Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-05-02
A boldogság ügynöke
A kaszkadőr
Az elátkozott Queen Mary
Milli Vanilli: Az évszázad botránya
Végtelen rozsmezők

2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Spy x Family Code: White

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Mentawai, egy elfeledett ősi kultúra
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek
Vörös szobák

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)
A mag (4K Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Nyár Elba szigetén
- Film4, 10:20
Csillagkapu - Az igazság ládája
- Mozi+, 11:10
Hollywoodi őrjárat
- AMC, 11:10
Kínzó közelség
- Film Café, 11:15
Úszó erőd
- Cinemax, 11:25

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Al Pacino (84)
Hank Azaria (60)
Jeffrey DeMunn (77)
Jason Lee (54)
Renée Zellweger (55)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
2022-es választás
Asszociáció
Szólánc
Shirley MacLaine - Vélemények
Orbán Viktor - Vélemények

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Daisy Diamond aaaaa
Noomi Rapace aaaaa

 

Fórum - Bíbor és fekete - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

1 2
41. Mclane 2 (2021-12-10 12:59.23)   - (válasz Variocsana 15. hozzászólására)
Én nekem nem olyan régen volt dolgom az eredeti regénnyel is: [link] , egy nap alatt végeztem vele 3 részben elolvasva de megláttam a végét valamennyire hamar. És azt mondom hogy mint könyv jó volt nagyon is jó, színvonalas és még érdekes is szinte végig mindenképpen érdemes elolvasni ha mód jut rá, aztán jött a film az összehasonlítás miatt jobban csak mert volt vele dolgom korábban. Ezúttal eredeti nyelven láttam felirattal mert úgy még soha nem néztem meg, és simán mondva a film kicsit felemás volt valahol a regény után, mert mint film még most is jó de a tények és az események terén még ha mértékkel is de kicsit lefaragós tömörítős egyszerűsít. De úgy nagyobb százalékban véve viszonylag ragaszkodik a konkrét eredeti eseményekhez, nem minden szinten de azért eléggé jó és tárgyilagos film lett. Szóval simán mondva a dolgokat, jó a könyv és ha tudsz vele foglalkozni szerintem megéri a film meg az meg kicsit olyan amilyen valós is meg kicsit egyszerűsít is, de nem olyan vészes szinten teljes mértékig szerencsére.


40. Mclane 2 (2018-10-07 20:34.35)  
Én most láttam hosszú idő után frissen a filmet hát nem csalódtam most sem, valaha még tv-ben láttam a film plusz csatornán talán évekkel ezelőtt mikor még ismerték a vége főcím fogalmát, mert ő náluk valaha efféle is volt hosszú ideig. De visszatérve a filmre attól függetlenül hogy 35 éves alkotás még mindig jó és időtálló darab, pedig csak egy tv-film de mégis van benne érték le is tud kötni és van mondanivalója is jócskán, és mindent egybevéve mint film kellemes csalódás a nézőnek amit mindenképpen, érdemes bizonyos időközökkel elővenni és megnézni egészséges határon belül persze, mert a rongyosra nézés csak ront az élményen jó filmnél úgy hiszem. És ez a film több szempontból is évfordulós darab, erre az éve esik Róma megszállásának 75. évfordulója akkor Hugh O'Flaherty 120 éves születési évfordulója és 55 éves halálozási évfordulója, akkor a film 35 éves évfordulója és Herbert Kappler 40 éves halálozási évfordulója is szóval sok tekintetben évfordulós alkotás, ez a mű amire ugye fentebb is írtam hogy tv-s jellege ellenére felveszi a versenyt mai sok filmmel ami készül tv-ben és moziban is. Szóval nem is ragozom túl a dolgot jó volt ezt a filmet újralátni és ahogy láttam, mostanság újra kikerül a DVD piac frontjára új kiadásban az Etalon kiadó végett akik felkarolták a filmet, miután a korábbi kiadás nagyrészt kifutott és talán a forgalmazási joga is lejárhatott.



39. Vmiso (2017-12-08 20:58.08)  
Nagyon jó film, kifogástalan színészekkel, Peck és Plummer együttesen uralja a mozit.

Nem kifejezetten háborús film, inkább egy abban az időben játszódó dráma, kár hogy ilyen sokáig vártam vele.


38. Ujbuda_ffi (2017-01-31 19:34.23) aaaaa - (válasz Gyorkos 37. hozzászólására)
Sajnos a Vatikán en mtett meg mindent, sőt szinte semmit!
Ebben a filmben is a pápa nem tesz semmit, igaz nem is tesz keresztbe.
A helyes megállapítás? voltak, nem is kevesen, akik vatikáni állampolgárként, vagy papként mindent megtettek az üldözöttekért.
(Roncalli bíboros pl, a későbbi XXIII. János pápa.)
Ez azonban nem von le a film értékéből. Csupán a tisztánlátás végett.
Bytheway: ajánlom az "Ámen" című filmet, az sokkakl ridegebb, és valósabb...


37. Gyorkos (2016-08-22 18:58.27) aaaaa
Mindig tudtam, hogy a nácik ilyenek voltak. Mélyen gonoszok és kegyetlenek. Az igazság pedig a szövetségesek oldalán állt és a Vatikán is mindent megtett, amit a lehetőségei megadtak neki. Bennem így lett most kerek a világ.


36. Ujbuda_ffi (2016-06-06 21:24.26) aaaaa
Kiváló film, fantasztikus alakításokkal.
Megtörtént eseményeken alapszik.
Ahoyg ze a film végén kiderül:)
5*


35. Tilla (2014-08-31 22:12.59) aaaaa
Nem szeretem a háborús filmeket. Ez véletlen akadt a kezembe és némi tépelődés után, Gregory Peck miatt megnéztem. És még meg fogom nézni párszor, az biztos. Ritka nagyszerű film, még mindíg a hatása alatt vagyok.
Maga a sztori elég banális, többször feldolgozott: egy kegyetlen korban életük kockáztatásával életeket mentenek bátor s jó emberek. Könnyen elsikkadt volna az egész, ha nem így rendezik, s főleg nem ilyen óriások játszák.
Hogy Gregory Peck újra és újra elkápráztat, ez már szinte természetes. Mindíg ad valami újat, minden alakításában lenyűgözi a nézőt. Christopher Plummer számomra ismeretlen volt eddig, de most megjegyeztem a nevét, ahogy a rendezőét is.
Engem főleg a Plummer által alakított náci tiszt alakja gondolkodtatott el. Adva van egy német tiszt, viszonylag művelt, s bizonyára jobb családból való, hisz már gyerekkorában Rómában járt. Családapa, aki a gyerekeire - a feleség szerint - hangosan rá sem szólt, nemhogy megütötte volna őket. S ez a tisztes családapa tízezreket írtat ki kegyetlenül, kímélet nélkül. A Pápa előtt megalázónak érzi, hogy kérnie kell O'Flaherty kiadatását, s iskolásfiúként szégyenkezik felettesei durva leszúrásai miatt. Egy művelt ember, aki vakon hisz a 3. Birodalom sokezeréves fennmaradásában, mintha történelmet nem is tanult volna.
Ezt a kettősséget borzasztó jól alakítja C.Plummer. Igazán mély ellenszenvet nem is vált ki, talán épp ezért. Mert nem minden teljesen fekete ill. fehér.
S a paraszti sorból származó O'Flaherty emberi nagyságát a két színész játéka együttesen emeli ki. A két tehetséges ember közül nem az lesz a nagyobb, akinek ehhez minden lehetőség adott, hanem a mélyebbről jövő, de emberileg nagyságrendekkel több.
S G. Peck brilliáns tehetsége ezt az embert úgy tudja megjeleníteni, hogy nem esünk hasra a "fantasztikus bátorsága, jósága" előtt, mintegy szájtátva csodálva a "Nagy Embert", hanem lelkünk mélyéből szeretjük, tiszteljük, mint közülünk való példaképet.
A film vége felé volt egy jelenet, amikor kicsit csalódtam benne, O'Flaherty atyában.S aztán nem az tett helyre, amiért mégis teljesítette, amire kérték, hanem, hogy ezt még úgy tette meg, hogy nem kötelezte hálára, nem diadalmaskodott a legyőzöttel.
S hogy a humor, irónia sem hiányzik a filmből, ez csak hab a tortán.


34. Lacee (2014-02-18 21:15.07) aaaaa
Sajnálatos módon a regényhez nem volt szerencsém, de a filmet illetően hadd mondjam el, ehhez fogható élményben nem is tudom, mikor volt már részem. Az a helyzet, hogy már Szamuráj olyan szépen kifejtette a lényeget A-tól Z-ig. Szóval, én inkább megkímélem magamat és másokat a közhelyektől, ez az alkotás tényleg szenzációs.


33. Szilard1976 (2012-05-07 10:47.06) aaaaa
Múlt szombaton beszereztem a filmet Média Márktba, baráti áron lehetett hozzájutni, újra megnéztem és most is nagyon tetszett ez a film. Nagyon jól megcsinálták ezt a filmet, jók a szereplők jó a történet. Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a filmet.


32. Szilard1976 (2012-02-14 18:50.33) aaaaa
Nagyon jó volt, tetszett ez a film. Szeretem a Német II. Világháborús filmeket mindet. Egy újabb kedvenc, majd beszerzem Dvd-n. Mindekinek csak ajánlani tudom ezt a filmet.


31. Nyolcadik utas (2011-02-03 14:08.00) aaaaa
Leszögezem: hibátlan alakításokat látni. Pecket ismerjük, Plummer neve talán napjainkban nem cseng különlegesen, de kora egyik meghatározó színésze volt, Sir John Gielgud pedig egyike annak a hármasnak (Sir Lawrence Olivier, Sir Richard Burton mellett), kiket a legnagyobb Shakespeare színészekként emlegetnek.

Nekem a film nézése közben végig az volt a gondolatom, hogy propaganda, propaganda, propaganda. Ki mire asszociál. Számomra újat történelmileg nem adott, egyedül a színészi játék szórakoztatott.


30. Az utolso szamuráj (2009-10-07 11:53.26) aaaaa
Félek,ez sem Costa-Gavras és Mathieu Kassovitz kedvenc mozija.
Jóindulatú álomgyári termék állítolag igaz történet alapján,hihetetlen stilusossan megrendezve és olyan színészi játékkal,amire a csodálatos szó is csak valami sértésnek betudható.Be kell nyelnünk természetesen ,hogy minden náci csak úgy tud viselkedni,ahogy az a "Náci viselkedések törvénykönyve és kiskátéja" című amcsi kötelezőben benne foglaltatik,de ez a rossz érzésünk tarthat kb másfél percig...mert ez a film élmény.
Jerry London rendezése ugyanis teret enged színészóriásainak sőt a mellékszerepekben tündöklő nagyoknak is,Sir John Gielgud egyetlen arcrezdülése vagy intése maga a pápai hatalom és de jó nézni az állandó németet játszó színészek elvileg mellékszerepét,ami azonban egy centit nem rövidít meg teljesítményükből.
És akkor érkezzünk meg a nagyokhoz:Hollywod legszimpatikusabb és sokak szerint legjobbképűbb színészóriása,Gregory Peck egyszerűen tökéletes,maga Msgn. Hugh O Flaherty és nem egy azt játszó színész,ellenlábasa pedig a fiatalok körében talán annyira (el nem)ismert színészzseni,Christopher Plummer.
No most pediglen torpanjuk meg néhány szóra:Gregory Peck-et azért lehet szeretni,mert ez a legenda birtokolt valami olyasmit,ami kihalóban mostanság a sztárvilágban:tiszteség,gerinceség és alázat,szerénység,értve ez hivatása felé is.Pályatársak százai emlékeznek ennek a különleges embernek mély emberségére,humorára és olyasfajta egyéni varázsára,amit 650 tiniizébizé egész életében eggyüttes erővel nem tudna összehordani.Plummer úgyszintén ennek a másik generációnak nagyja,sokszor volt jóképű ám kicsit kíméletlen vonásai miatt negatívabb szerepkörben,emlékszem,nagymamámnak mennyire tetszett mint férfi.
Az ő közös jeleneteik a film csúcsai,ahogy adogatják egymásnak a virtuális odapiszkálásokat,néha pofonokat,hihetetlen izzik a levegő:illetve fontosnak tartom megemlíteni,bár persze nem Ámen szinten,de van némi Vatikánbírálat és Isten szerepéről néhány keresetlen szó az egyik utolsó jelenetben.
Azért jó nézni az ilyen filmeket,mert bár szörnyetegnek ábrázolnak benne minden németet,de igazi,emberi értékekre hívja fel a figyelmet,felebarátaink iránti felelőségre,hogy igenis kötelező harcolni a gonosz ellen légyen az bármi,éshogy igen....ellenségeinknek is jár könyörület és irgalom,hamár ilyen szóval tüntetjük ki magunk:ember.
Amit mindig is imádtam Msgn. Hugh O Flaherty alakjában,ő valahol nem győzelmet akart,hanem egyszerűen segíteni mindenkinek,bárkinek,aki arra testileg vagy lelkileg rá van szorulva.Van ennél nemesebb?
Hogy pedig a film humorral és egy fehér vonalbéli,filmtörténelmi cikizéssel is szolgál,ott a desszert kérem a tejszínhab tetején!


29. T.o.m.i (2009-03-17 03:37.37) aaaaa
Ilyen filmet ma már nem igazán látni. A két főszereplő lenyűgöző alakítást nyújtott, kiváló rendezés és történet is. Igen ritka az a film, ami úgy le tud kötni, hogy közben egyszer sem szakítom meg. Nos, ez pont ilyen, remek volt!


28. Orfeusz (2009-01-22 18:52.49) aaaaa - (válasz Dr.Kotász 27. hozzászólására)
Ez már csak így vagyon ...nem???? (vagy nem??):)))


27. Dr.Kotász (2009-01-22 16:52.42) aaaaa - (válasz Orfeusz 26. hozzászólására)
:)))))


26. Orfeusz (2009-01-22 16:48.01) aaaaa
hát nincsen mit .. máskor is ...:)


25. Dr.Kotász (2009-01-18 21:41.37) aaaaa
Piszkosul jó film!!!!Köszönöm Orfeusz,hogy megismerhettem!!!


24. Concord1 (2008-12-01 14:31.11) aaaaa
egyszerűen jó film


23. Orfeusz (2008-03-28 13:26.05) aaaaa
:):)


22. Variocsana (2008-03-28 13:21.25) aaaaa
és az se piskóta húzás volt, amikor autogramot kért tőle.. :D


21. Orfeusz (2008-03-22 08:52.41) aaaaa
szívemből szólottál ...


20. Orfeusz (2008-03-22 08:52.20) aaaaa
:):)


19. Variocsana (2008-03-22 08:46.20) aaaaa
Egy pillanatra azt hittem, Anthony de Mello-t nem olvastál...
Sajnos én sem tudom, mennyi alapja van a dolognak, de akármit el tudok képzelni... Végülis Hitlert is megpróbálta felrobbantani egy SS-ezredes meg néhány társa, asszem a Tölgyfa-akcióban... És Schindler is a náci párt tagja volt, gazdag gyáros, mégis segített...

És amikor a végén rájön Plummer, hogy mégis megmentette a családját? :)
Vagy amikor a szenes embert leüti... Isten adjon erőt fiam. :) Meg az elején a boxmeccs... ha tudsz, üssél, ne tisztelj. :D


18. Orfeusz (2008-03-21 23:27.29) aaaaa
és az a jelenet is tök vagány, mikor mindenféle "civilnek" beöltözve lépi át a határvonalat ...


17. Orgona (2008-03-21 22:33.42) aaaaa
Igazatok van , nagyon jó film. Jutalomjátélot kaptunk Christopher Plummertől és Gregory Pecktől. Nekem az a kedvenc epizódjelenetem, amikor Gregory Peck cukkolja ch. Plummert, hogy próbálja átlépni a Vatikáni határt jelző sávot. Az ilyen apró sziporkák tudnak naggyá tenni egy filmet.


16. Orfeusz (2008-03-21 19:49.12) aaaaa
nem tudom, még nem olvastam, de biztosan jó lehet ... és mintha az egyik antikváriumban láttam is volna, igaz, hogy nagyon rongyos példány volt, és már bánom is, hogy nem vettem meg ...
Ami pedig a valóságalapot illeti, biztos, hogy volt ilyen magas rangú egyházi ember, aki néha-néha borsot tört a nácik orra alá - nem zörög a haraszt, ha a szél nem fújja ....


15. Variocsana (2008-03-21 12:41.10) aaaaa
Hát, én újat meg jobbat nem nagyon találok benne, de jó megnézni időnként... a szinkron nagyon jó. :) van pár szócsata benne, amiken jókat lehet kuncogni..
Az Olga Karlatos magyar származású?
Lehet tudni, hogy a könyv, amiből készült, mennyi az eltérés a kettő között és hogy mennyi a valóságalapja?


14. Orfeusz (2008-03-21 08:15.56) aaaaa
igen, és akárhányszor nézem, mindig találok benne valami újat, valami jobbat ...



13. Variocsana (2008-03-20 17:17.15) aaaaa
Örökzöld film ez. :)


12. Orfeusz (2008-03-20 14:37.53) aaaaa
ez biztos ... de persze én sarkított értelemben írtam, de minden esetre az egyház ezt kényes kérdésként kezeli ... rázós terep egy kissé, de a Bíbor és fekete nagyon jó kis film volt, és még ma is ütős ...


1 2

Kapcsolódó fórumok

VéleményekMclane 2, 2021-12-10 12:5941 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk