Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Vörös szobák

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek

2024-04-11
Back to Black
Carte Rouge - Vörös térkép
Szellemirtók - A borzongás birodalma
Thabo és a szafari kaland
Verseny a győzelemért

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Felhőkarcoló
- Mozi+, 21:00
A sejt
- Viasat Film, 21:00
Túszdráma
- Film Mánia, 21:00
Alkonyat
- Paramount Network, 21:00
Hang nélkül
- AMC, 21:00

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
James Franco (46)
Tim Curry (78)
Atanas Srebrev (53)
Tony Plana (72)
Kate Hudson (45)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Walter Mitty titkos élete (2013) - Vélemények
Dolgok, amik nagyon idegesítenek
Kaja-pia topik, avagy: ki mit szeret enni-inni?
Semmelweis (2023) - Vélemények
80-as, 90-es évek emléke

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Barbár aaaaa
Kitty Riddell aaaaa

 

Fórum - Aranypolgár - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

1 2
55. Nyomozo1 (2022-09-04 17:09.21) aaaaa
Láttam a filmet !! Szép volt ez a régi életrajzi film ! Ajánlom a régi filmek kedvelőinek !! Aki tudja nézze meg !! Én nagyon szeretem a régi filmeket!!


54. Vescod (2021-04-04 06:26.48) aaaaa
Talán az összes életrajzi film alfája és omegája.Jóval megelőzte a korát,vágás,beállítások sztorimesélés tekintetében.Úgy tudom ez a flashbackeken keresztül bemutatott sztorimesélés újdonság volt és a film volt az első amelyik alkalmazta.Az öregítés is tökéletesen élethű volt.Mikor a végén kiderült hogy mire utal a rejtélyes rózsabimbó szó, amit Kane a halála előtt mondott,beugrott hogy a "Gyilkosság telefonhívásra "c.kutyás Columbo epizód anno sikeresen elspoilerezte ezt(hogy a franc vinné el),csak mikor kiderült a szó jelentése akkor tudatosult bennem :D Persze ez nem von le számomra az értékéből.Welles zsenije már 26 évesen rendezőként is megmutatkozott.Olyat rakott le az asztalra amit 80 év elteltével is örökbecsű klasszikusként emlegetnek és hivatkozási alap az életrajzi filmeknél.Nekem 10/8



53. Imre 007 (2021-03-08 08:24.21) aaaaa
Gondolom, mint sokan, én is a Mank című film előtt láttam, pedig régóta terveztem, egy alapmű! Három nappal a film után is csak ez jár a fejemben. Nagyon jó ez a "fordított" cselekmény, hogy a jelen után a múltba megyünk vissza, aztán ismét a jelenbe, ez akkor újnak számított. Időtlen film marad!


52. Norbii92 (2020-12-12 12:22.01) aaaaa
A Mank című film apropóján tekintettem meg az Aranypolgárt! Szégyellem is magam emiatt rendesen, hiszen egy óriási klasszikusról van szó, amiről így lassan 80 év távlatából egyáltalán nem könnyű beszélni. Az első gondolat ami eszembe jut, hogy rám nem tett akkora hatást mint vártam. Lehet, hogy a hangulatom nem volt a toppon és akkor pedig ez az én hibám, de nem kötött le eléggé. Sajnos azok a dolgok amikkel az Aranypolgár megelőzte a korát (visszafelé elmesélt, időben ide-oda ugrált történet), mára már elcsépelt sablonná vált. Ennek ellenére nem lehet lehúzni ezt a filmet és nem is áll szándékomban! Alapfilm, ami joggal szerepel minden valamire való filmes toplistáján és amit tényleg mindenkinek legalább egyszer látnia kell!
Na de menjünk azért egy kicsit bele, hogy miért is akkora klasszikus ez a film. Az Aranypolgár Charles Foster Kane életéről szól, azonban nem hagyományos életrajzi film, inkább egy narratív kirakós: Kane rögtön az első jelenetben meghal, utolsó leheletével csak annyit mondva, hogy "rózsabimbó." Ezután egy filmhíradót látunk, ami elmeséli a férfi egész életét. A főszerkesztő azonban úgy érzi, hogy nem lett elég izgalmas a huszadik századi Amerika egyik legnagyobb alakjáról szóló anyag, így megbízza a riporterét azzal a feladattal, hogy derítse ki, mégis mit takar a rózsabimbó szó.
Kane élete tehát nem hagyományos elbeszéléssel bontakozik ki, hanem a riporter kutatásai nyomán, aki régi feljegyzésekből és a férfihoz közel álló emberek beszámolóiból próbál közelebb jutni az igazsághoz. A megkérdezettek, köztük Kane egykori legjobb barátja és második felesége, mind más oldaláról ismerték meg a férfit, életének különböző életszakaszaiban, így minden történettel új réteget kap a karakter. Mint írtam mára az ilyen jellegű lineáris történet mesélést felrúgó és efféle narratív játékokkal operáló filmek megszokottá váltak. Ebben viszont nagy szerepe van az Aranypolgárnak, hisz itt használták mindezt először.
Orson Welles teljesítményére szavak nincsenek. Filmjét nem hiába tanítják, aprólékos mindenre kiterjedő rendezése elképesztő, a története a végtelenségig kidolgozott - minden kirakósan gondosan a helyére kerül, a díszletek grandiózusak, a fényképezés pedig csodálatos! A rendkívül gondosan beállított kamerákkal és fény-árnyékkal adtak többletjelentést egy-egy jelenetnek! Vizuális ötletek és újítások hatalmas gyűjteménye a film.
A rendezés, a fényképezés és a forgatókönyv hosszas méltatása után azt sem szabad kifelejteni, hogy Orson Welles fantasztikus színészi alakítást (is) nyújt; tökéletesen hozza a pimasz huszonévest és a morcos vénembert is (természetesen a sminkelés terén is úttörő volt a film).
Összességében még akkor is csak szuperlatívuszokban lehet beszélni az Aranypolgárról, hogy ha az nem jut el annyira a mai kor emberéhez mint most hozzám. De biztos vagyok benne, hogy még megfogom nézni. 5*


51. LGarib (2019-05-01 13:20.31) aaaaa
Ha lenne olyan hüllő film, ami valami kis emberi értéket is netán kiad magából, akkor talán leírtam volna melyikre gondolok - legnagyobb szerencsétlenségemre filmimádó vagyok ezért megnézem sokszor azt is, ami semmi jót nem ígér.

A "hüllőfilm" helyébe bármelyiket be lehet helyettesíteni. Pedig egyáltalán nem hagy hidegen maga a téma. Nagyon is érdekelt volna egy valóban érdekes, tanulságos és őszinte film ebben a témában - de egy ilyen se készült. Az pedig, hogy még a leggagyibbnak is óriási a rajongó tábora, szerintem igenis gáz.

Mondjuk nem csodálkozom, mert manapság általában úgy készítenek szuperprodukciót, hogy ennyit toltunk bele, ennyinek kell kijönni, megnézzük hol alkudhatunk meg, hogy meg is legyen a remélt bevétel..... ez minden csak nem film. Persze az se sokkal jobb, amikor valaki úgy csinál "művészfilmet", hogy ő értse, aztán szarik bele ki mit lát meg benne, az se érdekli ha valami zagyvalék. Az meg a másik véglet.


50. Macsikám (2018-06-02 17:43.56) aaaaa
MOst láttam életemben másodszor (szinkronnal). Ez a film nem a személyes kedvencem, de zseniális! Alapmű. Mindenkinek látnia kellene.
Másodszorra látva jobban észrevettem, ahogy a "Rózsabimbó" motívum végigvonul az egész filmen. A vége pedig totális katarzis.... Nagyszerű!!


49. Johnny Saiper (2018-01-13 16:37.36)   - (válasz Bordal 48. hozzászólására)
Nem ugyanaz ezek szerint a hüllőfilm definíciója nála és nálam. Esetleg nem véletlenül a blockbusterekre gondolt?


48. Bordal (2018-01-13 16:12.39)   - (válasz Johnny Saiper 47. hozzászólására)
Nem egy hüllőfilmről beszél a társunk - gondolom. Hanem a hüllőfilmek tucatjairól, sőt százairól. Ha ezt a számodra konkretizálni kell, akkor már nagy a baj!


47. Johnny Saiper (2018-01-13 16:05.41)   - (válasz LGarib 46. hozzászólására)
Melyik hüllőfilmhez??


46. LGarib (2018-01-13 15:56.34) aaaaa
Csak 45-en szóltak hozzá, tiszta szégyen. A hüllőfilmhez meg ezren írtak imádásokat... csak én érzem úgy, hogy ez nagyon gáz?


45. Huistlik (2017-12-27 18:43.04) aaaaa
2008-ban, pont aznap éjszaka dolgoztam és a feleségemmel vetettem fel a filmet. Az utolsó néhány másodpercet nem vette fel a filmből. Mivel érdemeltem ezt ki?


44. Arturo professzor (2016-08-10 14:14.43) aaaaa
Magyar tv-premier:1982.01.22.A szinkron 81-es


43. LGarib (2014-12-08 14:53.50) aaaaa
Elég annyit mondani, hogy Welles színvonal.


42. Filmman (2014-07-31 01:02.55) aaaaa
Az Aranypolgár elérte azt, amit már régóta nem tapasztaltam egy film végénél. Minden ízemben bizsergést éreztem, tetőtől talpig. Nem hiába tartják nagyon sokan minden idők legjobb filmjének. Csodálatos volt.


41. Entersp (2014-05-27 05:21.42) aaaaa
-Ha már úgyis elutazik külföldre, Mr. Kane, ne feledje, hogy mennyi szobor és kép van, amit még nem vásárolt meg!
-Nem hibáztathat, Mr. Bernstein, a művészek legalább kétezer éve dolgoznak, én meg csak öt éve vásárolok.


40. Chris92 (2012-05-27 10:17.36) aaaaa
70 év telt el mióta Orson Welles első filmje az Aranypolgár a mozikba került. És most 70 év után egy dolog nehéz vele kapcsolatban: Olyan objektivitással beszélni róla, hogy az ember ne lője el a vele kapcsolatos, azóta megkövesedett sablonokat. Az Amerikai Filmintézet minden idők legjobb filmjének választotta meg, az IMDB-n a toplista 40-ik helyén tanyázik. Alig egy Oscar-t nyert és nem volt átütő kritikai-anyagi siker, de az utókor nagyon hamar másként ítélt. Narratívjának és technikai megvalósításának úttörő jellege megkérdőjelezhetetlen, filmes szakokon alapanyag és elemzések, kritikák, róla szóló írások erdeje veszi körül. Éppen ezért nem is próbálkozom azzal, hogy valami újszerű módón elemezzem ki a filmet, inkább arról a személyes élményről beszélek, amit a film átadott nekem.
Mert engem már az első percekben torkon ragadott a hangulata, és feszült izgalommal néztem, ahogy a Herman J. Mankiewicz és Welles által írt, zseniálisan felépített forgatókönyv mozaikszerűen építi ki a sajtómágnás Charles Foster Kane élettörténetét. A pergő ritmusú, térben és időben ide-oda ugráló történet intenzitása példátlan, ahogy a megvalósítás is. Imádtam a grandiózus, nemegyszer gótikus díszleteket, beállításokat, amik sokszor reflektálnak a körülöttük zajló cselekményekre vagy lelki tusákra. Imádtam Gregg Toland zseniális operatőri munkáját, ami olyan hangulatot és egyedi stílust ad a filmnek, amiért sok más rendező végtagját adná. Imádtam Welles precíz, aprólékos mégis tudatosan felépített rendezését, a kiváló színészi játékot, a remek dialógusokat, a zenét, és egyszóval mondva mindent. Teljesen kiforrott, fantasztikus mestermunka az Aranypolgár, ami abszolút lehengerlő élmény volt számomra. Véleményem szerint tényleg megérdemli hírét és elismerését. Időtlen, meg nem öregedő, mérföldkő és az is marad, míg valami gigantikus katasztrófa fel nem perzseli az egész világot.


39. Tikki87 (2011-12-27 18:53.46) aaaaa
Jó film, ezt el kell ismernem, de nekem valahogy nem lett a kedvencem. Persze az is lehet, hogy nem a megfelelő hangulatban néztem meg, de nem tudom, melyik lenne a megfelelő hangulat. Majd talán egyszer még visszatérek rá.


38. Mozsika (2011-11-26 12:06.19) aaaaa
Igazából engem annyira nem fogott meg az Aranypolgár. Nem rossz film, van egy stílusa. Bár néhol lassú. Viszont vannak benne olyan színészek, akik először szerepeltek a vásznon.
Filmtörténeti jelentősége és kora miatt megadom rá a 4*-ot.


37. City225 (2011-07-06 19:03.14) aaaaa
Ja, megy az öt persze..


36. City225 (2011-07-06 19:02.58) aaaaa
Nehezen találom a szavakat. Talán új kedvenc lépett a dicsőségek csarnokába, és nem túlzás kijelentenem, hogy jópárszor fogom még átrágni magam Charles Foster Kane életpályáján.
Hihetetlen, hogy egy elsőfilmes szinte alig ismert férfi ilyen sztorival, ilyen mélységű mondandóval ekkora katarzist tud okozni..
Időtlen, lehet a tekercs elszemcsésedik, lehet fekete-fehér, de élmény ez, a nagybetűsek közül...
Rózsabimbó...
Igen, rózsabimbó, ráleltem énis miután a végén az arcomra fagyott érzésekkel az égő szimbólumot figyeltem.
Egy ember életét láttuk, egy olyanét aki mindent birtokol, mégsincs semmije, akit milliók ismernek mégis magányos.. Birtokolni, csak a birtoklás tudatáért szeretne, igazából képtelen megérteni mit is jelent igazából...
Folytatnám, de az első hozzászólás tökéletesen kivesézi a lényeget. Azt amiért immáron 70 éve a halhatatlan klasszikusok egyik legnagyobbika...


35. Kovbojka (2010-12-24 16:16.14) aaaaa
Nem láttam a filmet de Wikipédiában olvastam hogy a legnagyobb filmkritikusok a 100 legjobb amerikai film listán az 1. helyre tették.Kivácsni vagyok milyen lehet.


34. Szeker (2010-05-19 09:39.41) aaaaa - (válasz Esza 2. hozzászólására)
Te meg miért nem nézted végig a filmet?


33. Szeker (2010-05-19 09:39.12) aaaaa - (válasz Betegesh 3. hozzászólására)
Meg szeretném köszönni hogy elmondtad azt,ami után az egész filmben nyomoznak.A Family Guyban volt egy epizód amikor Peter kivette azt a filmet a tékából,és az első perc után rávette magát hogy elmondja mi az a rózsabimbó,csak hogy elbassza mások szórakozását.


32. Bodyboy (2009-12-13 19:31.18)  
A legjobb amerikai film az index hírei szerint


31. Docc17 (2009-11-11 19:07.59) aaaaa
Az egyik kedvenc filmem, zseniális a szerkezeti felépítése, és minden perce képes lekötni. Kár, hogy ma már nem sok ilyen film születik...


30. Busterkatze (2009-05-05 11:20.42)  
Szerinten Orson Welles ugyanazt csinálta a filmmel, amit Shakespeare a színházzal.
Egy zseni volt a maga nemében.


29. Betegesh (2009-03-24 15:30.42) aaaaa
ennél jobb film nem létezik. és pont. : )


28. Cziki (2009-03-24 15:13.13) aaaaa
Egyetértek Veletek és nem tudok mást mondani!
Nézni, Értelmezni, a fekete-fehér csodát!



27. Betegesh (2009-03-24 13:51.41) aaaaa - (válasz Ottóó 25. hozzászólására)
az az igazán páratlán. úh. hajrá! : ) egyszer vhogy csak-csak..


26. Ottóó (2009-03-24 13:42.23)   - (válasz Betegesh 23. hozzászólására)
Így van,sajnos méltatlanul kevesen ismerik hazánkban.


1 2

Kapcsolódó fórumok

VéleményekNyomozo1, 2022-09-04 17:0955 hsz
KeresemMAV002, 2009-09-28 08:561 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
 
 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk