Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Vörös szobák

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek

2024-04-11
Back to Black
Carte Rouge - Vörös térkép
Szellemirtók - A borzongás birodalma
Thabo és a szafari kaland
Verseny a győzelemért

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
A panamai szabó
- Film Café, 06:40
Börni, az eszelős temetős
- Filmbox Plus, 06:45
Charleston
- Film+, 07:20
Scott Pilgrim a Világ ellen
- HBO, 07:35
Rabulejtő szerelem
- Filmbox Premium, 08:05

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Clint Howard (65)
Andy Serkis (60)
Derzsi János (70)
Jessica Lange (75)
Crispin Glover (60)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Örömködő topik - közkívánatra!
Dűne: Második rész - Vélemények
2022-es választás
S. O. S. Titanic - Vélemények
Az ördög ügyvédje - Vélemények

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Álmatlanság aaaaa
Michel Galabru aaaaa

 

Fórum - Őszi szonáta - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

24. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2021-05-29 21:07.04) aaaaa
Tv- ben a soproni Petőfi színházból közvetítették színdarabként ezt a filmet. Sem külsőleg, sem belsőleg nem volt a 2 bergmani!


23. Dexter Sitzky (2019-06-15 20:50.51) aaaaa
Ingrid Bergman itt is nagyon jól alakít.
A Casablanca mellett ez is ritka kiváló gyöngyszem.



22. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2017-09-03 08:13.22) aaaaa
Laterna magica c. könyvében a rendező ír a film forgatásáról. Névrokona híres zongoraművésznő, és minden zongoraművésznek fáj a háta, talán Rubinstein volt kivétel. Hátfájás ellen a zongoraművészek a földre fekszenek. Ezt kérte a rendező a művésznőtől, aki ezt megtagadta, mert szerinte ez nevetséges lett volna, hogy komoly jelenet közben a földön fekszik. " Ebben a szomorú históriában amúgy sem sok nevetnivalót fognak találni, de most mondd meg nekem, miért akarod mindenáron arra csábítani a közönséget, hogy ne a megfelelő helyen nevessen?"
én el sem mosolyodtam a film alatt, és ahogy Csabaga írta, majdnem "belehaltam".


21. Sokdudu (2017-03-29 08:46.21) aaaaa - (válasz GyermeklakĂłbizottsĂĄg 19. hozzászólására)
Diplomamunkassagnak temat a jovo evben valasztok :)
Nincs egyebkent semmi baj, koszonom az aggodast pusztan most ilyen a hangulatom, de egy egy ilyen mu megtekintese utan tisztulast erzek :)


20. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2017-03-29 06:40.58) aaaaa - (válasz Gyermeklakóbizottság 7. hozzászólására)
most ismét csillagozom.


19. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2017-03-28 13:49.58) aaaaa - (válasz Sokdudu 18. hozzászólására)
Kissé aggódom érted, hogy mostanában milyen filmekről írsz teoretikusan. Még a régebbi magyar filmek hagyján..2 féle színházi maszkom van Veled kapcsolódóan, pedig csak 1- t , felfelé görbülőt szeretnék. Mostanában inkább fizikális problémáim halványítják a lelkieket. Unokáim nagyon boldogok, jókedvűek, ez a fontos! az együtt nevetés!Remélem, van Kivel Neked is !Diplomamunkásságod? csak ha nem szenzitivek a paramétereid, érdeklődő, felelősségteljes aggódással bergmani "I"- d (remélem nem én fertőztelek)


18. Sokdudu (2017-03-27 17:52.33) aaaaa - (válasz GyermeklakĂłbizottsĂĄg 17. hozzászólására)
Koszonom, amit irsz, jol esik, de rogton eszembe jut a koldokzsinoron at oroklodo szemelyiseg es felnek tole hogy a tukorkepe lennek valakinek akinek nem akarok. Az egyetem a veget jarja... mar epp ideje volt :) remelem te is jol vagy az unokak pedig szepen nonek


17. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2017-03-27 10:31.14) aaaaa - (válasz Sokdudu 14. hozzászólására)
Én is olvasom. Nagyon jó a G pontos hasonlatod! (Bergman is dicsérné).Pont múlt vasárnap operában Siegfried, hogy Wagner is mennyit filozofált gyerek- szülő, nevelő kapcsolatán!Már írtad, hogy nagyon HHH gyerekkorod volt. Azért is aggódom értetek- Menrottal- fogadott bergmani unokáimért, mert aki értve- érzi ezeket a fantasztikus műalkotásokat, az nem a normális- boldogulás útja. Sajnos, a rengeteg negatív empiriák késztetik erre az embert. Lelki szegénység kizárva. Azért remélem az egyetemi tanulmányaid sikerülnek, és a családi életed is. Neked nagyon valósi lenne 1 gyerek legalább, számára biztos tudnál szeretteljes, humoros biztonságot nyújtani!


16. Natalie Wood (2017-03-27 09:41.36)   - (válasz Sokdudu 15. hozzászólására)
Én elolvastam. :*


15. Sokdudu (2017-03-27 09:23.43) aaaaa
hat megis kikivankozott belolem. meg van meg sok minden, lehet egyszer leirom, most indulnom kell... mindenesetre bat ezt mar Bergman nem olvassa meg lehet senki se, de azert en koszonom...


14. Sokdudu (2017-03-27 09:19.46) aaaaa
Ezzel Bergman mar megint belemnyult. Allandoanamulok es bamulok, akarhanyszor elsore vagy tobbedjere ujranezem a filmneit hogy mennyire tokeletesen pontosan talalja el azt a bizonyos filmmuveszti G-pontot (bocsanat ha morbod a hasonlat). Raadasul ezzel a filmmel nalam nagyon bele is nyult, borozos jeleneteknel eszembe jutott apam es en.... amit sosem mertem kimondani, sok minden.... magamnak sem. itt most nem is teszem, mert nem ez a helye talan. A ket szineszno gyotro es felforgato, Ingrid Bergman kifacsart lelkileg. Igen az a bizonyos erzes amikor a gyerek azt erzi hogy neki kene megvedenie vezetnie tanitania a szulojet... es ezt gyerekkent atelni, megfogalmazhatatlan es iszonytato erzes melynek magunkkal hordozott stigmaira csak kesobb jovunk ra. nem hihettem en sem komolyan hogy az hogy sulyosan narcisztikus szemelyisegem van az nem a gyerekkori megalaztatasokbol jon. amikor hiaba konyorogtem hogy hagyja mar abba az utest nem hagyta. anyam pedig csak nezte.... megis hogy gondolta barmelyik is...


13. 1zsuzska (2016-01-19 14:40.22) aaaaa - (válasz GyermeklakĂłbizottsĂĄg 12. hozzászólására)
Köszönöm a figyelem felkeltést, azért U.Dorottya elég jó biztosíték :-)...
Szerzem is a jegyet!


12. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2016-01-19 13:14.20) aaaaa
Thália színház Mikroszínpadán a film forgatókönyvéből írt dráma kerül bemutatásra márciusban Udvaros Dorottya főszereplésével. Nem tudom, hogyan tud 2 Bergmanul zongorázni. A többi szereplő számomra ismeretlen.


11. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2011-09-08 09:44.38) aaaaa - (válasz Mandria 6. hozzászólására)
A Halállal kapcsolatban írja Ötödik felvonás. c. könyvének előszavában: "Gyakran gondolok a Halálra, naponta többször is. Szokássá vált, valószínűleg a korral jár. Néha rettenetesen megrémülök, és egészen pánikba esem, máskor meg úgy érzem, hogy megoldottam a Rejtélyt, és ismeretlen jó érzés tölt el, mintha sikerült volna valamilyen ingatag békeszerződést kötnöm az élettel. "


10. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2011-09-03 10:11.20) aaaaa - (válasz Davido 8. hozzászólására)
Nekem relatív kedvenc is. Már a nevek is sokatmondóak. Először, amikor a rendező 2 személyesre tervezte, Helena lett volna Liv Ullmann neve, majd Eva, Viktor, Helena, Charlotte az anya neve. Az egyetlen férfi szereplő a győzelem nevet viseli, a főhősnő az örök női nevet, míg az anya neve lágyabban hangzik. A beteg lánytestvér Helena, amely oly kemény hangzású. Számomra az a tény, hogy gyerekük Erik meghalt valamilyen rejtélyes betegségben, és lánytestvére szintén nagyon beteg, aki állandó gondozásos felügyeletet igényel kissé felszínes. A filmben Helena borzasztó torzult hangjai, mozdulatainak ismétlődése számomra kissé sok(k)nak hatott. És a film is az Ő rosszullétével végződik, és (édes)anyjuk"fondorlatos(távirat) távozásával. A Képek c. regényében a rendező a következő mondatokkal zárja a filmről szóló fejezetét: " Fúrok, és vagy eltörik a fúrom, vagy nem merek eléggé mélyre fúrni. Vagy nem bírom tovább, vagy nem jövök rá, hogy mélyebbre kell fúrnom. Kiveszem a fúrót, és nem teszem meg azt az utolsó, szédítő lépést. Kihúzom a fúrót, és kijelentem, hogy elégedett vagyok. Ez csalhatatlan jele a kreatívitás kimerülésének, azonkívül veszélyes is, hiszen nem fáj." Mások nem is fúrnak, nem is faragnak, nem kételkednek a mélységszintjeikben. Ezért INGMAR BERGMAN !


9. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2011-09-03 08:21.26) aaaaa - (válasz Mandria 6. hozzászólására)
Ingmar Bergman: Képek c. könyvében mindegyik filmjének "sztoriját" leírja. Most ősszel aktuális az Őszi szonáta. Már a címe is utal Bergman zeneszeretetérzésére.(Sarabande, Varázsfuvola).Az sem véletlen, hogy férfi létére így vall: "csinálok 1 filmet 1 anyáról és lányáról, ill. 1 lányról és az anyjáról, amelyben Ingrid Bergman és Liv Ullmann játszana, más senki. " végül 4 szereplőssé bővült). Vagyis nem apa - fiú stb. , hanem számomra Ő és Németh László azok az emberírók, akik halálosan értik- érzik a női testet- lelket, sokkal mélyebben, mint női írók, rendezők. A film eszmei mondanivalóját a rendező evvel a titokzatos mondattal fejezi ki: "A lány megszüli az anyját". Erre a forgatókönyvből idéznék Kunos László fordításában , amit a lány mond az anyjának:"mert hideg volt a méhed, melyben kihordtál, mert utálattal hoztál a világra"...Ilyen felkavaróan hideg hasonlatot az anyai szervre még nem hallottam,(méhednek gyümölcse..) és számomra ennek a szimbolikája borzasztóan gyönyörűen kifejező. Egy francia filmkritikus azt írta, hogy "Bergman az Őszi szonátából Bergman filmet csinált". Erről azt írja a rendező, hogy számára ez szomorú. A könyvben a 2 női arc fekete fehérben, Liv orrnyergéban legolább 3 ránc, kissé vastag , erotikus töltetű (de nem feltöltött ) ajka résnyire nyítva, szemeivel a távolba "üres" , kétségbeesett tekintettel szemlél. Ingrid homlokán 1 mély ránc, szemei félig lesütve, kezei zongoraujjakkal , mintha imára kulcsolodva a szája előtt tartva. Majd még írok Helenáról, a másik lányról is.Nekem igen az jó jelző rá, hogy legkedvesebb a Jelenetek, és Fanny, Érintés, de számomra a többi a hiteles katarzis szűzforrásai.


8. Davido (2010-03-02 11:59.55) aaaaa
Csodálatos film, felemelő, örök értékű dialógokkal és két nagyszerű színésznő alakításával! Abszolúte kedvenc!


7. Gyermeklakóbizottság (2009-12-20 16:39.46) aaaaa
Érdekes volt látni Liv Ullmannt(az igazi nőt) befont hajkoszorúval, szemüveggel, míg a Suttogások, sikolyokban a csodálatos kibontott hajkoronájával, világító kék szemével, fantasztikus piros ruhájában démoni volt.


6. Mandria (2009-08-07 19:04.45) aaaaa - (válasz Keszeg 5. hozzászólására)
Kedves Keszeg...nagyon megértelek.....
Ingmar Bergmannal 17 éves koromban kezdtem ismerkedni...filmklub...egy kis sznobériával spékelve....Bergman ,Pasolini stb.....
végigkínlódtam ezeket a filmeket.....de most őszinte leszek....nagyon szenvedtem tőlük......nekem elviselhetetlenek...ugyanakkor ....izgattak is....


...nagyon szeretnék egy könyvet elolvasni Bergman életéről, kiváncsi vagyok rá....mi váltotta ki belőle ezeket....hogy tudott együttélni, ilyen sokáig ezekkel a gondolatokkal....kövezzetek meg...de nekem ez annyira bizarr....hogy tud egy ember ilyen mértékű poklokat ábrázolni...és ugyanakkor élni...
pl. van egy könyve napló, három szemszögből....ő, felesége, felesége lánya....
arról szól, hogy gyomorrákja lesz az asszonynak és hogy zajlik le ez az egész...
rettenetes volt...de én perverz elolvastam....

azt hiszem a halál ,melynek ábrázolása fő vonal Bergmannál...mindenkit nagyon dühit, és érdekel....mert át kell esnünk rajta.....

nekem a legkedvesebb a Jelenetek egy házaságból és a Fanny és Alexander.....


5. Keszeg (2008-07-29 20:14.03)  
Kicsit csalódtam. Valami sokkal nagyobb durranást vártam ettől a filmtől. A lelki mélységeket éreztem, főleg amikor a végén a lányból szinte kitör minden. De mégse tudtam beleélni magam. Talán még érnem kell ehhez a filmhez.


4. Keszeg (2008-07-28 20:04.15)  
Kíváncsi vagyok erre a filmre, ma megnézem! :)


3. Klimt (2008-04-27 06:37.20) aaaaa
Teljesen egyetértek az előttem szólóval. Ingmar Bergman "stábjával" zseniálisan mutatja be az emberi lélek mélységeit. Nagyon szeretem a filmjeit, rendkívüli mélységekbe viszik el az embert a ma közkedvelt brutális ábrázolás nélkül is. Nagyon látszanak a párbeszédeken, hogy nem akárki írta őket, hanem egy ízig - vérig író, sőt drámaíró! ...



2. Mandria (2008-03-03 05:42.24) aaaaa
Ingrid Bergman más súlyos beteg volt...Nekem nagyon tetszett,a folytott indulat, majd a kitörő szenvedély csodálatosan ábrázolódott.Ingmar Bergman egy óriás...sok filmje viszont elviselhetetlen feszültséget kelt bennem...


1. MrMojoRisin1 (2008-01-18 19:45.02) aaaaa
Az egyetlen olyan film amiben a két Bergman együtt dolgozott! Számomra emiatt kuriózum értékű, de amúgy nem tetszett! Valahogy egy kicsit túl lett spilázva ez az anya-lánya kapcsolat! A sorból nem lóg ki, de nekem nem jött le igazán mire akarnak kilyukadni!



Kapcsolódó fórumok

VéleményekGyermeklakĂłbizo.., 2021-05-29 21:0724 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk