Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Vörös szobák

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek

2024-04-11
Back to Black
Carte Rouge - Vörös térkép
Szellemirtók - A borzongás birodalma
Thabo és a szafari kaland
Verseny a győzelemért

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
A bíró
- Film+, 09:10
A Gyűrűk Ura - A király visszatér
- HBO, 09:20
Casino Royale
- Mozi+, 09:30
A csaló
- Filmbox, 09:40
Tucatjával olcsóbb 2.
- Moziverzum, 10:00

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Eric Roberts (68)
James Woods (77)
Ragályi Elemér (85)
David Tennant (53)
Maria Bello (57)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
2022-es választás
Hiányolt fórumozók!
Szólánc
Mit hallgatsz most?
Kifacsart filmcímek - szójáték

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Bolero aaaaa
Eli Roth aaaaa

 

Fórum - Trigun (sorozat) - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

14. Langelus (2019-05-01 21:07.44) aaaaa
""Ne bántsd felebarátodat??" Úristen! Milyen pap vagy te?"


13. Osilon11 (2015-06-30 20:17.55)  
én most nézem....hát megfogot
jó kis anime



12. C.hester (2011-10-06 21:25.50) aaaaa
topp 10 anime közt simán elfér


11. Langelus (2011-03-15 11:13.18) aaaaa
Trigun – Hármas-pisztoly


A Trigun egyike azon sorozatoknak, amely megfelelő szórakozást tud nyújtani bármelyik korosztálynak. Kombinálja a Dollár-trilógia utáni westernek és a 80-as évekbeli cyber-punk szubkultúrát. Két külön szimbólumrendszer, amik ebben az animében tökéletesen kiegészítik egymást. Nem érződik úgy, mintha csak összepréselték volna ezt a két stílust.

Sok aspektusában erős színezetet mutat: humor, karakterek, történet, dialógusok, érzelmek. Nem írom a logikát a felsorolásba, mert akad néhány nagyon zavaró cselekménylyuk. A legjobb része a Trigunnak a gazdag személyiségek, és hogy végig tökéletes egyensúlyt tart humor és dráma között. A történet nem próbál különösebben ambiciózus lenni, de majdnem teljesen kitölti a saját kaliberét. Vash a vadnyugati bolygó legjobb pisztolyforgatója, akinek a fejére egy ország évi költségvetését tűzték ki. A nyomában járó borzalmak annyi legendát generálnak körülötte, hogy „ember formájú szélviharnak” nevezik. Le kell szögeznem valamit: Vash egy erős protagonista: érdekes, sokarcú fickó, akivel hányatatott sorsa miatt könnyű együtt érezni.

Rengeteg sci-fi-elem van ebben az animében, főleg az eredettörténetnél. Vash és testvére, Knives klóngyermekek, akik egy intergalaktikus felfedezőflotta hajóján élnek gyerekkorukban. A Föld erőforrásai kimerültek, ezért egy jókora tömeg a flottán utazva keres új bolygót benépesíteni. A flotta pusztulásakor láthatjuk, hogy az ikrek egymás ellentétpárjai. Mindketten intelligensek, extrém mértékben reflexívek, és az életkoruk évszázadokban mérhető. De Knives parazitának tekinti az emberi lényeket, ezért – 2 roncs kivételével – az összes űrhajót elpusztítja. Rem Saliven testesíti meg egész idő alatt Vash ideáit: kedves, pacifista, életvidám, nagyon toleráns és a saját életét áldozza fel az egyik hajó megmentéséért. Vash és Knives felfedezik a sivatagos bolygót, de felnőttkorukra az addigi status quo kettejük között megszűnik. Itt egy lyuk tátong a sztoriban. Vash 80 évig izoláltan élt az egyetlen űrhajóban, amit Rem korábban megmentett. Nem érdekli a bolygó saját homo sapienseinek kultúrája – ami egyébként szinte egy az egyben a Lincoln-kori Amerika. De azt nehezen hiszem el, hogy teljes 80 évig alig hagyja el az űrhajó környékét, és ez neki tökéletesen megfelel.

Aztán mikor elhagyja a közösséget, a rég nem látott Knives kényszeríti, hogy használja a fegyvere ismeretlen, rejtett képességét. Hihetetlenül intenzív, ahogy Vash kínlódik az aktivált tömegpusztító fegyverrel, ami összeolvad a karjával. A széria egyik legjobb jelenete. Hogy Vash, „a Fékevesztett” emlékezetkiesésben szenved, az szerintem tényleg igaz volt az első pár évben, de utána inkább menekülni próbál az emlékei súlya elől. A fő célja, hogy megtalálja Knivest, és valahogy visszafizesse neki a kölcsönt. Szokatlan egyénisége miatt az átlagemberek – mint Meryl és Milly – nem ismernek rá egykönnyen. Az anime nagy részében inkább az ő szemszögükből látjuk az eseményeket, ők követik a vörös kabátos mesterlövészt mindenféle bolondos helyzetbe.

Legato felbukkanásával indul be a tényleges cselekmény. Knives lassan ébredezik kriogenikus álmából, hisz majdnem meghalt, mikor Julius városában Vash rászegezte a szuperágyút. Legatót és a gungho-bárdokat küldi utána, hogy keserítsék meg az életét. Ha elbuknak vagy Vash segíteni próbálna rajtuk, habozás nélkül végezniük kell magukkal. Ez teszi olyan ördögivé Knives tervét. Tudja, hogy öccse szinte rabszolgaként követi Rem filozófiáját: ne ölj, ne rombolj, ne rabolj. Akaratán kívül tömeg halálát asszisztálja végig, köztük saját barátait és ellenségei is. Nicholas Wolfwood alakja telitalálat, ő kritizálja a leginkább lényegre mutatóan Vash ideáit. Tragikus, hogy mire Wolfwood maga is megérti a filozófiáját, Legato őt is a pusztulásba taszítja. Örülök neki, hogy ő volt Legato utolsó áldozata, mivel Vash nem sokkal utána lelőtte.

Van egy elvárásom a fő protagonista irányában, ami itt nem teljesült. A tettek egymásra épülése. Vash 130 éve él a bolygón, de semmi maradandót nem visz véghez, amíg be nem indítja azt az „elveszett technológia” által hátrahagyott áramfejlesztőt. A passzív felelősség fölötti lamentálás, plusz néhány kétségbeesés mutatják a reakcióját a dolgokra. Wolfwood halálakor viszont sok szempontból szakít a korábbi gondolkodásával. Életében először elmondja Merylnek a teljes élettörténetét. Jókedvet próbál erőltetni magára megint, de végül sírva fakad. Harmadszor is kényszeríteni akarják a fegyvere használatára, de most ellenszegül. Apropó fegyver: Legato bíztatása, hogy ölje meg őt nekem túl kézenfekvő. Mintha csak a 26 részes hosszúság tartása végett lett volna beiktatva. A lelkifurdalása érthető, de nem tetszik az, ahogy ezt szavakba önti. Ezen a ponton éppen olyan önző, mint a fivére. De nem azért, mert egyszer szánt szándékkal kellett gyilkolnia. 130 év fiatalság és magány után egyszerűen képtelenség, hogy valaki ennyire vak és naiv maradjon.
Nem tudtam megtartani Rem parancsolatát, ezért soha többé nem tudom őt magam elé vizionálni!
Magamnál szorongatom a bátyám gonosz játékszerét, de képtelen vagyok rájönni, hogy használjam azt a képességet!
Meg se próbálom figyelmeztetni a világ egy darabkáját, hogy Legato bármilyen élőlény mozgását irányítani tudja az akarata erejével és genocídionista!

Gyönyörűen lett kivitelezve a végső összecsapás Knives-zal, még Wolfwood keresztjét is felhasználták benne. Az egyetlen dolog, amit nem értettem, hogy mikor tanulta meg használni a szuperágyút ilyen remekül? Nemcsak lőni tud vele, de meg tudja fordítani a hatását robbantásról erőszívásra? Hogyan? És a legutolsó képkockán: miért nevet?! Knives ott lóg a válladon, és ha felébred, 100%, hogy elölről kezdi az egészet! Oké, így érzékeltetik a könyörület végső diadalát. Mekkora hányada maradjon meg az emberi populációnak, hogy tisztességes lezárást kapjon ez a kiskaliberű sztori?

A hibák ellenére ez az anime kerek egész, és nagyon erős morális szabályokra vezeti rá a nézőt. Végig megtartja a szereplők szabályait, a dráma-humor-egyensúly szabályát és magának a világnak a szabályait. Mindenképpen klasszikus. Az én olvastomban 7/10.


10. Langelus (2010-04-13 14:13.37) aaaaa
http://www.youtube.com/watch?v=ooTvr4nLPgc&feature=related


9. Langelus (2010-04-13 14:06.22) aaaaa
http://www.youtube.com/watch?v=5EQHg_bhCKY


8. Ichimaru Gin (2009-05-12 11:30.54) aaaaa
Szerintem egy nagyon jó, érdekes anime, és bár sokszor humoros, és néha egyenesen idétlen, van mondanivalója. Ezek mellett maga a világ is érdekes amiben játszódik. Eleinte nem jött be nekem, de rájöttem milyen egy zseniális alkotás is ez.


7. Kameko_Chan (2009-03-08 21:31.26) aaaaa
Ez is egy aranyos anime. Ugyan nem kedvenc, de akár többször is végig tudnám nézni. Szerintem egész jó...


6. Langelus (2008-08-31 21:14.13) aaaaa
A Vash és Knives közti végső párbaj első fele hasonló, mint az Equilibrium utolsó pisztolypárbaja Preston és az Atya között. Ott is közvetlen közelből forgatják egymás kezéből a hatlövetűt.


5. Andro (2008-06-13 11:55.46) aaaaa - (válasz Langelus 4. hozzászólására)
Én sem azt mondtam hogy rossz, csak nem jött be. Nem szeretem, de nem is útálom. Jó animének tartom amúgy. Csak nem az én műfajom.


4. Langelus (2008-05-22 15:37.37) aaaaa - (válasz Andro 3. hozzászólására)
Őszintén szólva tényleg sokat kell benne várni, amíg érdemleges dolog történik, és a grafika is túl képregényszerű. A Slayers első 26 része volt ezen a szinten.


3. Andro (2008-05-13 17:09.02) aaaaa
Nekem annyira nem jött be, számomra az egyszer nézhetőek közé tartozik. Valahogy nem fogott meg.



2. Langelus (2008-05-13 13:27.48) aaaaa
Olyan témákat feszenget, amiket manapság nem sokan akarunk tudomásul venni: paraképesség, törvényesen gyilkolni, halhatatlanság, stb. Az utolsó rész a legizgalmasabb.


1. Ostobatuk (2008-01-26 00:27.53) aaaaa
Az egyik legzseniálisabb anime, amivel valaha dolgom volt. A vadnyugati stílussal ötvözött cyberpunk világ igazán egyedi hangulattal áldja meg a filmet. Vash, a főhős jelleme olyannyira összetett, amilyennel bizony ritkán találkozni. Hol komplett idiótának tűnő anyámasszony katonája, hol pedig kőkemény pisztolyhőssé alakuló valóságos természeti csapás. Sokszor megrázó hirtelenséggel vált az anime a humorból a véresen komor valóság és a mérhetetlen fájdalom irányába, maximálisan kihasználva ennek átütő erejét. Tévedés ne essék, bár rengeteg jó poénnal van megáldva a sorozat, ez bizony egy igen komoly darab. Kényes morális kérdéseket feszeget, és az ember bizony önkéntelenül is elgondolkodik a lehetséges és sajnos nyilvánvaló válaszokon.
A sorozat első harmadában ismerkedhetünk meg a főbb szereplőkkel, találkozásuk és további súrlódásaik a kezdeti fő humorforrás. Komoly fordulatot a második harmadtól vesznek az események, ekkor kezd kibontakozni a valódi cselekmény, és szembesülhetünk elsőre viccmesternek tűnő hősünk tragikus és rendkívül szomorú sorsával.
A legmeghatározóbb gondolat a filmben, miszerint senkinek sincs joga elvenni más életét, hatalmas jelentőséggel bír szinte minden egyes részben. Hiszen Vash ezen felfogása nem kicsit bonyolítja a leszámolásszerű harcokat a később megjelenő durva ellenlábasokkal.
A legeredetibb gondolat szerintem a saját elvei által gúzsba kötött, olykor kétségbeesett, tehetetlen főhős figurája, aki bár számtalanszor megkérdőjelezi önnön hitét, a kínzó reménytelenség ellenére mégis megpróbál újra bízni az emberben megbúvó, alapvető jóságban.
Aki a komolyabb animék kedvelője, annak kötelező darab, de bárki megnézheti, aki vicces, irónikus figurákra, kalandra, drámára avagy egy igazán eredeti és elgondolkodtató történetre vágyik.



Kapcsolódó fórumok

VéleményekLangelus, 2019-05-01 21:0714 hsz
13 részes animékIchimaru Gin, 2009-08-26 10:367 hsz
KérdésekLangelus, 2009-01-21 16:591 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
Trigun adatlap
Évszám: 1998
Szereplők: Hiromi Tsuru, Matthew Mercer, Masaya Onosaka, Satsuki Yukino

További információk


 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk