésben. (Henrik azt kérte, Jane mellé temessék, ha meghal.)

Azt ezt követő feleségek története már annyira nem „érdekes”, Cleve-i Anna, szegény, olyan randa volt, mint a plébános feneke (ahogy a franciák mondják), a házasságot öt perc alatt annullálták.

Kivételesen nem ürügyből, Henriknek nem volt gusztusa az asszonyra, és ha megnézzük a képét, ki vethetné ezt Henrik szemére? De nagyon jó barátok maradtak Henrik életében mindvégig, aki kivételesen rendes hozománnyal eresztette útnak a csúnya hercegnőt és levelezett is vele haláláig.

Catherine Howard, a következő nej gyönyörű volt, de nettó ribancnak számított még az akkori viszonyok között is, ahol nemigen számított, ki kivel és hogyan. Csak az számított , hogy mikor, legalábbis a nőknek, mert illett azt mondani , hogy a kiszemelt ara szűz. És illett elhinni is… Catherine nagyon buta is lehetett, mert annyira nyilvánosan csalta Henriket, hogy a bárd ismét villant a bakó kezében.

A hatodik házassággal a Catherine-k 3:2 arányban nyertek az Annák ellen. Catherine Parr többszörös özvegy volt, szintén igencsak randa, de nagyon gazdag. A pénz pedig kellett, a kincstár kongott az ürességtől. Az országban közben minden katolikus protestánst gyilkolt, minden protestáns katolikust, annak biztos tudatában , hogy ez isten akarata.

(A régi angol házakban látható a paplyuk. Nem kell semmi pajzánra gondolni, ez egy olyan titkos helyiség volt, ahová az épp üldözött papot eldugták a háziak. Felkészültebb helyeken rejtekút is vezetett ki a paplyukból.)

Catherine Parr túlélte Henriket, sőt, negyedszer is férjhez ment, ausgetippelt Sir Thomas Seymourhoz. És furcsa véletlen, hogy maga is gyermekágyi lázban halt meg, mint Jane.

VIII. Henrik halála után elvileg fia, Edward lett a király, kilenc éves volt akkor. Mellette ezért lordprotektor állt, azaz , a hatalom a Seymourok kezében maradt. Edward beteges fiú volt, 17 évesen meg is halt. (Őróla írta, természetesen csak képzeletbeli szép történetét, a Koldus és királyfit Mark Twain.)

Edward halála után Aragónai Katalin leánya, Mária örökölte a trónt, vak katolikusként annyi protestánst öletett meg , hogy Véres Máriának nevezték el. Iszonyú körülmények között halt meg, azt hitte, gyermeket vár, ami megoldotta volna ismét a trónöröklés dolgát. De hatalmas daganatot hordott a remélt magzat helyett… Így került a trónra I.Erzsébet, Boleyn Anna leánya, az angol történelem egyik legjelentősebb uralkodója. Henrik nem tudta, hogy amikor Erzsébet megszületett, megkapta, akire várt. A méltó utódot, igaz, leány-testben.

De felbukkant Stuart Mária a másik ágból , amelyet kizártak az örökösödésből. Így , komoly lelkiismeret-furdalások kíséretében ugyan, de I.Erzsébet a biztonság kedvéért mégis lefejeztette. (Stuart Mária története is megérne egy megírást, pl. ő volt az , aki meghonosította a golfot , a britek egyik nemzeti sportját. Azt nem tudom, hogy a másikat, a krikettet melyik király vezette be…)

Erzsébet halála után mégis a Stuart-ághoz került a trón, I. Jakab Stuart Mária fia volt. Jakab 1566-ban született, azaz két évvel volt fiatalabb egy nagyon érdekes embernél, akit William Shakespeare-nek hívtak.

Döbbenetes belegondolni egyébként, hogy a Nagy-Britanniát máig is szellemileg megszállva tartó ellentét a katolikusok és a protestánsok között abból eredt voltaképpen, hogy egy király nem tudott féket vetni a szánalmas fütyikéjére… nem lepődnék meg, ha létezne az a mondás angolul is, VIII. Henrik idejéből származtatva, miszerint a nemiszerv, az ész és az állni ige különböző igekötős változatai milyen kapcsolatban vannak egymással.


22. Angelika58 (2013-03-19 19:01.38) aaaaa
Nagyon jó film volt,azért három csillag, mert a brit színvonalon ez átlagosnak számít.

A következő hsz-ben írtam VIII.Henrikről, akit esetleg érdekelnek a filmhez kapcsolódó tények, nézzen bele.Sajnos, rövidebben nem lehetett, nem akármi az angol történelemnek ezt a fejezetét olvashatóra összefoglalni.


21. Sári,Sarah (2012-06-22 00:03.20) aaaaa
Egész jó film volt, habár a Tudorok sorozatnak a nyomába sem ért. A színészek jól alakítottak, egyedül Helena Bonham Cartertől vártam egy kicsit jobb alakítást, mert ő ennél sokkal jobb színész. De összevetve jó kis történelmi film. Akinek tetszett ez a film annak ajánlom az Anna ezer napja című filmet is.


20. Carolyna78 (2010-07-05 22:28.54) aaaaa
fnatasztikusan jól kreált film


19. Boijaat (2010-02-16 13:31.54) aaaaa
Szerintem is nagyon jó film,kár,hogy egyre ritkábban adnak ilyeneket és azt sem túl emberi időpontban.
Mondjuk a királyi tv nem hazudtolja meg magát,"Értékeket közvetít",csak kár,hogy az ilyenfajta értékekre egyre kevesebben kíváncsiak.


18. Kfruzsina (2010-02-15 17:53.18) aaaaa
Most adta a napokban az M1,sajnos már késő,de azért még nézhető időpontban (csút és péntek este 21.30),nagyon jó,többé kevésbé hű a történelemhez,korhű képet fest a 16.századi Angliáról,kíváló színészi alakításokkal.
Törikedvelőknek mindenképp ajánlom.


17. BellatrixBlestrange (2008-11-29 14:13.36)  
Nagyon tetszett! Fantasztikus és lenyűgöző film (Sorozat) volt. Miután megnéztem egész a történeten gondolkoztam. Másnap rengeteg infót kerestem róla. A színészek zseniálisak. Legnagyobb kedvencem, Helena Bonham Carter fantasztikus volt benne. Mindent összevetve nemtudok a filmről negatív dolgokat írni :)


16. Clarissa Dalloway (2008-10-10 09:57.13) aaaaa
Ó,ó és még egyszer ó!!! Lenyűgözött, két szombat estét izgultam végig az elmúlt két hétben miatta! Egyszerűen csodálatos! Ray Winstone lenyűgözött, csodálatos színész. Helena Bonham Cartert amúgy is imádom, és Sean Bean!!! Robert Aske szerepe nem volt valami hatalmas a filmben, de hogy nagyon megsirattam, az biztos. Élvezetes volt látni ezt a két brit színészóriást (Bean és Winstone) egy asztalnál, szemben ülve, a legjobb tudásukat, tehetségüket tálcán nyújtva felénk. Vibrált közöttük a levegő a feszültségtől!! Szóval, le a kalappal az egész film előtt. Imádtam úgy ahogy volt!


15. MrMojoRisin1 (2008-10-07 19:11.22) aaaaa
Igen jó és hiteles mini sorozat. Ray Winstone az egyik legjobb brit színész, kiváló Henrik szerepében.


14. Zsokkó (2008-07-13 14:39.30)  
Megnéztem már 3 szor a kedvencem!!mármint a szűz királynőt!De láttátok már az Elizabethet??és a 2 részét az aranykort???nézzétek meg nagyon jó!!!Kvízparton ami 1 kvízjáték mindig a Tudorokat nyomom!


13. Pzsb (2008-07-13 14:00.52) aaaaa - (válasz Pzsb 12. hozzászólására)
Egyébként A szűz királynőt ma este leadják a Viasat Historyn, akinek tetszett a VIII. Henrik, annak nagyon ajánlom.


12. Pzsb (2008-07-13 13:59.29) aaaaa
Egyik kedvenc történelmi filmem, a másik A szűz királynő, I. Erzsébetről szól. Boleyn Anna varázslatos személyiség lehetett, egyénisége példaértékű, és dühítő a vele történt igazságtalanság (egyetlen bűne h nem szült fiút, "csak" egy lányt, aki "mellesleg" Anglia egyik legdicsőbb uralkodója lett... hát igen, ezért tényleg kivégzést érdemelt... egyébként mára tudjuk h a születendő gyermek neme csakis a férfin múlik, tehát nem Katalinban és Annában volt a hiba...)

Olvastam róla, h Erzsébet soha nem beszélt az édesanyjáról, azt se szerette ha csak emlegették, épp ezért volt megható A szűz királynő utolsó jelenete, amikor a királynő halála után két miniszter (a pontos tisztüket nem tudom) a királyi pecsétgyűrűt készül elküldeni Jakabnak, és egyikük észrevesz a gyűrűn egy csatot, ami Boleyn Anna portréját rejti. Nem tudom, hogy valóban így volt e, de akkor is... szép.


11. Tia97 (2008-06-22 20:10.23) aaaaa - (válasz Tia97 10. hozzászólására)
Teljesen véletlenül kapcsolatam...bocsi


10. Tia97 (2008-06-22 20:09.52) aaaaa
Teljesen kapcsoltam az M2-re és kezdtem el nézni, és rögtön megbabonázott...A színészek, (főleg Henrik) a díszlet, a ruhák...!!Az első rész sokkal jobban tetszett, megható volt Henrik és Anna szerelme...sírtam, amikor a hóhér felemelte a fejét...Napokon keresztül a hatása alatt voltam,és még a történelem könyvet is átlapoztam, hogy hogy is volt... Nekem remek kikapcsolódást jelentett!!


9. Langelus (2008-06-10 22:01.43) aaaaa
Nagyformátumú uralkodó volt, de az indulatainak nem tudott parancsolni. A History TV-n volt egy film a lányáról, aki véleményem szerint nagyonis ráütött.


8. Allektó (2008-06-09 18:39.37) aaaaa
Élveztem ezt a filmet. Az első részben kihangsúlyozták Boleyn Annát. A másodikba belezsúfolták a "maradék" 4et.
Sean Bean-nek nyúlfarknyi szerepe volt, szegény, meg is hótt...sajnálom.
Tetszett mindkét rész.


7. Vizsluszka (2008-06-02 21:30.50) aaaaa - (válasz Allektó 6. hozzászólására)
Megéri várni :)
Bár leadhatták volna Szombat-Vasárnap,mert aki mondjuk csak menetközbe kapcsolódot be a filmbe és nem annyira jártas az angol töriben az lehet,hogy belekavarodik!:)


6. Allektó (2008-06-02 21:15.34) aaaaa - (válasz Vizsluszka 5. hozzászólására)
Jó Neked...én meg, itt várakozom. :-)


5. Vizsluszka (2008-06-02 21:14.49) aaaaa - (válasz Allektó 4. hozzászólására)
Igen,régebben már ment egyszer valamelyik csatornán!:)


4. Allektó (2008-06-02 20:52.53) aaaaa - (válasz Vizsluszka 3. hozzászólására)
Akkor, Te már láttad mindkét részt???


3. Vizsluszka (2008-06-02 20:44.06) aaaaa
Érdemes megnézni a második részét is!:)
-Történelmileg nagyon pontos, olyan igazán szembetűnő hibát/hibákat én nemigen tudok mindani!
-A színészek egytől egyig kivánlóak!
-A jelmezek, a diszletek szintén tökéletes!
Aki tudja, az feltétlenül nézze meg a filmet !!!


parfumeshop.hu banner

2. Rózsatövis (2008-06-02 00:31.13)  
Suchet, Dance, Bonham-Carter! Jó nevek! Kár, hogy az első részben mindet kivégezték... :) :(
De azért, azt hiszem én is megnézem a folytatást.


1. Allektó (2008-06-01 22:59.18) aaaaa
VIII. Henrik-re általában, a nőügyei ill. a katolikus egyházról való leszakadás miatt emlékszünk. Ez a film is a fiú örökös utáni vágyról szól. Trónörököst akart és ehhez minden eszközt felhasznált. Bár, lesz még második rész is a jövő héten, valszeg, azt is megnézem, mert érdekel. Ahhhh...perverz vagyok. :-))



Kapcsolódó fórumok

VéleményekRoszner, 2016-02-07 16:0028 hsz
KeresemSziszamisza, 2010-02-02 18:551 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
 
 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk